inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Radio Romania Muzical implineste 20 ani

1 Comentarii


In 24 martie 1997 emitea pentru prima data Radio Romania Muzical, primul si unicul, pana in prezent, post romanesc de radio dedicat muzicii clasice si de jazz. Au trecut de atunci 20 ani, perioada in care Radio Romania Muzical si-a confirmat valoarea si rolul in peisajul cultural romanesc.
 
24 martie 2017 este o zi de sarbatoare la Radio Romania Muzical: intre orele 7.00 si 19.00 programul cuprinde exclusiv lucrarile muzicale propuse de ascultatorii sai, precum si mesajele transmise de acestia:
 
“V-am descoperit intamplator, in urma cu cativa ani buni, avand de parcurs multi kilometri zilnic si intr-adevar v-ati dovedit a fi mai mult decat un prieten. Nu am avut nicio educatie muzicala, poate dragoste pentru muzica buna. Cu vremea insa, ascultandu-va zilnic, am inceput sa-mi dezvolt cunostintele si sa-mi rafinez gusturile in materie, mi-am creat propria colectie de CD-uri. Tot datorita Dumneavostra am descoperit Sala Radio. Instrumentisti valorosi, dirijori celebri, repertoriu inspirat…. Sunt ingredientele pentru concerte de talie internationala. Eu sunt profesor universitar si predau o disciplina ce tine de stiintele exacte. In fiecare semestru merg impreuna cu studentii de la anul intai la un concert la Sala Radio si este o experienta deosebita. Mi-ati deschis mintea si mi-ati luminat viata. Va multumesc! La sarbatoare mare, va doresc tuturor celor care lucrati in aceasta minunata echipa multa sanatate si putere pentru a va mentine acest statut de creator de valori autentice!” - Aureliana Roman, Bucuresti
 
“Spune-mi, ce vrei sa fii: obiect sau subiect? Daca vrei sa fii subiect, trebuie sa-ti gasesti vocatia, sa ai viziune si sa fii cult. Vocatia prin excelenta a RRM este sa formeze oameni culti si emancipati, deci te ajuta sa fii subiect.” – Radu Burlacu, Bucuresti
 
“Radio Romania Muzical este postul de radio alaturi de care imi petrec, zilnic, cele mai frumoase clipe. Va felicit pentru emisiunile pe care le realizati cu atata pasiune si profesionalism! Proiectul "Asculta 5 minute de muzica clasica" este minunat si ofera copiilor sansa extraordinara de a asculta si a iubi, mai apoi, muzica de factura culta. Cred cu tarie ca amprenta pe care o lasa auditiile in sufletul copiilor este puternica si contribuie la dezvoltarea personalitatii lor! La multi ani, Radio Romania Muzical!” – Simona Manea, Sibiu
 
“Nu imi plac mesajele siropoase sau sforaitoare. Stiu doar ca Radio Romania Muzical imi daruieste zilnic bucurie si seninatate”. – Costin Calarasu, Ploiesti
 
“La multi ani cu sanatate, bucurii si multe realizari. Sa ne traiti ca trebuiti!” – Ioan Donisa, Alba Iulia
 
“Celui mai bun canal media din Romania, pentru autenticitate si profesionalism, pentru cei mai buni realizatori, mai pasionati si mai daruiti, pentru aportul continuu adus culturalizarii si educatiei romanilor, pentru plusvaloarea adusa zilnic in viata noastra si respectul valorilor adevarate, respectul si recunostinta mea, felicitari fara numar, impliniri si succese, si multi, multi ani de dainuire! Traiasca muzica adevarata!” – Calin Valerica, Stefanesti, judetul Arges
 
“Dupa 20 de ani, sunt tot printre-ai vostri fani! Pot sa spun, fara sa exagerez, ca Radio Romania Muzical este soundtrack-ul filmului vietii mele care ma imbogateste cultural si spiritual! Cred ca peste 20 de ani voi spune aceleasi cuvinte, fiindca vocabularul e prea sarac pentru a rosti miile de multumiri din inima!” – Lavinia Stoian, Bolintin Deal, judetul Giurgiu
 
“I listen to Radio Romania Muzical every day via live streaming on my Mac laptop. Great programming. Congratulations! La multi ani!!!” – Victor Hickman, Berkley, Michigan, Statele Unite ale Americii
 
Ziua de 24 martie se incheie cu o seara speciala propusa de Orchestra Nationala Radio, dirijorul Cristian Macelaru si pianista Alexandra Dariescu, un concert transmis in direct de la ora 19.00, dedicat aniversarii Radio Romania Muzical. Cristian Macelaru, unul dintre cei mai importanti dirijori romani cu activitate la nivel international, si pianista Alexandra Dariescu, una dintre cele mai bine cotate muziciene de origine romana care activeaza in Marea Britanie, au tinut sa fie alaturi de Radio Romania Muzical la aceasta aniversare, intr-un program ce contine Concertul nr.2 pentru pian si orchestra de Serghei Rahmaninov si Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.
 
Sarbatoarea continua si in zilele urmatoare, pentru ca 25 si 26 martie, de la ora 10.30, pot fi ascultate inregistrarile recitalurilor aniversare Radio Romania Muzical 20 sustinute la Muzeul National Cotroceni de violonistul Alexandru Tomescu (16 martie) si de pianista Luiza Borac (23 martie).
 
Majoritatea filarmonicilor si teatrelor de opera din Romania au dedicat concertele si spectacolele din saptamana 20-26 martie aniversarii Radio Romania Muzical, marcand astfel importanta acestui post de radio in peisajul muzical romanesc.
 
La multi ani, Radio Romania Muzical!
 
Radio Romania Muzical a inceput sa emita in 24 martie 1997, in Bucuresti. In ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calitatii in peisajul media si cultural; a ramas, de asemenea, unicul post de radio romanesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio Romania Muzical promoveaza marile valori ale creatiei romanesti si universale, in interpretari de marca, romanesti si straine. Radio Romania Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creatiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau inregistrari realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.
 
Radio Romania Muzical este conectat la realitatile scenelor de concert internationale prin concertele pe care le preia, in direct sau inregistrat, prin reteaua Uniunii Europene de Radio. La Radio Romania Muzical pot fi ascultate in direct spectacole puse in scena la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alaturi de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, asa cum a fost, in ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.
 
Radio Romania Muzical pune la dispozitia partenerilor sai din Uniunea Europeana de Radio evenimente care au loc in Romania, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, asa cum a fost festivalul “Bucuresti, oras al muzicii” din anul 2007.
 
Radio Romania Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni romani de valoare. In 2013, la propunerea Radio Romania Muzical, violonistul Razvan Stoica a participat si a si castigat concursul New talent de la Bratislava, o rampa de lansare in viata internationala de concert. Alti tineri muzicieni propusi de Radio Romania Muzical la concursul Concertino Praga au obtinut de-a lungul anilor importante premii. Printre acestia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Malina Ciobanu – mentiune (2016), pianistul Cadmiel Botac – mentiune (2013).
 
Radio Romania Muzical transmite in direct si inregistreaza cele mai importante evenimente muzicale romanesti: de la Festivalul international George Enescu, la Stagiunea de marti seara de la Ateneul Roman, dedicata tinerilor muzicieni.
 
Radio Romania Muzical este organizator al unor evenimente aparte in peisajul cultural romanesc: de la Festivalul “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagonisti a figurat celebra pianista Elisabeth Leonskaja, la “Zilele Lipatti” din 2010 si stagiunile de concerte organizate in 2014 si 2015 la Muzeul National Cotroceni.
 
Din 2010, Radio Romania Muzical a organizat pentru prima data proiectul “Asculta 5 minute de muzica clasica” in spatii neconventionale. Astazi, “Asculta 5 minute de muzica clasica” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio Romania, desfasurat pe doua paliere: in spatii neconventionale (mall-uri, hipermarketuri, librarii, muzee, sedii de firme, magazine de mobila si bricolaj) si in scoli.
 
In 2013, Radio Romania Muzical a organizat prima editie a proiectului “Voteaza discul de muzica clasica al anului”. Interpretii discurilor castigatoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiana si pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Stirbat (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).
 
Radio Romania Muzical poate fi ascultat in prezent pe doua frecvente: 104.8 FM (Bucuresti) si 97.6 FM (frecventa regionala), ca si pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro si prin aplicatiile IOS si Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhiva audio extinsa de emisiuni, cronici, interviuri, stiri, alte 7 stream-uri on demand.

Martie 2017
Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Daniela

La multi ani!

0 2017 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Travesti"-ul lui Cartarescu, in Polonia

Romanul "Travesti", scris de Mircea Cartarescu, a fost publicat in Polonia, in traducerea Joannei Kornas-Warwas. Cartea a aparut la editura poloneza Wydawnictwo Czarne, cu sprijinul programului ...

TROOPER, un nou inceput

De ce "Amintiri"? Sunteti la inceput de drum, chiar daca au trecut 12 ani de la formarea trupei... Am spus mereu ca in cele din urma ramanem doar cu amintirile. Totul trece, dar amintirile ...

Expertiza viorii Stradivarius Elder Voicu se va face la Londra

Firma britanica de lutieri Beare’s, cu care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a luat legatura pentru evaluarea viorii Stradivarius Elder Voicu, nu va putea face, probabil, expertizarea ...

Muzeu de caricaturi in sala de lectura

Sala de lectura a Bibliotecii Municipale "Mihai Ralea“ din orasul vasluian Husi va gazdui un Muzeu de Arta Contemporana. Proiectul apartine caricaturistului husean Cristian Marcu. Artistul ...

"Filipissima", sabotata de tehnologie

Spectacolul-concert al Feliciei Filip, prin care cunoscuta soprana si-a lansat albumul cu preluari pop "Filipissima", a adus multe vedete, joi seara, pe scena Salii Palatului.Razvan Mazilu si ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline