inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Enescu, de dimineata pana noaptea tarziu

0 Comentarii
"Nunta lui Figaro", "Tosca", "Barbierul din Sevilla", "Madama Butterfly", "La Traviata", "Don Carlos", "Rigoletto", "Boema", "Oedipe", "Turandot" si "Manon Lescaut" sunt doar cateva dintre operele care se regasesc in programul serii inaugurale a celei de a XVIII-a editii a Festivalului si Concursului International "George Enescu". In aceasta seara, la proaspat renovata Sala a Palatului, dirijorul Gheorghe Costin, impreuna cu Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, ii va purta pe spectatori in atmosfera pe care o creeaza Festivalul Enescu.
Pe parcursul a trei saptamani (1-23 septembrie), vor evolua pe scenele din Capitala (Ateneul Roman, Sala Palatului, Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti - ONB) solisti de renume, dirijori prestigiosi, dar si mari orchestre ale lumii (London Symphony Orchestra, dirijata de Horia Andreescu; Orchestra Nationala Rusa, sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestre de Paris, Filarmonica din Oslo, cea din Rotterdam, Dresdner, Munchen, si, desigur, Filarmonica "George Enescu", precum si Orchestra Nationala Radio).
Ioan Holender (foto), directorul artistic al festivalului si directorul Operei din Viena, a fost cel care a stabilit continutul programului, al repertoriilor, precum si principalii invitati din festival.
Spiritul lui Enescu va pune stapanire si pe piata din fata Ateneului, care va deveni Piata Festivalului, locul unde in fiecare seara publicul va putea asista gratuit la concerte, expozitii de pictura, lansari de carte, proiectii de filme.
Muzica de genuri si pentru gusturi diferite
Fiecare zi a evenimentului va aduce concerte ce vor prezenta o selectie variata de genuri - de la opusuri enesciene la compozitii de muzica romaneasca contemporana sau lieduri romanesti, dar si spectacole de opera sau de dans, dar si show-uri. In program sunt integrate si trei spectacole ale ONB - "Carmen", "Tosca" si "Traviata" -, insa va lipsi opera "Oedip", care fusese cap de afis la editiile anterioare.
Sala Mica a Palatului va gazdui seria de concerte "Dimineti de muzica enesciana", iar Ateneul Roman va prezenta "Concertele de la miezul noptii". In programul manifestarilor se regasesc Ansamblul Profil, Ansamblul Hyperion, Trioul Contraste, Corul Madrigal, Corul Antifonia.
In total, programul festivalului cuprinde 36 de lucrari de creatie enesciana, 145 de opusuri din repertoriul universal, 85 de lucrari contemporane romanesti. De asemenea, o noutate este organizarea a "noua nopti de muzica baroca". Pe langa acestea, editia actuala va cuprinde si o seara muzicalo-literara (11 septembrie), la care personalitati precum Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, H. R. Patapievici, Ana Blandiana si Cristian Mungiu vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vietii lor.
Stradivarius scos la concurs
Sectiunea competitiva a festivalului cuprinde sectiunile compozitie, pian si vioara, la care s-au inscris 203 concurenti din peste 35 de tari. Tot in cadrul acestor manifestari va avea loc si concursul pentru atribuirea viorii Stradivarius. Prezentarea laureatilor si concertul castigatorilor premiilor intai va avea loc in cadrul concertului de gala, organizat in data de 9 septembrie.
Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, anul acesta Festivalului i-a fost alocat un buget de 22 de milioane lei.
Sute de ore de emisii radio-TV
Televiziunea Romana si Radioul public se vor implica si la aceasta editie in mediatizarea festivalului. Trei sute de ore de emisie (pentru doi ani, periodicitate cu care are loc festivalul) dintre care cele mai multe pe perioada evenimentului, vor fi dedicate de TVR. De asemenea, Radioul va efectua 55 de transmisiuni directe pe durata festivalului, Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural fiind canalele pilot ale acestei actiuni.
La nivel international, "Enescu" va fi popularizat prin intermediul CNN, Euronews, Radio France International si Mezzo.
Sunt bucuroasa ca incepand cu 1958, Televiziunea Romana a transmis toate editiile Festivalului si Consursului International George Enescu. Anul acesta, TVR, in calitate de coproducator, impreuna cu Societatea Romana de Radiodifuziune si alaturi de Artexim, va fi oglinda video a tot ce se va intampla in cele cinci locatii pregatite pentru evenimentele editiei a XVIII-a. Timp de trei saptamani, cinci care de reportaj, patru echipe mobile de reporteri pentru agenda festivalului, redactori, realizatori, directori de imagine, cameramani, editori de imagine, sunetisti vor asigura, din partea televiziunii publice, munca din spatele evenimentului.
Doresc sa subliniez pentru melomani: TVR Cultural - postul care va asigura cele mai multe transmisii in direct din festival - va emite sunet stereo pe timpul concertelor. Speram ca incepand cu 1 septembrie, cand vom transmite in direct, pe TVR 1, concertul de deschidere al Festivalului, publicul sa fie impreuna cu noi la principalul eveniment muzical al anului", a declarat Silvia Pospaescu, coordonator festival la TVR.
TVR 1, TVR 2 si TVR Cultural vor transmite live si inregistrat: doua concerte integrale, la TVR 1 (deschiderea si inchiderea, care vor fi preluate in direct si de TVR International), doua concerte integrale la TVR 2, trei ore zilnic, in direct, la TVR Cultural, dar vor exista si zile cand se va transmite timp si de 6 ore pe TVR Cultural (zilnic orele de transmisie: 19.00 - 21.30 si, in trei weekend-uri, 19.00 - 24.00).
Peste 60 de manifestari vor avea loc in salile de concerte si spectacole din Bucuresti, iar alte peste 50 de manifestari se vor desfasura in Piata Festivalului. In aceasta locatie, TVR Cultural va avea o zi dedicata - pe 23 septembrie -, cand va transmite concertul sustinut de Grigore Lese si grupul sau de muzica traditionala. Programele centrale ale Pietei vor fi cele de la ora 20.30, care vor fi transmise in direct de TVR Cultural.
Programe conexe
Pe langa transmisiunile directe si inregistrari, TVR mai dedica manifestarilor "Enescu" si alte programe: timp de 23 de zile se difuzeaza Agenda festivalului, zilnic pe TVR Cultural si TVR 1; vor fi realizate interviuri in exclusivitate cu cele mai mari personalitati care vor sosi la festival (emisiuni-portret de 30 de minute, care se vor difuza pe TVR Cultural). Este prevazuta si o editie speciala a emisiunii "Garantat 100%" (TVR1), cu un invitat special din festival, iar la final, realizatorii vor produce filmul Festivalului Enescu, care urmeaza sa fie difuzat de TVR 1.
Intregul program de manifestari preluate din cadrul Festivalului si Concursului International va fi difuzat si redifuzat pe o perioada de doi ani.
Organizatori
Coproducatori: Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Municipiului Bucuresti, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune
Parteneri: Tarom, Hotel Intercontinental Bucuresti, Hotel Novotel, Athenee Palace Hilton, Hotel Central, Augusta Motors
Parteneri media: ZIUA, 24-Fun, Mediafax, Gandul, Romania libera, Adverb, Eurowin Consulting, Socio, RoExpres Service, Adevarul, Altitudini, Business Review, Cotidianul, Curentul, Curierul National, Jurnalul National, Observator cultural, Time Out, Cuvantul, Vacante & Calatorii
Parteneri media internationali: EuroNews, CNN, Mezzo, RFI Romania, Klassic Music Info
Evenimentul se deruleaza sub inaltul patronaj al Presedintiei si este organizat de Guvernul Romaniei.
Primele zile de festival
Deschidere:
orele 20.00 - Sala Palatului (in direct la TVR1 si TVR International)
- Orchestra Operei Nationale din Bucuresti
- Dirijor: Gheorghe Costin
- Solisti: Nicoleta Ardelean, Anda-Luise Bogza, Roxana Briban, Calin Bratescu, Cellia Costea, Elena Mosuc, Robert Nagy, Adina Nitescu, Carmen Oprisanu, Alexandru Agache, Szabo Balint, Stefan Ignat, George Petean, Marian Talaba, Marius Vlad
- Program: arii, duete si scene celebre din opere de Mozart, Verdi, Puccini, Massenet, Rossini, Donizetti, Catalani, Giordano, Wagner si Enescu
Maine
BUCURESTI
- orele 11.00 Ateneul Roman: Corul Preludiu al Centrului National de Cultura "Tinerimea Romana"; dirijor: Voicu Enachescu
- orele: 19.00 Ateneul Roman: seria "Creatia muzicala romaneasca contemporana"; Orchestra de camera "Philarmonia", dirijor Nicolae Iliescu; Ansamblul "Profil", dirijor Tiberiu Soare; Ansamblul "Clarino", dirijor Emil Visinescu
CLUJ
"Filarmonica Transilvania"
- dirijor: Mark Mast
- solisti: Grigore Pop - percutie, Marin Cazacu - violoncel
- program: Aurel Stroe; solist: Grigore Pop - percutie; Pascal Bentoiu, solist: Marin Cazacu - violoncel; Stefan Niculescu, Diana Rotaru
Luni, 3 septembrie
BucureSti
Orele: 19.00 Ateneu
- seria "Creatia muzicala romaneasca contemporana"
- solisti: Bianca Manoleanu (soprana), Remus Manoleanu (pian)
- program: liedul romanesc - Theodor Grigoriu, Mihail Jora, Livia Teodorescu-Ciocanea, George Balint, Ionica Pop, Cornel Taranu, Carmen Carneci, Darie Nemes-Botta, Serban Nichifor, Ede Tereny
- Ansamblul "Archaeus"; program: Corneliu Dan Georgescu, Violeta Dinescu, Liviu Marinescu, Costin Miereanu, Horia Surianu
Orele 20.30 Teatrul National "I.L. Caragiale"
- Orchestra Metropolitana de Camera Bucuresti
- Program: "Tragedia lui Carmen" adaptare de Peter Brook, Jean Claude Carriere si Marius Constant dupa "Carmen" de Georges Bizet; regia: Ion Caramitru
IaSi
- Seria Creatia muzicala romaneasca contemporana
- Orchestra Filarmonicii Moldova din Iasi
- dirijor: Michael Halasz
- solist: Gabriel Croitoru (vioara)
- program: Anatol Vieru, Liviu Glodeanu, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah
Cluj
- Orchestra de Camera a Filarmonicii "George Enescu"
- Dirijor: Cristian Mandeal
- Program: Bach - "Arta fugii", orchestratie de Erich Bergel
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Expozitie de fotografie Stefan Moses

Miercuri, 4 octombrie, de la orele 18.00, va avea loc la "Galeria 26" (Str.Dr.Staicovici nr. 26) vernisajul expozitiei de fotografie Stefan Moses Monografie. Stefan Moses, unul dintre cei ...

The Guardians revine in forta

Trupa „The Guardians“ revine in forta, dupa o pauza de un an si dupa ce, in primavara anului trecut, castiga Premiul I la Sectiunea „Trupe“, la Cupa Presei la Cantat. Aceiasi ...

Programe pentru public in decembrie la MNAR Bucuresti
Programe pentru public in decembrie la MNAR Bucuresti

Muzeul Naţional de Artă al României propune publicului în luna decembrie să exploreze mai amănunţit expoziţia temporară Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada ...

Prima expozi ie personal n Rom nia a pictorului de origine german ADRIAN BAYREUTHER
Prima expoziţie personală în România a pictorului de origine germană ADRIAN BAYREUTHER

ELITE ART GALLERY prezinta pe simezele din strada Academiei nr. 15 expoziţia de pictură ş i acuarelă denumită „ Transmaterialismus ”. „ Transmaterialismus ” ...

Zilele Aradului continua pana pe 26 august 2012
Zilele Aradului continua pana pe 26 august 2012

Locuitorii municipiului Arad sunt in plina sarbatoare! Editia de anul acesta a Zilelor Aradului , deschisa pe 17 august, va continua pana pe 26 august, printr-o serie de manifestari ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline