inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Expozitie Dreier si Duchamp

0 Comentarii



Octombrie 2006


Dreier si Duchamp, un cuplu care a scris pagini importante in arta si care avea sa marcheze, prin dinamism si perseverenta, modernismul american. Katherine S. Dreier si Marcel Duchamp o asociere poate mai putin cunoscuta decat perechile Picasso si Braque sau Johns si Rauschenberg, si prezenta intr-o expozitie cu titlul "The Societe Anonyme: Modernism for America" la Phillips Collection din Washington, deschisa intre 14 octombrie 2006 - 21 ianuarie 2007.


 


Expozitia prezinta circa 150 de lucrari din vasta colectie de peste 1000 de lucrari adunata de Dreier, cu ajutorul lui Duchamp, donata Galeriei de Arta a Universitatii Yale in 1941, un gest care a readus in atentia publicului cultura in anii tulburi ai ultimei conflagratii mondiale. Este un adevarat compendiu al modernismului, vizitatorii avand ocazia sa descopere lucrari despre care poate nu stiau nimic, directii si subiecte deosebite, tehnici stranii, intr-un cuvant avangarda inceputului secolului trecut.


 


Marcel Duchamp (1887-1968) a fost si un temut sahist;  nu s-a limitat la creatia artistica ci  a fost si colectionart, jucand adesea rolul de consilier artistic pentru unii dintre pasionatii bogati ai epocii. Adesea sarcastic si cu o personalitate puternica,  s-a dedicat cu totul modernismului, iar intalnirea cu Dreier a fost marea sa sansa.


 


Katherine S. Dreier (1877-1952) era la randul ei pictorita, dar si un reputat colectionar si protector al artei, cu o avere deloc neglijabila si mai ales o pasiune pentru modernism. Provenea dintr-o familie de origine germana, instarita, care avusese grija ca cele trei fiice sa beneficieze de o educatie speciala. Cele doua surori ale lui Katherine nu au ezitat sa se implice ulterior in miscarea pentru drepturile femeilor, ajutate un timp si de pictorita.


 


In 1919 Duchamp si Dreier, muza si sponsorul sau, au inventat practic conceptul de muzeu de arta moderna, pe care Dreier il vedea ca o institutie cu reprezentante in intreaga lume si cat mai cunoscuta pe plan international, care trebuia sa aiba ca scop principal reunirea si prezentarea artei moderne catre public, prin expozitii, publicatii, conferinte, concerte. Muzeul trebuia sa aiba si o biblioteca vasta, cu cele mai noi aparitii in domeniu. Din motive diverse cei doi nu au putut sa isi duca planul la bun sfarsit, asa ca au fost nevoiti sa isi admita infrangerea in fata lui Alfred Barr, care in anii 30 infiinta Muzeul de Arta Moderna, dupa ce obtinuse sustinerea financiara necesara.


 


Dar la inceputul colaborarii lor profesionale (nimeni nu stie daca cei doi au avut si o relatie amoroasa, asa cum se banuia) Duchamp si Dreier au lucrat impreuna, dupa ce se cunoscusera in 1916. Ironia face ca cei doi sa fi participat in 1913 la Armory Show, fara a se intalni insa si fara ca vreunul dintre ei sa fie impresionat de lucrarile celuilalt. Relatia lor a devenit mai stransa in 1917, cand o lucrare socanta a lui Duchamp a fost respinsa de Societatea Artistilor Independenti, Dreier fiind unul dintre fondatorii institutiei. De aici relatia lor a continuat sa evolueze si a rezistat de-a lungul anilor, Duchamp fiind preocupat de arta, iar Dreier ocupandu-se de partea de afaceri.


 


Dupa 1920 Katherine Dreier a fost nevoita sa se imparta intre America si Europa. Mult mai important a fost faptul ca artista a reusit sa cunoasca numerosi dealeri si artisti, formand o adevarata retea, care avea sa se dovedeasca deosebit de utila mai tarziu.


 


Decisi sa faca publicul american mult mai receptiv la modernism, cei doi au infiintat impreuna cu artistul american Man Ray o organizatie, numita initial Modern Ark, apoi, la sugestia lui Man Ray, Societe Anonyme, un nume care avea sa devina o referinta in istoria artei.


 


Pe 30 aprilie 1920 Societe Anonyme deschidea o expozitie si o biblioteca in doua mici camere inchiriate pe East 47th Street, sub numele "Muzeul de Arta Moderna : 1920". Aceasta prima expozitie, care a starnit oarecare valva in acel moment, un amestec de arta "clasica" si influente Dada, este recreata si in cadrul expozitiei de la Phillips.  Atunci a fost o expozitie destul de socanta, gandita de Duchamp ca o imbinare de masculin si feminin, podeaua fiind acoperita cu cauciuc gri, foarte oficial, iar tablourile avand rame albe, din hartie. Numele incluse in expozitie aveau mai tarziu sa fie cu adevarat celebre : Brancusi, Gris, Duchamp, Man Ray, Francis Picabia, Morton Schamberg , Joseph Stella, majoritatea prezente si in cadrul noii expozitii de la Phillips Collection.


 


Desi Dreier isi dorea sa stranga astfel banii pentru a cumpara un sediu, nu a reusit, iar galeria s-a inchis dupa doar un an. Dreier si Duchamp aveau sa calatoreasca prin America si Europa, organizand expozitii in cele mai diverse spatii - galerii, cluburi, muzee.


 


Cu toate ca banii aveau sa fie mereu o problema, Dreier a reusit astfel sa prezinte publicului american artisti precum Kandinsky, Leger, Klee, Louis Eilshemius, Alexander Archipenko, Jacques Villon sau Heinrich Campendonk, fiind primele expozitii personale ale acestora pe teritoriu american.


 


Tot Dreier a organizat si prima expozitie importanta de pictura si sculptura avangardista rusa, la Brooklyn Museum, in 1923. Tot aici, in 1926, Dreier si Duchamp au reusit sa organizeze o importanta expozitie, cu titlul "O expozitie internationala de arta moderna pregatita de Societe Anonyme", cu peste 300 de lucrari, realizate de 106 artisti din 23 de tari. A fost cea mai importanta prezentare a artei moderne de la Armory Show, iar cea mai mare parte a expozitiei de la Phillips cuprinde lucrarile de atunci.


 


Cei doi se bucurau de succes, dar infiintarea Muzeului de Arta Moderna a fost o grea lovitura pentru orgoliul lor, iar in 1936 cei doi au ales sa se retraga pentru un timp la locuinta din Redding a lui Dreier. Acolo Duchamp a lucrat la refacerea unora dintre lucrarile sale, iar Dreier s-a decis sa transforme casa intr-un muzeu, cu sprijinul Universitatii Yale. Prestigioasa institutie ar fi trebuit sa ofere o parte consistenta a fondurilor necesare, urmand sa primeasca intreaga colectie Dreier ca donatie. In final Dreier a acceptat sa daruiasca impresionanta sa colectie Galeriei de Arta a Universitatii Yale. Cu toate acestea nu a renuntat la pasiunea de a colectiona, si pana la sfarsitul vietii a adunat numeroase alte lucrari, donand cea mai mare parte prin testament Universitatii Yale. Restul lucrarilor au ajuns la Phillips Collection si la Muzeul de Arta Moderna.


 


Expozitia de la Phillips Collection prezinta doar o mica parte din consistenta donatie facuta de Dreyer, dar a fost astfel aranjata incat ofera o imagine de ansamblu a modernismului, tinand cont de artistii preferati colectionati de Dreier. Surprinzator sau nu, artisti precum Picasso si Matisse au doar cate o lucrare, dar multi alti artisti, o parte uitati, sunt prezenti. Printre numele mai putin cunoscute se numara insa mai multe femei. Spre exemplu una dintre lucrarile esentiale este un colaj cubist din 1917 de Marthe Donas, desene de Erika Giovanna Klien si Stefi Kiesler, dar si compozitii abstracte realizate de Dreier, care incerca sa ofere artei abstracte o nota suprarealista. Una dintre piesele de rezistenta este filmul lui Lotte Reininger "The Adventures of Prince Achmed" (1926), considerat cel mai vechi film animat care s-a pastrat. Dar cu siguranta ca cea mai importanta lucrare este semnata de Duchamp, purtand titlul enigmatic de "Tu m'". A fost ultima compozitie in ulei a artistului, si povestea spune ca titlul era o prescurtare a frantuzescului "Tu m'aime" (Tu ma iubesti), ceea ce ar putea fi o marturie a relatiei discrete dintre cei doi.

Voteaza


Pe acelasi subiect: titlu | rame | compendiu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Jurnal International
Istorie religii si traditii
Istorie, religii si traditii

In timpul perioadei medievale pe teritoriul Germaniei religia predominanta era cea romano-catolica. Din 1517, dupa reforma inceputa de Martin Luther, protestantismul a devenit cea de-a doua mare ...

Wanted, un film interzis pe televiziuni

Filmul Wanted, avandu-i ca protagonisti pe Angelina Jolie si James McAvoy, lansat in 2008, a fost criticat de curand, acum in luna martie 2009, pentru ca glorifica violenta si instiga la ...

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie

Marc Riboud, celebrul fotograf francez şi fost preşedinte al Magnum Photos, va primi distincţia pentru întreaga activitate, în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru ...

Cea mai mare expozitie Vasili Kandinski la Munchen

Muzeul Lenbachhaus din Munchen va gazdui cea mai mare expozitie dedicata maestrului Vasili Kandinski, reunind lucrari rare din trei colectii - Lenbachhaus (Munchen), Centre Pompidou (Paris) si ...

Paradisul Pierdut la Morgan Library & Museum din New York

Morgan Library & Museum din New York, SUA, prezinta pana pe 4 ianuarie 2009 o expozitie speciala, dedicata implinirii a 400 de ani de la nasterea poetului englez John Milton (1608 - 1674) : ...

Rame de tablouri la Statens Museum din Copenhaga

Statens Museum din Copenhaga, Danemarca, gazduieste pana pe 7 septembrie 2008 o expozitie inedita, dedicata istoriei ramelor de tablouri. Curatorii au ales mai multe rame, multe dintre ele deosebit ...

Linz - capitala culturala europeana in 2009

In asteptarea momentului cand va deveni oficial Capitala Culturala Europeana, in 2009, orasul austriac Linz, unul dintre cele mai frumoase din tara, isi asteapta ca in fiecare an vizitatorii dornici ...

Expozitie Joachim Patinir la Museo del Prado din Madrid

Joachim Patinir este un nume putin cunoscut chiar si specialistilor, si cu atat mai putin publicului interesat de arta, desi rolul sau in istoria picturii este crucial, artistul fiind considerat ...

Muzeul International al Papusilor Shankar din New Delhi

Chiar daca pentru cei mai multi papusile sunt simple jucarii, exista si papusi deosebit de valoroase, atat material cat si artistic, precum si colectionari pasionati, gata adesea sa cheltuiasca sume ...

Stephen King - vandalul din librarie

Renumitul scriitor american Stephen King, considerat cel mai important reprezentant al genului horror, a trecut printr-o intamplare mai putin obisnuita intr-o mica librarie din orasul australian Alice ...

 Leonardo da Vinci Michelangelo si Renasterea la Ottawa
"Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea" la Ottawa

Galeria Nationala din Ottawa, Canada, prezinta o noua expozitie dedicata uneia dintre cele mai inovative perioadei ale istoriei artei, sub titlul "Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea in ...

Expozitie de afise cinematografice la Muzeul de Arta Moderna din New York

Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in perioada 23 mai - 27 august 2007 o ampla expozitie dedicata afisului cinematografic de la inceputul secolului XX, respectiv 1912 - 1914. In acea ...

La moda-colectiile de meteoriti

Interesul colectionarilor pentru meteoriti a atins cote care altadata pareau de neimaginat, rocile atragand publicul nu doar datorita valorii stiintifice, cat si datorita frumusetii naturale a ...

Egipt. Misterul unei regine.

Hatshepsut - de la regina la faraon Expozitie 27 august - 31 decembrie 2006 Muzeul de Arta Kimbell din Texas prezinta celor fascinati de Egiptul antic o inedita expozitie, dedicata reginei ...

Femeile in pictura impresionista la Schirn Kunsthalle

Schirn Kunsthalle din Frankfurt gazduieste pana pe 1 iunie 2008 o expozitie deosebita de pictura : "Femei in impresionism : Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzales, Marie Bracquemond". ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline