inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Arta in perioada feudalismului timpuriu

1 Comentarii







In Evul Mediu timpuriu cultura a avut o evolutie lenta si tulbure. In centrul Europei s-a remarcat statul franc. Arta merovingiana franca a cunoscut o epoca benefica in special in ceea ce priveste arhitectura bazilicilor crestine si arhitectura castelelor (secolele VII - VIII).


Manuscrisele aveau motive florale si zoomorfe, evoluand catre stilizare si o imaginatie exotica.


Bijuteriile erau pretuite si lucrate in tehnica cloisonné-ului, tehnica de origine orientala ce fusese cunoscuta de popoarele antichitatii. Era tehnica turnarii smaltului in compartimente formate de fasii de metal.


Renasterea Carolingiana


Carol cel Mare a marit statul franc prin razboaie purtate impotriva saxonilor, longobarzilor, arabilor, avarilor, slavilor, stapanind si Italia, exercitand autoritate si asupra papei. A fost un protector al stiintei si culturii si a favorizat astfel crearea unui centru de cultura la Aix-la Chapelle. Aceasta epoca de efervescenta culturala legata de Carol cel Mare a fost numita Renasterea carolingiana.


La Aix-la Chapelle s-a infiintat Scoala palatina cu ateliere in care au venit mesteri din Rasarit si Orient, in special bizantini. Capela palatina de la Aix-la Chapelle, ctitoria lui Carol cel Mare simboliza puterea imperiului. Monumentul are un plan octagonal, tribune acoperite. Formulele de inginerie folosite au stat la baza arhitecturii stilului romanic in urmatoarele secole.


Alt monument reprezentativ este Palatul de la Aix-la Chapelle - cu un plan rectangular desfasurat pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare.


In Spania, in acest timp, se disting obiectele si podoabele realizate in arta argintariei. La Toledo s-au realizat coroane votive din aur, diademe, pandative cu litere, lantisoare, bijuterii cu motive florale.


In Irlanda, secolele V-IX au reprezentat o perioada in care s-au construit edificii ecleziastice si atmosfera de liniste a permis dezvoltarea picturii de manuscris (Evangheliarul din Durrow, Evangheliarul din Kells - secolul VIII).

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
claudia

misto

0 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline