inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

OAMENI POLITICI ROMANIa - Carte de istorie si de invatatura

0 Comentarii

Istoricul Stelian Neagoe a lansat la Editura Machiavelli enciclopedia Oameni politici Romania. Prins in vraja lecturii, cititorul uita ca, in fapt, consulta un dictionar si crede ca parcurge o lucrare literaraa, scrie academicianul Florin Constantiniu despre acest volum, iar prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu apreciaza aorizontul larg in abordarea si interpretarea activitatii personajelor (in numar total de 333) care populeaza enciclopediaa .


A


A


Florin Constantiniu si Gheorghe Buzatu apreciaza enciclopedia realizata de Stelian Neagoe, pe care o recomanda cititorilor Jurnalului National si nu numai, prin intermediul unor recenzii.


A


A


aMasivul volum al istoricului Stelian Neagoe, Oameni politici romani (Bucuresti, Ed. Machiavelli, 2007, 898 p.) trebuie evaluat pe doua coordonate: locul pe care il va ocupa in literatura de specialitate si raspunsul oferit orizontului de asteptare al marelui public cititor. O istoriografie a" i-am spune a" respectabila dispune intotdeauna, alaturi de editiile de surse, de marile sinteze consacrate problemelor fundamentale si personalitatilor ilustre, si de instrumente auxiliare, de lucru, precum bibliografiile, enciclopediile, dictionarele etc. Asa cum remarca spiritual marele bizantinist german Franz DAlger, de regula, aregii sintezelora, altfel spus marii istorici, al caror nume este asociat de ample expuneri ale istoriei nationale sau universale, privesc altitudinar a" de sus a" spre instrumentele de lucru, realizate de confrati cu o notorietate mult mai mica, punand o distanta intre aaristrocratiaa istoriografiei si apalmasiia ei. Ai totusi fara aceste instrumente de lucru marile sinteze nu se pot elabora.


A


A


Domnul Stelian Neagoe, in foarte bogata-i activitate de istoric, s-a infatisat in multiple ipostaze, de la editorul de izvoare documentare sau memorialistice pana la lucrari axate pe marile probleme ale trecutului romanesc. A inteles din propria experienta cat de necesar era un instrument de lucru care sa ofere atat specialistului, cat si cititorului obisnuit informatia necesara despre oamenii politici ai Romaniei moderne si contemporane. Cu documentatia stransa de-a lungul aostenelilor de istorica a" pentru a relua o formula a lui N. Iorga a" a oferit in volumul prezentat aici 333 de biografii ale oamenilor politici romani, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana in zilele noastrea, scrie academicianul Constantiniu.


A


A


A


 


PARTICULARITATI. In opinia sa, ceea ce particularizeaza volumul domnului Stelian Neagoe este maniera de prezentare a vietii oamenilor politici inclusi in Enciclopedie. aIn lucrarile cu acest profil, studiile, faptele, demnitatile etc. sunt insirate concis, ca intr-o fisa a serviciului de cadre/personal. Domnul Stelian Neagoe nu este insa numai un istoric, dar si un iubitor a ceea ce Iorga numea afrumusetea in scrierea istorieia. Foarte multe din articolele Enciclopedieisunt medalioane biografice cu un ales vestmant literar, altfel ca, prins in vraja lecturii, cititorul uita ca, in fapt, consulta un dictionar si crede ca parcurge o lucrare literara. Serviciul pe care volumul domnului Stelian Neagoe il va aduce specialistilor a" istorici si politologi, cu precadere a" ca si publicului iubitor de cultura este greu de cuprins in cuvinte. Oameni politici romani apare intr-o perioada cand zilnic se vorbeste de necesitatea areinnoirii clasei politice romanestia.


A


A


A


Bine! Dar cum? Votul uninominal nu poate naste peste noapte oameni de stat, patrioti integri, inteligenti, culti. Parcurgand Enciclopedia domnului Stelian Neagoe mi-am confirmat a" pentru a cata oara? a" impresia ca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana astazi clasa politica romaneasca a fost intr-un necontenit declin. Generatia pasoptista a" fauritorii Romaniei moderne a" raman, cred eu, treapta cea mai de sus a elitei noastre politice, pentru ca, apoi, succesorii lor sa coboare din treapta in treapta pana la ceea ce regele Mihai I a numit deunazi atat de corect, concis si colorat atiganiaa vietii noastre politice. Volumul domnului Stelian Neagoe nu este numai o carte de istorie, ci si una de invatatura, in intelesul unei meditatii asupra destinului natiunii romane. Pentru ca, sa nu uitam, clasa politica este o parte a natiunii si oglinda ei. Ceea ce este ea, in bine si in rau, suntem si noia, afirma academicianul Florin Constantiniu.


A


A


A


A


NECESITATEA UNEI ENCICLOPEDII. La randul sau, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu apreciaza aparitia enciclopediei lui Stelian Neagoe ca fiind ao realizare care trebuia sa vinaa. aDintre istoricii romani de azi putini sunt aceea care, precum Profesorul Stelian Neagoe, nu mai au nevoie de vreo recomandare. Nici in lumea specialistilor, nici in randul opiniei publice. Este si normal, cat timp este in discutie un istoric cu opera care a imbratisat varii domenii, a defrisat importante arhive si domenii si a' nu in cele din urma, daca nu cumva in prima ordine a' a valorificat numeroase si vaste monografii si sinteze, colectii de memorii, documente si cronologii. Iar aceasta intr-o vreme cand, inainte de 1989, ne incurajau cu dizidenta de sertar, pentru ca mai apoi sa-si etaleze merite care le lipseau, rastimp in care Profesorul Stelian Neagoe si-a amplificat in chip incredibil preocuparile istoriografice, atestand originalitate in abordari si un curaj remarcabil in tratarea si expunerea temelor considerate, de regula, dificile (?!), in afirmarea categorica a adevarurilor descoperite. Ceea ce, trebuie sa consemnam, i-au atras pretuirea si admiratia cititorului de istorie, de regula constant, bine informat in materie, pretentios si dispus dialogului liber si deschis.


A


A


Astfel ca prestigiul Profesorului, care a provocat, si continua s-o faca, suficienta invidie, inlauntrul si, culmea!, chiar in afara breslei, devine lesne explicabil, fiind si motivat, dat fiind ca se bazeaza pe fapte, vreau sa zic pe opera, nicidecum pe campanii mediatice sau aranjamente de culise (vezi, despre Profesor, volumul Omagiu istoricul Stelian Neagoe, Bucuresti, 2003, 426 pagini). Ca sa dau un exemplu, ma intreb si-l intreb pe cititor: cine nu-l cunoaste pe profesorul Stelian Neagoe a' fondatorul si directorul Casei de presa Machiavelli ori, mai cu seama, pe editorul unor volume memorialistice remarcabile purtand semnatura lui N. Iorga, I. G. Duca, Octavian Goga, Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman, Grigore Gafencu, Ion Nistor, Ion Gheorghe sau, in chip cu totul deosebit, Constantin Argetoianu, cu cele 18 volume deja valorificate intre 1991 si 2003.


A


A


Profesorul s-a preocupat de aparitia in limba romana a monografiei clasice privind relatiile germano-romane dintre 1938 si 1944, datorata marelui istoric german Andreas Hillgruber, ceea ce nu l-a impiedicat sa studieze, cu temeinice rezultate, aIstoria Unirii Romanilora (I-II), aIstoria politica a Romanieia 1944-1947, oferindu-ne concomitent o cronologie a' aIstoria Guvernelor Romanieia (1859-1999) si o aEnciclopedie a istoriei politice a Romanieia, 1859-2002. Intr-un asemenea context, aparitia masivului volum Oameni politici romani. Enciclopedie (Bucuresti, Editura Machiavelli, 2007, 897 p.), asupra caruia ne propunem sa staruim in continuare, nu reprezinta, defel, o surpriza, ci o realizare care trebuia sa vina, sa acopere un gol in opera stiintifica a profesorului Stelian Neagoe. Cu atat mai bine si mai natural, cu cat Enciclopedia atesta calitati indubitabile, demne de prestigiul autoruluia, noteaza profesorul Buzatu.


A


A


A


A


CALITATI. aFiind in discutie avantajele Enciclopediei, credem ca se impune, inainte de orice, sa retinem unele elemente esentiale, deloc putin numeroase, si anume: originalitatea demersului stiintific al autorului, intemeiat pe o vasta bibliografie si adeseori, un caz mai rar, pentru lucrari de asemenea natura, pe ample cercetari in arhivele interne; orizontul larg in abordarea si interpretarea activitatii personajelor (in numar total de 333) care populeaza enciclopedia; obiectivitatea si detasarea in expunere, sistematizarea si structurarea fericita a materiei; preocuparea pentru detaliile pe deplin semnificative, randuirea si tratarea lor ordonata, sistematica, logica si convingatoare; stilul ales si placut care indeamna pe cititor la lectura; in sfarsit, la urma, dar nu si cel mai lipsit de semnificatie, autorul a imbinat in chip placut si cu excelente rezultate analiza cu sinteza, elemente absolut necesare in lucrari de asemenea gen, iar vocile inserate (unele, veritabile micro-monografii) si portretizarile personalitatilor prezente in enciclopedie se dovedesc inspirate, veridice si categorice, in ciuda dificultatii, recunoscute, a multora dintre problemele cu care s-au confruntat ori pe care le-au infruntat eroii aflati sub lupa istoricului.


A


A


In context, precizam ca Enciclopedia dispune de o ampla si lamuritoare Prefata, din care aflam preferinta autorului pentru oamenii politici din cuprinsul secolelor al XIX-lea a' al XXI-lea, mai precis, pentru aceia care intr-un fel sau altul au marcat evolutia societatii moderne si contemporane romanesti. Din cauza unor probleme financiare legate de editarea unei enciclopedii de proportii, ne asigura autorul, a trebuit sa ne limitam la figurile politice cu totul reprezentative care au contribuit substantial la procesul de faurire a Romaniei si i-au asigurat devenirea in timp si spatiu pana in zilele noastre.


A


A


Celor 333 de figuri politice retinute le sunt consacrate aproximativ 750 de pagini, intemeiate pe o bibliografie ampla si sistematizata, succedata de o suma de anexe absolut necesare (in ordine, listele sefilor de stat si de guverne, ale liderilor partidelor politice sau ale camerelor legislative, ale titularilor ministerelor de Interne si Externe si, in sfarsit, ale domnilor si voievozilor tarilor romane).


A


A


Consider ca autorul, preocupat permanent de... dreapta judecata a eroilor sai, dispusi, in chip normal, alfabetic in volum, le-a rezervat tuturora spatii grafice echitabile, ori le-a destinat comentarii pe ma-sura. Nefiind posibil sa intram in detalii, vom retine a' pentru a incuraja pe cititorul dornic sa-si aproprie Enciclopedia a' cateva exemple. Asa, de pilda, nu este o surpriza ca la loc de cinste se situeaza, numeric si ca spatiu, dinastia Bratienilor (Constantin, Constantin I. C., Dumitru C.,Ion C., Vintila I. C. si Vintilica, Ion/Ionel I. C. si Gheorghe I.,), in total, aproximativ 30 pagini, penultimul, in cinci randuri sef de guvern, beneficiind, meritat, de toata lauda: Pentru intreaga sa opera de claditor al Romaniei Mari a' pe care a rostuit-o la standarde europene a', pentru providentialul sau noroc ce s-a rasfrant atat de benefic asupra tarii sale, Ion I. C. Bratianu (1864-1927) este cel mai mare om politic si barbat de stat al romanilor din toate timpurile...


A


A


Cum am putea sa incheiem mai bine... decat facand loc patrunzatoarei caracterizari ce i-a facut-o ministrul Frantei pe langa Guvernul razboiului intregirii nationale, contele de Saint-Aulaire: Excela prin a castiga fara sa-si faca dusmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit in el cele mai inalte calitati, care il fac unul din marii oameni de stat ai generatiei sale, mult mai mare decat cei trei mari: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la tari mici, oameni mari (p. 112-113).a


A


A


A


 


A.I. CUZA


aAlexandru Ioan Cuza a avut o Domnie scurta, de nici sapte ani de zile, dar plina de mari impliniri pe plan extern si intern. Domnitorul Unirii a prezidat cu ravna si pricepere crearea Statului national roman moderna


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


 


 


BARBU CATARGIU


aTanarul om politic n-a avut insa reticente in critica strambatatii, precum afacerea Trandafilof sau modifi-carea regimului dotala


A


Stelian Neagoe, Doctor in istorie


 


 


 


P.P. CARP


aCaustic, mereu in ofensiva, afirmand, si nu justificand a' oratorul Carp era temut atat de


adversarii politici national-liberali, cat si de propriii tovarasi de crez conservatora


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


A


 


CAROL I


aRegele Carol a fost un protector al culturii nationale. A creat fundatii,a sprijinit initiativele tiparirii unor opere fundamentale ale gandirii si creatiei romanestia


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


 


 


MAREAALUL ANTONESCU. Profesorul Buzatu remarca totodata ca anu scapa atentiei si unei juste pretuiri, bineinteles, Maresalul Ion Antonescu, de la a carui nastere se vor implini in curand 125 de ani (1882-1946): Cazul Maresalului Antonescu are unele similitudini cu cel al lui Alexandru Marghiloman. Diferenta este ca destinele Romaniei Mari erau pe atunci (in epoca primului razboi mondial) diriguite de un Ionel Bratianu, pe cand la 1946 Romania mutilata era sub garbaciul sovietic, manuit salbatic de emulii de pe cheiurile Dambovitei...


A


A


In privinta fostului Conducator al Statului roman, Ion Antonescu, judecata oamenilorsi-a dat verdictul si sentinta a fost de mult executata. Este, prin urmare, un


nonsens sa cauti astazi sa culpabilizezi un intreg popor roman a' recunoscut pentru secularele sale sentimente de toleranta a' in numele catorva factori responsabili si al zelosilor lor executanti, carora, in posteritate, nu le-a mai ramas decat judecata lui Dumnezeu. Remember! Da, asta da... Omul aflat sub vremi, supus greselilor, Maresalul Antonescu, isi va afla totdeauna locul a' cu toate ale sale a' in istoria romanilor(p. 26-27)a. Gheorghe Buzatu isi incheie pledoaria pentru acest volum afirmand: aCititorul, netagaduit, a concluzionat: enciclopedia Oameni politici romani, aparuta sub semnatura profesorului Stelian Neagoe, trebuie citita, nicidecum povestita!a.


A


A


A


IPOSTAZE


aDomnul Stelian Neagoe, in foarte bogata-i activitate de istoric, s-a infatisat in multiple ipostaze, de la editorul de izvoare documentare sau memorialistice pana la lucrari axate pe marile probleme ale trecutului romanesc. A inteles din propria experienta cat de necesar era un instrument de lucru, care sa ofere atat specialistului, cat si cititorului obisnuit informatia necesara despre oamenii politici ai Romaniei moderne si contemporanea


A


academician Florin Constantiniu


A


A


A


VALOARE


aDintre istoricii romani de azi, putini sunt aceia care, precum profesorul Stelian Neagoe, nu mai au nevoie de vreo recomandare. Nici in lumea specialistilor, nici in randul opiniei publice. Este si normal, cat timp este in discutie un istoric cu opera care a imbratisat


varii domenii, a defrisat importante arhive si domenii si a' nu in cele din urma, daca nu cumva in prima ordine a' a valorificat numeroase si vaste monografii si sinteze, colectii de memorii, documente si cronologiia


A


prof. univ. dr.Gheorghe Buzatu


 
Gabriela Antoniu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Horatiu Malaele Editie speciala
Horatiu Malaele - Editie speciala

23 august 2019, ora 20, Cinema Pro, Bucuresti Un nou proiect purtand semnatura lui Horatiu Malaele, maestrul fiind secondat pe scena de fiul sau, Bogdan Malaele, si de muzicianul Radu Captari, la ...

A fost lansat trailer ul filmului Doctor Sleep continuarea clasicului The Shining
A fost lansat trailer-ul filmului Doctor Sleep, continuarea clasicului The Shining

Studiourile Warner Bros au lansat primul trailer al filmului " Doctor Sleep ", continuarea celebrului " The Shining ", ecranizarea romanului omonim de Stephen King (unul dintre ...

Salonul international de carte Bookfest 2019
Salonul international de carte Bookfest 2019

29 mai - 2 iunie 2019, Romexpo, Bucuresti Descopera cartile verii, lansari, reduceri, promotii si alte surprize la editia a XIV-a a Salonului International de Carte Bookfest Salonul International de ...

Jeff Koons stabileste recordul pentru un artist in viata peste 91 de milioane de dolari
Jeff Koons stabileste recordul pentru un artist in viata: peste 91 de milioane de dolari

O sculptura din otel realizata de artistul plastic Jeff Koons s-a vandut recent in cadrul unei licitatii Christie's la New York pentru suma record de 91.1 milioane de dolari, un record absolut pentru ...

Transylvania Comic Con la BT Arena din Cluj Napoca
Transylvania Comic Con la BT Arena din Cluj-Napoca

18 - 20 octombrie 2019, BT Arena (Sala Polivalenta), Cluj-Napoca Dupa ce mai multe editii ale East European Comic Con s-au bucurat de succes la Bucuresti, cel mai important eveniment de gen in partea ...

Programul cinematografelor

Hollywood Multiplex Lacrimi de iubire - 13.45; 16.00; 18.15; 20.30; 22.45 Dulcele sarut al Daliei - 14.15; 19.45; 22.30 Piratii din Caraibe: Cufarul Omului Mort - 16.45 Hartia va fi albastra - 14.00; ...

Portal renascentist in centrul istoric

In cadrul lucrarilor de reabilitare a imobilului aflat in proprietatea lui Ducu Gavan si situat pe strada Liviu Rebreanu, cu putin mai sus de Parchet, a fost descoperit un portal de piatra, element ...

"A fost sau n-a fost?", la Festivalul Nouveau Cinema din Montreal

Lungmetrajul de debut al regizorului roman Corneliu Porumboiu va fi prezentat la Festivalul Nouveau Cinema din Montreal, in cadrul sectiunii internationale Louve D'Or. Proiectiile sunt programate pe ...

Bucurestii de altadata

"Gardianul" impreuna cu Editura Albatros va ofera, incepand din 17 decembrie, "Bucurestii de altadata", de Constantin Bacalbasa, editia completa, inclusiv "Capitala sub ocupatia dusmanului". ...

Sibiul, in UNESCO doar cu Dumbrava Sibiului?

Unul dintre premiile UNESCO se va numi in viitor Premiul "Dumbrava Sibiului" si va fi acordat pentru patrimoniu etnic competitorilor din toate tarile membre UNESCO. Vizita recenta, la Muzeul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vara de Gunnar Berndtson Vara de Gunnar Berndtson
Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele ...
Alte recomandari:
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Kelso Scotia Kelso, Scotia Situat la mica distanta de granita cu Anglia, un loc unde veti intalni cateva obiective si monumente istorice surprinzatoare, Kelso este in prezent o mica localitate scotiana cu ceva mai mult de 5500 de locuitori, locul unde puteti descoperi unele dintre ... Alte destinatii: Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Vieti duble 2019
Vieti duble (2019) Un film de Olivier Assayas Cum sa te adaptezi atunci cand lumea din jurul tau se schimba atat de rapid, iar valorile si lucrurile in care credeai ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Limbajul uitat de Erich Fromm
Limbajul uitat de Erich Fromm De ce visam? De ce in fiecare noapte (chiar daca a doua zi nu ne aducem aminte decat fragmente) mintea noastra inventeaza povesti fascinante sau ......
+ alte recomandari: Carte Artline