inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Liiceanu: "Simularea unei executii in piata publica"

0 Comentarii
Un cotidian central l-a acuzat in editia de marti pe Gabriel Liiceanu ca ar fi "un plagiator", cu argumentul ca un pasaj din introducerea cartii sale "Martin Heidegger - Repere pe drumul gandirii" nu ar fi fost pus intre ghilimele; ca ar fi "un dizident post-revolutionar" cu explicatia ca unul dintre textele volumului "Apelul catre lichele" aparut in 1992 ar fi fost datat august 1989; ca

ar fi "un fan al marxismului" pe motiv ca in 1975 l-a citat de mai multe ori pe Marx in lucrarea "Tragicul. O fenomenologie a limitei depasirii", iar mai apoi, cand cartea a fost reeditata in 1993, a renuntat la referintele respective.

Societatea Romana de Fenomenologie "a luat nota cu indignare de acuzatia absurda de plagiat adusa profesorului Gabriel Liiceanu aparuta in ziarul Ziua din 27 februarie 2007", precizand ca "cele cateva fraze puse fata in fata, in germana si in traducere romaneasca, nu au aparut intr-un text de sine statator semnat Gabriel Liiceanu, ci chiar intr-un volum al carui autor este Martin Heidegger,

unde notele introductive ale traducatorilor aduc lamuriri de continut ale textelor filosofului german folosind, in chip firesc, propriile sale ilustrari. Nu poate fi plagiat Heidegger intr-un volum Heidegger".

- Sunteti acuzat de plagiat, de mistificare a biografiei si de alte imoralitati. Astfel, de pilda, vi se reproseaza ca in volumul "Martin Heidegger - Repere pe drumul gandirii" - ati fi plagiat un scurt fragment chiar din filosoful german de care va ocupati. Este o scapare?

- Nu ma faceti sa contrazic ceea ce am spus in micul comunicat pe care l-am dat pentru presa. Pe de alta parte, nu ma pot abtine sa nu va marturisesc - nu stiu daca o sa ma credeti - ca am citit cele doua pagini din Ziua cu un ochi amuzat. Cand lucrurile devin prea enorme, efectul comic este garantat. Incepand, de pilda, chiar cu titlul.

Jocul facil pe "Liiceanu - Liicheanu" ii asaza de la inceput pe autorii acestei mici marsavii in adevarata lor lumina. In loc sa ma denunte pe mine, se denunta pe ei, tocmai prin acest truc grosolan. Iarasi, sa te apuci sa strangi in jurul frumosului meu nume (sunt foarte mandru de el!), care vine de la satul Liiceni din Romanati, etimologii turcesti, macedonene, grecesti, albaneze etc. etc., creeaza o disproportie si o inadecvare care prin ele insele sunt comice.

Cum tot comic este sa afirmi despre un om care a tradus pentru cultura romana cam doua mii de pagini din Heidegger ca de fapt a plagiat trei randuri, si asta chiar intr-o carte a lui Heidegger! Comic este sa spui ca mi-am abandonat "propriul copil" (si nu pe al altuia!), cand toata lumea, ca sa zic asa, stie ca de el ma leaga una dintre cele mai frumoase iubiri paterne.

- Mai sunteti acuzat ca in 1993 cand ati republicat volumul "Tragicul. O fenomenologie a limitei depasirii", aparut initial in 1975, ati omis un capitol care nu v-ar face acum onoare si in care il citati masiv pe Marx, inclusiv in chestiuni de principiu cum ar fi proprietatea privata.

- Comic e sa-mi ceri socoteala de felul in care hotarasc ca trebuie sa arate forma finala a propriilor mele carti. Din prima editie a Tragicului am scos nu numai cateva pagini despre Marx - pe care le pot semna cu fruntea sus oricand (celor de la Ziua le dau voie sa le publice integral), - ci peste o suta, printre care si o sectiune intreaga despre Nietzsche.

Si am facut-o, repet, nu pentru ca aveam ceva de ascuns (nu am publicat niciodata vreun rand de care sa-mi fie rusine), ci pentru a focaliza mai bine cartea pe tema cercetata. Comic este, in sfarsit, sa spui ca a lasa sa se auda inauntrul unei edituri diversitatea glasurilor in marginea unui autor (Noica, in speta) inseamna a-ti denigra maestrul.

Nu stiu cati oameni de cultura s-au bucurat pe lumea asta de atata afectiune de cata s-a bucurat Noica din partea mea, si asta mai ales postum, cand a trebuit "sa faca fata" in atatea randuri denigratorilor lui de profesie.
Pe scurt: m-am amuzat copios citind paginile din Ziua. Nu mie mi-au facut rau, ci in primul rand imaginii ziarului si cititorilor pe care i-a otravit prin reaua-credinta pusa in joc.

- De ce credeti ca astfel de acuzatii au aparut exact acum?

- Ce sta in spatele acestui atac? Evident ca nu am devenit "important" peste noapte pentru ca am scris 10-11 volume si pentru ca am tradus Heidegger si Platon in romana. "Of"-ul sta in alta parte. Cand un orb vrea sa se bata cu tine, ne spunea Noica, te trage in pivnita.

Oameni ca mine, care incearca sa pastreze un dram de lumina in ei, trebuie trasi de catre cei ce vor sa-i maculeze in intunericul lor. Nimic nu trebuie sa ramana curat in tara asta. Toti trebuie sa fim murdari, ca sa cautionam murdariile altora. Iar daca nu suntem, trebuie sa fim murdariti.
Prin ceea ce am facut de-a lungul anilor - atat inainte de 1990, cat si dupa - am incercat sa ma las cat mai putin contaminat de mizeria istoriei noastre. Dar nu am facut-o ca sa devin reper pentru cineva. Nu mi-am revendicat niciodata acest rol. Am facut-o doar pentru mine.

Nu am scris niciodata vreun apel ca sa pozez pe scena lumii, ci pentru ca am simtit de fiecare data ca un anumit lucru trebuie spus. Inainte de 1990, m-am exprimat cum am putut eu atunci: fie refuzand sa intru in Partidul Comunist, fie spunand sau scriind lucruri pentru care eram tavalit in sedinte sau dat afara din institutul in care lucram.

Dupa 1990, posibilitatea de a spune ce crezi despre lumea in care traiesti a devenit cu mult mai mare. Intr-un fel, astazi avem cu totii si posibilitatea si dreptul si, as spune, si obligatia de a spune cu glas tare ceea ce credem. Evident ca de la "exercitarea" acestui drept mi s-a tras.

Faptul ca am semnat un Apel in care ii dadeam presedintelui Basescu un gir pentru politica lui de pana acum, faptul ca am spus sus si tare ca o mare parte a clasei politice de la noi functioneaza impotriva intereselor tarii, faptul ca am crezut ca e necesara o reforma de tip european a justitiei romanesti - toate acestea se pare ca sunt echivalente cu un delict. Trebuia, evident, sa fiu sanctionat.
Nimic nu trebuie sa ramana curat in tara asta. Toti trebuie sa fim murdari, ca sa cautionam murdariile altora. Iar daca nu suntem, trebuie sa fim murdariti.

Comunicat
In 1990, m-am aflat in fruntea unei liste publice de intelectuali care trebuiau impuscati pe stadioane. Dupa 17 ani, textul aparut in editia de astazi a ziarului Ziua reprezinta simularea unei astfel de executii in piata publica. Niciodata cineva nu s-a obosit sa stranga laolalta atatea infamii in jurul persoanei mele.

Imi sunt batjocorite numele, familia, onestitatea profesionala, relatia cu maestrul meu, imaginea publica. A raspunde acestor batjocuri ar insemna sa intru in dialog cu o publicatie de teapa Romaniei Mari. Nu o voi face. Dialogul meu cu autorul articolului si cu ziarul va fi purtat prin intermediul justitiei.

Ramane, desigur, intrebarea - la care fiecare isi poate raspunde cum crede - de ce simplul fapt de a fi semnat un Apel a starnit impotriva mea atata vehementa. In rest, cred ca maturitatea unei societati depinde si de felul in care ea stie sa se indigneze atunci cind abjectia, tolerata, ia forme care sfarsesc prin a ne murdari pe toti. (Gabriel Liiceanu)
Voteaza


Pe acelasi subiect: vehementa | partidul comunist | plagiat | Marx | ghilimele | cotidian
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Muzeul National al Taranului Roman demareaza campania Purtate cu tenda adunate in sertare
Muzeul National al Taranului Roman demareaza campania: Purtate cu tenda, adunate in sertare

O fotografie dintr-un album vechi de familie, franturi dintr-un cantec despre satul natal auzit la bunicul, o reteta de pita, transmisa din generatie in generatie de la bunica la nepoata, povesti ...

Salonul National de Arta Decorativa a XV a editie
Salonul National de Arta Decorativa, a XV-a editie

Astazi, 13 noiembrie 2014, la ora 18.00, in Spatiile Medievale ale Muzeului National Cotroceni , se deschide cea de-a XV-a editie a Salonului National de Arta Decorativa Cotroceni. Salonul reuneste ...

 Noaptea Bibliotecilor la Targoviste
"Noaptea Bibliotecilor" la Targoviste

Cu prilejul evenimentului " Noaptea Bibliotecilor ", serbat in data de 1-2 octombrie 2011, Biblioteca Judeteana Dambovita isi redeschide portile pentru iubitorii de lectura. Program: ora ...

Targ de mestesuguri gastronomie si fotografie din Banat la Timisoara
Targ de mestesuguri, gastronomie si fotografie din Banat la Timisoara

In perioada 4-6 decembrie 2014, Centrul Regional de Afaceri din Timisoara gazduieste Targul de mestesuguri, gastronomie traditionala si fotografie din zona transfrontaliera romano-sarba a Banatului ...

Festivalul National de Teatru din Bucuresti editia 2016
Festivalul National de Teatru din Bucuresti, editia 2016

Intre 21 si 30 octombrie , in Capitala, se va desfasura cea de-a 26-a editie a Festivalului National de Teatru . Astfel, timp de zece zile, pe scenele institutiilor partenere din Bucuresti vor fi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline