inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Minimalism

0 Comentarii

Se vorbeste tot mai mult in designul interior de minimalism. Stil minimalist, mobilier, idei, trend. Dar ce este de fapt minimalismul ? Numit si arta ABC, arta minimala, este un curent artistic aparut in secolul XX care incearca sa minimalizeze intr-o creatie artistica numarul de culori, forme, linii, valori si texturi, cat de mult se poate. Unul dintre cei mai importanti precursori ai acestui stil este artistul rus Kasimir Malevich (1878 - 1935).


 


Minimalismul respinge necesitatea dimensiunii sociale, exprimarea, naratiunea sau orice alta aluzie, oricat de subtila, la istorie, politica sau religie, scopul sau esential fiind de a crea obiecte interesante si frumoase, nimic mai mult. Artistii care au adoptat aceasta maniera de lucru folosesc in compozitii cat mai putine culori, forme, linii.


 


Termenul a fost pentru prima data folosit de David Burlyuk intr-un catalog pentru o expozitie de pictura semnata John Graham, eveniment care a avut loc in 1929 la Dudensing Gallery din New York. Termenul va fi ulterior adoptat de noul curent in anii '60, dar s-au folosit si termeni alternativi, precum reductivism, arta minimala, arta ABC.


 


Era o reactie artistica fata de formalismul in arta si mai ales fata de pretiozitatea expresionismului abstract. Cu influente diverse, de la Pop Art la cubism si arta conceptuala, noul curent a fost marcat mai ales de influenta artistului Kasimir Malevich.


 


In scurt timp minimalismul si-a facut intrarea si in arhitectura.  Ludwig Mies van der Rohe, arhitect, a propus formula "mai putin este mai mult" ce descria perfect strategiile lui estetice si  punea accent pe structura interna a constructiei, eliminarea peretilor interni si planul deschis, structura constructiei devenind astfel o fatada puternica, transparenta, eleganta si mai ales neobisnuita. Nici designerul Buckminster Fuller nu a ezitat sa adopte acest stil, sub deviza "facand mai mult cu mai putin", desi criticii i-au reprosat ca tehnicile sale erau mai curand tehnologice si ingineresti decat estetice.


 


Intr-adevar, de multe ori mai putin inseamna mai mult. Inspirat din simplitate, acest stil modern, minimal, a schimbat radical traditiile in domeniul designului interior. Influentat nu in ultimul rand de simplitatea japoneza, mobilierul minimalist propune un spatiu simplu, curat, aerisit si exclude orice ingramadire de obiecte, excluzand aglomerarea ce da adesea o senzatie de sufocare, de presiune. Cele mai stralucite exemple ale genului imbina designul inspirat si piesele de calitate, producand un rezultat simplu, dar de efect.


 


De-a lungul timpului necesitatile, traditiile si specificul unei vieti cat mai simple s-au dovedit importante surse de inspiratie pentru numeroase generatii de designeri. Forma si functionalitatea unui obiect, fie ca este vorba de o piesa de mobilier, fie de un accesoriu sunt principalele criterii care definesc aspectul acestuia.


In minimalism totul este redus la functia de baza, iar tot ceea ce ramane este interpretarea designerului a mesajului obiectului. Chiar daca pare o idee prea "artistica", exemplele de arta si mobilier minimalist au o logica si un sens.










Barcelona chair

 Scaun Barcelona


Ludwig Mies van der Rohe


 




Unul dintre cele mai cunoscute aplicari este scaunul Barcelona, produs in 1929 si inca foarte popular, chiar daca acum se folosesc materiale moderne, pastrand simplitatea si naturalul designului.


Dar mobilierul modern si minimalist nu trebuie sa fie atat de rece pe cat se tem multi, sau sa aiba ceva din austeritatea unei manastirii, ci trebuie sa fiu simplu, practic si placut din punct de vedere estetic, fiind asadar nevoie sa se gaseasca un nivel de simplitate potrivit.


 


Singura cerinta este "respectul" acordat calitatii materialelor si simtul spatiului. Exista numeroase exemple in care spatiul si lumina se completeaza reciproc astfel incat sa creeze un spatiu placut fara ornamente inutile.


 


Viata simpla ne face mai linistiti si mai relaxati, o idee intalnita in filosofiile si religiile orientale si mai ales in Zen, care au inspirat si Occidentul dupa redescoperirea lor. Jocul luminii si umbrei pe un simplu perete alb, sau liniile curate ale unei piese deosebite de mobilier, intr-un spatiu suficient pentru a le aprecia, sunt usor de obtinut, daca acceptam sa renuntam la nimicurile adesea inutile care ne aglomereaza camerele in viata de zi cu zi. Nu este nevoie neaparat de sfatul si munca unui expert pentru a obtine un spatiu minimalist, ci de puterea de a fi selectiv si talentul de a elimina ceea ce nu este neaparat necesar.


 


In esenta, stilul de viata minimalist inseamna sa traiesti bine cu foarte putine lucruri, dar daca este ceva impus, atunci cu siguranta dorinta de a avea cat mai multe lucruri va ramane. Asadar trebuie sa renuntati doar la ce nu este cu adevarat dorit si necesar.


 


Primul pas ar fi sa limitati numarul pieselor de mobilier din locuinta la cele de care aveti cu adevarat nevoie, ca si cand ati renunta la hainele care nu va mai plac sau pe care nu le mai purtati.


 


Pastrati obiectele de calitate, bine intretinute si care vor rezista in timp, renuntand astfel treptat la consumismul tot mai puternic in lumea de azi. S-ar putea ca aceasta idee sa fie primita cu reticenta de prieteni, sau sa fie considerata ridicola. Dar la fel au fost priviti initial si artistii minimalisti, numai ca pe masura ce noul curent s-a impus, de la proiecte arhitecturale la mobilier si arta, publicul a inceput sa il priveasca tot mai mult cu alti ochi. O locuinta minimalista este eleganta, simpla, cu forme arhitecturale directe, planuri neintrerupte si culori neutre.


 


Cu aceasta abordare, spatiul devine mai larg, mai amplu, mai luminos, suprafetele si liniile sunt sculpturale si placute, dezordinea si aglomeratia sunt eliminate, putinele accesorii fiind doar cele cu adevarat utile.


 


Curentul minimalist este tot mai popular, imbinand elementele naturale cu esteticul si modernul, in culori calme si netru, tonuri de alb, bej si gri, care amintesc de plaje, pietre, nori. Forta minimalismului rezida in eficienta de a folosi un minim din ceea ce exista intr-o incapere, asa ca fiecare obiect trebuie perfect ales, iar materialele conteaza enorm, ca si forma fiecaruia.


Voteaza


Pe acelasi subiect: culori neutre | Zen | catalog expozitie
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Design Mobilier. Decoratiuni.
ReDesign Crafts primul concurs de mestesuguri modernizate
ReDesign Crafts, primul concurs de mestesuguri modernizate

In cadrul ultimei editii Romanian Design Week, The Institute si ING au lansat ReDesign Crafts , primul concurs de mestesuguri modernizate cu designer. Prin acest proiect se doreste lansarea de noi ...

Castelul de Papusi Astolat o capodopera in miniatura
Castelul de Papusi Astolat, o capodopera in miniatura

13 ani i-a luat artistei Elaine Diehl sa construiasca cea mai frumoasa dar si cea mai scumpa casuta de papusi din lume. Evaluata la incredibila suma de 8.5 milioane de dolari, casuta de papusi costa ...

Piese de mobilier unicat din dantela
Piese de mobilier unicat din dantela

Cand pasiunea se transforma in afacere. Silvia Junjan este din Satu Mare si a avut mereu o pasiune pentru crosetat. Cine ar fi crezut ca acest obicei considerat de multi demodat se poate transforma ...

Sculpturi impresionante realizate din cauciuc
Sculpturi impresionante realizate din cauciuc

In timp ce multi artisti cheltuiesc bani pe materialele lor, Blake McFarland nu are aceasta problema. Artistul sculpteaza animale din anvelope reciclate. "Acest material il gasesti peste ...

La AMBIENT EXPO obloane de ultima generatie si tavane extensibile
La AMBIENT EXPO, obloane de ultima generatie si tavane extensibile

Intre 23 si 26 martie, la ROMEXPO (Pavilionul Central si C1), companii renumite prezinta tendintele pe piata amenajarilor interioare si exterioare, in cadrul unuia dintre cele mai cunoscute evenimente ...

Interioare amenajate in stil toscan
Interioare amenajate in stil toscan

Daca esti o persoana care indrageste stilul rustic si mobilierul stilului Old World, si careia ii plac culorile calde, cu siguranta vei adora si stilul Toscan de design interior. Acest stil, specific ...

Amenajarea bibliotecii de acasa
Amenajarea bibliotecii de acasa

Pentru iubitorii de lectura sau pentru colectionarii de carti problema depozitarii acestora se agraveaza pe zi ce trece. Desigur, tehnologia a avansat iar pe un eBook Reader pot incape mii de volume. ...

Sagetatorul si nevoia de spatiu deschis
Sagetatorul si nevoia de spatiu deschis

Sagetatorul este intotdeauna atras de moda, actual, astfel locuinta sa va beneficia mereu de noutatile in ceea ce priveste decoratiunile, dar si de noua tehnica. Pentru Sagetator schimbarea este ...

Verde smarald culoarea anului 2013
Verde smarald, culoarea anului 2013

Smarald, acel verde stralucitor, luxuriant si plin de viata, este culoarea anului 2013. Este o culoare de o eleganta si frumusete deosebita ce sporeste sentimentul de bunastare, echilibru si armonie. ...

Stilul Old World farmecul si eleganta lumii vechi
Stilul Old World – farmecul si eleganta lumii vechi

Conceptul Old World aduce in materie de amenajari interioare un aspect confortabil, relaxant, amintind de conacele vechi europene. Acest stil cald si primitor poate fi creat in orice resedinta prin ...

Design Apple iPhone high tech pentru dormitor
Design Apple iPhone high-tech pentru dormitor

Aspectul fiecarei incaperi are un rol foarte important in viata oamenilor. Felul in care sunt amenajate incaperile, culoarea peretilor, plantele de interior, influenteaza starea de spirit a ...

Idei pentru un brad de Craciun impodobit ca in basme
Idei pentru un brad de Craciun impodobit ca in basme

Craciunul se apropie si stiti cu siguranta cat de provocatoare poate fi sarcina de a cauta decoratiuni potrivite pentru acest eveniment special. Pentru inceput ar fi bine sa alegeti doar doua sau ...

Decoreaza ti peretii cu role speciale de varuit
Decoreaza-ti peretii cu role speciale de varuit

Cu totii simtim din cand in cand nevoia de a face o schimbare in locuinta, dar de foarte multe ori aceasta dorinta este infranata de ideea unor costuri foarte ridicate de redecorare. Daca peretii sunt ...

Covoare Basarabia
Covoare Basarabia

Covoarele basarabene ocupa astazi un loc unic printre covoarele din intreaga Europa. Acestea pot fi recunoscute dupa modelele unice ce contin motive florale, realizate intr-un stil ...

Decoratiuni in stil marocan
Decoratiuni in stil marocan

Daca v-ati saturat sa intrati zilnic intr-un dormitor al carui aspect nu va mai place, mobilierul vi pare demodat si camera de oaspeti nu este asa cum va doriti, este clar ca a venit timpul pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline