inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

145.000 de elevi in proiectul Asculta 5 minute de muzica clasica

0 Comentarii
145.000 de elevi au ascultat muzica clasica la scoala gratie proiectului Radio Romania Muzical “Asculta  5 minute de muzica clasica”


 
Asculta 5 minute de muzica clasica, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio Romania, s-a desfasurat pentru al doilea an scolar in scolile romanesti, gratie unui parteneriat incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Radio Romania in 2014. 
 
Proiectul urmareste familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice in mod practic, prin auditia efectiva, in completarea cunostintelor teoretice propuse de programa scolara. Iar interesul elevilor si al profesorilor fata de proiectul “Asculta 5 minute de muzica clasica” a crescut: daca in primul an de desfasurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, in anul scolar 2015-2016,  un numar record de 145.000 de elevi au ascultat muzica clasica la scoala, preponderent din ciclul gimnazial. Fisierele audio au fost ascultate in orele de muzica, de dirigentie sau in pauzele dintre ore.
 
In mod concret, Radio Romania Muzical a pus la dispozitia scolilor si liceelor din Romania, prin inspectoratele din fiecare judet, 54 lucrari din muzica clasica, insotite de scurte explicatii pe intelesul copiilor. Proiectul a avut si o componenta activa pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de saptamani, intre octombrie 2015 si iunie 2016, Radio Romania Muzical a premiat cate 10 copii care au raspuns corect la cele doua intrebari saptamanale referitoare la lucrarile muzicale ascultate in cadrul proiectului. In total s-au oferit 270 premii constand in CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music Romania. Saptamanal, s-au primit in medie 1500 de raspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.
 
De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizata si prima editie a Concursului National “Asculta 5 minute de muzica clasica”, cu doua sectiuni: de desene inspirate de muzica clasica, pentru elevii claselor primare, si de auditii muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare sectiune, s-au oferit cate trei premii, constand in tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa http://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.
 
Conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Radio Romania, programul “Asculta 5 minute de muzica clasica” se va derula si pe parcursul urmatorului an scolar.
 
“Asculta 5 minute de muzica clasica” inseamna si auditia muzicii clasice in spatii neconventionale, in lunile martie si octombrie ale fiecarui an. In 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Baneasa Shopping City, Pitesti Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH Romania, PWV Romania, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brancovenesti, Librariile Humanitas, Raiffeisen Bank.
 
Declaratii ale elevilor


"Acest program - Asculta 5 minute de muzica clasica - l-am descoperit anul trecut, in clasa a VII-a. Pana atunci nu am prea avut tangente cu muzica clasica, insa ascultand am vazut ca fiecare nota si fiecare masura te poarta intr-o lume in care nu te poate duce nici un alt gen de muzica."
 
"Acest program ne ajuta sa intelegem mai bine si sa invatam mai mult. Muzica este foarte frumoasa si ne inspira in viata."
 
“Acum, cand am descoperit muzica clasica, as dori sa le spun si la parinti de ea, deoarece nu prea asculta. Sa mergem la concursuri cu scoala si la concerte."
 
"Cu siguranta acest program nu ar gasi un teren favorabil daca nu ar fi atat de bine pus la punct din punctul de vedere al selectiei lucrarilor muzicale, al valorificarii lor prin intermediul unor solisti de talie si de reputatie internationala si, n-as lasa pe ultimul loc, comentariul care vine sa completeze ceea ce ne-a spus muzica."
 
"Muzica este, intr-un fel, linistire sufleteasca; te ajuta sa fii mai linistit. Muzica ocupa un loc foarte important pentru noi, pentru ca avem atatea lectii de facut, obosim foarte usor, avem teze, lucrari… si-n acelasi timp, o ora pe saptamana de muzica cred ca este destul de buna."
 
Declaratii ale profesorilor


“Proiectul ne este foarte util pentru ca, altfel, copiii acasa nu prea au timp sa asculte muzica clasica. Multi mi-au multumit cand le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred ca este foarte important pentru ca oricine poate sa acceseze radioul si acum si pe internet fara nici o problema si poate sa asculte oricand. Si muzica culta, eu le-am spus… cand vrei sa inveti poti sa asculti Bach, poti sa asculti Haydn, Mozart si poti sa retii mult mai bine. Multi copii mi-au spus ca am dreptate."
 
“A fost foarte bine primit acest proiect atat de elevi, cat si de noi, profesorii de muzica. Intr-adevar, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la indemana. Il folosim, bineinteles, pentru exemple muzicale, in special la istoria muzicii si nu numai. Si la cei mici a prins foarte bine si sa zicem ca li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru ca ei tot timpul asociaza mai mult cu desene animate, ca si coloana sonora la diferite filme, reportaje. Si, practic, acum am reusit sa obtinem ce urmarim noi, ca profesori, sa recunoasca fragmentul, titlul si compozitorul. Bineinteles, eu zic ca un tanar cu un bagaj de cunostinte complet inseamna si muzica clasica."
 
“Proiectul a fost o idee extraordinara. In primul rand, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care sa ne ajute pe noi sa obisnuim copilul sa asculte muzica. Pentru noi, sincer, a fost mana cereasca sa avem la dispozitie in primul rand o baza materiala - auditiile acestea pe care ni le-ati oferit si pe care noi am putut sa le folosim in fiecare ora chiar si, bineinteles, acele explicatii pentru auditii, care i-au facut pe copii sa inteleaga mult mai bine ce s-a intamplat de-a lungul timpului in muzica.”
 
“Mi s-a parut foarte oportuna aceasta idee pentru ca pe noi, profesorii de muzica, ne ajuta extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenti. Eu spun ca daca vrei, poti. Si, vorba aceea romaneasca "Omul sfinteste locul!" este extraordinar de adevarata. Pentru ca daca iti doresti sa faci un lucru, il faci. Atunci cand am venit in scoala aceasta, nimeni nu asculta muzica clasica. Acum sunt foarte, foarte multi copii care asculta si participa la acest concurs. Nu cred ca este adevarat acest slogan "Copiii nu iubesc muzica clasica", din contra… eu cred ca daca stii cum sa-i atragi spre ea, sa le explici cam ce s-a intamplat in epoca respectiva, sa le arati poze, imagini din filme s.a.m.d. poti sa-i atragi spre acest gen de muzica si cred ca sunt chiar incantati la modul serios. Eu va multumesc pentru ca ati initiat acest concurs care pe noi ne ajuta extraordinar de mult.”
 
Cristina Comandasu, redactor sef Radio Romania Muzical, coordonatoarea proiectului: “Nu cred in ideea destul de vehiculata ca actul cultural autentic nu-si mai gaseste locul intre preocuparile generatiei tinere de astazi; cred cu tarie ca cei mici sunt exact asa cum ii crestem noi, cei mari. Muzica clasica nu este doar un moft, ci o expresie a unei intregi civilizatii, Reperul intr-o lume sonora din ce in ce mai alambicata. De aceea, este esential ca cei mici sa ajunga sa cunoasca acest reper nu doar invatand despre portative, diezi si tonalitati, ci ascultand efectiv muzica, deschizandu-se astfel spre un univers in care, ei insisi marturisesc, gasesc relaxare, liniste sau pur si simplu, altceva decat cotidianul. De aceea ma bucur ca proiectul “Asculta 5 minute de muzica clasica” are ecouri pozitive in scoli. Si sunt recunoscatoare fata de profesorii care s-au implicat; fara munca lor, si eforturile mele de a selecta, comenta si comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

Iulie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Vlad Nanca va dormi 26 de zile intr-o galerie de arta

Artistul si familia sa vor manca si vor lucra, in noul `apartament," in fata publicului Artistul Vlad Nanca rupe barierele artistice. Nu numai ca va prezenta cateva dintre proiectele sale la ...

Sapte scrisori inedite

M-am gandit sa public, la o suta de ani de la nasterea lui Eliade, sapte dintre cele noua scrisori pe care le-am primit de la el in ultimele sale decenii de viata. Prima este din 18 mai 1971, ultima ...

Arta, mult mai prezenta in spatiul public

Institutul Goethe din Bucuresti lanseaza un proiect pilot, denumit "Arta in spatiul public bucurestean", prin care se urmareste "animarea spatiilor urbane cu mijloacele artei si ...

Conferin a Ioan de Capestrano un c l tor n sud estul european la Institutul Rom n de la Vene ia
Conferinţa „Ioan de Capestrano - un călător în sud-estul european" la Institutul Român de la Veneţia

Luni, 18 februarie a.c., orele 18.00, în sala “Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc conferinţa " Ioan de ...

Concursului International de Canto Hariclea Darclee
Concursului International de Canto Hariclea Darclee

- Celebrăm începând de acum şi până pe 8 august marea artă a cântului, aducând cu infinită smerenie şi cu cel mai pur entuziasm omagiul nostru memoriei marii ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline