inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Enescu a recuperat cateva secole de muzica

0 Comentarii
Domnule Adrian Iorgulescu, iata, de curand s-a incheiat Festivalul International "George Enescu". Cum ati defini aceasta ultima editie?
Din punctul meu de vedere, a fost un megaeveniment, cu certitudine una dintre cele mai prestigioase reuniuni artistice gazduite de Romania in ultima vreme si, cu siguranta, el s-a impus in constiinta publicului nostru si nu numai.
Editia recent incheiata are si cateva date care o particularizeaza. A durat cel mai mult: 23 de zile! A avut cele mai multe manifestari in interiorul sau (nu mai putin de 125). S-a desfasurat nu numai in Bucuresti, ci si in alte orase din tara: Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov, Sinaia si in EuroCapitala Culturala, Sibiu.
Alta noutate?
Faptul ca am avut o sala performanta. Pot spune fara nici o ezitare ca au fost imbunatatite sensibil conditiile acustice. De fiecare data, la editiile precedente ne izbeam de acest handicap: interpretari de valoare, minate de auditii deficitare.
Chiar este rezolvata de-acum problema acusticii in Bucuresti?
Opinez ca este rezolvata.
Prezenta muzicii romanesti a fost mai vizibila ca la alte editii?
Da, au fost prezentate un numar record de lucrari autohtone: aproximativ 155.
Ca muzician, ca locuitor al acestei capitale imi doresc sigur, o noua sala de concerte... In privinta Salii Palatului, pot spune ca s-au facut lucrari exceptionale pentru imbunatatirea calitatii sonore, ca acum ea suna realmente bine. Asta nu inseamna ca n-am avea nevoie si de o incinta moderna, cu peste 1500 de locuri. Ministerul Culturii are in planuri un astfel de obiectiv, care, sper sa fie inceput in timpul mandatului meu dar, dincolo de aceasta, Sala Palatului cu cele aproximativ 5000 de locuri ale ei, a fost, subliniez, o reusita sub raportul acusticii.
Sa revenim la Festivalul in sine, la ceea inseamna el in tumultul muzical continental si universal.
"George Enescu" este un Festival de talie internationala, lucru consemnat de muzicologii, de jurnalistii romani si straini. Presa internationala, mass-media, au reverberat pozitiv cu referire la editia din acest an. S-au facut campanii publicitare pe Euronews, CNN, Mezzo s.a.m.d. Festivalul a fost considerat, unanim, un moment de referinta pe agenda culturala europeana. Nu intamplator prestigiosul "The Guardian" scria ca Festivalul de la Bucuresti este comparabil cu cel de la Salzburg, orasul natal al lui Mozart, ba chiar peste, in unele privinte.
O mentiune semnificativa este aceea ca, Festivalul de la Salzburg a costat 46.000.000 de euro, pe cand cel de la Bucuresti, a costat cca. 6.000.000 de euro, avand programe asemanatoare si invitati la fel de prestigiosi.
O intrebare nelinistitoare pentru mine: este marele Enescu, si un tot atat de mare nedreptatit in privinta receptarii?
Nu neaparat nedreptatit, ci, mai de graba neinteles.
Limbajul lui Enescu este extrem de profund, unul de sinteza. Compozitorii de sinteza sunt greu de priceput. Sa-i luam ca exemplu pe Bach sau pe Mahler! Ceea ce a facut Enescu (si pentru mine e fabulos), intr-o viata de om, nu foarte lunga de altfel, a fost proiectarea artei sonore romanesti din penumbra incetosata, nebuloasa dar magica a folclorului, in lumina eclatanta a modernitatii. Nu numai ca a recuperat cateva secole de muzica, dar a ajuns un compozitor de avangarda.
In 1950, cand scrie "Simfonia de camera" este asimilat de istoria domeniului, drept un compozitor care deschide drumuri noi creatiei mondiale. Sa faci in numai 50 de ani ceea ce a facut Enescu este uimitor.
In "Oedip" spre exemplu, vocea Sfinxului este transferata unui instrument numit fierastrau. Un efect extraordinar, nou, modern.
De specificul enescian nu te poti apropia foarte usor. Este o alcatuire densa, conceptualizata, greu de digerat.
S-au cantat 34 de lucrari enesciene, ceea ce este aproape Opera Omnia.
A lipsit totusi "Oedip", a mai lipsit "Simfonia a 3-a..."
Alte cateva piese de tinerete... De fapt, intr-o atare desfasurare nu trebuie cantate toate opusurile. Dar "Oedip" ar fi trebuit prezentat. A trecut o jumatate de secol de la moartea sa si se poate vorbi de un reviriment in receptarea acestei opere, inca insuficient decelate.
Au fost prezente in programul Festivalului orchestre si interpreti de renume.
London Symphony, Orchestrele simfonice din Dresda, din Munchen, din Rotterdam, din Paris, dar si interpreti foarte cunoscuti pe plan international.
A evoluat publicul romanesc fata de editiile precedente?
Buna intrebare! Cred ca a evoluat. Pare un public mai educat, mai instruit decat in trecut. Si la noi, ca si in alte parti, in afara de publicul meloman exista si oameni care, fiind atrasi de context, vin din curiozitate, snobism, mondenitate. Este un fenomen general vizibil la toate marile "intamplari" culturale, oriunde s-ar desfasura ele. Nu vad nimic blamabil in asta.
Numiti macar una din manifestarile muzicale de exceptie din zilele Festivalului.
Imi este greu sa optez, dar, daca ar fi sa o fac, as numi concertul sustinut de London Symphony Orchestra, dirijat de Horia Andreescu, care a avut un mare succes. As mai aminti prezenta si performanta trupei lui Maurice Bejart, la Teatrul National, concertul sustinut de Dan Grigore, sau prezenta lui Ion Marin la pupitrul Filarmonicii din Munchen, in finalul Festivalului, cu "Simfonia 1" de Enescu si "Carmina Burana".
Nu a fost cam putin secol 20
in repertoriu?
Aceasta lipsa la nivelul muzicii europene a fost complinita de prezenta masiva a muzicii romanesti de secol 20. Cum spuneam, a fost un record absolut in materie.
Le-ati dat tinerilor posibilitatea de-a intra in salile de concert, cu reducere de pret?
Eu insumi am dat dispozitie organizatorilor ca, in serile in care nu s-au vandut toate biletele, tinerii sa poata intra gratuit pe baza de legitimatii de elevi sau de studenti. De altfel, am asistat la un adevarat desant al tinerilor, ceea ce este o mare satisfactie. A fost si un record de participare al tinerilor in concursuri. In egala masura, juniorii au invadat scena din piata festivalului in calitate de interpreti.
Acum, la acest Festival ati dat spre a fi cantata, dupa multi ani de tergiversari si controverse celebra vioara Stradivarius.
Da, vioara Stradivarius a fost in sfarsit transmisa prin decizia juriului international unui violonist tanar, de viitor, Alexandru Tomescu.
Cum vedeti viitoarea editie
a Festivalului?
Sper ca Ioan Hollender va fi director si peste doi ani. Nu stiu care vor fi desfasurarile din punct de vedere politic si cine va fi atunci ministru al Culturii dar, o mai veche dorinta a mea este reintroducerea unei sectiuni de canto la concurs.
Puteti spune ceva despre starea muzicii, in Romania prezentului?
Muzicienii romani traiesc acum sansa de-a fi continentali. Multi dintre ei sunt prinsi deja in varii configuratii internationale. Estimez ca un numar de 5-6 orchestre straine ar putea fi formate din fostii mei studenti. In ansamblul din Munchen de exemplu, am intalnit 4 asemenea instrumentisti. Din Italia pana in Spania, din Germania pana dincolo de Ocean gasesti nenumarati muzicieni romani de valoare.
Mai are timp sa scrie muzica, un compozitor devenit ministru al Culturii?
Daca va referiti la mine, nu mai are timp. Din fericire, aceasta aventura a ministeriatului este una trecatoare.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

A doua sansa - Scandalul Frey

2007 09 30 James Frey, autorul care s-a aflat in centrul unui imens scandal in 2006, va fi publicat de prestigioasa Editura Harper Collins. In ianuarie 2006, Frey a admis ca a inventat numeroase ...

 Mankind the Story of All of Us o noua miniserie educativa anuntata de postul TV History
"Mankind the Story of All of Us", o noua miniserie educativa anuntata de postul TV History

Dupa seriile privitoare la istoria Americii difuzate de History Channel in 2010, care au inregistrat un succes real, canalul de televiziune are planuri si mai ambitioase. Anul acesta urmeaza sa ...

Tineri cineasti hispanici la Bucuresti

Pentru evenimentul organizat de Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania, la Cinema Studio au fost pregatite trei filme argentiniene si unul columbian. Filmele ...

Eveniment de exceptie la Casa Cartii

Stela Fodor si-a dezvaluit sensibilitatea fantastica odata cu lansarea propriei carti de poezii - "Ganduri pentru tine" Ieri seara, Casa Cartii a gazduit o manifestare ce s-a dovedit a fi ...

Franco Nero la Sibiu

La TIFF-ul sibian sunt asteptate vineri, 8 iunie, doua personalitati de marca: Franco Nero si Irina Petrescu. Renumitul actor, producator, scenarist si, mai nou, regizor italian Franco Nero va fi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline