inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Festivalul ''Enescu'' iese la aer

0 Comentarii
A doua zi a evenimentului a adus muzica romaneasca si o expozitie de autografe la Ateneu, precum si inaugurarea seriei de concerte in aer liber din Piata A'George EnescuA'.
Ansamblul Profil, sub conducerea dirijoruluiTiberiu Soare, a fost pe placul tinerilorspectatori de la Ateneu
Pina pe 6 septembrie, iubitorii de muzica clasica se vor putea delecta, in cadrul manifestarilor enesciene, cu productii autohtone si artisti romani. Dupa deschiderea oficiala, cea de-a doua zi a festivalului, 2 septembrie, a debutat cu un concert matinal, sustinut la Ateneul Roman de corul Preludiu al Centrului National de Cultura A'Tinerimea RomanaA', iar seara a constat intr-o selectie de compozitii ce au inaugurat zilele creatiei muzicale romanesti contemporane.

Intr-un Ateneu pe jumatate plin, orchestra de camera Philharmonia, sub bagheta lui Nicolae Iliescu, a interpretat lucrari de Enescu, Alessandrescu, Silvestri si Mihailovici in prima parte a unui concert care a durat aproape trei ore. Violonistul Nicolae Iliescu, fost concertmaistru al Filarmonicii A'George EnescuA' din Bucuresti si absolvent al cursurilor postuniversitare de la celebrul conservator Ceaikovski din Moscova, a condus o orchestra de camera care se afla la a cincea participare in Festivalul A'EnescuA'.



Cei 11 violonisti, patru violisti, trei violoncelisti si un contrabasist au inceput concertul cu o creatie de-ale lui Enescu, A'Preludiu la unisonA', din Suita 1 pentru orchestra in do major, op. 9, de altfel prima suita orchestrala compusa de acesta, in semn de recunostinta pentru celebrul compozitor francez din perioada romantica, Camille Saint-SaAns. A urmat A'Amurgul de toamnaA', compus la virsta de doar 17 ani de dirijorul si criticul Alfred Alessandrescu, piesa foarte apreciata de public. De altfel, orchestra Philharmonia a continuat cu trei lucrari compuse tot la o virsta foarte timpurie - cele trei piese pentru orchestra de coarde op. 4 ale pianistului si compozitorului Constantin Silvestri, create la numai 20 de ani. In final, Nicolae Iliescu, dupa o mica pauza pentru a astepta incheierea unui concert polifonic de pe celularul unui spectator, a dirijat A'Esercizio per archiA', lucrare compusa in 1959 de Marcel Mihailovici, membru al grupului parizian de compozitori romani stabiliti in Franta.



Atractia serii a fost, pentru o buna parte dintre tinerii prezenti in sala, cea de-a doua parte a concertului, in care pe scena a urcat ansamblul Profil, infiintat in urma cu cinci ani de catre compozitorul Dan Dediu. Sub bagheta tinarului dirijor Tiberiu Soare, cei 16 artisti din cadrul ansamblului au interpretat lucrari ale compozitorilor romani Sorin Lerescu, Cristian Lolea (pe care publicul l-a si putut vedea si aplauda, tinarul muzician aflindu-se in sala), Fred Popovici, Ludovic Feldman, Vasile Timis si Nicolae Brindus. De altfel, cei patru jurnalisti straini prezenti duminica la Ateneu se declarau surprinsi de publicul intilnit la un concert de muzica contemporana: spectatorii care au tot intrat si au iesit din sala intre diferitele piese interpretate erau departe de a forma un ansamblu omogen, mai ales cu cei citiva copii de pina in 12 ani, care au stat uimitor de linistiti in timpul concertului.



Seara s-a incheiat la Ateneu cu lucrarea Surround 7 pentru sapte clarinete, compusa de Kim Young-Guk si distinsa cu Premiul I la editia trecuta a Festivalului A'EnescuA'. Piesa a fost interpretata de ansamblul Clarino, condus de clarinetistul Emil Visenescu, membru al Filarmonicii A'George EnescuA', dar si al unor ansambluri precum Profil, alaturi de care urcase pe scena cu o ora mai devreme. Spectatorii prezenti ieri la Ateneu au trecut si prin aula in care se afla expozitia de autografe, citiva tineri privind uimiti semnaturile unor artisti celebri, despre care nu stiau ca au concertat la Bucuresti. Cine are timp sa treaca prin holul Ateneului poate vedea autografe semnate de nume mari ale muzicii clasice, printre care Arthur Rubinstein (prezent in Capitala in septembrie 1964), Yehudi Menuhin (1982), Itzhak Perlman, Zubin Mehta (1981), Isaac Stern (1980), Leonard Bernstein (1977), Mstislav Rostropovici (1976), Sviatoslav Richter (1960), Samson FranAois (1960), Ida Haendel (1960), Annie Fischer (1959), Leonid Kogan (1959) sau Daniil Safran.



Tot duminica seara a fost inaugurata si seria de manifestari din Piata A'EnescuA', unde s-au strins citeva sute de oameni pentru spectacolul Proms of Delight, care a inceput la ora 20.30. Orchestra Bucharest Symphonic Pops, condusa de dirijorii Ilarion Ionescu-Galati si Ionel Tudor, cu participarea sopranelor Anda Pop si Mirela Zafiri, precum si a tenorului Vlad Mirita, i-a delectat pe cei adunati in piata cu selectii din repertoriul clasic, printre care piese de Frederick Loewe si Leonard Bernstein din musicalurile A'My Fair LadyA' si A'West Side StoryA', A'Valsul FlorilorA', de Ceaikovski, si, in incheiere, celebra A'Hora StaccatoA' a lui Grigoras Dinicu. Ioana T., o melomana aflata in Piata A'EnescuA' impreuna cu sotul si copiii, s-a declarat incintata de spectacol: A'Stiam ca o sa fie azi, dar nu credeam ca venim, pentru ca a plouat toata ziua. Pina si cei mici se simt excelent si cred ca vom sta pina la finalA'. Intr-un spatiu mai liber dinspre Ateneu, un domn se arata multumit de ideea de muzica in aer liber: A'Nu-mi vine sa recunosc zona. Am venit pe jos de acasa si nu pot sa va explic ce senzatie ai, plimbindu-te pe aceleasi stradute inghesuite de pe linga Ateneu si, in loc de zgomotul de la masini sau din baruri, sa auzi o voce de soprana rasunind asa, in noapteA'. (Cristiana Visan)






Iorgulescu da replica
Ministrul Culturii a declarat pentru MEDIAFAX ca institutia pe care o conduce a retinut doar 200 de bilete pentru protocol la deschiderea Festivalului A'George EnescuA', aproximativ 30 dintre acestea mergind la Administratia Prezidentiala si nefiind onorate. Afirmatiile lui Iorgulescu vin ca replica la remarca de simbata seara a lui Traian Basescu despre locurile ramase libere la gala de deschidere a Festivalului A'George EnescuA', desi biletele fusesera vindute in totalitate. A'Sint cele 400 de bilete pe care le-a retinut Ministerul CulturiiA', a spus Basescu, referindu-se la invitatiile rezervate pentru protocol. A'Ministerul a gestionat doar 200 de bilete pentru protocol, nu 400, cum ne permite legea. Potrivit legislatiei, 10% din numarul total de bilete se constituie in fond de protocol. Din cele 200 de bilete de protocol, circa 30 au mers la Presedintie, insa nu au fost onorate decit citevaA', a declarat Adrian Iorgulescu.




Primele vedete ale scenei muzicale sosesc joi

Orchestra din Paris, sub bagheta celebrului dirijor german Christoph Eschenbach si cu participarea apreciatului violoncelist britanic Steven Isserlis, va deschide seria marilor concerte de la Sala Palatului.





Orchestra din Paris, sub bagheta luiChristoph Eschenbach
Orchestra din Paris condusa de dirijorul de origine germana Christoph Eschenbach va inaugura joi seria de concerte A'Mari orchestre ale lumiiA' cu muzica romantica tirzie si impresionista. Invitat special va fi violoncelistul britanic Steven Isserlis, care va intrepreta Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra a lui George Enescu.

Atit dirijorul, cit si solistul au prins gustul muzicii clasice din familie. Eschenbach, unul dintre cei mai rafinati pianisti si dirijori ai ultimei parti a secolului XX, a ramas orfan, dupa ce mama sa a murit la nastere, iar tatal sau, muzicologul Heribert Ringmann, a fost ucis in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. A avut totusi sansa de a fi adoptat de verisoara mamei sale, Wallydore Eschenbach. Ea il indruma de la 8 ani spre studiul pianului, consacrarea venind in 1965, cind cistiga Premiul elvetian de interpretare A'Clara HaskilA'. Incepind cu anii A70, dirijeaza mai multe orchestre din SUA (New York, Boston, Philadelphia), dar si din Europa (Londra, Berlin, Viena). Din 2000 este numit director muzical al Orchestrei din Paris, alaturi de care va cinta si joi seara.



Orchestra din Paris, fondata in 1967, este mostenitoarea celei mai vechi orchestre simfonice franceze, SociAtA des Concerts du Conservatoire (1828-1967). La pupitrul ansamblului parizian au dirijat Herbert von Karajan, Sir Georg Solti sau Christoph von DohnAyi. Si-a cistigat renumele atit prin interpretarile din Beethoven, Schubert sau Weber, cit si prin repertoriul cuprinzind compozitori contemporani, precum Olivier Messiaen, Iannis Xenakis sau GyArgy Ligeti. Orchestra este invitata la numeroase festivaluri din Franta, dar a devenit cunoscuta la nivel international si prin ultimele turnee din China si Germania. Alaturi de Eschenbach, Orchestra din Paris a inregistrat albume cu interpretari din Bruckner, Ravel sau Berlioz.



Muzica lui Berlioz va rasuna si joi seara, cind va fi interpretata uvertura la A'Carnavalul romanA', compusa de Berlioz, pornind de la o tema din opera sa, A'Benvenuto CelliniA'. Uvertura a devenit populara inca de la premiera din 1844. Inainte de cunoscutele suite simfonice de factura impresionista semnate de Claude Debussy (A'IberiaA' si A'MareaA'), Orchestra din Paris va cinta alaturi de Steven Isserlis Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra in si bemol, in care Enescu dovedeste ca stie tainele violoncelului la fel de bine cum stapineste vioara sau pianul. Solistul s-a nascut in Marea Britanie, fiind nepotul compozitorului rus Julius Isserlis. Violoncelistul si-a cistigat renumele cintind alaturi de ansambluri de muzica veche, dar s-a apropiat si de lucrarile mai noi din Britten, Bloch sau Elgar. (Victor Popescu)






Despre Vietnam ca piata de desfacere a muzicii aflati pe www.cotidianul.ro/selectCristiana Visan, Victor Popescu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu spectacolul Varekai
Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu spectacolul Varekai

In luna mai, compania Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu sase reprezentatii ale spectacolului Varekai, care sunt programate sa aiba loc intre 3 si 7 mai 2017, la complexul Romexpo. Spectacolele ...

Un volum de Radu R. Serban

La Libraria Carturesti (langa Cinema Patria) se lanseaza azi, la ora 18, volumul poetului Radu R. Serban, disparut la nici 40 de ani, in 1991. "Inmiresmatele prapastii" reuneste ciclurile ...

 Toata lumea din familia noastra de Radu Jude in competitie la Anonimul 2012
"Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, in competitie la Anonimul 2012

Lungmetrajul "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, a fost inclus in competitia Festivalului International de Film Anonimul, care va avea loc in perioada 6 - 12 august, la Sfantu ...

Expozitie de grafica Ion Creanga si personaje sale
Expozitie de grafica: Ion Creanga si personaje sale

Ziua Culturii Nationale Romane va fi marcata la Venetia prin vernisajul expozitiei de grafica de Ary Murnu „Ion Creanga si personajele sale" , ingrijita de dr. Andreea Tacu si realizata in ...

Ce artisti si formatii vor concerta in Romania in 2017
Ce artisti si formatii vor concerta in Romania in 2017

2017 se anunta un an plin de evenimente muzicale. Mai multi artisti internationali vor reveni in Romania. Cei care iubesc rock-ul vor avea ocazia sa-i revada pe cei de la Deep Purple , care se intorc ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline