inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Regizori de top

0 Comentarii
Lucian Pintilie si Liviu Ciulei - realizatori care s-au remarcat  in teatru si film.

 


Cel mai important regizor roman din primele decenii ale secolului al XX-lea a fost Paul Gusty, numit in 1907 director de scena la Teatrul National din Bucuresti. In montarile sale, Gusty a pus accent pentru prima data pe introspectia personajelor.


Victor Ion Popa a deschis stagiunea 1924-1925 a Teatrului Popular, infiintat in 1921,  cu "Micul Eyolf" de Ibsen. Regizorul a folosit pentru prima data spatii neconventionale, montand "Apus de soare" langa ruinele de la Suceava si Putna.


Ion Sava, cel mai de seama regizor al perioadei dintre cele doua razboaie mondiale, a montat in 1946 "Macbeth", de Shakespeare, cu masti, la Teatrul National Bucuresti. Sava este si initiatorul spectacologiei, in care regia este considerata o stiinta, bazata pe logica pur arhitecturala.


Regizorii Sica Alexandrescu si Moni Ghelerter s-au remarcat intre anii 1948-1954. Teatrul National bucurestean a prezentat la Teatrul Natiunilor din Paris spectacolele "O scrisoare pierduta", montat de Sica Alexandrescu, si "Ultima ora" de M. Sebastian, in regia lui Moni Gherleter.


De la Ciulei incoace


Teatrul Bulandra s-a infiintat in 1947, in jurul personalitatii Luciei Sturdza Bulandra. Odata cu sosirea lui Liviu Ciulei, in 1957, teatrul cunoaste o perioada de emancipare artistica si de resincronizare la spiritul de avangarda al artelor. Este perioada marilor spectacole clasice, realizate de Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, care au impus, alaturi de Radu Penciulescu, David Esrig, Vlad Mugur, o adevarata scoala de regie. Liviu Ciulei a abordat marii autori clasici, de la Shakespeare la Gorki, Buchner, Caragiale, G.B. Shaw, Williams sau Brecht, mizand pe "reteatralizarea teatrului" impotriva naturalismului. Teza "reteatralizarii" a insemnat pastrarea unui permanent echilibru intre imaginatie si solida cunoastere a mijloacelor tehnice de regie.


Regizorul Radu Penciulescu a dezvoltat o alta teza, a teatrului-ceremonial laic, in spectacole clasice, si a eliminat din scena elementele greoaie si decoratiile traditionale. Anii '70 si '80 au adus spectacole importante, create de Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu, Valeriu Moisescu. Din noile promotii regizorale au facut cariera Andrei Serban, Silviu Purcarete, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Victor Ioan Frunza, Alexa Visarion.


De pe scena, pe marele ecran


Numarul marilor regizori de film din Romania, de la primul film romanesc de fictiune, "Amor fatal"(1911) pana la premierele anului 2006, poate varia, in functie de criteriile de selectie, intre cativa si cateva zeci. Potrivit criticilor insa, criteriul calitatii restrange numarul la cateva nume.


Lucian Pintilie si Liviu Ciulei sunt exemple incontestabile de mari regizori romani care au facut performanta atat pe marele ecran, cat si pe scena. "Lucian Pintilie, pentru "Reconstituirea", pe care cei mai multi profesionisti - atat cineasti, cat si critici - il considera cel mai bun film romanesc din toate timpurile", a explicat criticul de film Alex Leo Serban.


Pentru criticul Andrei Gorzo, motivul nominalizarii lui Liviu Ciulei a fost unul dintre cele mai simple: "Suntem o cinematografie cu putine filme clasice autentice, iar "Padurea spanzuratilor" (1964) este in capul oricarei liste". Serban a argumentat altfel: ""Padurea spanzuratilor" este singurul nostru premiu de regie la Cannes."


95 de ani de film


Cronologic, "lista" marilor regizori de film incepe cu Jean Georgescu, votat si de Gorzo, "pentru fluenta si lejeritate, doua virtuti imense intr-o cinematografie care cel mai adesea a fost impiedicata si greoaie", dar si de Sava, pentru "O noapte furtunoasa" (1943), dupa I.L. Caragiale, si "Directorul nostru" (1955). "Pentru Victor Iliu e suficient sa spunem un nume", a explicat Sava, "La moara cu noroc" (1955), dupa Slavici. "Ion Popescu Gopo este geniul desenului nostru animat, cu Palme d’Or obtinut la Cannes pentru "O scurta istorie" (1957) si un foarte bun film de lungmetraj cu actori, "De-as fi... Harap Alb" (1965)", a adaugat Sava.


Mircea Daneliuc a fost nominalizat si de Serban, si de Sava, pentru "Proba de microfon" (1979) si "Iacob"(1987), respectiv, "Cursa" (1975) si "Glissando" (1983).
Cristi Puiu a fost propus pentru "Moartea domnului Lazarescu", premiat la Cannes in 2005, la sectiunea "Un Certain Regard".


Alte nominalizari


Dan Pita este un cineast care a avut un destin tragic: "A inceput foarte bine si s-a nenorocit dupa 1990, cu o evolutie inegala si niste rezultate catastrofice in ultimul moment", spune Sava. Pita a castigat Ursul de Argint la Berlin pentru "Pas in doi" (1985) si Leul de Argint la Venetia pentru "Hotel de lux" (1992). Alexandru Tatos este optiunea lui Gorzo, "pentru ca in vremuri grele s-a inversunat sa mentina un standard foarte inalt de onestitate, si pentru lipsa de pretentii, si pentru filmul "Secvente" (1982)".


Nae Caranfil a facut patru filme, dar "cel mai bun film al lui a fost primul, "E pericoloso sporgersi" (1993)", potrivit lui Sava. Din generatia tanara, Sava a spus insa ca mai exista doua nume de tineri cineasti ce ar trebui sa se regaseasca printre marii regizori romani: Cristian Mungiu, pentru "Occident" (2003), si Corneliu Porumboiu, pentru "A fost sau n-a fost?", premiat la Cannes 2006.
premiat la cannes


Lucian Pintilie (n. 1933) a montat o serie de spectacole antologice la Teatrul Bulandra din Bucuresti: "Copiii soarelui" (1961), "D’ale carnavalului" (1966), "Livada cu visini" (1967), "Revizorul" (1972), spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie.


Radu Penciulescu, absolvent al IATC-ului, in 1956, a infiintat si a condus Teatrul Mic. A fost regizorul care a montat in premiera romaneasca spectacolele "Ciocarlia" de Anouilh, "Doi pe un balansoar" de Gibson, "Tango" de Mrozek.
Din 1973, traieste in Suedia, unde este profesor de regie.


Ion Popescu Gopo (1923-1989) Este cel mai sonor nume din istoria animatiei romanesti, cu peste 35 de filme in palmares, cu cronici si premii pe masura. A castigat Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes, in 1957, pentru "O scurta istorie".


Cristi Puiu (n. 1967) a facut putine filme, dar a luat premii importante: "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" (2004) a primit Ursul de Aur la Berlin, iar "Moartea domnului Lazarescu" (2005) a luat premiul sectiunii "Un Certain Regard", la Cannes.


Premiat la Cannes


Liviu Ciulei (n. 1923-foto) a studiat arhitectura si teatrul. A debutat ca actor in 1946, in "Visul unei nopti de vara", la Teatrul Odeon, si s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti (mai tarziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, cu "Omul care aduce ploaia", de Richard Nash. In 1961, a devenit celebru cu montarea piesei lui Shakespeare "Cum va place". In 1965, Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul "Padurea spanzuratilor". A fost mai mult de 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in SUA, Canada si Australia.


Propune-ti favoritul la "Mari Romani"!


Nominalizari


Saligny a reinventat constructia de poduri
Anghel Saligny (1854-1925) este unul dintre cei care au pus bazele ingineriei romanesti, autor a numeroase inventii si solutii unice in proiectarea si construirea podurilor si a constructiilor industriale. Cea mai cunoscuta realizare a sa este podul de la Cernavoda, cel mai lung din Europa in anii in care a fost construit, 1890-1895. Proiectul sau a revolutionat constructia de poduri, introducand un sistem nou de grinzi cu console pentru suprastructura podului si folosind otelul moale in constructia pentru tabliere de poduri.

Voteaza


Pe acelasi subiect: Cristi Puiu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Valentin Ceausescu in litigiu cu Muzeul National de Arta al Romaniei

Comunicat MNAR referitor la procesul intentat de Valentin Ceausescu Valentin Ceausescu a solicitat Muzeului National de Arta al Romaniei anumite bunuri culturale mobile indisponibilizate de catre ...

Noua zile record la Opera Comica pentru Copii cu 42 de spectacole sold out
Noua zile record la Opera Comica pentru Copii, cu 42 de spectacole sold-out

In perioada 27 martie – 4 aprilie, Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii, prezinta un numar record de spectacole pentru cei mici: 42 de reprezentatii in cele trei sali din sediul de ...

Ileana Principesa de Romania
Ileana, Principesa de Romania

Dramatizare dupa romanul autobiografic " Traiesc din nou ": Edith Negulici Un spectacol de si cu LIANA CETERCHI Sunet si video: Luca Achim, Teodora Toader Fotografii: Steluta Popescu Cu ...

Targul de Florii la Muzeul National al Taranului Roman
Targul de Florii la Muzeul National al Taranului Roman

30 martie – 1 aprilie 2018, intre orele 10 si 18 Duminica cea de pe urma din Paresimi sau din Postul mare este cunoscuta sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlastarelor. De ...

Dansul de societate la moda

Dansul de societate este considerat a fi forma simplificata a dansului sportiv, accesibila neprofesionistilor, lansat in spatiul american. Astfel in SUA si Canada, dansul de societate a devenit o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline