inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Îi cunoaşteţi? Myung Whun Chung, Jan Lisiecki, Julia Fischer

0 Comentarii
Poate pentru mulţi dintre noi, aceste nume sunt necunoscute. Însă este important să le cunoaştem pentru că fără a avea reperele adevăratelor valori, aşa cum este standardul actual la nivel internaţional, este greu să facem judecăţi de valoare, aici, în România.
Totuşi, probabil cel mai cunoscut nume dintre toate este cel al dirijorului sud-coreean Myung Whun Chung, pe care l-am putut asculta şi în România.



Miracolul sud-coreean


Myung Whun Chung este unul dintre cei mai importanţi dirijori contemporani. În ianuarie 2013 a împlinit 60 ani; în prezent este directorul muzical al Orchestrei Filarmonice Radio France, directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Seul, „honorary conductor laureate” al Orchestrei Filarmonicii din Tokyo şi principalul dirijor invitat al Capelei de stat din Dresda. Doar această înşiruire poate face o idee despre cariera prodigioasă a acestui dirijor care a debutat ca pianist şi a câştigat un premiu important la unul dintre cele mai grele concursuri pentru pian lume – Concursul Ceaikovski de la Moscova (1974).

Myung Whun Chung este exemplul viu al conceptului de miracol asiatic şi în muzică, nu doar în economie. Din 2005 a preluat frâiele orchestrei din oraşul său natal Seul. În aprilie 2011, Orchestra Filarmonicii din Seul şi dirijorul Myung Whun Chung semnau un contract de exclusivitate cu una dintre cele mai importante case de discuri pentru muzica clasică – Deutsche Grammophon. Era prima orchestră asiatică ce reuşea o asemenea performanţă: totul, pentru că Myung Whun Chung a reuşit să transforme o oarecare orchestră asiatică, într-o orchestră care să conteze la nivel global.

În 11 aprilie 2013 a apărut pe piaţă al cincilea disc înregistrat de Orchestra Filarmonicii din Seul pentru casa Deutsche Grammophon. Albumul cuprinde două binecunoscute lucrări de Beethoven: Concertul nr.5 „Imperialul” pentru pian şi orchestră şi Simfonia a V-a. Solist este tot un pianist sud-coreean: Sunwook Kim, de 25 ani. Sunwook Kim este câştigătorul unui foarte important concurs pentru pian: cel de la Leeds. În 2006, la doar 18 ani, Sunwook Kim devenea primul asiatic care era premiantul acestui concurs şi de asemenea, cel mai tânăr câştigător din ultimii 40 ani. Acum cântă regulat concerte în Marea Britanie, iar în stagiunea viitoare va debuta şi la Filarmonica din Berlin.

Recomand acest disc celor care au curajul să privească în faţă miracolul asiatic muzical – pentru că Beethoven în versiunea sud-coreenilor nu este cu nimic mai prejos de alte mari înregistrări ale unor muzicieni europeni: avem un disc de înaltă clasă interpretativă şi două dintre cele mai iubite lucrări din repertoriul muzicii clasice, în plus captarea este realizată în cadrul unui concert live.

Discul poate fi ascultat în premieră românească luni, 20 mai, de la ora 20, la Radio România Muzical; este inclus şi în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Albumul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate sau pe site-ul  getmusic.ro. Iar pentru cei preferă doar fişierele audio, nu CD-ul fizic, itunes.com este solutia.



Genialitatea unui tânăr de 18 ani – Jan Lisiecki


Când ai în faţă o înregistrare a unui de tânăr de 18 ani, o poţi privi cu condescenţă: în fond, e atât de tânăr.

Însă în cazul pianistului canadian de origine poloneză Jan Lisiecki, pur şi simplu trebuie renunţat la o asemenea prejudecată – pentru că Jan Lisiecki este unul dintre marii pianişti ai prezentului şi probabil va deveni una dintre legendele muzicii clasice din secolul XXI.

Iată câteva fapte doar: la 15 ani, Jan Lisiecki înregistra cele două concerte pentru pian şi orchestră de Chopin şi primea un premiu Diapason pentru acest disc. La 16 ani, semna un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon – primul disc a apărut în 2012, al doilea, în 19 aprilie 2013. În noiembrie 2012 a înlocuit-o pe Martha Argerich într-un concert susţinut alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijată de Antonio Pappano, iar în martie 2012, din nou a luat locul Marthei Argerich într-o serie de concerte şi înregistrări realizate împreună cu Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado. Şi s-a achitat cu succes de aceste dificile sarcini, pentru că atât orchestrele, cât şi dirijorii sunt printre cele mai importanţi din lume.

Discul lansat de Jan Lisiecki în 19 aprilie 2013 cuprinde integrala studiilor pentru pian de Frederic Chopin. Pianistul nu doar reuşeşte să învingă certele dificultăţi tehnice ale partiturii, dar şi să creeze o viziune artistică foarte personală, plină de o maturitate surprinzătoare pentru un tânăr de doar 18 ani. Avem în faţă un pianist care este mai mult decât talentat, care are o capacitate specială de a trezi emoţie în cel care-l ascultă. Iată un disc de neratat despre genialitatea unui tânăr de 18 ani, ce poate fi ascultat luni, 22 aprilie, de la ora 20, la Radio România Muzical şi poate fi reascultat şi votat pe site-ul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Pentru achiziţie, sunt la dispoziţie magazinele de specialitate din România şi site-urile getmusic.ro sau itunes.com.



Tinereţea unei viori


Dacă iubiţi mai mult vioara decât pianul, aveţi de unde alege dintre înregistrările lansate recent pe piaţă. De exemplu, CD-ul violonistei germane Julia Fischer, pe care se regăsesc Concertul nr.1 de Max Bruch şi Concertul de Dvorak, înregistrate alături de Orchestra Tonhalle din Zurich, dirijată de David Zinman ( şi dacă vreţi o legătură cu România, e bine de ştiut că unul dintre concertmaiştii orchestrei este violonistul român George Cosmin Bănică, pe care l-am putut asculta la Bucureşti recent, în cadrul festivalului „Viori de colecţie la Sala Radio”. Fişierul audio al concertului este disponibil la http://www.romaniamuzical.ro/emisiuni/es.shtml?sh=120&ed=50321)

La 30 ani, Julia Fischer este una dintre cele mai importante violoniste contemporane şi nu trebuie neapărat să o fi ascultat în România live ca să aflăm mai multe despre ea. La doar 12 ani, în 1995, ea cucerea premiul I la concursul Yehudi Menuhin, organizat chiar în prezenţa legendarului violonist. De-a lungul timpului a primit numeroase premii pentru discurile ei, unul dintre cele mai importante fiind cel din 2008 oferit la gala MIDEM a industriei discografice.

Oricum, pe lângă concertele susţinute de cele mai importante orchestre ale lumii, numai a avea la 30 ani o discografie ce include 16 titluri este o perfomanţă în sine. Cel mai nou disc al violonistei Julia Fischer a apărut în 4 martie 2013 la casa Decca: Concertul nr.1 de Bruch şi Concertul în la minor de Dvorak sunt două piese de rezistenţă ale repertoriului violonistic, pe care Julia Fischer le interprează într-un mod vibrant şi plin de charismă.

Acest disc este de altfel liderul topului de vânzări în Germania, în momentul de faţă. Este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate, sau online la getmusic.ro sau itunes.com.


Comunicat radioromania.ro
Radio Romania Muzical

19 Aprilie 2013
 
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Scrisori trimise de Einstein unei organizatii anti-naziste, scoase la licitatie

Trei scrisori adresate de celebrul fizician si teoretician german Albert Einstein unei organizatii anti-naziste din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial vor fi scoase, maine, la licitatie, la Los ...

ParaNorman si renumitul studio Laika la Festivalul International de Film de Animatie Anim est Bucuresti 2012
ParaNorman si renumitul studio Laika la Festivalul International de Film de Animatie Anim'est Bucuresti 2012

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 5 -14 octombrie 2012 la Cinema Patria, Cinema Studio si Club Control din Bucuresti. ...

Universitatea "Ştefan cel Mare", selectată pentru programul european "Învăţare pe tot parcursul vieţii"

Universitatea "Ştefan cel Mare" a fost selectată pentru candidatura în vederea participării la noul program "Învăţare pe tot parcursul vieţii", candidatură ...

Cartile pe CD apropie viitorul literaturii

br> Primul audiobook din România a fost înregistrat înca din anul 1967 Cartile audio (audiobook-urile) câstiga teren într-o societate rapida, care nu mai are timp ...

Integrarea scriitorilor din Est

La Neptun s-a discutat aprins despre adaptarea literaturii est-europene la UE.Festivalul `Zile si nopti de literatura`, de la Neptun si Mangalia, i-a lansat in discutii pe cei peste 60 de scriitori ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline