inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Georges Melies. De la calatoria pe Luna la Hugo

0 Comentarii
La inceputul veacului trecut spectatorii atrasi de noua inventie numita cinematograf puteau sa fie intr-o dupa-amiaza martorii unui moment esential in istoria filmului, chiar daca la iesirea din sala probabil ca secventa ramasa in minte era cea cu Luna umanizata, luand forma unui chip foarte mobil care se trezeste cu o nava in forma de obuz infipta in ochi, grimasa devenind peste decenii iconica. Era o feerie de aproximativ 13 minute (mult peste un scurt metraj obisnuit), costase mai bine de 10 000 de franci (financiar se gasea intre nebunie si sinucidere), era plina de tablouri in miscare, creaturi stranii, decoruri fantasmagorice, figuranti, efecte speciale pur si simplu magice.



Pe scurt “Le voyage dans la Lune” era o capodopera a filmului mut, insa cine poate spune cati dintre cei care l-au vazut atunci, in 1902, au putut intelege exact ce facuse acest entuziast si fanatic Georges Melies, cunoscut nu cu multa vreme in urma ca un talentat iluzionist. Vazut astazi (din fericire este usor sa il gasesti pe Youtube) cel mai cunoscut film regizat si produs de Melies fascineaza, induioseaza, incanta si pasioneaza tocmai prin amestecul de inocenta, entuziasm, inteligenta filmica si efectele speciale unice pentru acel moment si tehnicile de filmare care aveau sa fie repede preluate si imitate. Sigur, era in buna parte adaptarea pe marele ecran a unui spectacol de circ sau de balci, foarte populare atunci, si Melies o stia prea bine. A fost un triumf, chiar daca financiar i-a adus mai putin decat se astepta dupa ce fusese difuzat fara aprobare (si plata) peste ocean, si in buna masura atunci cand Georges Melies a fost redescoperit, ca o tarzie recompensa, a fost in parte si datorita acestei calatorii. Mai este oare de mirare ca peste multe decenii o trupa ca The Smashing Pumpkins folosea celebrul film ca inspiratie pentru clipul piesei Tonight, Tonight (de pe albumul Mellon Collie and the Infinite Sadness), demonstrand ca Melies era inca actual? Sau ca Martin Scorsese, celebru pentru filme de cu totul alt gen, lansa in 2011 incantatorul “Hugo”, o feerie pentru cei mari si cei mici in care Melies este unul dintre personajele principale, fiind jucat de un memorabil Ben Kingsley?

Georges Melies, de la iluzionism la cinematograf

Nascut pe 8 decembrie 1861, viitorul producator si regizor de film care va schimba pentru totdeauna a saptea arta purta numele de Marie-Georges-Jean Melies si provenea dintr-o familie relativ instarita pentru acea vreme. Tatal si mama (cu origini olandeze) era iscusiti mestesugari ce deschisesera o fabrica de incaltaminte la Paris, realizand modele solide si foarte populare atunci, si era ceva firesc pentru cei trei fii – Henri, Gaston, Georges – sa li se alature mai tarziu in bransa. Georges avea sa fie insa o surprinzatoare exceptie. Are bune rezultate scolare, este bun la compozitie si traduceri din latina, dar are un obicei pentru care profesorii il pedepsesc adesea: acopera mereu paginile caietelor cu desene si schite, fie caricaturi, fie peisaje si personaje fantastice. De altfel nu dureaza mult pana isi construieste propriul teatru de papusi in miniatura, picteaza figuri si decoruri, costume si scrie entuziast adaptari si piese originale. Va lucra mai tarziu in fabrica parintilor, merge inclusiv la Londra pentru o vreme, dar acolo este definitiv atras de spectacolul dat de iluzionistii foarte in voga, care isi pacaleau, incantau si seduceau publicul atat de usor. Abandoneaza ideea de a se incrie la Ecole des Beaux-Arts – si din acest punct de vedere va fi un auto-didact – se casatoreste in 1885 cu Eugenie Genin (impotriva vointei parintilor) si incepe sa dea spectacole de iluzionism la Theatre Robert-Houdin.

Il va cumpara de altfel trei ani mai tarziu, dupa ce vanduse fratilor parea lui din afacerea familiei, pune in scena spectacole surprinzatoare, isi cucereste si convinge publicul, si este unul dintre iluzionistii francezi de prima mana atunci, desi treptat interesul pentru acest gen artistic pare sa scada. Ar fi banuit atunci ca peste doar cativa ani va descoperi o arta cu totul noua, care ii va aduce gloria, uitarea si ulterior o tarzie recunostere si legenda postuma?

La sfarsitul lui 1895, pe 28 decembrie, Georges Melies se numara printre cei invitati de fratii Lumiere la un spectacol special. Este unul dintre cei mai cunoscuti proprietari de sali de spectacole, asa ca prezenta lui este fireasca. Poate ca va dori ca fratii sa isi prezinte inventia si in teatrul lui. Melies este vrajit, fascinat, uluit. Le ofera celor doi 10 000 de franci pentru minunatul aparat (altii ar da chiar mai mult), si cand este refuzat ajunge sa cumpere un Animatograph de la Robert W. Paul, o alternativa poate nu la fel de performanta ca a fratilor Lumiere, dar este a lui, a lui Melies. Pasiunea pentru masinarii il convinge sa desfaca si sa modifice aparatul dupa planurile sale, cumpara film de la Londra, invata sa filmeze, sa prepare pelicula, sa o proiecteze si pastreze. A invatat sa deseneze, sa picteze, sa faca decoruri si scenarii, sa prezinte pe scena iluzii uluitoare, cine spune ca nu poate deveni la randul lui regizor, producator, actor. Factotum entuziast, patenteaza dupa doar un an propriul aparat ce este camera de filmat si proiector. Este zgomotos, greu, primitiv, dar pana cand sa cumpere mai multe aparate mai bune este al lui. Si incepe sa lucreze cu acelasi entuziasm fanatizat cu care facuse totul.

Sute de filme, propriul studio, magie si uitare

Cinematograful este la inceput. Un film de un minut deja este o productie care va vinde, va aduce spectatorii in sala, aceiasi spectatori uluiti si speriati sa vada trenul cum se apropie in plina viteza, gata parca sa ii loveasca. Georges Melies este un pionier. Are experienta spectacolului de magie, regizeaza, joaca scrie scenariile, proiecteaza decoruri, costume, monstri stranii, aparate miraculoase si castele din mucava si panza. Pe scena a fost un iluzionist extraordinar, asa ca incearca (si reuseste) sa transpuna efectele speciale, iluzia, magia de scena in noua arta, folosind decupajul, supra-expunerea, montajul rapid, excursul. Pana in 1913 la realiza peste 500 de filme, multe dintre ele pierdute, cu rare exceptii scurt-metraje in care esentiala nu este povestea, naratiunea, calatoria de la un punct la altul, ci efectul, tehnica, atmosfera. Obiectele apar si dispar, la fel si actorii. In cadru vin diavoli si zane, scheleti miscatori si capete retezate, fiinte zburatoare si animale fantastice.



Totul este o joaca, nu exista reguli, se scrie practic istoria genului pe moment. Isi va construi de altfel la un moment dat si propriul studio de film langa Paris, iar succesul de public si implicit financiar este imens. Practic se poate spune ca pana spre Primul Razboi Mondial filmele lui Melies (de la cele scurte la lung-metraje de peste 10 minute) domina totul si ii aduc bune castiguri, dar si fericirea succesului. Iar “Calatoria pe Luna” marele sau film. Numai ca treptat publicul nu mai este atras de imaginatia si calatoriile sale, de fastuoasele decoruri, de costume, zane si feerii. Razboiul va schimba totul, si poate chiar in absenta lui finalul ar fi fost acelasi. Gusturile se schimba. Oamenii vor alte filme, noi, diferite. Nu va dura mult pana cand Melies ajunge la faliment. A pierdut totul.

Pravalia din Gara Montparnasse si Legiunea de Onoare

Dupa ce se va recasatori cu actrita Jeanne d’Alcy este un batran uitat, slab, trist, care are vinde jucarii si dulciuri la o mica pravalie, mai mult o ghereta, din Gara Montparnasse. Suntem in anii 20 si probabil ca numele lui spune prea putin publicului larg, desi acesta continua sa mearga la cinema. Lumea a trecut prin experienta unui conflict mondial devastator, iar feerile sale, multe distruse, nu mai sunt parca pe gustul publicului nou, care vrea alt gen de filme. Melies este vetust, imbatranit, amar. Chiar si “Le voyage dans la Lune”, altadata marele succes de casa si critica, parca a disparut din memoria tuturor. Melies nici nu e sigur daca mai exista copii pe undeva. Si totusi ca intr-un scenariu de film un jurnalist il cauta si il gaseste in 1924, pentru a-i cere un interviu pentru o carte despre istoria filmului. Este Georges-Michel Coissac si simplul fapt ca il include pe Mellies in carte va rasturna totul.

I se cere un volum de memorii (incepe sa il scrie imediat) apar articole despre importanta filmelor sale si mai ales despre efectele speciale de pionierat, se scriu articole si nu putini sunt cei care vin sa il vada pe batranul Melies la taraba cu jucarii si dulciuri, mirat, surprins si fericit ca nu a fost de fapt uitat.

Nici pe departe. In 1929 are suprema satisfactie de a fi sarbatorit printr-o gala retrospectiva, eveniment unde lumea buna nu lipseste, si este pentru Georges Melies unul dintre cele mai frumoase momente din viata. Faptul ca primeste peste doar doi ani Legiunea de Onoare, oricat de important, este probabil pentru el mai putin. Va trai urmatorii ani (moare in 1938) cu bucuria sincera ca munca sa nu a fost uitata, nici ignorata, ca felul in care a visat si a transpus totul pe pelicula a fost un capitol de istorie al artei pe care a adorat-o, ca filmele lui (destule au fost pastrate) vor fi vazute din nou si din nou. Melies a castigat. Influenta si prezenta sa in cinema nu pot fi trecute cu vederea. In anii 2000, la multa vremea dupa moartea lui Melies, Brian Selznick publica o carte pentru copii (si nu numai), Inventia lui Hugo Cabret, o incantatoare poveste, inspirata chiar de adevarata viata a lui Georges Melies. Este un bestseller, bine primit de public si critica, si nu peste multi ani – prima editie apare in 2007 – este lansata si ecranizarea, in 2011, regizata de nimeni altul decat Martin Scorsese si cu o distributie de zile mari.

Hugo, o biografie necesara si aproape exacta

Lansat in 2011 si la prima vedere atipic pentru Martin Scorsese (era si primul sau film 3D), Hugo avea sa fie nominalizat la 11 categorii ale Premiilor Oscar, castigand nu mai putin de cinci, inclusiv pentru sunet si efecte vizuale, alaturi de doua premii BAFTA si trei Globuri de Aur. Cu Georges Melies interpretat de Ben Kingsley, un impresionant Christopher Lee intr-un rol secundar, Chloe Grace Moretz, Jude Law sau un Sacha Baron Cohen intr-un rol la prima vedere marunt, dar pe care il face greu de uitat, Hugo a fost in buna masura biografia pe care Melies o merita, avand ceva din feeriile si fanteziile sale, de la frumusetea imaginii la atmosfera si eroi.




Din fericire producatorii s-au inspirat mult din viata adevaratului Georges Melies, asa ca Hugo poate fi si o utila biografie (pana la un punct). La fel ca in realitate si Melies din productia lui Scorsese a descoperit filmul datorita fratilor Lumiere, iar pasiunea sa pentru mecanisme, inventii si masinarii l-a ajutat nu doar sa isi creeze mai tarziu decorurile, dar si sa inventeze practic anumite efecte speciale si trucuri. Dar in acest caz a contat enorm si experienta de iluzionist, si nu unul de duzina. A produs sute de scurt-metraje, si daca o buna parte s-au pierdut (se pare chiar ca unele au fost topite pentru a recupera celuloidul) altele din fericire pot fi vazute si astazi, cel mai cunoscut ramanand Le voyage dans la lune din 1902, care joaca un rol important in film. A avut propriul teatru, este foarte posibil sa fi facut cel putin planurile pentru propriul automaton (sigur era fascinat de aceste masinarii stranii, din care avea o veribabila colectie) si la fel ca in Hugo a dat faliment dupa ce publicul pur si simplu nu a mai fost interesat de creatiile lui cinematografice.

E adevarat ca s-a casatorit cu Jeanne d’Alcy abia in 1925, dupa ce nu mai facuse de ani buni filme, dar este adevarat ca cei doi au lucrat impreuna si probabil asa a inceput si legatura lor. Iar acel automaton cu privire absenta, melancolica, a fost inspirat de o creatie similara, parte dintr-un triptic de personaje mecanice realizate in veacul al XVIII-lea de ceasornicarul elvetian Pierre Jaquet-Droz, impreuna cu fiul sau, Henri-Louis, si Jean-Frederic Leschot. In afara automatonului care scrie un altul deseneaza, in vreme ce sora celor doi canta la clavecin, cele trei papusi mecanice gasindu-se azi la Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel, Elvetia.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline