Laurentiu_Z_2

De curand, in spatiul neconventional de la “Alandala” din Bucuresti, a avut loc vernisajul primei expozitii de grafica a tanarului artist care se semneaza Laurentiu Z. Curatorul expozitiei a fost Dorina Cioplea, care, si de aceasta data, s-a implicat in sprijinirea tinerilor artisti pentru care vizualul ramane o forma de comunicare a unui univers interior, propriu.

Raportandu-se la o lume infatisata sub forma anomaliilor sau a neregularitatilor izbitoare, respingatoare, care naste  monstri prin denaturarea ce sufoca acele calitati care confera pret existentei cotidiene, Laurentiu Z.  isi creeaza  propriul sau univers, inspirat de modelul realitatii percepute de el, o lume sub semnul autonomiei esteticului.

Laurentiu_Z_1

Creatiile sale denota reprezentari abstracte, portretizand, de cele mai multe ori, teme si idei aduse din viata de zi cu zi. Figura umana devine o reprezentare  antropomorfica. Privind desenele sale am observat o intermorfoza om-animal si o contopire a regnurilor. Aceasta ar fi principala trasatura stilistica a tanarului, a carui grafica imi pare inspirata de mastile din arta africana, care mi-a sarit in ochi.

Laurentiu_Z_3

O lume expresionista, intentionat distorsionata cu scopul de a crea o traire emotionala de inspiratie samanica, in care magicul si demonicul devin acea  consubstantiala suprarealitate. Trairile interioare ale lui Laurentiu Z, exteriorizate pe hartie, au reverberatii dodecafonice, exprimand armonii cromatice similare disonantelor din partiturile lui Arnold Schoenberg sau Karlheinz Stockhausen.  O pictura avertisment as putea spune, pentru ca o lume imaginara odata adusa intr-o forma perceptibila, in lumea reala, pur si simplu incepe sa existe, capata “fiinta” sau devine insufletita. Poate pentru eternitate sau poate pentru o clipa efemera…

Laura Yvette