inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

KLAUS WERNER JOHANNIS- Pentru toti cei care doresc o iesire din cotidian, Sibiul poate fi destinatia perfecta

0 Comentarii

Pentru toti cei care doresc o iesire din cotidian, Sibiul poate fi destinatia perfecta, mai ales in acest an cand orasul are onoarea de-a fi "Capitala Culturala Europeana", lucru care l-a transformat intr-o imensa "scena culturala". Nume mari precum dirijorul Rinaldo Muratori, Goran Bregovic, Orchestra Simfonietta din Luxemburg si Duke Ellington Orchestra au urcat pana acum pe aceasta scena, si evenimentele nu s-au terminat. Toate acestea nu ar fi fost posibile fara eforturile concertate ale municipalitatii sibiene, aflate "sub bagheta" primarului orasului Klaus Werner Johannis, cel care este si presedintele Asociatiei Sibiu 2007, organizatie ce se ocupa de coordonarea evenimentelor culturale.

Pana in prezent 33 de orase au primit titlul de Capitala Culturala Europeana, printre ele numarandu-se Atena, Amsterdam, Paris, Dublin, Madrid, Bruxelles, Praga, Copenhaga si Helsinki. "Cetatea Sibiului" este mandra sa se alinieze in randul acestor capitale culturale si sa-si deschida portile oricarui doritor de cultura."

S-a incercat punerea in valoare a traditiei culturale a Sibiului, pe care orasul si-a castigat-o prin Teatrul National "Radu Stanca", Filarmonica de Stat sau Muzeul Brukenthal, acestea fiind doar trei institutii care ofera publicului un flux continuu de manifestari culturale."

Cred ca ar fi cel mai potrivit pentru dvs., cititori ai acestui supliment, sa vorbesc despre manifestarile care au loc la Sibiu sub egida programului "Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007". Este absolut normal, ca primar al orasului si ca participant activ in coordonarea evenimentelor, sa incerc sa starnesc interesul oaspetilor si sa va adresez o invitatie la Sibiu, fie si numai pentru cateva zile. Consider ca fiecare dintre dumneavoastra poate gasi in Sibiu un eveniment pe gustul sau, programul "Capitala Culturala Europeana" beneficiind de o popularitate cu o crestere semnificativa de la lansarea sa in 1985 si pana astazi. Programul a fost initiat de Consiliul de Ministri al Culturii al Uniunii Europene, la sugestia Melinei Mercouri, ministru grec al Culturii, la acea data. Programul a fost conceput "cu scopul de a apropia popoarele Europei", dar si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Procedura de nominalizare se ghideaza dupa principiul rotatiei, ceea ce inseamna ca fiecare din tarile membre ale Uniunii Europene pot propune o capitala culturala intr-un an stabilit pentru fiecare in parte.

Obtinerea statutului de "Capitala Culturala Europeana" s-a datorat atat eforturilor echipei de coordonare cat si colegilor nostri din Luxemburg, care ne-au propus sa candidam ca parteneri ai lor pentru obtinerea acestei titulaturi. Asa se face ca, desi Romania nu era membra a Uniunii Europene la acea vreme, Sibiul a depus un dosar separat, candidand cot la cot cu Luxemburgul, cu un program propriu. Am convins un juriu independent format din experti in domeniul cultural. Am convins printr-un program bine pus la punct, cu extrem de multe evenimente, dar cred ca principalul atu pe care l-am avut a fost caracterul multicultural al orasului, care s-a nascut din convietuirea romanilor cu germanii, maghiarii si cu alte nationalitati. La aceasta se mai adauga cele opt secole de istorie urbana a vietii culturale, artistice si stiintifice, sirul impresionant de manifestari culturale existente : cunoscute pe plan international, lunga conectare la valorile europene, relatia veche si intensa cu Luxemburgul si spatiul de limba germana, toate au contribuit la a convinge juriul international. Dupa votul din 27 mai 2004, cand Consiliul de Ministri al Uniunii Europene a decis in unanimitate ca Luxemburg si Sibiu sa fie, in parteneriat, capitale culturale europene in 2007, nu am avut mult timp la dispozitie pentru a ne odihni dupa efortul depus la participarea in "competitie". stiam ca avem doi ani si jumatate la dispozitie pentru a reabilita orasul, pentru a stabili pana in cele mai mici detalii fiecare eveniment care urma sa aiba loc si mai stiam ca, desi pare o perioada de timp foarte lunga, pentru ce vroiam noi sa facem nu era de ajuns. Municipalitatea a depus toate eforturile pentru a face ca Sibiul sa fie functional din punct de vedere al infrastructurii.


 


Am inceput lucrarile imediat, reabilitand cele trei piete centrale ale orasului si 20 de strazi din centrul istoric impreuna cu pasaje, scari si turnuri. De asemenea s-a reconfigurat iluminatul public si arhitectural pentru a pune in valoare farmecul centrului istoric. Pentru cealalta misiune am infiintat Asociatia Sibiu 2007 care, impreuna cu mai multi operatori culturali, a avut sarcina de a selecta proiecte culturale de calitate pentru a fi incluse in agenda culturala a anului 2007. In total s-au programat peste 1.100 de evenimente din diferite domenii si pentru toate gusturile. In primele sase luni ale anului 2007 au avut loc peste 600 de evenimente din cele planificate, atat in locatii indoor cat si outdoor. Eforturile organizatorice au fost enorme, incepand cu evenimentul de deschidere a Programului Sibiu 2007 din 1 ianuarie si continuand cu cele care s-au succedat pe scena culturala sibiana. Consider ca pentru aceste prime sase luni avem un bilant pozitiv, lucru demonstrat de feedback-ul primit de la public, care a gustat toate evenimentele pe care noi le-am prezentat. Paleta de manifestari a fost construita de asa natura incat fiecare a putut regasi in program evenimente pe gustul sau. Totodata, acest timp care s-a scurs a constituit pentru organizatori si un prilej de a castiga experienta, prin urmare consider ca atat operatorii culturali, cat si Asociatia Sibiu 2007 vor reusi sa organizeze totul fara probleme in continuare.



Dar anul 2007 este departe de a fi incheiat, pentru ca mai urmeaza inca o jumatate de an in care mai avem de prezentat publicului aproximativ 700 de evenimente. Printre acestea s-ar putea sa fim nevoiti sa mai facem loc si altora, neprevazute. Am avut placuta surpriza de a primi solicitari din partea unor operatori culturali de a fi inclusi in program, pentru a participa la succesul programului Sibiu 2007. Cei care vor alege sa vina la Sibiu in urmatoarele trei luni vor vedea un altfel de Sibiu, deoarece vom transforma orasul intr-o imensa "scena in aer liber" deschisa diferitelor evenimente pe care le vom prezenta.



Pentru noi, cei care am dorit ca Sibiul sa fie Capitala Culturala Europeana, scopul acestui program a fost, inca de la depunerea candidaturii, sa aratam ca Sibiul se ridica, din punct de vedere cultural, la nivelul european. Un alt scop a fost acela de a creste vizibilitatea orasului, atat pe plan national, cat si pe plan international. Programul ne-a ajutat sa facem ceea ce alte orase nu au reusit, sa punem in valoare potentialul turistic al Sibiului, facand multe progrese in acest sens. Ma bucura foarte mult si faptul ca investitorii privati au inteles ca Sibiul poate fi o locatie buna pentru a-si deschide o afacere in domeniul turismului.
In momentul de fata se afla in constructie patru hoteluri, in luna iunie deschizandu-se deja primul hotel de patru stele din Sibiu.



Este un hotel mare, la care s-a muncit foarte mult, lucrarile fiind demarate la inceputul anului 2005. Unitatile de cazare existente au fost de asemenea reabilitate, tocmai pentru a oferi turistilor conditii mai bune de cazare. Pentru ca vrem ca vizitatorii nostri sa fie intampinati cum se cuvine, impreuna cu Consiliul Judetean, municipalitatea sibiana finanteaza lucrarile de modernizare si extindere a Aeroportului International Sibiu. Sunt sigur ca Sibiul a castigat in ultimii ani, si in deosebi anul acesta, o vizibilitate mai mare, aflata intr-o crestere continua, vizibilitate care va avea rezultate si in plan economic. Investitorii vor castiga astfel incredere in Sibiu si, sper eu,
il vor considera un mediu stabil
si avantajos pentru afaceri.



Pot spune ca am avut succes in ceea ce priveste asteptarile noastre referitoare la cresterea numarului de turisti, deoarece in primele patru luni ale anului, care nu reprezentau varful de sezon, numarul turistilor a crescut fata de anul trecut cu aproximativ 50%, iar pe parcursul verii si al toamnei ne asteptam ca tot mai multi oameni sa ne viziteze orasul.

Am avut si vom mai avea o serie de evenimente care vor atrage oameni si din afara Romaniei, precum concertele sustinute de Philarmonie der Natioen, Scala  din Milano, Julio Iglesias sau Goran Bregovic ori festivalurile cu traditie precum Festivalul International de Teatru, Festivalul de Jazz si stagiunea Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Nu stiu daca toate aceste amanunte v-au convins ca merita sa petreceti macar un weekend la Sibiu, dar profit de ocazie sa  va adresez o invitatie tuturor  sa veniti aici in 2007 si pentru  a participa la o sarbatoare europeana a culturii, dar si pentru a vedea un oras extraordinar  care are multe de aratat.



Voteaza


Pe acelasi subiect: Muzeul Brukenthal | juriu | hoteluri
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Happy Sunday" - sau cum mediteaza artistul sub masina

O silueta de masina de mari dimensiuni va ingreuna accesul vizitatorilor pe coridorul ce uneste liftul exterior de cladire la etajul 4 al Muzeului National de Arta Contemporana. Masina pastreaza ...

"Mi-ar fi placut sa trec prin toate epocile"

Cartea "In intimitatea secolului XIX" a Ioanei Parvulescu, aparuta la Humanitas, prezinta intr-o combinatie unica de documentare istorica si de comentariu romantat viata de zi cu zi a ...

"Doamne ajuta/fereste", semnat Remes

M inistrul cu nume ireconciliabile, Decebal Traian Remes, a trimis in teritoriu o circulara halucinanta. In doua vorbe, pentru ca poanta e la sfarsit, el le-a cerut directorilor sa pregateasca un opis ...

Eurimages sprijina distributia filmelor lui Porumboiu si Muntean

FILMELE "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu si "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean vor fi distribuite in Bosnia-Hertegovina, respectiv in Ungaria, cu sprijin de la Eurimages - Fondul ...

Satra lui Bregovic, din nou in RomA¢nia

Celebrul compozitor si interpret sarb Goran Bregovici si The Wedding & Funeral Orchestra (foto) vor sustine, in perioada 8:16 mai, in Romania, turneul `Povesti si cantece de la nunti si inmormantari`. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline