inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Orchestra Nationala Radio duce muzica clasica romaneasca la Varna Summer Fest

0 Comentarii


Orchestra Nationala Radio participa, in aceasta vara, la cea de-a 85-a editie a Festivalului de muzica clasica de la Varna, din Bulgaria. Sub baghetele dirijorilor Iurie Florea si Tiberiu Soare si alaturi de solistii Ruxandra Donose, Alexandru Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma, Orchestra Nationala Radio va incanta publicul de la Varna cu doua concerte de exceptie, in zilele de 23 si 24 iunie, la Sala Centrului de Congresuri si Festivaluri. Oferta artistilor romani mai cuprinde si un recital extraordinar al celor trei foarte cunoscuti solisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio - Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma.


Din 1926 exista, la Varna, un festival care s-a desfasurat anual. Este a 85-a editie si presupun ca este unul dintre cele mai vechi din Europa, cu siguranta cel mai vechi din Bulgaria, insa, oricum, mai vechi decat orice manifestare de acest gen din Romania. Dupa stiinta mea, nu existau festivaluri de muzica clasica pe teritoriul Romaniei, in perioada interbelica, iar daca au fost, nu s-au continuat. Iata, asadar, un atu. Festivalul de la Varna inseamna o luna si jumatate de concerte, sustinute de foarte multi invitati, straini si bulgari, multi dintre acestia – nume mari – stabiliti in strainatate. Deschiderea a fost semnata de Rosen Milanov, un dirijor bulgar care are o cariera foarte frumoasa in Statele Unite. Este un prilej pentru noi sa ne descoperim reciproc” a afirmat Oltea serban Parau, directorul artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio.


Recitalul extraordinar al celebrului trio va avea loc in data de 22 iunie, de la ora 19.30, la sala Operei din Varna, si va cuprinde lucrari de G. Enescu, J. Haydn, W. A. Mozart si L. v. Beethoven.


Muzica romaneasca va fi prezenta si in programul Orchestrei Nationale Radio, prin operele cunoscutilor compozitori Brediceanu, Rogalski si Enescu.


Primul concert, cel din 23 iunie, dirijat de Iurie Florea, o va avea ca solista pe Ruxandra Donose, o vedeta de proportii a scenei europene, care a colaborat cu Orchestra Nationala pe parcursul stagiunii care tocmai s-a incheiat si va reveni in sezonul 2011 - 2021. Dintre creatiile care vor fi audiate de public fac parte cele ale compozitorilor T. Brediceanu, Gr. Dinicu si G. Bizet.


Nu am cantat foarte mult in zona de S-E a Europei, cu exceptia Greciei, unde chiar recent, inainte de Pasti, la Atena, am interpretat un oratoriu de Handel. Ma bucur foarte mult ca am ocazia ca intr-un festival cu o traditie atat de bogata si de veche, sa pot sa apar cu arii si alaturi de orchestra noastra radio. Am simtit nevoia si am crezut ca este o idee foarte buna, ca daca ne prezentam la Varna, sa aducem ceva si din muzica noastra. Prin urmare, am ales un repertoriu clasic de opera, trei arii foarte cunoscute, foarte grele, si alaturi de ele, iata, un iz romanesc”, a declarat Ruxandra Donose.

In cel de-al doilea concert, din 24 iunie, Tiberiu Soare va dirija Dansurile Romanesti de Theodor Rogalski si Simfonia a X-a de Sostakovici, cea pe care a avut-o si la inchiderea stagiunii, iar Alexandru Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma vor fi solistii triplului concert de Beethoven.


„Dansurile Romanesti de Theodor Rogalski sunt alese cumva si in perspectiva Festivalului International de la Varna, unde am considerat ca ar fi bine sa ne prezentam si cu o piesa romaneasca, creatia unui compozitor reprezentativ pentru mijlocul secolului al XX-lea. Simfonia a X-a de Sostakovici insa, are multiple semnificatii pentru mine si ma bucur ca am ocazia sa o dirijez cu Orchestra Nationala Radio. Pe 24 iunie, concertul are o structura putin diferita fata de finalul stagiunii de la Sala Mihail Jora in sensul ca avem cele Trei dansuri romanesti de Theodor Rogalski, apoi Triplul concert de Beethoven cu Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail protagonisti, si aceasta Simfonie a X-a de Sostakovici, care speram noi sa faca o impresie foarte buna acolo.”, a spus Tiberiu Soare.


Concertele vor fi transmise in direct, pe 23 si 24 iunie la ora 19.30, la Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si vor intra in circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de catre radiourile publice din Europa.


Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose a dovedit, de-a lungul timpului, calitati artistice de exceptie: inteligenta remarcabila, cultura muzicala solida, cunoasterea perfecta a stilurilor, muzicalitate. Personalitatea puternica a artistei si eleganta prezentei scenice i-au permis sa abordeze cu acelasi succes un repertoriu divers, care include peste 45 de roluri principale de opera, tot atatea piese de rezistenta din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri. Debutul international la Opera din Basel, urmat de cel de la Opera de Stat din Viena au marcat inceputul unui drum care a purtat-o pe toate meridianele, de la Royal Opera Covent Garden, Opera Bastille si Opera Mare din Paris, Deutsche Oper Berlin, Semper Oper Dresda, Opera din Hamburg, Opera din Zürich, Teatro Regio - Torino, Teatro La Fenice - Venezia, Teatrele de Opera din Helsinki, Copenhaga, Filarmonica din München. Peste ocean a cantat la Metropolitan Opera si Carnegie Hall din New York, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, Chicago Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Opera, Los Angeles Philarmonic, Phildalephia Opera Company, Pittsburg Symphony, Atlanta Symphony, Cincinnati Opera, Toronto Opera Company, Orchestre Symphonique de Montreal si altele, ajungand pana la Tokio, Kyoto, Hiroshima, Beijing, Shanghai sau Hong Kong, fara sa uitam participarea la reputate festivaluri cum ar fi cel de la Glyndebourne, sau Festivalul de la Salzburg.


Catistigatorul - pentru o perioada de cinci ani - a faimoasei vioare Stradivarius Elder-Voicu 1702, si membru al grupului „Romanian Piano Trio”, Alexandru Tomescu este unul dintre exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Recunoscut pentru modul sau interpretativ pasional, dublat de o tehnica impecabila, poezie si sensibilitate, Tomescu a impresionat publicul din Europa, America si Asia, unde a  sustinut concerte si recitaluri in sali celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Theatre des Champs Elysées si Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev.


Distins, in 1999, cu Artist Diploma a Universitatii din Boston, in cadrul prestigioasei institutii studiind cu Anthony di Bonaventura, Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene, iar in Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. Din 2003 face parte, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, din celebrul grup „Romanian Piano Trio”, iar din 2009 este solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Mihail, unul dintre cei mai renumiti pianisti romani ai momentului, a intreprins in luna aprilie a acestui an un amplu turneu de recitaluri, in 12 orase din tara, programul fiind un omagiu adus compozitorului Franz Liszt, cu prilejul aniversarii a 200 de ani de la nasterea sa.


Profesor asociat la Universitatea de Muzica din Bucuresti, unde preda cursuri de maiestrie organizate de Asociatia SONORO, Razvan Suma este, din anul 2008, solist concertist al Filarmonicii din Pitesti, iar din anul 2010, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. in 2003, formeaza alaturi de Alexandru Tomescu si Horia Mihail unul dintre cele mai de succes proiecte din viata artistica romaneasca - Romanian Piano Trio. „Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa". Astfel caracteriza renumita publicatie germana „Das Orchester” prestanta tanarului violoncelist.


Considerat un abil si carismatic ambasador al marii muzici in randurile spectatorilor, ascultatorilor si telespectatorilor, Tiberiu Soare este dirijorul Operei Nationale Bucuresti (din 2005) si al ansamblului de muzica contemporana „Profil" (din 2002). Colaborarea sa cu Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala Radio s-a concretizat in numeroase concerte, turnee si inregistrari, cele mai importante fiind inregistrarile speciale de anul trecut ale Orchestrei Nationale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard si Shirley Brill si concertul sustinut cu aceeasi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. De la prima sa aparitie pe scena, in 1999, la varsta de 22 de ani, a dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele orase din tara, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio, Opera din Brasov si a sustinut concerte in Ungaria, Polonia, Germania, Israel, Elvetia și a colaborat cu artisti de renume precum Angela Gheorghiu, Teodora Gheorghiu, Felicia Filip, Eduard Tumagian, Pompei Harasteanu, Alexandre Dubach, Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, Dana Borsan, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Razvan Suma, Daniel Kientzy s.a. in anul 2004, a dirijat premiera in Romania a operei Münchhausen de Dan Dediu, aflat la pupitrul ansamblului de muzica contemporana „Profil".


Dirijor al Operei Nationale din Bucuresti, Iurie Florea a studiat la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chisinau si a participat la diverse competitii care i-au adus numeroase premii, dintre care amintim Premiul „Ionel Perlea” (1992) si Premiul „David Ohanesian”, conferit de catre Forumul Muzical Roman (2008). Florea a sustinut turnee in Turnee Belgia, Bielorusia, Bulgaria, Coreea de Sud, Estonia, Franta, Italia, Lituania, Portugalia, Rusia, Spania, Ucraina, iar in tara a colaborat cu operele din Timisoara si Constanta, precum si orchestre simfonice din Iasi, Brasov, Oradea, Sibiu, Ploiesti, Constanta, Bacau, Botosani, Craiova.


 
Iunie 2011

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Astazi incepe Cibinfest
Astazi incepe Cibinfest

26 septembrie 2013: Cea de-a treia editie Cibinfest va fi deschisa oficial in aceasta seara, de la ora 18:30 de Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, Andreas Huber, Consulul Onorific al ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

FOTO Imagini noi din The Hobbit si ARGO
FOTO: Imagini noi din The Hobbit si ARGO

Au aparut noi imagini din The Horbbit de Peter Jackson si Argo de Ben Affleck. Filmul regizat de Peter Jackson si filmat in 3D in Noua Zeelanda, The Hobbit: An Unexpected Journey , va fi lansat in ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline