inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Roma

0 Comentarii
La inceputurile republicii (509 i.e.n. ) arta romana este preponderent etrusca; cand Roma isi extinde influenta pana in Italia de sus, aflata sub dominatie grceasca, Grecia devine noul sau model.

ARHITECTURA URBANISTICA
Arhitectura s-a manifestat in functie de cerintele vietii publice si de stat.
Imparatii romani au construit la Roma numeroase forumuri ce le-au purtat si numele (Cezar, Augustus, Traian, Vespasian). Forumuri au fost construite si in regiunile in care armatele romane au ramas.
Forumul reprezenta un ansamblu urbanistic -nucleul orasului-care grupa institutiile administrative, bazilicile, templele, bibliotecile. Cel mai impresionant a fost Forumul lui Traian, construit la inceputul secolului II.
Ansamblurile urbanistice romane impresioneaza prin modul in care sunt realizate traseelor strazilor, prin alinierea zidurilor caselor, prin organizarea oraselor in functie de conditiile reliefului.

ARHITECTURA OMAGIALA
Un capitol al constructiilor romane este reprezentat de arcuri de triumf, columne si trofee. Aceste constructii glorificau puterea Romei sau pacea (Columna lui Traian, Trofeul de la Adamclisi, Arcul lui Titus, Arcul lui Septimiu Sever, Altarul pacii).

ARHITECTURA RELIGIOASA
Un templu destinat zeilor este Panteonul, construit de Agrippa in 27 i.e.n. si reconstruit de Hadrian (117-125 e.n.). Are planul circular si zidurile de caramida au grosimea de 6,20m. Exteriorul este acoperit cu placi de marmura.

SCULPTURA
Ronde-bosse-ul si relieful se dezvolta. Eleganta romanilor si fastul dirijeaza arta catre lux.
Ronde-bosse-ul a permis romanilor crearea unor monumente in spatii largi, in forumuri si in locuri publice.
Reliefurile impodobeau arcuri de triumf, columne ( reliefuri cu caracter istoric-Columna lui Traian, reliefuri cu caracter alegoric-folosirea simbolurilor si alegoriei-Altarul pacii, Columna aureliana).

PICTURA
Pictura din Pompei impresioneaza prin organizarea spatiului, efectele de apropiere si adancime, gruparea personajelor, arta formelor, atitudinilor.
Rosu pompeian abunda, galbenul, violetul, albastrul si verdele transparent dau pretiozitate.
Pictorii scolilor locale trezesc admiratia prin perspectiva cromatica, efectele trompe l'oeil.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline