inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Literatura romana, o prezenta constanta la New York

1 Comentarii
New York, 11 mai 2012: Gabriela Adameşteanu a fost invitată în acest an la a opta ediţie a prestigiosului festival internaţional de literatură PEN World Voices (30 aprilie – 6 mai), cu sprijinul ICR New York. Autoarea şi-a prezentat, la New York şi Washington DC, volumul Wasted Morning (Dimineaţă pierdută), publicat de Northwestern University Press, în traducerea lui Patrick Camiller. Laureata premiului Nobel, scriitoarea Herta Müller, a luat de asemenea parte la această ediţie a festivalului prezidat de Salman Rushdie, la invitaţia editurii Metropolitan Books şi Goethe Institut. ICRNY a organizat, împreună cu Goethe Institut şi Consulatul German, o recepţie în onoarea scriitoarei născute în România. Literatura română continuă să fie prezentă în Statele Unite în luna mai prin participarea poetului Bogdan O. Popescu la prestigioasa rezidenţă de la Ledig House, în statul New York. Rezidenţa, susţinută de ICRNY, începe în data de 11 mai şi durează până în 2 iunie.


 
 
Prezenţa Gabrielei Adameşteanu la cel mai important festival de literatură din New York nu a trecut neobservată în presa americană. Evenimentul Life in the Panopticon: Thoughts on Freedom in an Era of Pervasive Surveillance (Viaţa în Panopticon: Gânduri despre libertate în era supravegherii omniprezente), care a avut ca subiect supravegherea guvernamentală în epoca informatică, a fost analizat de Larry Rother în articolul Rushdie brings PEN Festival to Close (Rushdie încheie festivalul PEN) publicat în pagina online a prestigiosului The New York Times, în data de 7 mai. Articolul remarcă faptul că “unele dintre cele mai captivante mărturii personale din timpul festivalului au venit din partea a trei autori care şi-au petrecut mare parte din carierele lor artistice luptându-se cu extrem de bine sedimentate forme de cenzură impuse de statul autoritar: Gabriela Adameşteanu în România; Mahmoud Dowlatabadi în Iran; şi Ludmila Ulitskaya, atât în Uniunea Sovietică cât şi în Rusia zilelor noastre.”



Un alt eveniment extrem de aşteptat în cadrul PEN World Voices a fost A Literari Safari (Un safari literar). Gabriela Adameşteanu s-a numărat printre capetele de afiş ale ediţiei de anul acesta, împreună cu romanul ei Dimineaţă pierdută. A Literari Safari îşi datorează popularitatea şi faptului că are loc în clădirea Westbeth din West Village, unde locuiesc şi au ateliere cunoscuţi artişti ai avangardei newyorkeze. Publicul are ocazia de a explora clădirea, cu o hartă în mână, descoperind în ateliere şi apartamente autori străini şi textele lor traduse în limba engleză. Articolul scris de Larissa Kyzer şi publicat în cunoscuta revistă The L Magazine în data de 8 mai, dedică un amplu spaţiu lecturii scriitoarei din România, care “a explicat că după revoluţia din ţara ei, interesul principal al iubitorilor de literatură s-a îndreptat către non-ficţiune, în special volume de memorii şi eseuri cenzurate în timpul comunismului. Cu toate acestea, în ultimii zece ani, un nou val de autori tineri români revitalizează interesul publicului faţă de roman şi poezie”. Larissa Kyzer notează că “deşi Adameşteanu a fost foarte tăcută şi discretă, ascultând mai întâi o lectură din romanul ei în limba engleză şi apoi citind ea însăşi un mic pasaj în română, textul ales a fost foarte puternic - o scenă emoţionantă în care un bărbat crede că partenera sa a avut recent o "aventură" cu un alt bărbat, rezultând într-un avort clandestin.”



Primul eveniment la care a luat parte Gabriela Adameşteanu în cadrul festivalului PEN a fost masa rotundă Resonances: Contemporary Writers on The Classics (Rezonanţe: Scriitori contemporani despre clasici), care a avut loc în data de 3 mai la Baruch Performing Arts Center. Scriitoarea a ales să vorbească despre Henry James, ca autor care a inspirat-o, făcând o comparaţie între stilul şi tematicile acestuia, cu deosebire în romanul Portretul unei doamne, cu cele din Dimineaţă pierdută.


Imediat după încheierea festivalului din New York, Gabriela Adameşteanu s-a deplasat la Washington DC pentru o conversaţie cu profesorul Dennis Deletant, la Georgetown University, organizată de către ICRNY în colaborare cu Centrul de Studii Euroasiatice, Ruse şi Est Europene de la Georgetown University şi Ambasada României la Washington. În faţa unei săli pline, Gabriela Adameşteanu a citit din romanul Dimineaţă pierdută şi a discutat pe larg despre capodopera sa.




Participarea Hertei Müller la festival a fost celebrată de ICR New York prin co-organizarea unei recepţii, în parteneriat cu Institutul Goethe şi Consulatul Germaniei. La evenimentul de la Institutul Goethe au venit să o întâmpine personalităţi culturale şi diplomatice, invitaţi ai festivalului, preşedintele PEN World Voices Salman Rushdie, alături de nume ale comunităţii artistice de origine română din metropola americană. Recepţia a urmat evenimentului de la Deutsches Haus din cadrul New York University, unde Herta Müller a citit discursul adresat academiei suedeze în anul 2001, în care abordează teme ca “tăcerea” ca modalitate de rezistenţă în comunism, sau conceptul de “acasă”. În conversaţia purtată a doua zi cu Claire Messud la 92nd Street Y Unterberg Poetry Center scriitoarea a mărturisit că relaţia ei cu ţara natală este una complicată şi paradoxală: România este un loc în care, deşi nu mai este „acasă”, simte nevoia să se întoarcă în fiecare an.

Herta Müller a vorbit pe larg despre noul ei roman publicat recent în SUA, The Hunger Angel (Atemschaukel, tradus în limba română cu titlul Leagănul respiraţiei), şi despre colaborarea în pregătirea romanului cu Oskar Pastior, care s-a stins înainte ca cei doi autori născuţi în România să poată scrie împreună povestea inspirată de deportarea lui Pastior în Gulag. Romanul a beneficiat de o amplă cronică, scrisă de Neal Ascherson, în ediţia curentă a publicaţiei The New York Review of Books.Cronicarul notează că “Herta Müller, laureată a premiului Nobel, este o scriitoare care degajă o mare putere emoţională printr-o proză extrem de sofisticată, plină de imagini, deseori expresionistă. O combinaţie între încrederea în abilităţile propriei tehnici şi nevoia presantă de a rupe tăcerea despre soarta generaţiei părinţilor ei este ceea ce a ajutat-o, probabil, să ducă la bun sfârşit un proiect atât de dificil.”
 
Între 11 mai şi 2 iunie, ICR New York continuă să promoveze literatura română în Statele Unite prin continuarea colaborării cu prestigiosul centru de rezidenţă literară pentru artişti internaţionali de la Ledig House din statul New York, sprijinind participarea poetului Bogdan O. Popescu în ediţia din acest an a programului. Creată în anul 1992, rezidenţa de la Ledig House a găzduit sute de scriitori şi traducători din peste 50 de ţări. În fiecare an, Ledig House oferă unui număr de 20 de scriitori ocazia de a trăi şi a crea în această locaţie. Alături de numeroase evenimente informale, instituţia va găzdui în data de 12 mai o lectură publică a scriitoriilor rezidenţi, cu participarea lui Bogdan O. Popescu.

imagini:

 - Gabriela Adameşteanu la PEN World Voices, Credit foto: PEN American Center/Susan Horgan  - Ken MacLeod, Gabriela Adameşteanu şi Corina Şuteu, directorul ICRNY, în cadrul evenimentului Life in the Panopticon. Credit foto: PEN American Center/Susan Horgan  
- Gabriela Adameşteanu în A Literary Safari. Credit foto: ICR New York
 - Herta Müller şi Salman Rushdie la recepţia co-organizată de ICRNY la Goethe Institut.
  Credit foto: JC McIlwaine
 Mai 2012
Comunicat : ICR New York


Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Ismet

Korodi Luca ke9pei <3 ele9gge9 le1jkolf3sak :D,nagyon tetszenek főke9nt az este a kis fe9nypontokkal:)Szurcsik Jf3zsef ke9pei nekem tfal erőteljesek e9s szf6gletesek mint aebimn nincsen kedvesse9g:(de azt elismerem h nagy műve9szek mindaketten!!!

0 2013 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 Vacanta calatoriile si muzeul program pentru adolescenti organizat de Muzeul National de Arta al Romaniei
"Vacanta, calatoriile si muzeul" – program pentru adolescenti organizat de Muzeul National de Arta al Romaniei

Vacanta, calatoriile si muzeul este un program organizat de Muzeul National de Arta al Romaniei, dedicat tinerilor cu varste cuprinse intre 13 si 19 ani. Programul este structurat intr-o vizita ...

Musical ul Scripcarul pe acoperis la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi
Musical-ul “Scripcarul pe acoperis”, la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi

Duminica, 23 iunie 2013, intre orele 19.00- 22.00, la Casa de Cultura a Studentilor va avea loc musical-ul “Scripcarul pe acoperis”, spectacol prezentat in cadrul Festivalului ...

Concurs Premii invitatii la spectacolul Yom Kippur de la Teatrul Evreiesc din Bucuresti
Concurs. Premii: invitatii la spectacolul Yom Kippur de la Teatrul Evreiesc din Bucuresti

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti ofera cate 2 invitatii duble la cel mai recent spectacol " Yom Kippur " de Hanna Azoulay Hasfari, care va fi prezentat sambata 22 iunie, ora 19 ...

Teatru 2 0 la Iasi Fringe Festival
Teatru 2.0 la Iasi Fringe Festival

Teatru 2.0 prezintă spectacolul Facegroup în data de 19 iunie, ora 20 și 20 iunie, ora 20 , pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare din Iași, în cadrul festivalului Iași Fringe ...

Concert Partizan la T te T te Coffee Art Chill Bucuresti
Concert Partizan la Tête-à-Tête Coffee Art & Chill, Bucuresti

Concert Partizan (Artan & Răzvan Moldovan unplugged) Sâmbătă, 11 august, ora 22.00, la Tête-à-Tête Coffee Art & Chill Sâmbătă, 11 august, ora ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline