inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Taiwan

1 Comentarii

Taiwanul este situat la circa 160 de km de coasta de sud-est a Chinei, avand ca vecini Coreea si Japonia in partea de nord si Filipine la sud. Insula este recunoscuta de turisti ca una dintre cele mai frumoase din Pacific. Legenda spune ca portughezii i-au dat numele de "Ilha Formosa" (Insula Frumoasa). Taiwanul surprinde prin relieful variat - munti, dealuri, zone de coasta - care formeaza un cadru parodisiac, mai ales datorita localnicilor primitori. Dar nu doar peisajul superb, cu cascade, lacuri, izvoare termale sau dealuri invaluite in ceata fac din Taiwan o destinatie perfecta pentru o vacanta. Veti descoperi aici si marturiile unei civilizatii mai veche decat cea occidentala, mai ales temple si pagode cu o arhitectura specifica. Pe langa aceste marturii ale trecutului, natura luxurianta si traditie veti gasi in Taiwan si orase moderne, cu zgarie-nori gigantici, cu un trafic intens si adesea haotic. Asa ca orice cauti, vei gasi cu siguranta aici.


seaside


Daca vizitati capitala Taipei, fie si in trecere, incercati sa va gasiti o zi sau doua, fie doar pentru a vizita Parcul National Yangmingshan. Alte orase importante Taichung si orasul industrial Kaohsiung (din pacate foarte poluate si aglomerate din cauza dezvoltarii industriale).


Cele mai frumoase regiuni din Taiwan sunt padurile de bambus din Hsitou, Lacul Sun Moon, Parcul National Kenting, Parcul National Yushan, Yushan (Muntele de Jad), Alishan si Taroko Gorge. Chiar daca ati putea crede ca deja ati descoperit intreaga insula, mai aveti mult de mers. Un prim drum ar putea fi pe Insulele Penghu, aflate langa coasta de sudvest a Taiwanului, unde veti gasi temple stravechi, ferme si sate de pescari, cu locuitori prietenosi, plaje cu nisip fin, corali si regiuni de coasta, destinatia perfecta pentru sporturi nautice, dar si pentru cei care prefera pestele proaspat.


natura


 


ECONOMIA


 


Taiwanul are in acest moment o economie in crestere, bazata in buna parte pe investitiile facute de partenerii externi. O parte a industriei si in special a sectorului bancar este inca sub controlul statului. Taiwanul a fost profund afectat in 1997 de criza economica din Asia, iar efectele se resimt si astazi. Agricultura mai reprezinta astazi doar 3 procente din produsul intern brut, in pofida traditiei, in Taiwan fiind foarte dezvoltate industriile moderne si piata de capital. Taiwanul a devenit unul dintre principalii investitori in China, Thailanda, Indonezia, Malaiezia, Vietnam.


 


DESTINATII


 


Taipei : locul unde se gaseste astazi capitala Taiwanului era candva un lac, iar intreaga regiune era acoperita mlastini si zone de vegetatie joasa, dar totul s-a schimbat acum. In locul unde odinioara traiau triburi de aborigeni au venit candva chinezii pentru a-si extinde imperiul. Primii chinezi au venit pentru agricultura, pescuit si mai tarziu pentru comert. Chen Lai-chang, un nume important pentru istoria Taiwanului, a construit o ferma in regiune, iar numarul imigrantilor a crescut apoi rapid. Cei mai multi s-au stabilit langa rauri, iar Taipeiul a fost repede impartit in functie de localitatea de origine a noilor-veniti, iar conflictele nu aveau cum sa lipseasca.


crowd


Initial orasul Taipei a fost construit ca o cetate de forma rectangulara, cu patru ziduri masive la est si vest. Japonia a colonizat Taiwanul in 1895, continuand dezvoltarea orasului, iar in timp Taipeiul a devenit centrul administrativ, economic si cultural al tarii.












Inconjurat de munti si strabatut de rauri, Taipeiul are o clima subtropicala, fiind afectat de musoni din aprilie pana in septembrie. Iernile sunt scurte, dar destul de reci, in timp ce verile sunt calde si umede, temperatura medie depaasind 30 de grade Celsius, iar adesea ploua.


Taipei este centrul cultural al tarii, dar si un important centru industrial, mai ales in domeniul echipamentelor electronice si electro-casnice, in industria siderurgica, textila, navala si auto. Principala problema cu care se confrunta orasul, si care va va aduce cu siguranta destule necazuri daca va decideti sa vizitati Taipeiul este transportul, aglomerat si adesea haotic, ceea ce face ca si nivelul poluarii sa fie destul de ridicat.


      101


Chiar daca oficialii din Taipei incearca sa extinda infrastructura, mai sunt inca multe probleme de rezolvat. Va puteti deplasa cu metroul, autobuzul sau taxiul, dar asteptati-va la blocaje si timp pierdut.


Este un oras destul de costisitor, dupa cum veti putea observa, foarte bine dezvoltat pe partea de servicii si comert. Veti gasi cam orice aici, de la mancaruri exotice la haine de calitate, dar si cluburi, restaurante, localuri diverse, scoli si universitati, fiind o destinatie care are cate ceva de oferit oricui. Amestec de traditie si modernitate, orasul Taipei este un adevarat paradis pentru pasionatii de cumparaturi.


Aici veti gasi si cea mai inalta cladire din lume, Taipei 101, care are la etajele de jos un mall gigantic. Un alt mall, mai mic, este Sogo, dar ambele sunt destul de scumpe. Odata cu venirea noptii se deschid la Taipei pietele de noapte, foarte aglomerate si pline de viata, cu preturi accesibile, cea mai cunoscuta fiind Shilin.


 


Nici cultura nu este neglijata la Taipei, orasul avand nenumarate muzee : Muzeul National, Galeria Taipei, Muzeul National de Istorie, Muzeul Miniaturilor din Taiwan. Cel mai cunoscut este Muzeul National al Palatului, pe care multi il considera cel mai bun muzeu chinez, cu cele peste 7.000.000 de piese din colectie - tablouri, relicve istorice, caligrafie, obiecte din jad, gravuri si sculpturi in lemn, lucrari in bronz, carti si documente. Iubitorii naturi ar putea vizita Parcul National Yangmingshan, unde veti gasi nu doar plante si arbori, ci si diverse animale, in special pasari de toate felurile.


 


In Taipei exista doua monumente importante, dedicate unor personalitati ale istoriei Taiwanului : Sun Yat-sen si Chiang Kai-shek. Sun Yat-sen a fost un faimos revolutionar chinez, care a reusit sa rastoarne Dinastia Qing. A fost apoi fondatorul Kuomintang si primul presedinte provizoriu al Taiwanului, dorindu-si unirea intre China si Taiwan. Amsamblul monumental dedicat lui Sun Yat-sen include un muzeu, o statuie, gradini superbe.


memorial


Chiang Kai-shek a fost un puternic lider politic si militar, care l-a succedat pe Sun Yat-sen, a ajuns conducatorul Chinei, fiind infranta in timpul Razboiului Civil Chinez de fortele comuniste. Aici veti gasi o sala de concerte si un teatru national, ansamblul fiind situat intr-un parc din Districtul Zhongzheng. In timpul festivitatilor si sarbatorilor oficiale aici au loc numeroase spectacole.


 


templu


Adeptii buddhismului sau taoismului vor dori cu siguranta sa viziteze templul Longshan. Construit in 1738 de colonistii Han, veniti din China, este de secole locul de intalnire si rugaciune pentru cei credinciosi. Orientat spre sud, este construit ca o piata, cu un vast spatiu interior, fiind pazit de sase sculpturi infatisand dragoni, in afara celor doi de la intrare. Sunt creatii artistice delicate, migalos realizate, foarte realiste. Dar principala sculptura, care atrage deopotriva credinciosi si turisti, il infatiseaza pe Buddha si se gaseste in centrul salii principale. La micile pravalii veti gasi in general leacuri si tratamente traditionale chinezesti. Chiar daca lunga istorie a templului Longshan a fost marcata de nenumarate conflicte si dezastre naturale, templul a reusit ca prin minune sa le depaseasca. In primele doua saptamani ale fiecarei luni nenumarati credinciosi vbin in pelerinaj la templu, atat locuitori ai Taiwanului cat si turisti straini.


 


Taichung : oras cu o clima foarte placuta, aflat pe coasta de vest a Taiwanului, s-a dezvoltat rapid cultural si economic in ultimii ani. Aici veti gasi atat un Muzeu al Stiintei, foarte interesant pentru pasionati prin istoria si colectiile sale, cat si o regiune potrivita pentru excursii si descoperirea farmecului natural al Taiwanului. Si aici se gasesc mai multe piete de noapte, multe dintre ele cu o lunga traditie, unde veti gasi de la mancaruri delicioase la bauturi traditionale si produse de artizanat, totul la preturi modice.


 


Kenting : aflat in sudul Taiwanului, este una dintre cele mai populare destinatii pentru cei care vor sa se relaxeze pe o plaja cu nisip fin, inconjurati de naturala tropicala, cu bananieri, trestie de zahar si plantatii de orez. In fara de plaja mai puteti face excursii in regiune pentru a descoperi Taiwanul asa cum este departe de cladirile si atmosfera moderna din orase. Aici se gaseste si Parcul National din Taiwan, cu multe plante tropicale.


kenting


 


Tainan : la origine un fort olandez, este astazi un oras infloritor si unul dintre centrele industriale, cunoscut mai ales pentru suruburile realizate aici, cu tehnici si procedee modrne. Este una dintre cele mai vechi asezari din Taiwan, fiind fosta capitala a tarii. Climatul este umed si cald. Aici veti gasi adevarata arta culinara traditionala taiwaneza, care pastreaza perfect regulile vechi de sute de ani, avand astfel sansa unui festin unic.


 


Kaohsiung : numele original al orasului "Dagou" sau "Dahgu", fiind schimbat in 1920. Orasul, situat in partea de sud a insulei, este principalul centru industrial al acesteia, dar prezinta prea putin interes pentru turistii care vor doar sa se distreze.


 


Lacul Sun Moon : este cel mai mare lac al Taiwanului si destinatia preferata de turisti si indragostiti pentru frumusetea romantica a locurilor. Apa de un albastru curat invita la o partida de inot, dar cum acest lucru este interzis va trebui sa va multumiti cu o plimbare cu barca, putand ajunge astfel pe Insula Kuanghua, aflata in partea de vest a lacului.


lac


Veti avea nevoie cel putin de o zi pentru a vedea si cunoaste frumusetea zonei, dar cel mai bine este sa petreceti cat mai mult timp aici. Veti gasi numeroase temple, cum ar fi Templul Wenwu (dedicat lui Confucius si Kuankung) sau Templul Hsuanchuang. Parcul Paunului este o mica gradina zoologica, unde veti putea vizita Muzeul Fluturilor.


 


Jungli : este o localitate mica, dar care si-a castigat celebritatea nationala ca centru comercial. Este bine sa va imaginati Jungli ca pe o piata la dimensiunile unui mic oras, pentru ca aici veti gasi de toate, de la mancare si aparate, la haine, bijuterii, totul in celebra Piata Sinming. Este locul ideal pentru cei care vor sa isi cheltuiasca toti banii in Taiwan sau pur si simplu sa gaseasca un cadou deosebit pentru cei de acasa.


 


Bucataria taiwaneza


 


Arta culinara a Taiwanului este un amestec interesant de traditii si influente - venite in special din partea chineza - cu modificari ale retetelor si modului de preparare care dau unicitatea tarii. Veti gasi in Taiwan atat feluri traditionale, cat si mancaruri chinezesti (din diverse zone) sau japoneze.


Porcul, orezul, soia, sunt cele mai intalnite ingrediente, la fel ca in bucataria chineza. Carnea de vita este mult mai putin folosita, iar persoanele mai in varsta respecta o traditie nescrisa si refuza chiar si astazi sa manance carne de vita. Aceasta interdictie are o dubla origine : in primul rand se bazeaza pe refuzul de a sacrifica pentru hrana animale scumpe, utile in muncile agricole, iar in al doilea rand exista o legatura emotionala intre fermier si vitele sale.


Bucataria taiwaneza a fost influentata si de locatia geografica. Fiind o insula relativ mica, destul de inghesuita, populatia a trebuit sa caute si alte surse de hrana in afara agriculturii, culturile nefiind suficiente. Solutia ideala au fost pestele si fructele de mare, de la ton la sardine si pestisori sau crustacee, calamar, caracatita. Datorita climei sub-tropicale in Taiwan se gasesc si numeroase fructe  - papaya, banane, pepeni, citrice. In agricultura se cultiva mai ales orezul, porumbul, diverse legume, fructe, ceai. Se cresc porci si vite, iar pescuitul este o buna sursa de hrana. Siliti sa se multumeasca mereu cu foarte putin, datorita numarului redus de resurse naturale de pe insula lor, taiwanezii au dovedit o capacitate de adaptare remarcabila, combinata cu imaginatie si creativitate, reflectate in toate domeniile si mai ales in arta culinara.


Spre exemplu in Taiwan se acorda o mare atentie condimentelor folosite, in combinatii indraznete, fie ca este vorba de sos de soia, vin de orez, ulei de susan,  ridichi murate, alune, ardei iute, diverse ierburi. Sub aparenta unor feluri simple, bucataria taiwaneza ofera chiar si celor mai pretentiosi o placuta surprinza.


 


Printre cele mai populare feluri de mancare se numara : Hsinchu (galuste din carne de porc, adesea puse in supa) ; Dasi (o gustare din tofu uscat) ; Taiyang bing (unul dintre cele mai gustate produse de patiserie din Taiwan, umplut cu miere sau melasa). In partea de sud a tarii, in Tainan, exista o serie de feluri traditionale foarte cautate cum ar fi Ti-kha-bah (din carne de porc), Tai-lam ta-a-mi (taitei Tainan), He-jin-bah-oan (galuste si carne si creveti) si biscuitii din creveti.


O specialitate locala este Guancaiban, un fel de paine prajita, cu diverse umpluturi din carne. Bucatile de paine sunt inmuiate in ou, prajite bine, taiate pe lungime, umplute si apoi servite.


 

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Liviu

Este un loc foarte frumos...Cred ca asia o sa ia locul americii in curand, din punct de vedere al monopolului. Ceea ce s-a intamplat pe continentul american s-ar putea sa fi fost o "sfaraiala" de 100 de ani...nici o civilizatie si nici un imperiu nu au rezistat in timp.....s-a risipit el imperiul lui alexandru cel mare...

0 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Muzeul Louis de Funes
Muzeul Louis de Funes

A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe ...

Acasa la August Macke
Acasa la August Macke

In 1911 pictorul expresionist August Macke (unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui curent) se muta intr-o noua locuinta in orasul Bonn din Germania. Era un alt capitol in viata unui ...

Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline