inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Japonia si Romania: doua culturi muzicale si cei mai importanti artisti la Sala Palatului din Bucuresti si Sala Thalia din Sibiu

0 Comentarii



Japonia si Romania: doua culturi muzicale reprezentate de cei mai importanti artisti la Sala Palatului din Bucuresti (20.10) si la Sala Thalia din Sibiu (23.10)


Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de tobe japoneze vine in Romania pentru a prezenta un concert de muzica clasica contemporana si un solo de Taiko. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu” sub bagheta maestrului Horia Andreescu.

Concertele traseaza o paralela intre muzica traditionala romaneasca si cea japoneza prin compozitii moderne japoneze scrise pentru instrumente traditionale si lucrari de prestigiu ce prelucreaza motive folclorice intalnite pe teritoriul romanesc.

Programul spectacolelor include "Concertul pentru tobe japoneze si Orchestra Hi-Ten-Yu", lucrare semnata de compozitorul Isao Matsushita in 1994 si Solo de Taiko, dar si compoziţii ale unor muzicieni precum George Enescu - Rapsodia Romana nr. 1 in La Major, Doru Popovici - Codex Caioni (fragmente), Ciprian Porumbescu - Balada, Bela Bartok - Sase Dansuri Romanesti, Tiberiu Olah - suita Mihai Viteazul (fragmente), Grigoras Dinicu - Hora Staccato, lucrari programate pentru prima parte a reprezentatiei.

Serile “Marilor Intalniri” incep cu cea mai cunoscuta piesa orchestrala a lui George Enescu, Rapsodia Romana nr. 1 in La Major, compusa pe cand acesta avea 20 de ani. Inspirata din folclorul romanesc, rapsodia imprumuta teme din cantece populare romanesti cunoscute: “Am un leu si vreau sa-l beu”, “Hora lui Dobrica”, “Mugur, mugurel”, “Ciobanasul”, “Hora morii”, “Sarba”, “Jumatatea de joc” si “Ciocarlia”. Caracterul efervescent si colorat al cantecelor populare se imbina cu orchestraţia spectaculoasa enesciana si da nastere unui sunet expansiv de o bogata melodicitate. George Enescu, unul dintre cei mai importanti compozitori romani, a compus trei simfonii, o opera, numeroase lucrari pentru pian, violoncel si vioara, iar de-a lungul timpului i-a avut ca elevi pe violonistii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin.

În continuare, publicul prezent va asculta fragmente dintr-o selecţie realizata de Doru Popovici din Codex Caioni, o culegere de cantece din Transilvania, descoperita in anul 1988 in zidul unei manastiri.  Culegerea a fost realizata de calugarul franciscan Ion Caianu in secolul al XVII-lea si cuprinde piese sacre, profane, savante si populare din toata Europa, cele 346 de lucrari oferind o imagine de ansamblu asupra muzicii prezente in Transilvania secolului saptesprezece.

De-a lungul timpului Codex Caioni a fost sursa de inspiraţie pentru mulţi compozitori ai secolului XX.   Doru Popovici a realizat o selecţie din codice, pe principiul contrastului, al alternanţei de miscari dansante cu cele lente, cantabile. Doru Popovici este un compozitor a carui creaţie cuprinde o arie larga de opere, de la simfonii la muzica de teatru, de opera, instrumentala, vocala si corala. Traseul creativ al lui Doru Popovici  trece prin perioade post impresioniste, dodecafonice si post bizantine, iar din aceasta ultima perioada face parte si lucrarea Codex Caioni (1967).

Urmeaza celebra Balada a lui Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori ai secolului XIX, a carui creaţie include opere cu un profund caracter naţional.  Cea mai cunoscuta lucrare a compozitorului, Balada pentru vioara si pian (1880), este o compoziţie de factura romantica ce stilizeaza elemente ale doinei populare romanesti si romanţei, nuanţele nostalgice si accentele de lumini si umbre, oferindu-i un profund lirism. Balada, interpretata de cele mai multe ori in versiunea sa simfonica, este prezenta in repertoriul multor artisti internationali. De altfel, ea a fost facuta cunoscuta Japoniei prin intermediul lui Atsuko Temma, una dintre personalitatile violonisticii din Japonia si din lume, iar lucrarea se afla in continuare in repertoriul interpretei.

Programul include si Dansuri populare romanesti, lucrare a renumitului compozitor Bela Bartok , considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai secolului XX. Stilul sau este o sinteza de muzica folclorica, clasicism si modernism, fiind profund influenţat de muzica populara din Ungaria si Romania. Béla Bartók a fost in mod special atras de muzica populara romaneasca si de cea instrumentala in particular datorita diversitaţii timbrului. Dansurile populare romanesti au la baza melodii transilvanene culese de  Bartok de la ţigani si ţarani in timpului calatoriilor etnomuzicologice efectuate intre 1910-1914.  Cele sase dansuri au fost initial o suita scrisa pentru pian,  dar mai tarziu Bartok le-a orchestrat pentru ansamblu.

Spectacolul prezinta si fragmente din Suita Mihai Viteazul, lucrare compusa de Tiberiu Olah pentru filmul cu acelasi nume. Pentru Mihai Viteazul, filmul lui Sergiu Nicolaescu din 1970, Tiberiu Olah a compus una dintre cele mai spectaculoase coloane sonore ale cinematografiei romanesti. De-a lungul timpului extrase din aceasta suita au fost introduse in repertoriul ansamblurilor simfonice, cum ar fi "Dans la Curtea Regala", "Rasuna trompeţii" si "Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia".

Tiberiu Olah semneaza coloanele sonore a saptesprezece filme romanesti printre care "Mihai Viteazul", "Meandre", "Atunci i-am condamnat la moarte", "Nemuritorii", "Osanda", "Vlad Tepes" si "Horea".

Prima parte a reprezentatiei se incheie cu Hora Stacatto, compoziţie pentru vioara, renumita pentru virtuozitate si dificultate. Hora Stacatto, piesa pentru care Grigoras Dinicu a devenit celebru, a fost scrisa pentru absolvirea Conservatorului din Bucuresti, in 1906, si interpretata la ceremonie.  Grigoras Dinicu este si cel care a popularizat Ciocarlia, piesa compusa de bunicul sau, Anghelus Dinicu.

Piesa care i-a adus nemurirea este o lucrare de virtuozitate, cunoscuta mai ales dupa aranjamentul realizat de Jascha Heifetz in 1932, fiind mai apoi aranjata si pentru trompeta, pian si pentru vioara si orchestra. Tehnica staccato presupune execuţia cat mai multor sunete pe o singura miscare de arcus, de aici si nivelul ridicat de dificultate si interpretarea spiccato pe care unii violonisti o prefera pentru aceasta lucrare.

Dupa o scurta pauza publicul va putea asculta concertul  principal al serii: „Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese drum and Orchestra si un Solo de Taiko in interpretarea invitatului special Eitetsu Hayashi. „Titlul compozitiei, format din trei semne chinezesti, Hi-Ten-Yu (Zbor - Rai - Joaca), semnifica, metaforic, zborul catre rai pentru joaca intre stele. Urmand structura titlului lucrarea este divizata in trei parti si se dezvolta dintr-un calm general catre un dinamism viguros”, spune compozitorul, Isao Matshushita.

Instrumentul dominant al concertului, toba japoneza Wa-daiko, cantareste aproximativ 600 de kg si a fost adusa din Japonia  cu un transport special. “Un instrument obsinuit in ceremoniile festivalurilor din Japonia, Wa-daiko imita adeseori comuniunea raiului cu pamantul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge pana in Rai, se transforma intr-o vibratie acustica si rasuna asemenea unui tunet venit din abisul pamantului. În timp ce energia patrunzatoare a tobei reprezinta o lume, cealalta ii solicita orchestrei un raspuns logic. Am incercat sa unific aceste lumi in toate miscarile concertului”, marturiseste compozitorul lucrarii, Isao Matshushita.

Eitetsu Hayashi, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legenda vie cu statut de vedeta in Japonia fiind considerat artistul care a revolutionat modul in care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percutie, renumit pentru reprezentatiile inaltatoare. Eitestu este un deschizator de drumuri atat pentru maiestria sa in Odaiko cat si datorita colaborarilor cu orchestre si coloanelor sonore compuse pentru filme.

Concertele vor avea loc la Bucuresti, pe 20 octombrie, ora 19, la Sala Palatului si Sibiu, in 23 octombrie, ora 19, la Sala Thalia.

Un eveniment organizat de ARTmania Events cu sprijinul Ambasadei Japoniei din Romania, “Tokyo Metropolitan Government”, “Japan Foundation”, Consiliului Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu si in parteneriat cu Festivalul International de Teatru Sibiu.

Pretul biletelor variaza intre 50 si 180 de lei. Biletele sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta, Germanos, Carturesti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone.


Octombrie 2010


 


 


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Icoana Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie a ajuns acasa

Realizata pe lemn de pictorul autorizat de Patriarhia Romana, Manole Patrascu, Icoana Sfantului Ierarh Pahomie a ajuns acasa, la Gledin, unde va fi pusala loc de cinste in biserica din localitate cu ...

Expozitia de pictura a artistului Felix Aftene Taxidermia
Expozitia de pictura a artistului Felix Aftene - Taxidermia

Marti, 12 martie 2013, de la ora 19.00, la Galeria Art Yourself, va avea loc vernisajul expozitiei de pictura a artistului Felix Aftene, Taxidermia. Expozitia va fi deschisa in perioada 12 – 30 ...

Mesaj National Aveti grija de actori
Mesaj National: Aveti grija de actori !

Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei. Urmând ciclul existenţei, dând viaţă personajelor lui etalon, Teatrul îşi asumă drept de viaţă şi de moarte ...

Casa Artelor a fost introdusa in circuitul cultural bucurestean
Casa Artelor a fost introdusa in circuitul cultural bucurestean

Introducerea in circuitul cultural bucurestean a acestui nou spatiu a fost marcata de un exceptional recital de muzica clasica sustinut de pianistul Horia Mihail . Artistul va inaugura, cu aceasta ...

Pavilion proiect educational

PAVILION UNICREDIT, BUCHAREST BIENNALE si PAVILION MAGAZINE pun la dispozitie universitatilor si liceelor, in mod gratuit, spatiu pentru organizarea de seminarii sau cursuri. In cazuri de exceptie ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline