inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari
BIJUTERIILE: PIESE DE PODOABA SI SIMBOLURI ALE REGALITATII /

SEMNIFICATIA BIJUTERIILOR. PUNCTE DE VEDERE

Referitor la semnificatia bijuteriilor exista o dilema pe care vom incerca sa o lamurim in randurile care urmeaza: insemnatatea acestor “podoabe” se limiteaza la suma utilizarilor individuale si a reprezentarilor conferite sau este vorba despre o semnificatie mult mai profunda, cu implicatii adanci in societatea umana?

Vom incepe demersul nostru intorcandu-ne in trecut şi analizand progresiv, pana in zilele noastre, modul in care bijuteriile au fost percepute atat la nivel individual cat şi la nivelul diferitelor societati şi semnificatiile pe care le-au avut de-a lungul timpului.

In trecut, bijuteriile faceau parte din categoria acelor simboluri ce permiteau recunoasterea, intr-o prima faza, statutului, apartenentei si conditiei sociale a persoanelor care le purtau, mentalitatea care s-a mentinut, in mare parte, pana in zilele noastre. Aceste codificari sunt astazi estompate prin uniformizarea productiei, specifice societatii actuale, uniformizare care tinde sa stearga diferentele de statut, sex si varsta.

În ciuda faptului ca productia de bijuterii tinde sa devina una in masa indivizii au tendinta de a imprima propria personalitate şi propriul stil obiectelor pe care le poarta. Individului modern ii este dificil sa se adapteze unor norme rigide de comportament: fiecare dintre noi se vrea sau se crede inzestrat cu acel element care ii confera unicitate si pe care intelege sa il exprime prin maniera in care se raporteaza la cei care il inconjoara. Preferinta pentru un anumit tip de bijuterie este adesea justificata invocand nevoia de adaptare la propria personalitate a indivizillor. Profilerarea in prezent a asa-numitelor bijuterii « fantezie » sau a celor « exotice » ne indica, in fapt, tocmai ideea ca  fiecare are posibilitatea de a se distinge de restul persoanelor. Astfel, in final, nu mai ramane decat ca acest joc al diferentierii sa presupuna existenta anumitor reguli.

Renumitul scriitor francez, Pierre Michon, autorul nuvelei “Vies minuscules”, considerata a fi o capodopera a genului, a subliniat o dimensiune esentiala de raportare a individului la bijuterii: atasamentul, uneori irational fata de acestea si modul de utilizare al lor, care, adeseori, este legat de «mitologia  personala» a individului, adica maniera in care acesta da sens vietii sale, in mod constient sau nu.

Daca bijuteriile sunt capabile sa insoteasca intregul nostru parcurs existential, aceasta se datoreaza faptului ca ele sunt considerate, in cultura noastra, ca fiind obiecte « pretioase » menite sa cristalizeze relatii sociale puternice.

 

Exista o mentalitate conform careia feminitatea este evidentiata de anumite artificii, printre care se numara si achizitionarea si etalarea bijuteriilor personale, intrucat identitatea sexuala reprezinta, in fond, rezultatul unei constructii sociale. Anumite etape in viata femeii sunt presarate de primirea de cadouri sau bijuterii cvasi-obligatorii pentru a marca acele evenimente care ofera ideea de singularitate a fiecarei vieti.

Semnificatiile sociale ale bijuteriilor sunt dintre cele mai variate si isi gasesc punctul de plecare in Evul Mediu, avand diferite conotatii. Barbatii puteau primi premii in bijuterii ca trofeu in urma castigarii unor turniruri, drept cadou de la stapan sau ca simbol al initierii cavaleresti.

In randul claselor sociale inferioare, bijuteriile erau impartite in doua categorii: piesele simple si ieftine purtate zilnic in mod obisnuit si « bijuteriile de sarbatoare » purtate la marile ocazii. A existat o perioada cand s-a pus problema numarului de bijuterii pe care indivizii de sexe diferite ar trebui sa-l poarte, gradul de impodobire, ca sa spunem asa, avand semnificatii diferite. Astfel: pentru barbati bijuteriile reprezentau un insemn al puterii asupra femeii, iar pentru aceasta din urma o modalitate de a atrage privirile barbatilor şi mijloc de seductie.

 

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline