inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Mstislav Leopoldovich Rostropovich - O viata dedicata artei

0 Comentarii
Mstislav Leopoldovich Rostropovich s-a nascut pe 27 martie 1927. Cunoscut drept 'Slava', violoncelist si dirijor, Rostropovich este considerat a fi cel mai mare violoncelist al tuturor timpurilor.

A devenit cunoscut pentru interpretarea unor arii pentru violoncel ale lui Dvorak si Haydn si pentru imbunatatirea repertoriului de violoncel cu lucrari pentru ale compozitorilor Shostakovch, Prokofiev, Britten, Lutoslawski, Penderecki sau Dutilleux.

S-a nascut la Baku, in Azerbaijan (parte a Uniunii Sovietice pe vremea aceea). La 4 ani a in patruns tainele pianului, sub supravegherea mamei sale, o talentata pianista si a inceput sa studieze violoncelul la 10 ani, cu tatal sau - violonist si el, elev a lui Pablo Casals.

A intrat la Conservatorul din Moscova la varsta de 16 ani, unde a studiat, pe langa pian si violoncel, compozitia si dirijoratul. I-a avut profesori, printre altii, pe Dmitri Shostakovch si Sergei Prokofiev.

Prima parte a carierei

Mstislav Rostropovich a avut primul concert in 1942. A castigat Premiul I la Concursul International de Muzica de la Praga si Budapesta in 1947, 1949 si 1950.

La varsta de 23 ani a castigat cea mai mare distinctie de gen a Uniunii Sovietice (considerate pe atunci), Premiul Stalin.

La acea vreme devenise un cunoscut muzician in Rusia si in timp ce isi continua cariera, preda la Conservatorul din Leningrad si cel din Moscova.

In anul 1955 s-a casatorit cu soprana de la Balshoi Theatre, Galina Vishnevskaya.

In 1964 a inceput cariera sa internationala, in Germania de Vest. A fost in mai multe turnee in Europa de Vest, unde a cunoscut diversi compozitori, printre care Benjamin Britten.

In 1967, a dirijat la Balshoi Theatre opera lui Tchaikovsky, 'Eugene Onegin'.

Exilul

Rostropovich a fost un aparator al artei libere, fara granite, al libertatii de expresie si al valorilor democratiei, valori contestate de regimul sovietic.

Prietenia sa cu Alexandr Solzhenitsyn (castigator al Premiului Nobel pentru literatura, in 1970) si sprijinul acordat disidentilor, au facut ca, la inceputul anilor `70, sa cada in dizgratia autoritatilor.

Astfel, a fost refuzat de numeroase ansambluri si i-a fost retrasa cetatenia ruseasca in 1978, pentru pozitia publica de revolta pe care o avea fata de ingradirea, de catre autoritatile rusesti, a libertatii culturii.

In 1974 paraseste Rusia cu sotia si copiii sai si se stabileste in Statele Unite.

Mstislav Rostropovich - artistul matur

Marele violoncelist a avut o influenta enorma asupra noii generatii de muzicieni. Multi dintre acestia au recunoscut influenta pe care Rostropovich a avut-o asupra lor.

The Independent (Londra) scria in paginile sale: 'nimeni altcineva nu a facut atat de mult pentru muzica (violoncel) pe cat a facut el' (Julian Lloyd Webber).

Rostropovich si compozitorul Dmitri Kabalevsky au completat seria lucrarilor lui Prokofiev (concertele pentru violoncel), dupa moartea acestuia.

A fost cel care a facut cunoscute, pentru prima oara, lucrarile lui Shostakovch la Londra. A inceput colaborarea cu Benjamin Britten, care i-a dedicat lucrarile sale - sonata pentru violoncel, 3 suite solo simfonia de violoncel.

Din 1977 pana in 1994 a condus si a dirijat Orchestra Simfonica Nationala din Washington. A fost, de asemenea, directorul mai multor festivaluri de muzica (Aldeburgh sau Rostropovitch).

Odata cu caderea Zidului Berlinului, unde a tinut un recital improvizat, a devenit cunoscut in toata lumea, prin intermediul televiziunilor.

Asa se face ca in 1990 si-a obtinut cetatenia inapoi, chiar daca membrii familiei sale devenisera deja cetateni americani.

A fost un activist si a luptat pentru libertatea de expresie in arta. A fost ambasador UNESCO, pentru numeroase proiecte culturale si educationale.

A fost desemnat reprezentant special UNAIDS si a avut o pozitie activa pentru prevenirea SIDA, pentru acordarea tratamentului, ingrijirilor si sprijinul copiilor si tinerilor.

Impreuna cu sotia, cei doi au fondat o organizatie ce incurajeaza proiectele sociale si artistice.

Pe 4 martie 2002 s-a deschis Muzeul Rostropovich, in Baku, Azerbaijan. A predat lectii de violoncel la Conservatorul din tara sa.

Violoncelul sau, un Duport Stradivarius 1711, este considerat a fi cel mai bun instrument facut vreodata.

In februarie 2007, Rostropovich a fost internat in spital. Atat rudele cat si medicii nu au dat amanunte legate de cauza internarii sale.

Presedintele Vladimir Putin i-a facut o vizita la spital, declarand ca a vrut sa discute cu el detaliile sarbatoririi celor 80 de ani, aniversare ce a avut loc la Kremlin.

Pe 6 martie a iesit din spital declarand ca starea sanatatii sale s-a imbunatatit.

A incetat din viata vineri, la 80 de ani.

Insemnarile unui mare artist

Filarmonica din Iasi pastreaza si acum, in Cartea de Aur, insemnarile marelui muzician Mstislav Leopoldovich Rostropovich.

El scria, in 1950: 'cu o mare placere m-am intalnit cu minunatul colectiv al orchestrei. In aceasta orchestra, fiecare muzician este plin de entuziasm. Aceasta calitate confera orchestrei prospetime si tinerete. Iasului ii doresc mari succese'.
Voteaza


Pe acelasi subiect: Shostakovch | Prokofiev | Baku | Azerbaijan | Stradivarius
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Tabara de sculptura la Targu Jiu Brancusiana 2012
Tabara de sculptura la Targu Jiu - "Brancusiana 2012"

Simpozionul International de Sculptura "Brancusiana 2012" debuteaza miercuri, 1 august, la Targu Jiu. La editia din acest an vor participa cinci artisti plastici profesionisti din Romania si ...

Accesul gratuit la Muzeul de Arta Cluj Napoca pe 28 iulie
Accesul gratuit la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, pe 28 iulie

Sambata, 28 iulie 2012, toti clujenii iubitori de frumos sunt invitati sa petreaca seara la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, unde accesul va fi gratuit intre orele 18,00-22,00. Scopul programului este ...

Stafeta Muntilor cel mai important Campionat de Turism Sportiv din Romania
Stafeta Muntilor, cel mai important Campionat de Turism Sportiv din Romania

Etapa a II-a a Campionatului de Turism Sportiv “Stafeta Muntilor”, organizata de Asociatia de Turism Montan „Cocosul de Munte” din Brasov, etapa de tip Master ce s-a desfasurat ...

Spania: carti in limba romana pentru imigrantii romani

In cadrul Bibliotecii din Aragon, romanii care muncesc in Spania pot sa citeasca in limba materna. Le sta la dispozitie o colectie formata din 140 de carti, dictionare, 25 de discuri de muzica si 26 ...

Omu'' si pomu''

Bucurestiul e un oras asupra caruia arhitectura comunista, cu blocuri gri si bulevarde terne, si-a pus amprenta puternic. Iar imaginea aceasta, indusa de cladirile anilor postbelici, creeaza o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline