inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Stanley Kubrick - omagiat la TIFF 2012

0 Comentarii


Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1-10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. In fiecare an, prin intermediul unor sectiuni speciale, TIFF aduce mai aproape de cinefili nume mari ale cinematografiei mondiale ale caror viziune si stil au revolutionat cea de-a saptea arta.

In 2012, TIFF dedica un program amplu, plin de proiectii, masterclass-uri, expozitii si alte evenimente speciale, unuia dintre cei care au marcat istoria primului secol de existenta a cinematografului: Stanley Kubrick (1928 – 1999). Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate la Cluj-Napoca, in cadrul sectiunii 100%, inaugurate in 2011 cu operele complete ale lui Lucian Pintilie si Pierre Etaix. Varietatea de genuri abordate, de la science-fiction la horror sau film de razboi, obsesia pentru perfectiune, si metodele sale de lucru cu actorii si echipele de filmare l-au transformat pe acesta intr-un creator-cult al cinematografiei mondiale, ale carui filme, inconfundabil marcate de prezenta unor elemente de suprarealism sau expresionism, au influentat regizori precum Steven Spielberg, Martin Scorsese, James Cameron sau Quentin Tarantino.



Publicul TIFF va putea urmari Portocala mecanica intr-o copie restaurata, in cadrul unei proiectii speciale, in prezenta Christianei Kubrick, sotia regizorului, a lui Michel Ciment, critic de film si presedinte onorific al FIPRESCI – Federatia Internationala a Criticilor si Jurnalistilor de Film si Jan Harlan, cumnatul lui Kubrick, producatorul executiv al filmelor Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket si Eyes Wide Shut si autor al documentarului Stanley Kubrick: A Life in Pictures, proiectat, de asemenea, in cadrul celei de-a 11-a editii a celui mai important festivalul de film din Romania. Documentarul vorbeste despre viata si cariera marelui cineast si contine atat interviuri cu actori si colaboratori apropiati ai regizorului, cat si imagini in exclusivitate de pe platourile de filmare
din viata lui personala, sau secvente din primele filme ale lui Kubrick.

Pe langa Stanley Kubrick: A Life in Pictures, in cadrul programului special dedicat lui Stanley Kubrick, Jan Harlan va prezenta la TIFF 2012 si celalalt documentar pe care l-a regizat: O Lucky Malcolm! (2006), despre viata si cariera actorului Malcolm McDowell, apreciat pentru rolurile sale din filme precum Portocala mecanica (r. Stanley Kubrick), O Lucky Man ! (r. Lindsay Anderson), Caligula (r. Tinto Brass) sau Star Trek Generations (r. David Carson).

Programul dedicat lui Stanley Kubrick cuprinde si o prezentare dedicata proiectului care nu a devenit niciodata film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale carui filmari urmau sa aiba loc si in Romania, armata romana, pregatita in acei ani intr-o serie de filme istorice care cuprindeau momente emblematice din istoria militara nationala, fiind contractata in acest sens. Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick in cadrul unei intalniri cu Jan Harlan, dar si al prezentarii dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat in editie limitata de 1000 de exemplare de editura Taschen, care cuprinde intreg materialul de pre-productie pregatit pentru film: mii de schite de decor, costume, fotografii de locatie, imagini de casting, decupaje si scenariul filmului.

Festivalul va gazdui o expozitie spectaculoasa, ce aduce in prim plan creatiile realizate pentru filmul SF Artificial Intelligence: AI (r. Steven Spielberg, 2001), semnate de artistul conceptual al filmului, Chris Baker, si prezentate in albumul A.I. Artificial Intelligence: From Stanley Kubrick to Steven Spielberg: The Vision Behind the Film, editat de Jan Harlan si prefatat de Steven Spielberg. De asemenea, momente importante din cariera lui Kubrick, surprinse in imagini, vor putea fi admirate in cadrul unei alte expozitii aduse cu aceasta ocazie la Cluj-Napoca.

Filmele semnate de Stanley Kubrick vor fi proiectate la Cluj-Napoca din copii de o calitate tehnica foarte buna, aduse direct de la studiourile Warner Bros.

Nascut pe 26 iulie 1928 in New York si avand bunici evrei de origine romana, Stanley Kubrick si-a inceput cariera ca fotograf al publicatiei Look. Day of The Fight (1951), un scurt documentar de 16 minute realizat pentru The March of Time, creatorul unor mini serii difuzate in salile de cinema, marcheaza debutul lui Kubrick in cinematografie.

Ajunge in atentia criticii o data cu filmul care i-a adus si prima nominalizare la Premiul BAFTA – Cararile gloriei / Paths of Glory (1957), bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Humphrey Cobb, avandu-l in rolul principal pe Kirk Douglas. Au urmat cvadruplul castigator de Oscar Spartacus (1960), avandu-i ca protagonisti pe Kirk Douglas, Laurence Olivier si Peter Sellers si Lolita (1962), selectionat in Competitia Oficiala a Festivalului de Film de la Venetia. Kubrick avea sa dea lovitura cu Dr. Strangelove / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), un film anti-sistem, aparut intr-o perioada de maxima incordare a Razboiului Rece. Dr.
Strangelove, cu Peter Sellers in rolul principal, ii aduce lui Kubrick Premiul Criticilor de Film din New York pentru Cel mai bun regizor, prima nominalizare la Premiul Oscar pentru Cea mai Buna Regie, precum si Premiul ONU la BAFTA 1965.





Science-fiction-ul vizionar pe muzica de Richard Strauss, Johan Strauss sau Aram Haciaturian Odiseea spatiala 2001 / 2001: A Space Odyssey (1968), o alta reactie la unul dintre fenomenel care au marcat omenirea deceniului 7 al secolului trecut: cucerirea Spatiului, este lungmetrajul care il va clasa pe Kubrick in randul celor mai mari regizori ai lumii. Lansat in 1968, filmul este considerat o capodopera cinematografica. Coloana sonora si efectele vizuale revolutionare, prezenta minima a dialogului, abordarea regizorala au dat o noua dimensiune genului SF, publicul asistand, pe parcursul celor 140 de minute, la un spectacol cinematografic hipnotic.

Pentru acest film, Stanley Kubrick avea sa castige un Premiu Oscar pentru Regie, precum si 3 premii BAFTA - pentru Cea mai Buna Coloana Sonora, Cea mai Buna Scenografie si Cea mai Buna Imagine.

Anarhistul Portocala mecanica / A Clockwork Orange, realizat in 1971, ecranizare dupa controversatul roman al lui Anthony Burgess, este, cu siguranta, cel mai Stanley Kubrick, fiind retras din circulatie in Marea Britanie timp de aproape 30 de ani, la initiativa regizorului, datorita criticilor foarte dure primite. Filmul spune povestea lui Alex, interpretat de Malcolm McDowell, un tanar delincvent care comite acte de o violenta uimitoare fara nicio remuscare. Pentru a scapa de inchisoare, Alex accepta o terapie experimentala, de asemenea radicala, care ii suprima impulsurile violente. Trimis inapoi in societate, incapabil sa mai faca rau, Alex devine un individ slab, debil.

Filmul de epoca Barry Lyndon (1976), castigator a 4 Premii Oscar (mai multe decat oricare film regizat de Kubrick), a revolutionat perspectiva asupra imaginii de film, atunci cand Stanley Kubrick si directorul de imagine John Alcott au ales sa se foloseasca exclusiv de lumina naturala si de cea din cadru, pentru a reconstrui lumea de secol XVIII in care se petrece actiunea. Pentru a putea filma la lumina lumanarii fara ajutor artificial, apropiindu-se, astfel, de aspectul picturilor din urma cu doua secole, Alcott a folosit un obiectiv Zeiss f/0.7, adaptat dupa unul special creat pentru telescoapele NASA.



Horror-ul Stralucirea / The Shining (1980), adaptare dupa Stephen King cu Jack Nicholson in rolul principal, este unul dintre cele mai cunoscute filme semnate Stanley Kubrick, fiind cotat intre primele trei filme horror ale secolului trecut, ca influenta si notorietate – alaturi de Psycho (r. Alfred Hitchcock) si Exorcistul (r. William Friedkin). Alaturi de acelasi John Alcott, Kubrick a continuat sa inoveze limbajul cinematografic, folosind nou-inventatul Steadicam pentru a descrie traseele de fantoma ale tatalui Jack (Jack Nicholson), pe urmele membrilor propriei familii, prin hotelul bantuit Overlook.

La TIFF vor fi proiectate si ultimele doua lungmetraje regizate de Kubrick: Full Metal Jacket (1987), filmul de razboi care spunea o poveste din mai putin cunoscutul razboi de guerilla din orasele Vietnamului, si Eyes Wide Shut (1999), cu Tom Cruise si Nicole Kidman in rolurile principale, cele ale unui cuplu burghez din America zilelor noastre, care porneste in căutarea propriei sexualitati – un film pe care Kubrick nu a mai apucat sa il vada pe marile ecrane, decesul marelui regizor survenind imediat dupa ce acesta a trimis o varianta de montaj starurilor si studiourilor.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca. Cei care doresc sa-si inscrie filmele pentru selectia TIFF 2012 o pot face pana pe data de 15 februarie 2012 (pentru filmele inscrise in Competitia Oficiala si in sectiunea Umbre - Scurtmetraj) respectiv 15 martie 2012 (pentru filmele inscrise in competitiile sectiunii Zilele Filmului Romsnesc – scurt si lungmetraje autohtone).


D.T
editor artline.ro

7 decembrie 2011
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Astazi incepe Cibinfest
Astazi incepe Cibinfest

26 septembrie 2013: Cea de-a treia editie Cibinfest va fi deschisa oficial in aceasta seara, de la ora 18:30 de Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, Andreas Huber, Consulul Onorific al ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

FOTO Imagini noi din The Hobbit si ARGO
FOTO: Imagini noi din The Hobbit si ARGO

Au aparut noi imagini din The Horbbit de Peter Jackson si Argo de Ben Affleck. Filmul regizat de Peter Jackson si filmat in 3D in Noua Zeelanda, The Hobbit: An Unexpected Journey , va fi lansat in ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline