inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Forme si culori - Destine artistice

0 Comentarii
Abia doua zile de la deschiderea expozitiei de pictura baimareana, consemnata de noi intr-un articol care pacatuia prin accentuarea prezentei aradenilor trecuti prin Scoala de la Baia Mare, desi insusi titlul tiparit pe frumosul afis ce anunta evenimentul spunea totul despre prezenta si a unor lucrari ale initiatorilor coloniei, gresala savarsita s-a datorat grabei cu care am redactat materialul din dorinta de a fi prompt. Asadar, cine viziteaza sala Clio, cu pretioasele lucrari, cu un drum va putea viziona si expozitia mai noua adapostita de galeria de la etajul II al Muzeului de Arta, sub titlul "Aripi si stele".
Vernisajul a fost deschis de insusi directorul Muzeului, dl. Peter Huegel, care a dat cuvantul muzeografei Adriana Pantazi, aceasta, la randul ei facand prezentarea unei duble expozitii, cu creatii a doi plasticieni, tata si fiu, cu alte cuvinte, artisti din doua generatii.
Este vorba de Alexandru Tipoia (1914 †1993) si fiul sau George Tzipoia (n. 1945).
Ansamblul de lucrari din expozitie apartin familiei pictorului George Tzipoia, care a pus la dispozitia muzeului si materialul documentar necesar implinirii acestui demers.
Vorbitorii, intre care si pictorul expozant, ca si exceptionalul catalog pus la dispozitia vizitatorilor au evidentiat larga viziune artistica a lui Alexandru Tipoia, vastul orizont al operei sale, de la figurativ la abstract.
Complexa si elevata opera a celui de-al patrulea pilon spiritual al artei romanesti a veacului XX, dupa Ciucurencu, Baba, Tuculescu nascuti ceva mai devreme, este putin cunoscuta, chiar in randul specialistilor, ne mai vorbind de publicul larg.
Daca exista destule cazuri de artisti care ajung sa creeze cateva lucrari de inalt nivel, urmand ca apoi sa se repete mereu in stilul propriu descoperit de ei, producand in continuare nu creand, artisti pe care ii poti cunoaste doar din cateva lucrari, in cazul lui Al. Tipoia vedem un artist care s-a innoit continuu toata viata, derutand pe cei ce i-au cunoscut cat de cat activitatea artistica.
Inainte de 1989, Al. Tipoia nu a avut nici o lucrare expusa in Galeria Nationala a Muzeului de Arta a Romaniei, iar dupa revolutie este reprezentat de o singura lucrare achizitionata in 1941, cand artistul avea 27 de ani.
Abia in 1998, la cinci ani de la moartea pictorului, fiul sau George, cu sprijinul fundatiei ce poarta numele tatalui sau, a reusit sa relizeze o expozitie retrspectiva la Muzeul national.
De ce nu a reusit asa ceva pictorul insusi pe vremea bolsevismului ceausist, veti constata daca urmariti tematica creatiei sale complexe si modul de realizare.
Autoportretele din anii 40 si cel din 1965, Nudul din 1940 sau Peisajele din Assisi (1941), geometricele Valuri din 1970, Catedrala din Bruges (1959) ori clasicul desen al Notre Dame din Paris (1965), Himera (1979) nu intrau in sfera "realismului socialist".
Daca Nava spatiala II din 1960, multigeometrica, nu aducea a nava sovietica, iar Taranii purtand vase pe cap sau Batrana taranca torcand nu semanau a colhoznici, ci erau siluete esentializate, nu aveau ce cauta intr-un muzeu communist.
Foarte interesante ne-au parut lucrarile cu titluri muzicale, mai ales cele realizate cu contururi ce aduc a forme de instrumente cu coarde: Duo (1982), Elegie (1984) si mai abstractizatele Compozitie muzicala (1969) ori Simfonia fantastica. De asemnea Concert I si II, Omagiu lui Bach (1970), Simfonia in bleu (1960), Vibratie muzicala, Requiem (1966), Arhitectura muzicala (1969), din acelasi an, Simfonia a III-a de Enescu si multe altele, au tendinta de a sugera privitorului minunata lume sonora. Daca am inteles bine, ultima creatie a fost emblema uneia dintre editiile Festivalului "George Enescu" de la Bucuresti.
Interesante sunt sculpturile din lemn, in forma de instrumente muzicale cu subtitluri ca: Victorie I si II, Zborul, (1966-67), singura dintre ele, Calugarul (1965), a fost achizitionata.
Sigur ca limbajul in care au fost realizate Valurile si Concentratie I si II (1970), Ecoul, Germinatie, Galaxie, Miscare ondulatorie din anii 80 nu corespundeau "nobilelor" nazuinte ale artei socialiste.
Toate aceste lucrari, ca multe altele neamintite de noi, creaza o stare de efervescenta intelectuala, o dorinta de a intelege, de a sti, o stare benefica de optimism sanatos.
La randul sau George Tzipoia, din refugiul sau de la Geneva ne ofera "o perspective diferita asupra lumii" si "da viata unei transformari intre real si posibil" , plasandu-se intr-o pozitie in care "vizibilul se intalneste cu invizibilul si spatiul atinge non-spatiul", dupa cum scrie prof. Marisa Vescovo din Torino.
Din "centru", "patrat", "cerc" si cruce, George Tzipoia realizeaza un limbaj bogat cu care artistul "redescrie propriul univers al formelor simbolice si arhetipale care nu contureaza imagini mentale, ci incearca sa descopere misterul lor enigmatic, complexitatea si fascinatia lor."
Limbajul lui specific se contureaza in Autoportret, ulei pe panza din 1976, diferit de limbajul Autoportretului din 1965, ca si cele doua lucrari cu titlul Stea din 1998, ambele in ulei pe carton aurit sa duca la o concentrare maxima in cea cu acelasi titlu din 2005, in lemn, acrilic, metal, carton aurit.
O culme a concentrarii expresiei plastice, poate ca ar reprezenta-o Crucificarea din 2001, ulei pe lemn si Patru aripi din 2006, pentru a ne centra si noi pe titluri semnificative.
Expozitia merita sa fie vizitata pentru a ne da seama ca fenomenul plastic romanesc inca ne este necunoscut, ceea ce nu ne onoreaza deloc, expozitie ce face din privitor partener al artistilor in descoperirea esentelor unei lumi care, altfel, ne potopeste cu banalul si uratul cotropitor.
Descoperim astfel ca viata poate fi mult mai frumoasa decat o zarim noi, invatam sa o patrundem.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Schimb de Carti La Un Ceai
Schimb de Carti - La Un Ceai

Editia Schimb de Carti Bucuresti din luna februarie va avea loc dumnica, 28 februarie , de la ora 15:00 , la ceainaria La Un Ceai (Str. Luigi Cazzavillan nr. 25). Te asteptam cu ceai, prajituri si ...

Festivalul de Film Horror Fantastic Luna Plina editia a III a
Festivalul de Film Horror & Fantastic "Luna Plina", editia a III-a

Festivalul de Film Horror & Fantastic "Luna Plina", aflat la cea de-a III-a editie, se va desfasura la Biertan, judetul Sibiu , in perioada 23-27 iulie 2014. Festivalul "Luna ...

 Intalnire in jurul unei palme Zen de Razvan Luscov Gabriel Liiceanu si Gabriel Cercel
„Intalnire in jurul unei palme Zen” de Razvan Luscov, Gabriel Liiceanu si Gabriel Cercel

Volumul „Intalnire in jurul unei palme Zen” de Razvan Luscov, Gabriel Liiceanu si Gabriel Cercel, a aparut la Editura Humanitas cu ilustratii de Razvan Luscov . Razvan Luscov (n. 1960) ...

Expo Home Deco editia a sasea
Expo Home Deco, editia a sasea

Astazi, 26 februarie , se deschide la Timisoara cea de-a sasea editie a expozitiei specializate in constructii, amenajari interioare si exterioare, mobilier si instalatii Home & Deco. Expozitia va ...

Dan Vezentan Feed Me No Gravity
Dan Vezentan - Feed Me / No Gravity

Dan Vezentan - Feed Me / No Gravity 23 septembrie – 1 noiembrie 2016 Dan Vezentan reconstruieste pentru / sandwich / o hala de crestere a gainilor ouatoare, folosindu-se de un material ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline