inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Misterul Stradivarius

0 Comentarii
Gheorghe Apostol povesteste cum s-a decis cumpararea de catre stat a viorii "sechestrate" azi de Madalin Voicu, fiul maestrului Ion Voicu.

Vioara Stradivarius pe care statul incearca sa o recupereze de la Madalin Voicu, fiul lui Ion Voicu, a fost adusa in Romania in anii ‘50-’60, dupa ce marele violonist i-a cerut acest lucru demnitarului comunist Gheorghe Apostol.

Mana dreapta a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Apostol spune toata povestea intr-o scrisoare pe care i-a adresat-o ziaristului Dumitru Tinu, pe 27 februarie 1997, ziua inmormantarii lui Ion Voicu. EVZ publica azi fragmente din acest document, obtinut de la surse cu acces la arhiva lui Tinu.

Apostol arata ca vioara a fost cumparata de Ministerul Comertului Exterior, varianta care demonteaza spusele lui Madalin Voicu, cum ca pe actul de vanzare-cumparare apare numele tatalui sau.

"Sa cumparam o vioara buna"

Scrisoarea era menita "a face cunoscut (...) poporului roman istoria acestui Stradivarius pe care degetele si maiestria interpretativa a lui Ion Voicu au scos sunete de neuitat". Apostol ii scria lui Tinu ca Ion Voicu l-a rugat sa intervina pentru a fi cumparat un Stradivarius, in 1962, cu ocazia unei vizite a presedintelui Indoneziei, Ahmed Sukarno.

Insa ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, si fiul celebrului violonist, Madalin Voicu, spun ca au acte care dovedesc ca instrumentul a fost cumparat in 1956. In acel an, oaspetele strain a fost vicepresedintele de atunci al Indiei, Sarvepalli Radhakrishnan.

Oricare ar fi fost vizitatorul, atunci a prins curaj violonistul Ion Voicu, deja celebru nu doar la noi in tara, sa ceara o vioara Stradivarius, dar nu pentru el, isi aminteste Apostol. Pentru Romania. Pe lista invitatilor la receptia data in cinstea vizitatorului strain a fost si Ion Voicu.

Seara tarziu, dupa plecarea oaspetelui, violonistul s-a apropiat de Gheorghe Apostol si i-a spus, dupa cum scrie acesta din urma in misiva: "As vrea sa va spun si o mare dorinta". "Care este?", a intrebat Apostol.

"Se spune ca sunt cel mai bun violonist al tarii. (...) dar nu am un instrument foarte bun. Poate ma ajutati sa cumparam si noi o vioara buna. Sa aiba si Romania un Stradivarius!" Ar fi promis Ion Voicu atunci ca va demonstra "ca a meritat cheltuiala".

"A plans ca un copil"

Considerand oarecum indreptatita dorinta artistului, Apostol i-a relatat lui Gheorghiu Dej, seful guvernului si al Consiliului de Stat, discutia purtata cu Ion Voicu, iar raspunsul pe care spune ca l-a primit a fost: "Ia legatura cu ministrul comertului exterior si sa vada cum putem face sa cumparam pentru acest om talentat o vioara pe masura!".

Dupa doua luni, scrie Apostol, statul a cumparat un Stradivarius. "Statul l-a trimis pe Ion Voicu in Elvetia sa incerce vioara, apoi au fost livrati banii, prin Banca Nationala, direct catre reprezentanta economica a Romaniei la Berna. Avem acte care arata ca vioara Stradivarius a costat 80.000 de franci elvetieni, platiti de statul roman", spune astazi ministrul Iorgulescu.

Dupa ce instrumentul i-a fost inmanat artistului, a fost incheiat un contract de comodat intre Ministerul Culturii si Ion Voicu, prin care se preciza ca vioara ii este data in folosinta pe timpul vietii.

Momentul in care i-a dat artistului vioara il povesteste cu amanunte Apostol, in scrisoarea sa catre Tinu. L-a invitat el insusi pe Ion Voicu la Consiliul de Ministri: "A venit imediat si m-a intrebat: "Aveti vesti pentru mine?". M-am dus la un dulap, am luat cutia cu vioara si i-am spus: "Asta este vestea!". A ramas de piatra! A luat vioara in mana, a sarutat-o si a plans ca un copil!".

"I-am procurat un seif"

Tulburat, maestrul Voicu a avut totusi o urma de luciditate: mangaindu-si comoara, si-a dat seama ca valoarea ei ar putea atrage hotii si a intrebat cum sa o asigure. "I-am promis atunci ca vom aranja si acest lucru. I-am procurat un seif in care sa fie pastrata vioara", noteaza Apostol.

Si-a plecat marele artist, "plangand si aproape mut", cu visul la subrat, lasand in urma biroul celui care-l facuse fericit. Se spune ca violonistul ar fi fost vizitat la fiecare doua-trei luni de oameni ai Ministerului Culturii care doreau sa verifice prezenta si starea viorii.

Gheorghe Apostol s-a ingrijit de cel mai mare violonist roman al vremurilor sale chiar si dupa ce a fost trimis ca ambasador in Argentina, unde a reusit sa-l aduca in doua concerte la Teatrul Colon din Buenos Aires.

Turbarea Elenei Ceausescu

Si-a cantat Voicu la Stradivarius, pana cand Elenei Ceausescu i s-a innegurat privirea de turbare din cauza ca fiul celebrului violonist, Madalin Voicu, era printre prietenii buni ai lui Nicu Ceausescu. Prima fiica a tarii ii gasea pe acestia, inclusiv pe Madalin, vinovati de escapadele amoroase ale fiului ei, de aceea ar fi cautat sa-l pedepseasca pe marele artist.

Suzana Gadea, presedintele Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, a primit ordin, in ‘85 sau ‘86, sa-i confiste lui Ion Voicu vioara Stradivarius si s-o duca la Muzeul National de Arta. Contractul de comodat a fost anulat atunci in mod oficial, spune ministrul Iorgulescu.


Ramas fara dragul sau Stradivarius, maestrul s-a simtit nenorocit, era ca si cum i-ar fi fost rapit copilul. Timp de mai bine de patru ani, marele artist a cantat la alte viori, iar cand a venit Revolutia a gasit ca e momentul sa-si ia inapoi visul pierdut.

Pe 5 ianuarie 1990 s-a dus la Muzeul National de Arta si, cu emotie si bucurie, a dat cu subsemnatul ca a preluat vioara Stradivarius, i-a multumit in gand ministrului de atunci al culturii, Andrei Plesu, si s-a intors acasa cu vioara.

Dupa ce scotea din arcus simfonii si concerte ale celor mai cunoscuti compozitori din lume, lasa instrumentul sa se odihneasca in seiful special procurat pentru asta.

Intr-o zi dinspre sfarsitul lui februarie 1997, vioara Stradivarius n-a mai fost scoasa din seif de mainile care-o cunosteau atat de bine. Marele maestru Ion Voicu incetase din viata.

Pe 27 februarie a fost condus pe ultimul drum de toti cei care l-au iubit si admirat, iar fostul lider comunist Gheorghe Apostol a facut un ultim gest pentru cel pe care l-a respectat si l-a ajutat de-a lungul timpului: a scris directorului de la "Adevarul" povestea viorii Stradivarius, "acest instrument care l-a ajutat pe violonistul roman sa aiba un nume de rasunet international".

Acum, vioara Stradivarius Elder Voicu, fabricata in 1702 de celebrul lutier italian Antonio Stradivarius si care valoreaza intre 1,5 si 3 milioane de euro, se afla in seiful Fundatiei "Ion Voicu", "sub cheie, pazita electronic si cu bodyguard", dupa spusele fiului violonistului, "la temperatura si umiditatea recomandate de lutierii din lume". Totusi, se pare ca i-au aparut cateva crapaturi, motiv pentru care, in 2005, vioara a fost dusa la Cluj-Napoca si reparata la renumitul lutier Pavel Onoaie.


DISPUTA VOICU-STAT

"Tata a platit vioara"

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, s-a aratat dezamagit de faptul ca fiul celebrului violonist, Madalin Voicu, nu a predat vioara statului roman dupa moartea tatalui sau: "Vioara Stradivarius este a statului roman. A fost obtinuta in urma unei interventii la Gheorghiu-Dej, care a fost de acord ca statul sa-i cumpere lui Ion Voicu acest instrument".

Iorgulescu spune ca are inca o dovada: actul de comodat incheiat cu Ministerul Culturii de atunci, prin care lui Ion Voicu ii era permis sa foloseasca instrumentul pe durata vietii.

"Ma indoiesc ca Madalin Voicu are vreun act de donatie din partea statului sau unul de rascumparare a viorii", ne-a declarat Iorgulescu, precizand ca are un intreg dosar cu dovezi ca disputatul instrument a fost platit si apartine statului si a reafirmat ca, daca Madalin Voicu nu o va returna detinatorului de drept, il va da in judecata pentru a-l convinge.

Fostul deputat PSD Madalin Voicu sustine ca vioara a fost cumparata de insusi Ion Voicu din Elvetia, dar refuza sa faca public contractul de vanzare- cumparare care ar putea dovedi asta: "Am acte care dovedesc ca vioara e a tatalui meu. Pe actul emis de casa de lutieri "Verrault" scrie clar, in limba germana, "Vioara Stradivarius 1702 este vanduta lui Ion Voicu"".

El recunoaste ca vioara a fost platita de statul roman, dar sustine ca, prin taxele si impozitele pe care tatal sau le-a platit in timp, vioara Stradivarius a fost platita integral pana in anul 1975.

In ceea ce priveste actul de comodat, Madalin Voicu are o alta explicatie: "Toate proprietatile valoroase legate de arta le inventaria statul si erau trecute obligatoriu in patrimoniul national. Asa s-a intamplat si cu vioara tatalui meu".


AUTORUL SCRISORII


Trebuia sa fie in locul lui Ceausescu


Gheorghe Apostol (foto) a fost sindicalist, apoi un om politic foarte apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. In 1937, pentru activitate comunista, a stat 4 ani in puscarie si apoi in lagare.

Dupa razboi, a ocupat functii sindicale, a fost prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si prim-secretar al CC al Partidului Muncitoresc Roman, viitorul PCR. Dej il desemnase drept succesor al sau, insa, la moartea acestuia, manevrele de culise declansate de Nicolae Ceausescu l-au impiedicat pe Apostol sa devina conducatorul Romaniei.

Intrat in conflict cu tendintele dictatoriale ale lui Ceausescu, a fost eliminat din CC al PCR in 1969, iar din 1975 a fost trimis ambasador in Argentina, Uruguay si Brazilia. In primavara lui ‘89 este initiatorul "Scrisorii celor sase", care critica politica lui Ceausescu. A fost arestat la domiciliu si anchetat timp de 8 luni. Revolutia din decembrie ‘89 l-a salvat, iar acum traieste izolat, la pensie.




Tatiana Dabija
Voteaza


Pe acelasi subiect: Ceausescu | seif | comodat | Gheorghe Gheorghiu Dej | Ion Voicu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dezbatere despre Romania la Universitatea din Los Angeles

Joi, 8 martie, Centrul UCLA, University of California, Los Angeles, pentru Studii Europene si Euroasiatice va gazdui o expunere despre Romania, anunta Consulatul General al Romaniei la Los ...

Sarbatoarea Muzicii ajunge si la Bucuresti

Editia de anul acesta a Fete de la Musique - Sarbatoarea Muzicii, care se va desfasura in perioada 21-23 iunie, va avea loc in zece orase din tara si va include concerte a sapte trupe si artisti, ...

Carol I pe simezele bucurestene

In prezenta Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei si a Familiei Regale, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va fi vernisata azi, la orele 15.00, expozitia "Romania in timpul lui Carol ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline