inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Scriitori romani talentati, dar scosi din uz

0 Comentarii
Alaturi de autorii unor opere ca 'Tiganiada' si 'Mara', romanii i-au dat uitarii pe contemporanii Norman Manea, Lucian Raicu si chiar pe Mircea Dinescu, poetul.

 


Numerosi poeti, prozatori, dramaturgi, critici literari au intrat intr-o uitare densa, cu toata opera lor sau numai cu anumite fragmente, dupa cum remarca scriitori si critici autohtoni. Unii dintre ei si-au meritat uitarea, insa foarte multi au fost nedreptatiti.


Prozatorii taiati din grila de lectura


Am intervievat pentru 'Cotidianul' mai multi literati pentru a afla care sint acei scriitori autohtoni uitati, insa valorosi, fie ca ei provin din epoci mai indepartate, fie ca ne sint contemporani. Printre cei uitati pe nedrept se numara destul de multi prozatori, a remarcat Gabriela Adamesteanu, primul dintre cei care ii vin in minte fiind prozatoarea Dana Dumitriu.


Premiat cu Medicis, dar fara cititori in tara sa


Atit scriitorii, cit si criticii se pun de acord atunci cind este vorba despre Norman Manea, ca scriitor in viata, omagiat in strainatate si de putini intelectuali de la noi. In viziunea Gabrielei Adamesteanu, pentru publicul din Romania recompensarea recenta a prozatorului roman Norman Manea cu Premiul Medicis a avut aproape magnitudinea unui soc, in primul rind pentru ca cititorii sai din Romania nu sint prea numerosi.


In plus, unii intelectuali de la noi sint de parere ca trecerea lui Manea sub tacere nu este tocmai un lucru firesc, asa cum ar fi, de exemplu, faptul ca scriitura sa nu a placut sau ca publicul nu a avut acces la cartile sale. Nici ca ar fi fost gustat doar o anumita perioada, ca un fel de moda culturala. Unii critici cred ca problema este ceva mai delicata: Norman Manea nu scrie dupa tipare romanesti, ci dupa o reteta occidentala si, in plus, literatura cu tenta nationalista nu este chiar pe gustul sau, dimpotriva. Si lucrul acesta deranjeaza.


Prozator nedreptatit, astept cititorii tineri


Situatia este cu atit mai bizara cu cit Norman Manea este unul dintre prozatorii care se pot lauda cu strategii de marketing extrem de bine puse la punct.


Si Simona Popescu este de parere ca Norman Manea face parte din categoria scriitorilor uitati pe nedrept. Ea il caracterizeaza ca pe o 'glorie de care nu a auzit prea multa lume' din mediul intelectual autohton. Cei mai multi dintre cei intervievati spera ca macar publicul romanesc, alcatuit din tineri care si-au propus sa citeasca numai literatura universala recenta, il va putea gusta si il va intelege pe Norman Manea, pentru ca el are o scriitura foarte actuala.


Lipsa promovarii, sursa esecului literar


Cind vine vorba despre cei cu care memoria literara romaneasca a fost nedreapta, Nicolae Breban se gindeste la Stefan Banulescu si la Cezar Baltag. El explica acest lucru mai ales prin lipsa unor strategii adecvate de editare si de marketare. Cea mai trista soarta le revine acelor autori care nu au fost niciodata niste rasfatati ai atentiei publice: Cristian Popescu, Leonid Dimov. Nici scriitorul interbelic Felix Aderca si prozatorul Anton Holban nu sint prea bine cunoscuti. Si Emil Brumaru explica unele esecuri ale scriitorilor talentati prin strategii slabe de marketing: nu exista agenti literari, si lipsesc si banii cu care s-ar putea realiza campanii de promovare de calitate. Uneori, autorii poarta aproape intreaga vina pentru faptul ca publicul uita de ei sau cel putin de dimensiunea literara a personalitatii lor. Ei nu se straduiesc suficient sa intre in atentia publica sau sa se inconjoare de oameni cu abilitati de marketing cultural. In cel mai rau caz, ei sint uitati pentru ca renunta la scris sau la viata publica, sint de parere unii critici.


Mode culturale fatale


Nu doar strategiile de promovare pot fi raspunzatoare pentru esecul unui scriitor talentat: Nicolae Breban crede ca modele culturale pot respinge total o opera de valoare. Asa s-a intimplat cu Mircea Horia Simionescu si cu Mircea Ivanescu, care, explica Breban, nu sint gustati pentru ca au un stil foarte diferit de tiparul unui best-seller contemporan. Florin Iaru este de parere ca un proiect literar ca al celor doi, alaturi de nume ca Emil Brumaru sau Max Blecher, este inteles si apreciat doar de un public elitist, dornic de 'initiative scriitoricesti subtile', si nu amator de 'artisti ai poporului'.


'Mara' si 'Tiganiada' au ramas fara cititori


Scriitoarea Simona Popescu coboara mai adinc in istoria literara pina ajunge la Ioan Budai Deleanu, despre care ea crede ca nu se mai vorbeste sau, cel putin, nu atit cit ar trebui. Totusi, scriitoarea recunoaste ca are o afinitate deosebita pentru epopeea scrisa de acesta, 'Tiganiada'. In aceeasi categorie se incadreaza si unele dintre romanele Hortensiei-Papadat Bengescu. O soarta nemeritata in memoria cititorilor are 'Pseudokinegeticos', eseul lui Alexandru Odobescu, sau unele scrieri ale lui Radu Ionescu, precum 'Catastiful amorului', datind din 1865, sau 'La gura sobei'. Scriitoarea considera ca aceste ultime lucrari ar trebui sa intereseze publicul contemporan pasionat de beletristica, pentru ca ele reprezinta viziuni literare postmoderne 'avant la lettre'. Criticul literar Dan C. Mihailescu a remarcat ca uitarea ii apasa pe mai toti scriitorii vechi de la noi, fie ca acestia au scris lucrari de calitate, fie ca au scris lucrari slabe. De exemplu, intr-o selectie autohtona recenta, romanul 'Mara', scris de Ioan Slavici, nici macar nu a fost mentionat, desi are virtuti literare autentice. Aceeasi soarta impartasesc si multe dintre romanele lui Mihail Sadoveanu.


Poetii sint in topul nedreptatitilor


Situatia poetilor este si mai ingrata, fiindca poezia reprezinta o casta mai inchisa decit proza, mai ales daca ea nu este de factura clasica sau explicita. Memoria cititorilor i-a rezervat un rol nu foarte bun poetului Marius Robescu, pe care Gabriela Adamesteanu il considera la fel de talentat ca si Virgil Mazilescu. In acest sens, Emil Brumaru se refera la poetul Mircea Dinescu, 'imprafosat' de preocuparile sale mai recente sau sufocat de expunerea mediatica excesiva. Gabriela Adamesteanu remarca faptul ca nu prea se citesc acele poezii nesimboliste ale lui George Bacovia. Aceeasi soarta impartasesc si poezii apartinind unor scriitori ca Ion Pillat sau Tudor Arghezi, Lucian Blaga. Mai mult, Emil Brumaru se indoieste ca Mihai Eminescu ar mai fi citit de catre noile generatii sau, in orice caz, nu poezia sa filosofica. Mefienta lui se indreapta si catre cadrele didactice, despre care considera ca, intr-o anumita proportie, predau elevilor fara sa le insufle pofta de a citi. Dan C. Mihailescu este de parere ca nici dramaturgii nu au soarta mai buna: de George Ciprian, cu texte ca 'Omul cu mirtoaga' si 'Capul de ratoi', nu mai vorbeste nimeni.


Criticul dat uitarii


Scriitoarea Gabriela Adamesteanu este de parere ca l-am uitat chiar pe unul dintre cei mai mari critici postbelici: Lucian Raicu, 'un critic de calitatea lui Nicolae Manolescu, chiar daca nu atit de rapid in analiza'. Ea isi explica uitarea in care a cazut criticul prin faptul ca a plecat inainte de 89 la Paris si crede ca aceasta este soarta cu care se confrunta nu de putine ori cei care pleaca peste hotare. Daca este vorba despre un critic literar pe care il citeste doar un public ermetic, specializat, situatia este si mai probabila, considera Gabriela Adamesteanu.





Lucia Popa
Voteaza


Pe acelasi subiect: Lucian Blaga | Tudor Arghezi | George Bacovia
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Umbra arhitecturii românesti. In UE

Va amintiti, desigur, scena din `Ultima noapte de dragoste..." unde se face vorbire de intrarea in PNL (ma rog, in cel interbelic, nici o legatura cu prezentul)? Tanarul nostru refuza, sub cuvant ca ...

Pretul locuintelor a inceput sa scada Cluj Napoca ramane in topul scumpirii
Pretul locuintelor a inceput sa scada, Cluj Napoca ramane in topul scumpirii

Daca in 2017 preturile cerute pentru locuinte au crescut cu 9,1% fata de 2016, in prezent au inceput sa mai scada. Potrivit arenaconstruct.ro , care citeaza raportul Analize imobiliare, in anul 2016 ...

Asasinarea poeziei

Sinistru titlu si cu ciudate rezonante dar… despre asta e vorba. Sa urmarim concluzia: `Spectacolul dramatic al asasinarii poeziei prin anihilarea intimitatii, inefabilului, subiectivitatii, ...

Expozitia Corneliei Victoria Dedu, o întâlnire cu arta autentica

Galeriile de Arta din Buzau gazduiesc în aceasta luna expozitia de pictura a Corneliei Victoria Dedu. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Bucuresti, artista organizeaza ...

Universitatea Petre Andrei si-a deschis portile

Studentii botosaneni ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi au inceput noul an universitar in cadru festiv! Sala de Marmura a Teatrului de Stat ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline