inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

"UNITER, acelasi ritual, aceleasi papioane"

0 Comentarii
Regizorul Victor Ioan Frunza denunta subiectivismul selectiilor UNITER si birocratia din teatrele romanesti.

 


 


Regizorul Victor Ioan Frunza, care a montat anul trecut spectacolele "Scaunele" sau "Nevestele vesele din Windsor", la Timisoara si Oradea, nominalizate la Premiile UNITER, prefera sa puna in scena piese in strainatate.

A montat in ianuarie spectacolul "Medeea" de Jean Anouihl, la Teatrul de Camera din Budapesta, spectacol care se joaca cu casa inchisa, fiind selectat si in Festivalul National de Teatru al Ungariei. In Romania insa, regizorul spune ca se loveste de un sistem complexat, axat pe retete de succes, nu pe calitate.

De ce ati ales Budapesta pentru a pune in scena spectacolul "Medeea" de Jean Anouihl?
Budapesta are aproximativ 100 de teatre. Nimeni nu discuta despre inchiderea acestora. Sunt teatre de stat; sunt si teatre independente care sunt subventionate. Din acest punct de vedere, creatorii de teatru sunt mai relaxati. Textul lui Anouihl este necunoscut in Romania, nu s-a jucat nici in Ungaria.

Teatrul de Camera de la Budapesta este un complex teatral cu trei sali, cea mai mare sala avand 150 de locuri. Spectacolul a fost selectat la trei festivaluri, cel mai important fiind POSZT, Festivalul National al Ungariei, care se va desfasura in iunie la Pecs. Este a doua participare a mea la acest festival. Selectia este extrem de dura.

Am facut cunostinta cu un sistem teatral care nu are complexele celui romanesc. In Romania ti se induce o stare de vinovatie pentru faptul ca esti artist. Apar articole in care artistii sunt prezentati ca niste trantori care consuma banul public. O inventie ticaloasa a ultimilor ani este aceea a managerilor teatrali. In Apus nu exista o asemenea functie, ci aceea de animator teatral.

Managerul este un functionar simplu aflat in subordinea directorului artistic. La Budapesta, relatia cu "publicul specializat" e mult mai sanatoasa. La polul opus, in Romania, creatia teatrala e orientata exclusiv catre colectionarea de premii. Se manifesta o polarizare excesiva a axiologiei teatrale. La Budapesta am avut o reprezentatie speciala pentru directorii de teatre.

La final au venit doi directori care mi-au oferit contracte; insa important a fost sentimentul de indoiala (artistica) pe care l-am avut la acel spectacol. Momentul acela m-a invatat foarte multe: dupa multi ani am fost implicat intr-o relatie concurentiala reala.

Spectacolele dv. sunt un amestec de baroc, de postmodern, iar in "Nevestele vesele din Windsor" ati innobilat kitsch-ul. Cum faceti ca spectacolele dv. sa nu semene unul cu altul?
Un regizor trebuie sa fie capabil sa abordeze orice gen, de la spectacolul de circ pana la tragedia antica sau teatrul absurdului. Cantonarea exclusiva a directorului de scena intr-un singur gen ascunde neputinta de a face teatru. Multe spectacole catalogate drept "experimentale" ascund faptul ca regizorul nu stie meserie.

Picasso a invatat intai desenul anatomic si apoi a abstractizat. Ambitia mea este ca spectacolele mele sa nu semene unele cu altele. Facand "Nevestele..." m-am gandit la ce va fi insemnat o reprezentatie de teatru elisabetan. Am realizat ca acel teatru insemna o foarte mare libertate.

Era un teatru popular.
Exact. Am incercat o calatorie prin diferitele straturi culturale, inclusiv prin cliseele culturale sau subsolurile culturale, iar, pe de alta parte, m-am gandit la publicul de teatru pe care l-as putea aduce la teatru, la un spectacol shakespearian.

Pot sa spun ca sala, la reprezentatiile spectacolului, a fost arhiplina de rapperi si rockeri care stau absolut relaxati cu picioarele pe mantinela.

Veti avea astazi premiera spectacolului "Opera de trei parale", pe scena Teatrului German de Stat din Timisoara.
"Opera de trei parale" se joaca pentru prima data la TGST. Capodopera brechtiana e un pamflet acid la adresa diferitelor straturi sociale. Spectacolul este important si pentru actorii care joaca. Ma preocupa sa formez actori, echipe teatrale. Vor fi vizibile creatiile lui Boris Gaza, Ioana Iacob, Simona Vintila, Balazs Attila, Ioan Codrea si Ovidiu Mihaita.

Este un spectacol liric in cheie postmoderna?
Da, un spectacol desfasurat pe scena italiana, dar cu mijloace moderne, opt ambiante diferite, intreaga scena inchipuie un imens esafod pe care-si gaseste sfarsitul personajul principal la sfarsitul spectacolului. Este un spectacol-manifest social.

"Nevestele..." a fost nominalizat la Premiile UNITER, pentru regie, iar "Scaunele" de Eugen Ionescu a luat Premiul pentru cea mai buna scenografie. Cat de elocvente sunt Premiile UNITER?
Tendintele teatrale contemporane difera foarte mult de axiologia Premiilor UNITER. Nu ma refer la subiectivismul firesc al oricarei jurizari, insa este evident ca orientarea pe care o dau aceste premii este lacunara. Pe de alta parte, e greseala oamenilor de teatru ca isi orienteaza exclusiv creatia spre obtinerea premiilor.

Asta denota ca teatrul din Romania este construit pe filosofia succesului, nu a durabilitatii. De altfel, UNITER are monopolul premiilor, ceea ce nu e sanatos. Anual, acelasi ritual, aceleasi papioane, ca un ritual de Pasti sau de Craciun. Din nefericire, contractele depind, in Romania, de premiile acordate.

Din nou la Budapesta, in toamna

Piesa "Opera de trei parale", de Bertholt Brecht, are premiera in aceasta seara, la Teatrul German de Stat din Timisoara. "O orchestra mare, un spectacol complicat la nivelul sceno-tehnicii; un imprumut formal din mijloacele teatrului liric, pentru ca este o opera a cersetorilor", spune regizorul despre spectacol.

Anul acesta, Victor Ioan Frunza va sustine un workshop la Baia-Mare, pe tema dramaturgiei lui Samuel Beckett, iar in toamna va pleca din nou la Budapesta pentru a monta "Marat-Sade".

Regizorul spera, de asemenea, ca va putea relua spectacolul "Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintali", de Matei Visniec, piesa ce a avut premiera in decembrie 2004, cu foarte putine reprezentatii, la Teatrul Maghiar din Timisoara.

"Era un spectacol care privea Timisoara. Aici a izbucnit Revolutia anticomunista si, cu toate astea, nu am primit niciun sprijin din partea autoritatilor pentru apararea acestui spectacol", a explicat regizorul.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Pe langa lupii fara sot

Clanul lupilor", cel mai scump film rusesc realizat vreodata (20 de milioane de dolari, buget recalculat de mai multe ori), pare iesit in urma unei plenare de partid. "Tovarasi, de ce sa luam de la ...

Capitala internationala a folclorului

Doua festivaluri de folclor se desfasoara aproape simultan in aceste zile la Sibiu. Peste 800 de artisti din toata lumea vin la Sibiu pentru a participa la Festivalul International de Folclor ...

Despre rolul comunicarii in moda cu Mirela Bucovicean
Despre rolul comunicarii in moda, cu Mirela Bucovicean

MOLECULE F TALKS 1 Comunicarea in moda Invitat: Mirela Bucovicean Moderator: Razvan Ion Miercuri 20 aprilie 2016, ora 19.00 Molecule F Concept Store Promenada Mall Etaj 1 "Moda este un ...

Teatrul National din Cluj Premiera spectacolului Hamlet deschide stagiunea 2012 2013
Teatrul National din Cluj. Premiera spectacolului Hamlet deschide stagiunea 2012-2013

Teatrul Naţional din Cluj, în vederea deschiderii stagiunii 2012-2013, şi-a început activitatea la mijlocul lunii august, intrând în lucru cu trei spectacole, două la Sala ...

Cel mai mare diamant Golconda din lume scos la licitatie
Cel mai mare diamant Golconda din lume, scos la licitatie

Un diamant de 76 de carate, considerat unul dintre cele mai faimoase din lume, evaluat la peste 15 milioane de dolari, va fi scos la licitatie pe 13 noiembrie, au anuntat reprezentantii Casei ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline