inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cit te costa sa te lansezi ca scriitor debutant

8 Comentarii
Mergi cu banii in buzunar la o editura, impresionezi un autor consacrat, cistigi un concurs. Ca sa debutezi, le poti incerca pe toate.





De cind editurile mari accepta si publica debutanti, drumul tinerilor autori de la manuscris la lansare s-a scurtat considerabil. In 2004, Polirom le-a dedicat chiar o colectie, Ego.Proza, iar anul trecut poetilor li s-a deschis calea spre rebranduita Carte Romaneasca. Toate acestea au schimbat plaja de optiuni pentru tinerii dornici de lansare. Acum, tot ce le trebuie e sa produca volume bune, pe care sa le trimita la edituri si sa-si ia doza de rabdare, pentru ca asteptarea s-ar putea prelungi. In urma cu sase ani insa, Razvan Tupa, acum unul dintre poetii cu volum si CD la Cartea Romaneasca, imprumutase in jur de cinci milioane de lei vechi ca sa debuteze pe cont propriu. Volumul Elenei Vladareanu, 'Pagini', a aparut in 2002 la Editura Timpul pentru ca autoarea cistigase la Piatra-Neamt concursul de debut 'Aurel Dumitrascu'.


Cind cistigi si cind dai banii


Tot un concurs l-a ajutat si pe Radu Pavel Gheo sa debuteze. Volumul lui de proza 'Valea cerului senin', de care nu prea stie nimeni, a cistigat la concursul de manuscrise organizat in 1996 de Editura Athena din Bucuresti si de revista 'Orizont' din Timisoara. Asa si-a vazut Gheo cartea de debut, dar a primit si bani drept premiu. Pentru al doilea volum insa, 'Despre science-fiction', o carte de teorie si critica literara, tinarul autor a scos banii din propriul buzunar. Mai precis, a achitat jumatate din suma necesara ca sa apara la Editura Omnibooks, care a contribuit cu cealalta jumatate. Pentru cele aproximativ 500 de exemplare scoase, a platit in jur de 200 de dolari. 'Volumul acesta voiam eu sa-l scot pentru ca plecam in America si stiam ca nu ma mai pot ocupa de literatura pentru o vreme. Asa ca am apelat la un prieten de la aceasta editura. Apoi el a trimis o parte dintre carti celor interesati. Stiam ca n-o sa se vinda', afirma Gheo, constient ca teoria SF-ului n-are mare cautare pe piata autohtona de carte.


'Haiducie editoriala


'Acum e suficient sa scrii o carte buna pentru a publica', este de parere prozatorul Florin Lazarescu, proaspat premiat in Austria pentru romanul 'Trimisul nostru special'. 'Cind am debutat eu, era inca haiducie', afirma el. Totusi, sa practice 'haiducia' editoriala nu i-a speriat pe cei citiva autori ieseni, printre care si el, care si-au facut asociatie culturala cu editura proprie, sub numele de 'Outopos'. 'Aici am debutat zece scriitori, printre care eu, Lungu, Teodorovici', povesteste Lazarescu. Primul lui volum de povestiri, 'Cuiburi de visc', publicat acum sase ani, a aparut in 500 de exemplare si l-a costat 200 de dolari, pentru ca a platit doar tiparul. De restul, de la paginare la corectura, s-au ocupat el si colegii lui. Banii pe care debutantii ieseni ii investeau in propriile carti proveneau din sponsorizari de la companii private sau chiar din portofelele lor personale. Cistigurile lor au fost in carti si experienta editoriala, cum singuri marturisesc.


Ieri refuzat, azi publicat


In vremurile de 'haiducie' literara, Razvan Tupa lucra intens la volumul sau de debut, pentru care a ajuns sa aiba si cinci variante. Apoi si-a trimis productiile la cinci edituri, fara nici un raspuns. Totusi, dupa ce a scos bani din buzunar si a apelat la o editura mica pentru a-i duce versurile in tipografie, volumul 'Fetis', publicat in 2001, a primit Premiul de debut 'Mihai Eminescu' la Botosani. Premiul si succesul la critica de care s-a bucurat 'Fetis' i-au adus o oferta chiar de la Nicolae Tone, unul dintre editorii care nu i-au raspuns inainte. Astfel, a doua editie adaugita a volumului a aparut in 300 de exemplare la Editura Vinea, condusa de Tone. Chiar daca nu vinduse nimic din cele 200 de volume scoase in prima editie, ci trimisese exemplare doar criticilor, Tupa a avut de cistigat.


Unde vrei sa ajungi


Tinarul poet Tupa si-a gestionat singur produsul, din care stia ca nu va scoate bani. Ceea ce l-a motivat e convingerea ca 'trebuie sa iti dai seama la cine vrea sa ajunga poezia ta. Problemele tin de prejudecata ca poetul trebuie sa fie marele misterios, care sa stea linistit, dar sa fie trist si nemultumit'. Motivul pentru care el nu accepta aceasta varianta de tinar creator e ca 'majoritatea editurilor nu au nici fonduri, nici o persoana care sa insiste pe promovarea poeziei. Asta inseamna un efort foarte mare din partea editurii, care nu se stie daca va fi acoperit material. Un caz special este Cartea Romaneasca'. Intr-adevar, imediat dupa lansarea colectiei de poezie, aceasta editura a mizat puternic pe lansari-eveniment, organizate in localuri preferate de tineri, unde a adunat mult public, deci multi potentiali cititori. Totusi, alti tineri autori, printre care si Elena Vladareanu, considera ca pentru ei nu e o optiune sa trimita carti criticilor ca sa se faca remarcati.


'N-as plati sa ma vad publicat


De pe o cu totul alta pozitie fata de colegul poet, prozatorul Filip Florian, premiat anul acesta pentru debutul cu 'Degete mici' la Polirom, declara: 'Eu n-as plati in vecii vecilor sa ma vad publicat, de aia nici nu m-am grabit. Cita vreme a fost golul acela de zece ani in care nici o editura nu debuta pe nimeni, mergea. Dupa ce Polirom a rupt gheata si a relansat literatura romana, acum sint mai multe edituri care vor sa publice, cauta si nu gasesc ceva valoros'. Romanul lui a fost gata la sfirsitul lui 2004, dupa ce, cu cinci ani in urma, Filip se retrasese intr-o casa a familiei la Sinaia ca sa se apuce de scris. Cind a avut cartea gata, prietenii l-au sfatuit sa o propuna la Polirom, dar el a trimis la Humanitas. Pentru ca aici n-a primit nici un raspuns, a urmat sfatul prietenilor.


Ce optiuni ai


Dupa ce destula vreme doar editurile mici primeau debutanti, acum tinerii autori pusi pe mari fapte literare au de ales. Isi trimit productiile la o editura mare care le garanteaza drepturi de autor in bani si nu doar in carti, cum povestesc autori ca Elena Vladareanu ca s-a intimplat cu primele lor volume. Sau apeleaza la o editura de talie medie, unde insa promovarea si distributia pot merge in ritm greoi. Multi dintre cei care au ajuns la Polirom in ultimii ani declara ca o carte buna iti va fi publicata fara discutie, ba chiar ti-ar putea aduce niste bani. Din vinzarile romanului 'Trimisul nostru special', Lazarescu a primit, pina acum, zece milioane de lei. 'Nu ma astept sa ma imbogatesc din literatura acum, dar in timp voi face bani din asta', declara Lazarescu. Mai transant, colegul sau Filip considera ca scriitorii ar trebui sa incheie contracte mai avantajoase: 'Primesti un salariu mediu de jurnalist pentru o carte la care ai lucrat trei-patru ani. Trei edituri trag de mine acum si o sa ma hotarasc pentru o oferta mai buna. Daca se traduce Degete mici si are succes, pot sa o dau direct in strainatate'.


Ce fac editurile


Printre cei care au facut pionierat in publicarea debutantilor, Nicolae Tone, directorul Editurii Vinea, isi continua colectiile de carti de poezie, chiar daca nu cistiga nimic pe ele. 'Alte carti se vind si se ia de acolo. Cind am mai avut noroc, am primit bani de la minister, cite opt milioane pentru fiecare, pentru patru carti', explica Tone. El declara ca investitia medie pentru un volum de poezie se ridica la 100-200.000 de lei vechi de exemplar. La Polirom, cartile de literatura tinara ies in 1.200 pina la 4.000 de exemplare. Dupa spusele lui Silviu Lupescu, editura sa a investit doua miliarde si jumatate de lei vechi la lansarea campaniei Ego.Proza. Acum, investitiile intr-o carte ajung la 150-200 de milioane, cu inca 40 de milioane in plus pentru cele cu CD inclus.



Investitii necesare si cistiguri posibile



*daca iti tehnoredactezi si iti paginezi singur textele, iar apoi convingi pe cineva de la o editura mica sa-ti intermedieze intrarea in tipografie, pregateste in jur de 200 de dolari.


*daca esti convins ca ai o carte buna, depune-ti textele la o editura mare. Ai toate sansele sa te vezi publicat si sa ramii cu banii in buzunar.


*daca ai publicat la o editura mare si cartea s-a vindut, iti vor intra in buzunar intre 7-10% din vinzari, ca drepturi de autor.

Catalina George
Voteaza


Comentarii 8 comentarii
adelia

cum as putea gasi un sponsor pentru a scoate o carte de poezi a fetitei mele de 13 ani, tel 0733955321

0 2022 reply
0 0
Ovidiu

Buna ziua, sotia mea a scris un roman in limba ei materna, spaniola. As vrea sa stiu daca se poate face dreptul de autor in Romania si unde mai exact.

0 2014 reply
1 0
Morosan

Prin Editura LAOCOON, asiguram servicii de editare complete pentru tinerii scriitori, debutanti, dar si pentru scriitorii/autorii consacrati. Dvs predati materialul brut, manuscrisul si de restul ne ocupam noi. Gasim inclusiv cea mai convenabila tipografie. Oferta speciala gandita pentru cei cu venituri mici, medii si mari. Valabil pentru orice judet. 0740062402 sau marian_morosan@yahoo.com

0 2014 reply
1 0
cristina

cum pot gasi sponsor si editura pentru un roman premiat si lansat la salonul de carte al MAI?astept raspuns la 0762217478

0 2013 reply
0 0
andreea panturoiu

buna sunt andreea sunt in clasa a 5 si am incercat sa fac cateva poezi si miau iesit iar am continuat si profesori miau zis ca am talent . caut o editura pentru poeziile mele cie ma poate ajuta?

0 2013 reply
0 1
gudulea

Cine sunt astia. Tupa, Vladareanu, Lazarescu etc.? Astia sunt scriitori? Pai ce, nu se stie ca in Romania este o mare minciuna pana si literatura?

0 2013 reply
0 1
Raluca

Ca sa inteleg bine, muncesti groaznic de mult pentru cartea ta, iti versi sufletul si practic esti pregatit sa arati lumii cele mai secrete parti ale tale si toate astea ca sa ce? Sa primesti 7-10%

0 2013 reply
1 0
Lagara

Salutare, cine ma poate ajuta si pe mine cu un sfat. Sunt din Sibiu , tatal meu a fost aviator si a facut o expeditie din sibiu pana in marea neagra cu barca, si as vrea sa-i tiparesc acest capitol , cine ma poate ajuta cu primi pasi care trebuie sa-i fac ?

0 2012 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

da Vinci, decriptat

Sute de europeni fac "pelerinaj" la cea mai mare expozitie dedicata genialului artist, deschisa la Bruxelles pana in martie 2008. Peste 5 milioane de euro au cheltuit organizatorii pentru a ...

Buzoienii vin cu ''Fii cuminte, Cristofor'' la Nottara

Premiera spectacolului "Fii cuminte, Cristofor!", prezentat de Teatrul "George Ciprian" din Buzau, va avea loc la Teatrul Nottara din Capitala sambata, la orele 19:00. Regia specatcolului este ...

Sex cu un "Idiot" la Sibiu

Spectacolul "Viata cu un Idiot", despre cosmarul vietii sexuale a unei familii, are premiera asta-seara in Capitala Culturala. La Teatrul National `Radu Stanca` din Sibiu se joaca, in aceasta seara, ...

Baletul din Padurea Adormita

Daca va e dor de frumoasa salvata de printul care sparge vraja ursitoarelor din padurea fara de sfarsit si mai ales de-o poveste in pasi de dans, pusa in scena de Calin Hantiu, atunci nu trebuie sa ...

Casa Celibidache risca sa se prabuseasca

Casa in care a copilarit celebrul dirijor roman Sergiu Celibidache, din municipiul Roman, se afla intr-o stare avansata de degradare si are nevoie urgenta de lucrari de consolidare. Primarul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline