inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari
BIJUTERII CELEBRE /

DIAMANTUL WITTELSBACH – CEA MAI SCUMPA BIJUTERIE DIN LUME

            Primul muzeu care a fost stabilit la nord de Alpii Bavariei a fost cel de la Munchen. Ducele Albrecht de Bavaria (care a condus in perioada 1550-1579) a decretat ca saptesprezece dintre comorile tarii sa intre, in mod inalienabil, in proprietatea statului, intrand astfel in posesia familiei regale, Wittelsbach, din Munchen. Printre acestea s-a aflat si celebrul diamant albastru, care provine din India si care, pana sa ajunga la casa regalaWittelsbach, a calatorit o vreme prin Europa, trecand prin Spania si Austria. Bijuteria a disparut, insa, pentru multa vreme din atentia publica, nemastiindu-se nimic despre ea.

 

            Cat de des ati intalnit fraza: “locatia actuala nu este cunoscuta” sau “toate urmele diamantului au fost pierdute”, atunci cand ati facut cercetari in istoria faimoaselor diamante? Tocmai de aceea o stire ca cea aparuta intr-un ziar din ianuarie 1951, purtand titlul “Un diamant rar a reaparut”, este si mai satisfacatoare. Aceasta se referea la Wittelsbach, diamantul din secolul al XVII-lea, de culoare albastru inchis, foarte rar, a carui reaparitie in atentia publicului, chiar si dupa mai multe decenii, a reprezentat, incontestabil, un eveniment incitant. 

            Diamantul Wittelsbach, cunoscut sub numele de "Der Blaue Wittelsbacher", cantareste 35,56 carate si masoara 24,4 mm in diametru si 8,29 mm in adancime (fiind usor oval , adancimea poate fi cu cativa mm mai mica). Are o textura perfect slefuita, cu exceptia catorva mici zgarieturi, aproape insesizabile, cauzate, probabil, de mutarea dintr-un loc in altul. Diamantul a fost taiat in 82 de fete, care alcatuiesc un model neobisnuit – fatetele sunt taiate pe verticala, iar lateralele au 16 fatete multiple, dispuse in pereche.

            “Este un obiect intrigant, de legenda, cu siguranta una dintre cele mai minunate pietre pretioase din lume”, a declarat Jeffrey Post, conservatorul colectiei de pietre pretiose a muzeului din Washington, intr-un comunicat difuzat in data de 14 decembrie 2009, si citat de AFP.

            Diamantul a fost oferit in 1664 de catre regele Philip IV al Spaniei fiicei sale, tanara de numai 15 ani, Margarita Teresa, cu putin timp inaintea casatoriei sale cu imparatul Leopold I al Austriei. Diamantul a intrat in anul 1772 in posesia casei Wittelsbach din Bavaria. In 1931 a fost vandut la casa de licitatii Christie's, in cadrul unei vanzari misterioase, in cursul careia piatra a fost inlocuita cu o bucata de piatra, conform declaratiilor muzeului de istorie naturala din Washington. Wittesbach-Graff a reaparut in Belgia in 1951 si a fost prezentat, fara a fi atribuit cuiva, la expozitia universala de la Bruxelles din 1958.

            Bijutierul Laurence Graff l-a achizitionat in 2008 la o licitatie din Londra, cu 24,3 milioane de dolari, un pret record la acea vreme pentru o singura piatra pretioasa. Piatra, care avea atunci 35,56 de carate, a fost curatata cu scopul de a aduce inapoi albastrul perfect, pierzand aproape patru carate in timpul operatiei.

            Diamantul a fost expus in perioada 28 ianuarie 2009 - 1 august 2010 la Washington, alaturi de diamantul Hope, un diamant albastru de 45,52 de carate, care ar proveni din aceleasi mine din India.

            Diamantele sunt, de departe, cele mai rare si valoroase pietre din lume. Specialistii bijutieri spun ca acestea ar trebui sa indeplineasca patru calitati pentru a li se putea determina valoarea cat mai exact. Un diamant sau orice alta piatra pretioasa iese in evidenta mai ales daca poseda o culoare naturala intensa si limpede in acelasi timp. De asemenea, felul in care este taiata piatra, precum si marimea ei sunt foarte importante. Conform acestor criterii, se pare ca diamantul Wittelsbach este cea mai scumpa bijuterie din lume.

 

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline