inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Berna

3 Comentarii











 

Dintre toate orasele elvetiene, Berna este cu siguranta cel mai frumos, cel mai incantator si una dintre destinatiile preferate ale turistilor .Situat pe o peninsula, avand in apropiere raul Aare, este un oras linistit cu stradute pietruite, cladiri in stil vechi ce par sa nu se fi schimbat deloc in ultimele cinci secole, dar si cu magazine moderne si un stil de viata aparte. Aflat intr-o regiune plina de dealuri, cu numeroase paduri, Berna ofera pur si simplu o alta lume, departe de aglomerarile urbane sufocante. Partea veche a orasului, cu casutele sale vechi si strazi inguste, se imbina minunat cu peisajul si mai ales cu frumusetea maiestuoasa a muntilor Alpi. Daca veniti dintre Zurich sau Geneva este greu sa va obisnuiti cu ideea ca acest oras linistit nu este doar capitala tarii, ci si locul unde se gaseste Parlamentul si centrul puterii federale.





 


Este un orasel cu doar 130.000 de locuitori, cu o atmosfera linistita, aproape patriarhala, si tocmai de aceea interesant. Orasul Vechi este in intregime o zona pietonala unde va puteti plimba ore intregi, descoperindu-i  cladirile, strazile, magazinele si cafenelele. Aspectul medieval a fost pastrat cu grija, restaurarile fiind facute de fiecare data in ton cu arhitectura originala, si tocmai de aceea Berna este in prezent pe lista UNESCO a obiectivelor culturale mondiale, alaturi de alte orase legendare precum Florenta.


 


Istoria orasului Berna


 


Istoria fascinanta a orasului Berna este pe masura frumusetii acesteia. Inceputurile acesteia sunt invaluite in mister, pentru ca sursele sunt putine si adesea contradictorii. Se pare ca in urma cu secole bune la Nydegg, in partea estica a peninsulei, se gasea un castel. Abia in 1191 Berchtold V, Duce de Zahringen, a ales sa profite de pozitia strategica si a infiintat un nou oras, care avea sa poarte numele de Berna. Primele case au fost din lemn, iar numele orasului provine de la primul animal vanat de duce, un urs (Bar in germana). Chiar si blazonul ducelui avea sa poarte acest simbol, ramas si un simbol al orasului.



 



Orasul Vechi este inconjurat de raul Aare din trei parti, in timp ce pe a patra latura orasul era aparat de un zid, unde se gasea sin turnul Zytglogge. Sub domnia familiei Zahringen si beneficiind si de apropierea prosperului si puternicului regat al Burgundiei, Berna s-a dezvoltat rapid. In 1256 se ridica un nou zid de aparare, iar un secol mai tarziu orasul se intindea pana la Christoffelturm. Nici faptele de arme ale locuitorilor nu erau mai prejos, in 1339 acestia invingand in batalia de la Laupen fortele unite ale nobililor burgunzi. Odata dobandita independenta, Berna s-a alaturat Confederatiei Elvetiene in 1353.


 


Orasul Vechi


 


Pe 14 mai 1405 a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria orasului : un incendiu a izbucnit pe Brunngasse si in scurt timp cea mai mare parte a caselor din lemn fusesera distruse, iar peste 100 de locuitori isi gasisera sfarsitul. Asa a inceput reconstructia orasului Berna, casele fiind de aceasta data construite din piatra, iar planul ales este cel vizibil si astazi, pastrandu-se de atunci unele cladiri precum Rathaus sau Munster. Reforma avea sa schimbe din nou aspectul orasului, secolele XVI - XVII fiind o perioada de dezvoltare arhitecturala, economica si culturala fara precedent. Pe masura insa ce nobilii din Berna aveau tot mai mult putere, au izbucnit numeroase revolte ale locuitorilor, repede inabusite insa. In 1798 orasul a fost devastat si jefuit de trupele franceze, atrase de bogatiile Bernei, iar in 1814 la Congresul de la Viena s-a decis ca Berna sa renunte la teritoriile din vest si est, aparand astfel Cantoanele Aargau si Vaud. Ca "premiu de consolare" Berna avea sa primeasca Jura.


 


Cu toate acestea, orasul si-a pastrat farmcul si renumele. Din pacate in 1864 o parte a trecutului Bernei a disparut, vechiul turn Christoffelturm fiind demolat pentru a face loc noii gari, astazi pastrandu-se doar fundatiile. Centrul cultural de prima importanta, Berna avea sa fie in 1905 orasul in care Einstein si-a publicat celebra lucrare despre teoria relativitatii, iar Herman Hesse a petrecut aici perioada primului razboi mondial. Considerat un loc cosmopolit si progresist, Berna a atras numerosi intelectuali de prestigiu de-a lungul timpului, care au popularizat imaginea orasului. Aici avea sa se refugieze inainte de cel de al doilea razboi mondial si Paul Klee, care a reusit astfel sa scape de persecutiile regimului nazist.


 


In seoclul XX orasul a continuat sa se extinda rapid, suburbiile fiind legate prin poduri impresionante, fiind construit in partea de sud si Kirchenfeld, un cartier elegant, cu numeroase vile de o frumusete arhitecturala speciala, majoritatea fiind astazi sedii de ambasada. In partea de vest a orasului se gaseste cartierul Bumpliz, mult mai sarac si locuit in principal de imigranti din toate lumea.


 




Ce puteti vedea in Berna


 


Cea mai interesanta parte a orasului este cu siguranta Orasul Vechi, cu adevarat o experienta magica pentru oricine vrea sa descopere trecutul Bernei. S-a pastrat perfect aspectul medieval al orasului, dar in plus au aparut numeroase magazine, de la cele de lux la cele obisnuite, iar atmosfera imbina linistea cu stilul modern de viata.


 


Zeitglockenturm - Turnul Ceasului


 


Alaturi de ursul legendar, Turnul Ceasului (situat in centrul Orasului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti. Initial, turnul a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului, intre 1218 - 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de Vest, spre Kafigturm, Turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405. Avea sa fie reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa timp de peste un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.


 


De atunci a functionat fara oprire, chiar daca unele piese au fost schimbate in timp. Sub ceas, pe parte dinspre rasarit, se gaseste si astazi un alt mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, luna fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica, ce fascineaza si astazi. Turnul a fost renovat si refacut adesea, aspectul actual, puternic influentat de stilul baroc, datand din 1770 - 1771.


 


Fascinant nu este doar faptul ca acest ceas este functional si astazi, cat faptul ca in afara mecanismelor complicate ceasul mai are ceva deosebit : cateva figurine mecanice. Un cocos, cativa ursi, Chronos cu clepsidra sa si un bufon care danseaza, iar aceste cateva figurine incep sa se miste cu doar patru minute inainte ca ceasul sa anunte noua ora. Turnul poate fi vizitat si puteti urca pana in varful acestuia, de unde privelistea este uluitoare.


 


Orasul Vechi - partea de est


 












De la Turnul Ceasului puteti incepe descoperirea Orasului Vechi, pornind din piata centrala, Marktgasse, locul unde puteti face cumparaturi dupa pofta inimii. In partea de est se gaseste elegant Kramgasse, cu numeroase magazine gazduite de cladiri in stil baroc, cu arcade impresionante, datand din secolul XVIII. Aici, la nr 49, veti gasi Casa Memoriala Einstein, in fapt un apartament in care genialul fizician a locuit si a lucrat, dupa ce absolvise cu cativa ani inainte Institutul Tehnologic din Zurich. Tot aici veti intalni una dintre fantanile ornamentate specifice Bernei, aceasta avand ca ornament un urs in armura, purtand stindardul fondatorului orasului, Berchtold von Zahringen.


     


 


 


La mica distanta de aceasta fantana datand din 1535 se gaseste o alta, cu o copie dupa o statuie infatisandu-l pe Samson. O a treia este la mica distanta, fara vreo statuie si de data mai recenta (1779). In capatul Kramgasse se gaseste un ansamblu statuar, datand din secolul XVIII. Statuile, montate pe piedestale impresionante, reprezinta ghildele traditionale ale mestesugarilor Bernei : maurul ii reprezinta pe tesatori, maimuta pe pietrari si zidari, iar tamplarul cu un topor arata pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului. Strada continua, de aceasta data sub numele de Gerechtigkeitsgasse. Pe Kreuzgasse, o mica straduta, veti gasi un magazin care altadata era o farmacie, deschisa in 1571. La mica distanta se gaseste una dintre cele mai importante cladiri din Berna, Rahtaus, situata in Rathausplatz. Edificiul a fost ridicat intre 1406 - 1417 si a fost ulterior refacut si renovat adesea - intre 1939 - 1942 parterul a fost reconstruit in intregime - asa ca si-a pierdut in parte aspectul initial. Chiar vizavi se gaseste o alta fantana, datand din 1542 si fiind impodobita cu o statuie infatisand un purtator de stindard, cu armurda. Langa Rathaus se gaseste biserica St Peter und St Paul-Kirche, construita in 1858, cand era prima biserica catolica deschisa in oras de la Reforma.


 


Este unul dintre cele mai interesante si linistite locuri din Berna. Pe Rathausgasse, spre vest, s-au pastrat fatadele originale, dar in interior locuintele au fost transformate in apartamente moderne, elegante, iar la est, pe Postgasse, se gasesc mai multe cafenele si anticariate. Cea mai veche parte a orasului Berna se gaseste in Nydegg, unde se intalnesc strazile Postgasse, Gerechtigkeitsgasse si Junkerngasse. Aici se spune ca se ridica odinioara Castelul Nydegg, distrus la jumatatea secolului XIII, astazi mai existand doar o mica parte din fundatiile masive. Biserica din zona este din punct de vedere arhitectural un amestec de stiluri si elemente adaugate ulterior cladirii construite in 1341, dar este interesanta tocmai pentru acest melanj. In fata bisericii se gaseste o ampla curte interioara si o fantana, care odinioara se gasea chiar in interiorul castelului.


 


Un alt cartier foarte interesant din aceasta parte a orasului este Matte, care a fost pret de secole zona atelierelor mestesugaresti si a ghildelor, un loc aparte in Berna, chiar cu un dialect diferit, numiti de ceilalti locuitori Mattenenglisch. Dar acest cartier locuit de meseriasi si lucratori in port a fost cu totul schimbat in anii '70 ai secolului trecut, cand nu a mai putut rezista schimbarilor care au afectat intreaga societate. In locul atelierelor de alta data se gasesc astazi companii moderne, firme de software si de consultanta, iar cartierul are si un site propriu matte.ch. In timpul catastrofalelor inundatii din 1999 cartierul istoric a fost pret de saptamani scufundat sub ape, iar urmele mai sunt inca vizibile. Va puteti continua plimbarea pe Kirchenfeldbrucke pana la Marzili, un cartier rezidentail linistit, cu numeroase localuri si centre artistice, situate chiar langa raul Aare. Aici se gasesc si numeroase locuri unde vara va puteti scalda in apele repezi ale raului sau va puteti relaxa la plaja.


 


Pe malul estic al raului Aare se gaseste si Barengraben, o atractie turistica de prima importanta, desi cu o faima infricosatoare. Aici, in Vagauna Ursilor, sunt crescuti ursi fiorosi - simbolul Bernei - inca din secolul XVI, dar aceasta mini-gradina zoologica nu trebuie luata in gluma. La mica distanta de fioroasele animale, foarte bine ingrijite, se gaseste un complex turistic si un restaurant. Tot in zona este Rosengarten (Gradina de Trandafiri), cu o flora bogata si variata.


 


Orasul Vechi - partea de vest


 


Nici partea de vest a vechii Berne nu este cu nimic mai prejos. La doar 100 de metri vest de Munster veti gasi Casinoplatz, iar de aici puteti ajunge in scurt timp la muzeele din Helvetiaplatz. Veti putea vedea de aici impresionantul Zytglogge dar si unul dintre cele mai controversate monumente medievale, Kindlifresserbrunnen (Fantana Capcaunului), realizata in 1544 si care adesea le provoaca celor mici cosmaruri prin realismul executiei. La nord se gaseste Kornhaus, altadata Granarul Bernei, astazi o cladire cu birouri moderne si un mic bar, foarte cautat de localnici. Franzosische Kirche (Biserica Franceza) este cea mai veche din oras, fiind la origini o manastire dominicana. Interiorul superb decorat a fost renovat in mai multe randuri, dar s-au pastrat foarte binele stranele datand din 1302 si o fresca pictata in 1495.


 


Din Kornhausplatz puteti porni intr-o plimbare pe Marktgasse, unde va puteti faceti cumparaturi la nenumaratele magazine. Aici se gaseste si o alta fantana - deja un simbol al Bernei - cu doua statui : un muschetar in armura si statuia Annei Seiler, care a infiintat primul spital din oras. Dupa Seilerbrunner este Kafigturm, vechea poarta a orasului, datand din secolul XIII, folosita intre 1642 - 1897 ca inchisoare. Piata Barenplatz pare mereu insorita si mai mare decat este de fapt. Una dintre cele mai frumoase biserici protestante este Heiliggeistkirche, un impresionant ansamblu baroc, care domina zona.


 


Tot in partea de vest veti gasi si sediul Parlamentului, Bundeshaus, construit in 1902 in stil renascentist, purtand inscriptia "Curia Confoederationis Helveticae", care poate fi vizitat atunci cand nu au loc sedinte parlamentare. Aici veti gasi un adevarat muzeu, cu armuri, blazoane, arme, statui si picturi care amintesc evenimentele din istoria Elvetiei. Puteti chiar asista la sedinte, de la locurile destinate publicului.


 


 


Munster


 


Pasionatii de istorie care au ajuns la Berna nu vor rata cu siguranta sansa unei vizite la Munster, un edificiu usor de recunoscut, construit in stilul goticului tarziu si avand un turn impresionant, cel mai inalt din Elvetia. Este unul dintre cele mai frumoase locasuri de cult din Europa, vizitat in fiecare an de nenumarati turisti dar si de credinciosii veniti din toata tara. Prima biserica a fost ridicata aici odata cu fondarea orasului, fiind mentionata intr-un document din 1224. In martie 1421, cand in Berna locuiau cel mult 5000 de oameni, un maestru constructor din Strasbourg, pe numele sau Matthaus Ensinger, a inceput constructia unei noi biserici, folosind materiale locale. Ensinger era deja un maestru apreciat, care mai construise alte trei catedrale, asa ca a avut libertatea necesara. Lucrarile au continuat si dupa moartea sa, respectandu-se planurile originale, pana in secolul XVI, cand au fost abandonate. Construirea avea sa continue abia in secolul XIX, impresionanta catedrala fiind gata in 1893, cand s-a adaugat si turnul greu de uitat. Din pacate in perioada Reformei cea mai mare parte a decoratiunilor interioare si obiectelor de cult originale au fost distruse intr-un elan anti-catolic, pastrandu-se doar sculpturile care impodobesc intrarea, stranele corului si o parte din frumoasele vitralii.


 


 


Piata unde se gaseste catedrala, Munsterplatz, este inconjurata de cladiri baroce si are chiar o fantana din 1790, sculptura acesteia infatisandu-l pe Moise, care aminteste de a doua porunca. La intrarea in catedrala puteti admira extraordinara redare sculpturala a Judecatii de Apoi, cu aproape 200 de personaje, o compozitie greu de egalat, in stil gotic. S-au pastrat 170 dintre personajele originale, dar 47 din elementele mai mari au fost inlocuite in 1964 de copii, fiind duse la Muzeul de Istorie din Berna. Portalul ii imparte pe cei judecati in doua - la dreapta cei damnati, la stanga cei mantuiti, si este un miracol ca aceasta opera de arta deosebit de expresiva nu a fost distrusa in perioada Reformei. In centru se gaseste Justitia, inconjurata de ingeri, iar deasupra ei Arhangelul Mihail.


 


 


Interiorul catedralei Munster este pe masura exteriorului : masiv, atent construit si cu decoratiuni impresionante. S-au pastrat unele elemente originale, precum si mai multe statui ale sfintilor, ale lui Hristos si Sfintei Fecioare, care au scapat de distrugere pentru ca erau asezate mult prea sus. Stranele pentru cor, datand din 1520, sunt sculptate minutios cu chipurile profetilor si scene din viata cotidiana. Daca aveti curaj, puteti urca mai bine de 100 de metri pe o scara ingusta, cu 254 de trepte roase din piatra, dar odata ajunsi in varful turnului nu veti regreta. Acolo veti gasi si cel mai mare clopot din Elvetia, turnat in 1611, cu o greutate de peste 10 tone.


 


La sud de catedrala se gaseste Munsterplattform, practic o platforma enorma care a fost construita pentru a acoperi raul Aaer. Constructia a durat peste 100 de ani, incepand din 1334, iar in perioada Reformei locul a capatat o reputatie nedorita, pentru ca de aici erau aruncate in apa icoanele catolice. Ulterior locul avea sa fie transformat intr-un loc de promenada, cu castani si banci, si va puteti relaxa aici dupa obositoarea plimbare prin oras.


 


Kunstmuseum


Muzeul de Arta din Bern se gaseste la mica distanta de gara din oras, pe Hodlerstrasse 8 - 12, si este o cladire moderna, inteligent proiectata si proaspat renovata, un adevarat paradis pentru iubitorii artei. In afara expozitiilor temporare organizate periodic aici, muzeul se poate lauda cu cea mai mare colectie Paul Klee din lume, cu peste 2000 de piese variate, majoritatea desene. Din pacate cea mai mare parte dintre acestea sunt in depozitele muzeului, asa ca nu le veti putea admira. Pe langa Klee, aici se gasesc numeroase opere de Kandinsky, Modigliani, Giacometti, Cezanne, Matisse, Rothko, Miro, Pollock si multi altii, majoritatea prezentate in expozitii permanente. Nici artistii contemporani nu au fost uitati, fiind preferati cei elvetieni.


In apropiere este si Frauen-Kunstforum, un muzeu mic dedicat pictoritelor elvetiene contemporane, o initiativa laudabila, completata de o cafenea cocheta si o mica librarie.


 


Muzeele din Helvetiaplatz


 


Cele mai multe dintre muzeele Bernei se gasesc in Helvetiaplatz, la sud de Kirchenfeldbrucke, si fiecare dintre acestea are ceva special.


 


Poate cel mai interesant este Muzeul de Istorie din Berna (Bernisches Historisches Museum), unde puteti petrece zile intregi explorand nivelurile ale cladirii, pline de colectii diverse. La parter se gasesc expozitiile temporare, in timp ce la subsol o colectie tematica : "Dansul Mortii". O adevarata obsesie a artistilor medievali si nu numai, aceasta tema a starnit inca de atuni controverse dar in egala masura a fascinat tocmai prin macabru. Muzeul are, intre altele, copii ale picturilor din 1516 - 1517 care decorau zidul manastirii dominicane din oras, astazi distruse. Este o insiruire de 24 de imagini pline de viata, care va vor infiora cu siguranta, dar va vor si incanta prin finetea executiei, chiar daca sunt copii realizate in 1649. Aici se gasesc si sculpturile originale aduse de la Munster, pe care le puteti examina in detaliu. In alta parte a vastului subsol al muzeului sunt reproduse interioare ale locuintelor din secolele XVII - XVIII, foarte realist si detaliat.


 


 


 Urcand spre nivelurile superioare veti gasi mai portretele de epoca infatisand 280 de tarani si mestesugari elvetieni, purtand vestmintele traditionale, realizate la sfarsitul secolului XVIII ca un album etnografic. Mezaninul este dedicat artei islamice, cu o bogata colectie de arme, ceramica si chiar un manechin purtand o uniforma de razboinic din Turkestan. La primul etaj veti gasi o impresionanta macheta a orasului Berna, asa cum arata acesta in 1800. Veti mai gasi la acest muzeu tapiserii flamande medievale, precum Tapiseria celor o mie de flori, piesa de rezistenta a colectiei. Este ultima dintr-un set de opt tapiserii, realizate in 1466 la Bruxelles si furate de armatele din Berna in timpul razboielor din 1474 - 1474. Alte colectii impresionante sunt cea de monezi si medalii, precum si cea de arme, armuri, blazoane si stindarde.


 


In afara colectiilor inspirate din viata militara, curatorii au reprodus la etajele superioare mai multe scene din viata cotidiana, reconstruite cu migala si precizie, de la sali de clasa la magazine din diverse perioade, instrumente muzicale, mobilier, etc.


 


 


Muzeul Alpin Elvetian


 


Un alt muzeu, foarte potrivit unui oras aflat chiar langa munti, este Muzeul Alpin Elvetian, care prezinta toate aspectele vietii in munti, intr-o maniera inteligenta si noua. De la turism la excursii si viata celor care locuiesc in Alpi, fauna si flora, impactul industriei asupra muntilor Alpi, nimic nu a fost uitat. Muntii sunt prezentati in cadrul muzeului atat prin intermediul imaginilor, cat si prin cel al machetelor detaliate.


 


 


 Alte muzee


 


Muzeul de Arta din Berna (Helvetiaplatz 1), cu numeroase expozitii de arta contemporana ; Muzeul de Istorie Naturala (Naturhistorisches Museum, Bernastrasse 15), cu cea mai mare colectie de diorame din Europa  si o vasta colectie de minerale, dar si un exponat aparte : "Barry", un St Bernard impaiat, cu celebrul butoias de rachiu ; Museum fur Kommunikation (Helvetiastrasse 16 - Muzeul Comunicatiilor) prezentand evolutia media si comunicatiilor de la timbrele postale la primele telefoane si Internet.


 


Pentru gurmanzi Berna mai ascunde o surpriza. Aici se gaseste cladirea Unitobler, pe Langgasstrasse, la numarul 49a. Aici era fabrica unde pentru cea mai mare parte a secolului XX se producea celebra si delicioasa ciocolata Toblerone. Astazi ciocolata este produsa in alta parte, langa Brena, iar cladirea este folosita de Universitatea din Oras.

 


 foto: artLine.ro


 


 Mai 2007

Voteaza


Pe acelasi subiect: peninsula | raul Aare | Alpi | capitala | medieval | birouri moderne
Comentarii 3 comentarii
claudia fodor

intra-adevar seamana cu florenta...arta sculptata,picturi....expresivitate...innobilare...sunt fericita ca" respir" ambianta acestui oras ....

0 2011 reply
0
Tom

This is a great post !

0 2011 reply
0
Beer Fridge

This is your best post yet!

0 2011 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Muzeul Louis de Funes
Muzeul Louis de Funes

A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe ...

Acasa la August Macke
Acasa la August Macke

In 1911 pictorul expresionist August Macke (unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui curent) se muta intr-o noua locuinta in orasul Bonn din Germania. Era un alt capitol in viata unui ...

Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline