inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzeul National al Hartilor si Cartilor Vechi propune o vizita in acorduri de muzica si degustare de vinuri dintr-o regiune descrisa de o harta

0 Comentarii
In fiecare luna, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, muzica va dezvalui una dintre cele mai valoroase harti aflate in patrimoniul muzeului. 
 
O poveste noua se va contura, despre o harta veche, ce va prinde viata prin intermediul acordurilor de muzica clasica si jazz. Cu ajutorul unui specialist, o conexiune istorica se va realiza intre harta propusa si repertoriul fiecarui concert. Alaturi de oaspeti de seama, vor fi invitati, in compania hartilor, tineri muzicieni exceptionali din Romania, distinsi cu premii la concursurile internationale de profil. 


 
Stagiunea „Cartografii sonore” va debuta marti, 28 februarie 2017, de la ora 18:00, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Strada Londra nr. 39. Organizatorii propun tuturor celor interesati o noua perspectiva asupra vizitei la muzeu si o noua experienta in apropierea hartilor vechi, unde fiecare harta asteapta sa isi destainuie povestea din vremuri indepartate. 
 
„Cursul Dunarii de la izvoare pana la varsare”, de la 1693, este prima harta aleasa in itinierariul propus oaspetilor Muzeului. Harta a fost realizata la Paris de catre intemeietorul cartografiei franceze, Nicolas Sanson D’Abbeville. In jurul hartii se va contura evenimentul de deschidere al Stagiunii, iar aceasta va ramane expusa in mod special cu titlul de „Harta lunii martie”. 




Prezentarea din perspectiva istorica va fi realizata marti de catre domnul Silviu Anghel, istoric, doctor in studii clasice la Universitatea Columbia din New York. La eveniment vor mai lua cuvantul doamna Director a MNHCV, Cristina Toma, si domnul Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Artistii invitati sa concerteze vor fi Erika Kecskés Ávéd – vioara, Csilla Kecskés Ávéd – violoncel si Éva Ávéd – pian. 
 
Programul serii va fi:
 
Johannes Brahms: 6 lieduri pentru violoncel si pian
Edvard Grieg: Sonata in do minor nr. 3 pentru vioara si pian
Paganini - Silva: Variatiuni pe o singura coarda pe teme din opera Moise de Rossini pentru violoncel si pian
Paul Constantinescu – Cantec vechi
 
Pretul biletului de intrare este de 8 lei, vizitatorii fiind indrumati sa faca o rezervare in prealabil, locurile fiind limitate. Rezervarile se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro.
 
Pentru completarea experientei, organizatorii propun la final de eveniment o degustare de vinuri dintr-o regiune descrisa de harta, iar cu acest prilej vor fi prezentate vinurile Sarica – Niculitel din podgoriile aflate la cativa kilometri de Dunare, in regiunea Macin.
 
Stagiunea „Cartografii sonore” este o initiativa a MNHCV si UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunitati la tine acasa” dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, un program prin care tineri artisti gasesc oportunitati reale de afirmare pe scenele din Romania. In sprijinul eforturilor de promovare si sustinere a tinerilor muzicieni s-a alaturat Banca Transilvania, prin increderea acordata antreprenoriatului din sectorul creativ.
 
In sprijinul evenimentului s-a alaturat, de asemenea, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti. In jurul celor mai valoroase harti din patrimoniul Muzeului, Stagiunea va gazdui in acest an un concert pe luna, organizatorii dorind sa invite la desfasurarea proiectului cat mai multe institutii culturale internationale.
 
Despre Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
 
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume, in general hartile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, in timp ce cartile sunt apanajul bibliotecilor.
 
Muzeul detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane dar si tarile Europei si alte continente; cea mai veche harta din colectie este o xilogravura (gravura in lemn) din anul 1525 ce reprezinta Europa Centrala, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei si Poloniei. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat Muzeul.
 
Gazduit intr-o cladire construita in perioada interbelica, intr-un stil ce aduce aminte de palatele venetiene de secol XV, Muzeul isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii.
 
Despre Silviu Anghel


Silviu Anghel este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti din 2000. Din februarie 2011 este doctor in studii clasice la Universitatea Columbia din New York. Intre 2010 si 2015 a fost cercetator stiintific la Universitatea Goettingen. A fost recipientul a numeroase burse de cercetare, printre care un stagiu la Scoala Americana de la Atena, la Academia Americana de la Roma, la Koc University din Istanbul. 


Despre UCIMR


UCIMR este o organizatie non-guvernamentala de utilitate publica, dedicata muzicienilor si dansatorilor profesionisti, reunind, in prezent, circa 10.000 de membri la nivel national. In cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus in viata culturala prin coerenta si continuitatea proiectelor sale, al caror impact a contribuit la imbunatatirea conditiei artistilor romani si la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
 
Din anul 2009, UCIMR sustine si promoveaza tinerii interpreti romani, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunitati la Tine Acasa”. Programul acorda oportunitati de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte sustinute in orase din toata tara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfectionare cu maestri internationali si concursuri in tara si in strainatate, sprijinite de institutii publice si companii din mediul privat.
 
De-a lungul timpului, UCIMR a castigat in competitie deschisa zeci de finantari si sponsorizari pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
 
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori in salile de concerte si cumuleaza peste 600.000 de vizualizari in mediul online.

Februarie 2017
Voteaza


Pe acelasi subiect: gravuri | harti vechi | muzeu | Paganini | jazz | muzica clasica
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 fabriKa o noua premiera Gigi Caciuleanu Romania Dance Company
“fabriKa”, o noua premiera Gigi Caciuleanu Romania Dance Company

Distins de curand cu „Premiul LUXMUNDI” in cadrul Galei Premiilor Radio Romania Cultural 2015, unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani pe plan mondial, coregraful Gigi Caciuleanu ...

Portret Atelier OVIDIU SIMIONESCU VIRTUTILE
Portret/ Atelier: OVIDIU SIMIONESCU. VIRTUTILE

Portret/ Atelier: OVIDIU SIMIONESCU. VIRTUTILE 25 martie – 19 aprilie 2015, Sala Irina Nicolau Muzeul National al Taranului Roman Muzeul National al Taranului Roman va asteapta duminica, ...

Actorii selectati in proiectul 10 pentru FILM
Actorii selectati in proiectul 10 pentru FILM

Primii actori selectati in noul proiect al Festivalului International de Film Transilvania, 10 pentru FILM, vor fi in centrul atentiei anul acesta, la Cluj. 10 dintre cei mai talentati actori de pe ...

Cum era sa joace vulpea din Antichristul lui Lars von Trier in Visul lui Adalbert al lui Gabriel Achim
Cum era sa joace vulpea din Antichristul lui Lars von Trier in Visul lui Adalbert al lui Gabriel Achim

Vulpea vorbitoare din filmul care a socat Cannes-ul in 2009, "Antichristul", a fost la un pas sa apara in primul lungmetraj al lui Gabriel Achim, "Visul lui Adalbert". Regizorul a ...

Matei Stircea Craciun va sustine la Institutul Cultural Roman conferinta Abordari hermeneutice ale sculpturii brancusiene
Matei Stircea - Craciun va sustine la Institutul Cultural Roman conferinta "Abordari hermeneutice ale sculpturii brancusiene"

Marti, 21 februarie 2012, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va avea loc conferinta „Abordari hermeneutice ale sculpturii brancusiene“, sustinuta de Dr. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline