inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romanii care au cucerit Cannes-ul

0 Comentarii
Anul acesta, la editia 60 a Festivalului de Film de la Cannes, cinematografia romaneasca si-a mai trecut in palmares inca trei premii, pentru peliculele regizorilor Cristian Mungiu si regretatului Cristi Nemescu.

Astfel, Cristian Mungiu, cu pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", a castigat marele premiu Palme D`Or si premiul FIPRESCI " premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film.

Filmul ii are in rolurile principale pe: Adi Carauleanu, Luminita Gheorgiu, Vlad Ivanov si Anamaria Marinca. Actiunea filmului se plaseaza in 1987, cand doua studente caministe incearca sa faca rost de bani pentru un avort, ilegal pe vremea aceea.

Regretatul Cristi Nemescu a fost premiat postmortem, la sectiunea "Un Certain Regard", cu pelicula "California Dreaming. Sectiunea "Un Certain Regard" se adreseaza tinerilor cineasti, iar peliculele premiate beneficiaza de ajutor pentru a fi distribuite in Franta.

"California Dreamin" ii are in distributie pe Maria Dinulescu, Razvan Vasilescu, Armand Assante si Jamie Elman. Pelicula are la baza o intamplare reala - in 1998, in timplul conflictului din Kosovo, un tren ce transporta echipament militar american a fost oprit langa Craiova pe motiv ca nu avea toate actele necesare, ci doar aprobarea verbala a Guvernului roman.

Este pentru prima oara cand Romania castiga mult ravnitul premiu Palme D`Or pentru un lungmetraj si pentru a treia oara cand se castiga acest premiu, dupa ce, in 1957, Ion Popescu Gopo si-l adjudeca pentru scurtmetrajul "Scurta istorie" si Catalin Mitulescu, in 2004, pentru pelicula "Trafic".

Un alt castig pentru cinematografia romaneasca o reprezinta prezenta in juriul sectiunii "Un Certain Regard?" regizorului Cristi Puiu.

Primul cineast roman prezent in juriul de la Cannes a fost Ion Popescu Gopo, in 1961. 7 ani mai tarziu, scriitorul Mihnea Gheorghiu a jurizat filmele selectate la categoria scurtmetraj.

Dupa Revolutie, au mai fost in juriul competitiei jurnalistele Ecaterina Oproiu si Eva Sarbu, ultima prezenta romaneasca inregistrandu-se in 1991.


11 filme romanesti premiate la Cannes

Ion Popescu Gopo a deschis calea premiilor romanesti la Festivalul de Film de la Cannes, cu scurtmetrajul sau "Scurta istorie", pentru care a castigat premiul Palme D`Or.

Opt ani mai tarziu, in 1965, Liviu Ciulei a castigat, cu pelicula "Padurea Spanzuratilor" - prezentata si anul acesta in cadrul festivalului, premiul pentru regie.

In 1966, regizorul Mircea Muresan a castigat premiul pentru debut cu pelicula "Rascoala", iar trei ani mai tarziu, "Cantecele renasterii", in regia lui Mirel Iliesiu, a primit Marele Premiu pentru scurtmetraj si mentiunea speciala a Comisiei Tehnice.

La 5 ani de la Revolutie, cinematografia romaneasca a avut inca doua succese - unul cu pelicula "Calatorie la oras", regizata de Corneliu Porumboiu, care a castigat premiul al doilea la sectiunea a??Cinemafondationa??, iar cel de-al doilea cu scurtmetrajul "Trafic" al lui Catalin Mitulescu, care a castigat premiul Palme D`Or.

Un an mai tarziu, in 2005, Cristi Puiu a castigat premiul "Un Certain Regard" pentru pelicula "Moartea Domnului Lazarescu".

In 2006, actrita Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare al sectiunii "Un Certain Regard", pentru rolul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu.

Tot in 2006, Corneliu Porumboiu a castigat premiul Camera D`Or pentru lungmetrajul "A fost sau n-a fost".

Finantarea filmelor romanesti

Finantarea proiectelor romanesti, cu ajutorul Centrului National al Cinematografiei CNC, este un subiect ce a nascut multe controverse, iar premiantii nostri de la Cannes nu au avut intotdeauna sprijinul CNC-ului pentru proiectele lor, premiate peste hotare si, ulterior, si in tara noastra.

Astfel, in anul 2004, proiectul de scenariu "Moartea domnului Lazarescu" nu a fost selectat de catre juriul CNC pentru a obtine finantare, ulterior proiectul a fost terminat, dupa ce regizorul, Cristi Puiu, s-a adresat Ministrului Culturii de atunci.

"Moartea domnului Lazarescu" a castigat in 2005, premiul sectiunii "Un Certain Regard" la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula a castigat de asemenea zeci de premii internationale, fiind prezentat in Statele Unite, unde a fost inclus in topul celor mai bune filme ale anului, alaturi de regizorul sau.

In urma concursului de scenarii organizat de CNC in anul 2006, regizorului Cristi Puiu i-au fost respinse doua filme la sectiunea dezvoltare de proiect. In urma acestei decizii regizorul a anuntat ca nu va mai participa pe viitor la acest concurs in semn de protest fata de modul de functionare a institutiei.

Ulterior i s-a alaturat si regizorul Thomas Ciulei care a acuzat, la acea vreme, coruptia CNC "bine ascunsa prin finantarea proiectelor unor cineasti romani (Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Cristi Mungiu), un simplu alibi, ca CNC-ul sa fie folosit mai departe ca un izvor nesecat pentru sustinerea nonvalorii".

400 de oameni de cultura (printre care actorii Victor Rebengiuc, Florin Piersic Jr, criticii Mihai Chirilov, regizorul Radu Afrim) au inaintat un protest Ministerului Culturii, prin care isi exprimau sprijinul pentru regizorul Cristi Puiu, pentru imbunatatirea regulamentului de selectie a concursului organizat de CNC.

In scrisoarea deschisa, cei 400 de oameni de cultura precizau ca cel mai mare credit de productie a fost acordat regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru un proiect care-l va readuce pe ecrane pe comisarul Moldovan. Tot Nicolaescu s-a aflat pe locul intai si la sectiunea filmelor documentare si de animantie.

Sergiu Nicolaescu declara atunci despre proiectul sau: "sunt 50 % sanse sa fie un esec". De asemnea, peliculele lui Nicolaescu au intrat in trei festivaluri de-a lungul timpului, conform declaratiilor regizorului.(L.B)
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Seara camerala cu Metamorfozele dupa Ovidiu

Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania si Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski prezinta, de la ora 19.00, in Sala Teatrului, o seara camerala. Cristina Bot la oboi si ...

Scurtmetraje romanesti, proiectate la "Europa Lounge" din Hamburg

Proiectul "Europa Lounge", organizat de Fundatia Korber la Hamburg, este destinat anul acesta Romaniei. In fiecare an, Europa Lounge aduce in fata publicului german tineri artisti dintr-o anumita ...

Tigrisorul fara dungi la "Seara povestilor"

In cadrul noului program lansat de Teatrul "Ion Creanga" saptamana trecuta, "Seara Povestilor", astazi, la ora 18.00, va avea loc pe scena din Piata Amzei reprezentatia spectacolului "Tigrisorul ...

Proiectele pentru finanţarea institutiilor de cultură trebuie depuse pana la sfarşitul lunii noiembrie

Sefii instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean vor trebui ca pana la sfarşitul acestei lunii să depună proiectele pentru activităţile pe care doresc să le desfăşoare anul ...

Hergé continua sa traiasca prin 'Aventurile lui Tintin'

-- "Sceptrul lui Ottokar" si "Crabul cu Clestii de Aur" din seria "Aventurile lui Tintin" vor fi lansate, in 15 noiembrie, la Ministerul Culturii si Cultelor. "Aventurile lui Tintin" este o colectie ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline