inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Artistii basarabeni, "strainii necesari"

0 Comentarii
Tinerii de peste Prut care au cunoscut succesul aici spun ca Romania i-a primit uneori ca pe "cetateni de mana a doua".

La 67 de ani de la retragerea trupelor romanesti din Basarabia, care se implinesc in iunie-iulie anul acesta, retorica `podului de flori` si a `fratilor de peste Prut` sta inca in picioare, dar e golita de sens.

Cinci dintre tinerii scriitori si regizori basarabeni cu succes in Romania povestesc ca drumul Republica Moldova-Romania e cu dublu tais: i-a facut cunoscuti si apreciati in mediul artistic, dar le-a lasat un gust amar. Orice adoptie fericita pare ca vizeaza mai mult opera decat autorul: omul in carne si oase nu trece `podul de flori`, ci granita, un fel de `sperietoare` in ultimii ani.

`Romania nu poate nici macar sa-si rezolve institutional o multime de probleme elementare legate de Moldova: nici in ziua de azi nu avem doua consulate banale acolo. Individual insa, lucrurile stau cu totul altfel. Putem vorbi de o multime de indivizi de mare succes aici veniti din Basarabia`, rezuma situatia scriitorul Vasile Ernu.

Printre ei se numara dramaturgii Dumitru Crudu si Nicoleta Esinencu, scriitorul Alexandru Vakulovski, regizorul Igor Cobileanski, operatorul Oleg Mutu, Mitos Micleusan si Florin Braghis de la Planeta Moldova sau cantaretul Pavel Stratan.

`Rusii pe banii nostri`

Venit de peste Prut in anii ‘90, Vasile Ernu (36 de ani) - autorul cartii `Nascut in URSS` (Polirom, 2006), premiat recent pentru debut de Uniunea Scriitorilor - spune ca Romania l-a primit ca `o tara care-si cultivase diverse clisee si obsesii istorice. Am fost si vom fi strainii necesari, tratati la nivel de grup ca si cetateni de mana a doua. Cum fiecare tara trebuie sa-si inventeze marginalii ei, in cazul nostru, o varianta de tapi ispasitori ar fi moldovenii sau, mai bine zis, `rusii nostri`.`

Nicoleta Esinencu (29 de ani), dramaturg cu piese premiate si jucate in Europa si chiar Statele Unite, autoarea controversatei `Fuck you Eu.ro.Pa!`, radicalizeaza sintagma lui Ernu la `rusii pe banii nostri`.

Ironia ei e muscatoare, ca si in teatrul violent, cu ecouri sociale pe care il scrie, dar nu lipsita de o anume vulnerabilitate: `Cu Romania e ca si cu romanita: ma iubeste, nu ma iubeste...`. Scriitoarea intoarce insa oglinda, cu acelasi spirit critic, descriind un cerc vicios atunci cand recunoaste ca moldovenii se raporteaza mai mult la pasaportul romanesc decat la Romania.

`Aici am invatat ce inseamna sa urasti`

Controversatul Alexandru Vakulovski (29 de ani), autorul `Pizdetului` (Polirom, 2002), e cel mai categoric: `Romania m-a primit execrabil. Aici am invatat ce inseamna sa urasti`.

Conditia asumata de strain in propria tara - adica in spatiul `sifilitico-mioritic`, locuit de `gheto-daci` - e o prezenta coroziva si in proza lui Vakulovski: `Suntem de-ai vostri numai de ziua unirii, cand se dau artificii, cand crapati mici si bere si va bucurati de concerte play-back gratuite` (romanul `Bong`, Polirom, 2006). Ajuns in tara ca student la Universitatea `Babes-Bolyai` din Cluj, Vakulovski a fondat revista web `Tiuk!`.

`Eu nu ma simt ca nationalitate cu nimic mai deosebit de un simplu roman si cand aud pe cineva spunandu-mi ca nu sunt roman, ci rus sau basarabean, imi vine sa-l trimit sa se plimbe`, subliniaza autorul.

`Romanofobia`, pe cale de disparitie

Exista insa si cealalta fata a monedei. Dramaturgul Dumitru Crudu (39 de ani), premiat de UNITER in 2003 si jucat in strainatate, este de parere ca `romanofobia` e pe cale de disparitie in Republica Moldova, iar dovada o reprezinta sutele de mii de cereri pentru redobandirea cetateniei.

Trecerea granitei e o problema reala pentru toata lumea: `Te simti, fara sa vrei, un infractor, fiindca esti perchezitionat la sange. Pentru mine insa, imaginea Romaniei nu sunt vamesii, ci scriitorii, actorii, regizorii de teatru si film sau creatorii de arta contemporana`, crede autorul, in prezent redactor la Europa Libera din Chisinau.

Regizorul Igor Cobileanski (33 de ani), autorul scurtmetrajelor `Cand se stinge lumina` si `Sasa, Grisa si Ion`, foarte popular pe internet, e singurul caruia nu-i e frica sa pronunte cuvantul `patrie`: `Sunt roman nu din ‘89 incoace, ci de cand ma tin minte. Am prieteni care se simt la fel. Patria mea e Romania, iar tara - Republica Moldova. Cred in Unire si sunt convins ca aceasta se va produce. Mi-am facut studiile in Romania si, timp de patru ani, nu am intalnit decat prieteni in aceasta tara`.

In ultimii ani, economicul, politicul si Uniunea Europeana par sa fi ingrosat granitele, conchide Dumitru Crudu: `Nici Moldova si nici Romania nu sunt vinovate de unele depresii pe care le poti avea la un moment dat. E adevarat insa ca vama si granita au devenit un fel de sperietoare pentru toata lumea, indiferent din ce tara vine`.

PRIN ROMANIA

Basarabia se uita spre Vest

In iunie-iulie anul acesta se implinesc 67 de ani de la retragerea fortata a trupelor romanesti din Basarabia. La 26 iunie 1940, Molotov cerea printr-un ultimatum `inapoierea cu orice pret` a Basarabiei si cedarea nordului Bucovinei catre Uniunea Sovietica. In urma trupelor care s-au retras au ramas peste 3,7 milioane de locuitori, dintre care 53,49% romani.

Dupa sase decenii in care acestia s-au `metamorfozat` in moldovenii de astazi, tinerii spun ca nu se mai raporteaza atat de mult la Romania, cat la Europa. Iar motivul il rezuma Dumitru Crudu: `Oamenii s-au cam plictisit de tot felul de retorici si demagogii. S-au plictisit de nationalism si xenofobie. Ei vor pur si simplu sa circule liber, in orice colt al lumii. Sa traiasca normal si, bineinteles, in Europa`.

Manifestatii la Chisinau

Chiar daca retorica de tip `fratii de peste Prut` si `podul de flori` - aparuta in anii ‘90, dupa caderea URSS, cand a existat un curent de opinie puternic ce pleda pentru unirea cu Romania - persista, ea nu mai are forta. `Vor mai trece de trei ori cate 67 de ani si retorica va ramane aceeasi aici, interminabilele discutii despre constiinta nationala, limba, fratii de peste Prut si patria-mama, apropo, URSS era tot patria-mama`, explica Nicoleta Esinencu.

In ultimii ani, in actiuni izolate sau initiative ale unor partide s-a protestat fata de apropierea de Rusia si a politicii presedintelui Vladimir Voronin. Cea mai puternica manifestatie a avut loc in 2002, la Chisinau, cand Partidul Popular Crestin Democrat a pledat impotriva introducerii limbii ruse ca materie de studiu obligatorie in scolile romanesti. Recent, o surpriza a fost alegerea liberalului Dorin Chirtoaca in functia de primar general al Chisinaului.

SHOWBIZ

Pavel Stratan si O-Zone

In Republica Moldova exista o adevarata pepiniera de artisti, care, dupa ce s-au lansat in Romania, au cunoscut succesul pe plan international. O-Zone este, cu siguranta, cea mai reprezentativa trupa. Membrii formatiei au cucerit lumea cu hitul `Dragostea din tei` (care a ajuns pe locul 1 in toate topurile din lume), au vandut milioane de discuri si au castigat milioane de dolari.

Pavel Stratan a devenit un adevarat fenomen la putin timp dupa lansarea pe piata din Romania, unde a fost, timp de un an si jumatate, cel mai bine vandut artist. Cele trei discuri `Amintiri din copilarie` s-au vandut in peste 200.000 de exemplare, record doborat insa de micuta Cleopatra, fiica lui Pavel. La doar 3 ani, aceasta a primit triplu disc de diamant pentru vanzari de 400.000 de unitati din albumul sau de debut.

Stilul original al celor de la Zdob si Zdub i-a inscris pe rockerii moldoveni in galeria artistilor de succes. Printre altele, trupa a cantat in deschiderea Red Hot Chili Peppers si a ajuns pe scenele celor mai importante festivaluri europene. (Raluca Moisa)

Voteaza


Pe acelasi subiect: Prut | Molotov | discuri | record
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Concurs aniversar al Operei Comice pentru Copii la implinirea a 20 de ani de existenta
Concurs aniversar al Operei Comice pentru Copii la implinirea a 20 de ani de existenta

Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii, da startul celui mai mare concurs cu premii pentru a sarbatori 20 de ani de existenta a singurei opere comice pentru cei mici din lume. Concursul ...

Clubul Filantropia Lansarea revistei Transilvania nr 11 12 2012
Clubul Filantropia. Lansarea revistei Transilvania nr. 11-12/2012

Muzeul National al Taranului Roman invita publicul, miercuri, 30 ianuarie 2013, ora 18, la Libraria Carturesti, la o noua intalnire a Clubului Filantropia , unde se va lansa revista Transilvania, nr. ...

Scoala de la Paltinis Prelegeri despre paradisul culturii la Fundatia Calea Victoriei
Scoala de la Paltinis. Prelegeri despre paradisul culturii la Fundatia Calea Victoriei

Din data de 22 octombrie, Fundatia Calea Victoriei invita bucurestenii alaturi de Alex Paun, sa patrunda in universul Scolii de la Paltinis si sa descopere personalitatea remarcabila a lui Constantin ...

Manifestari speciale pe 23 si 24 ianuarie la Muzeul Unirii din Iasi
Manifestari speciale pe 23 si 24 ianuarie, la Muzeul Unirii din Iasi

In perioada 23-24 ianuarie 2013, Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) va organiza la Muzeul Unirii din Iasi o serie de evenimente pentru a marca implinirea a 154 de ani de la infaptuirea Unirii ...

Strauss Festival Orchestra Vienna aduce Craciunul in pasi de vals
Strauss Festival Orchestra Vienna aduce Craciunul in pasi de vals

Pentru al saptelea an consecutiv, Strauss Festival Orchestra Vienna, dirijata de Willy Büchler, cu participarea sopranei vieneze Monika Mosser, va sustine un turneu in Romania, care se va ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline