inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Programul spectacolelor la Teatrul National din Cluj, martie 2012

0 Comentarii

ANUL PORTILOR DESCHISE - Programul Teatrului National din Cluj (P-ta Stefan cel Mare nr. 2-4, 400192, Cluj-Napoca, Romania), martie 2012


 


SALA MARE


Marti, 6 martie, ora 19:00


Machiavelli: Arta terorii de Robert Cohen


traducerea: Eugen Wohl


regia: Razvan Muresan


scenografia: Adrian Damian


muzica originala: Serban Ursachi


distributia:


Machiavelli – Radu Largeanu
Cesare Borgia – Ionut Caras
Leonardo da Vinci – Cristian Grosu
Piero Soderini – Ruslan Barlea
Dorotea Caracciolo – Patricia Boaru
Marieta Machiavelli – Anca Hanu
Biagio – Miron Maxim
Alessandro de Medici – Silvius Iorga


Robert Cohen este regizor, traducator, dramaturg si teoretician al teatrului. Supranumit, datorita multiplelor sale valente, „un om de teatru al Renasterii”, in aceasta piesa el aduce in prim-plan figura lui Niccolo Machiavelli (1469 – 1527),  scriitor si om politic celebru al Renasterii italiene.


Machiavelli era un admirator fara oprelisti al lui Cesare Borgia, care, desi lipsit de orice simt moral l-a impresionat pentru mintea clara si energia caracterului sau. Daca acestea lipsesc, atunci “moralitatea, religia, libertatea si virtutea sunt simple fraze. Dimpotriva, cand energia caracterului se reface, atunci se reface tot restul” credea Machiavelli, care preamareste aceasta energie chiar in rau.


In analiza facuta operei de capatai a lui Machiavelli, Il Principe, Francesco de Sanctis comenteaza: “principele trebuie sa faca impresia cea mai buna si, daca nu vrea sa fie, cel putin sa para religios, bun, iertator, protector al artelor si al oamenilor de talent. Si sa nu se teama ca va fi descoperit; deoarece oamenii sunt in mod natural simpli si creduli. Ceea ce are mai mult efect asupra lor este frica: principele sa caute a se face temut mai mult decat iubit. Sa evite mai ales a se face urat sau demn de dispret”, Machiavelli fiind de acord cu « faptele care inspaimanta; nu admite pe acelea care merita ura sau dispretul. Demn de ura este raul facut cu placere, fie din pasiune, fie din fanatism si fara nici un scop ».


Durata spectacolului: 1 h 50 min.


Recomandare de varsta: 16 +



Marti, 20 martie, ora 19:00


PREMIERA - Biloxi Blues de Neil Simon


Traducerea: Stefan Statnic


Regia: Cristian Nedea


Decor, recuzita: Adrian Damian


Costume: Maria Leordean


Distributia: Catalin Herlo, Matei Rotaru, Radu Largeanu, Cristian Grosu, Miron Maxim, Cristian Rigman, Adrian Cucu, Ramona Dumitrean, Romina Merei, Ruslan Barlea, Silvius Iorga si studenti de la Facultatea de Teatru si Televiziune



Joi, 22 martie, ora 19:00


Biloxi Blues de Neil Simon



Sambata, 24 martie, ora 20:00


All in - Stand-up comedy cu Dragos Pop



Joi, 25 martie, ora 19:00


D’ale carnavalului de I.L. Caragiale


Regia: Mona Marian


Scenografia: Eugenia Tarasescu-Jianu


Muzica: Corina Sirbu


Distributia: Cristian Grosu, Ovidiu Crisan, Adrian Cucu, Cristian Rigman, Radu Largeanu, Romina Merei, Elena Ivanca / Ramona Dumitrean, Silvius Iorga, Miron Maxim, Patricia Boaru, Adriana Bailescu, Catalin Codreanu, Anca Hanu


Regizoarea Mona Marian despre spectacol: „Lumea pe care o restituie fiecarei generatii de spectatori teatrul lui Caragiale este inevitabil recunoscuta de fiecare data, in primul rand datorita disperantei sale actualitati. Orice context istoric, cultural sau social romanesc, repune obstinat in scena cotidianului nostru personajele carora Caragiale pare sa le fi surprins prototipurile cu o inegalabila genialitate de creator, de sociolog si analist politic. Cum ar putea, deci, un regizor, oricare i-ar fi preferintele sau sensibilitatile, sa nu cada si sa nu tot recada, ca intr-un spatiu initiatic prescriptiv, in capcanele pe care dramaturgul, iata, ni le-a intins peste secole?”


Durata spectacolului: 2 h 45 min., cu o pauza


Recomandare de varsta: 16 +



Marti, 27 martie, ora 19:00

Insula de Gellu Naum - spectacol-concert de Ada Milea


scenografia: Valentin Codoiu


asistent regie: Andreea Iacob


distributia: Catalin Herlo, Miron Maxim, Anca Hanu, Adrian Cucu, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Irina Wintze, Adriana Baileascu, Romina Merei, Silvius Iorga, Cristian Rigman, Ada Milea


Piesa Insula a fost scrisa de Gellu Naum in anul 1966, fiind publicata in volum (Insula, Ceasornicaria Taus. Poate Eleonora) treisprezece ani mai tarziu, in 1979, la Editura Cartea Romaneasca din Bucuresti.

In scrierea acestui text Gellu Naum a folosit ca sursa de inspiratie romanul lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe. Scriitorul porneste de la “cateva repere mari ale cartii - naufragiul pe insula pustie, eforturile de supravietuire ale protagonistului, intalnirea cu personajul Vineri, salbaticul a carui educatie se face in spirit european” construind “o actiune multiplu ramificata, ce angajeaza multe dintre conventiile literaturii de aventuri si de senzatie”, afirma criticul Ion Pop.


Personajele trec dincolo de “reperul livresc initial, fiind imprumutate din spatiul mare al literaturii de aventuri, de la piratul cu picior de lemn, la misionarul trimis in colonii, ori capetenia bastinasilor de pe insula, chiar si o Sirena abandonata”, iar “masinaria textuala mostenita e chemata sa produca mereu situatii «senzationale», infruntari spectaculoase (…) majoritatea personajelor descoperindu-si pe parcurs un anumit grad de rudenie. Tradari sentimentale, rapiri, batalii, expeditii sunt convocate intr-o comedie spumoasa, inventiva, in care comicul e alimentat (…) de jocul diverselor categorii de automatisme. De jocurile de limbaj, de exploatarea intertextualitatii.”


Durata spectacolului: 1 h



Duminica, 29 martie, ora 19 :00


Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman - dupa romanul cu acelasi titlu de Ken Kessey


regia : Marius Oltean


scenografia : arh. Horatiu Mihaiu


cu : Ionut Caras, Cristina Pardanschi, Dragos Pop, Dan Chiorean, Petre Bacioiu, Catalin Herlo, Ruslan Barlea, Adrian Cucu, Silvius Iorga, Sorin Misiriantu, Ileana Negru, Patricia Boaru, Adriana Bailescu, Virgil Muller, Emanuel Petran, Radu Largeanu, Catalin Codreanu


Aparut in 1962, sub semnatura unui autor in varsta de 27 de ani, romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci de Ken Kesey era una din expresiile artistice ale miscarii contestatare care a strabatut America anilor ’60, imbracand forme  foarte diverse. Eroul sau McMurphy nu era propriu-zis un tanar „hippy” dar protestul sau impotriva oricarei samavolnicii se inrudea cu acela al participantilor la faimoasele „campus”-uri, la marsurile si demonstratiile generatiei „beat”, care cereau libertate, pace, dragoste si flori. Un protest la fel de sincer, la fel de poetic, la fel de anarhic.


Meritul montarii e ca isi propune si reuseste sa respecte scenariul, oferind actorilor indelung asteptatul moment al rolurilor de compozitie. Scenele de delir colectiv dezvaluie o atenta dozare a energiilor. Veti avea parte de ras ori de plans, in orice caz de momente care au de-a face cu omenescul si cu variatele sale aspecte. Pentru ca uneori, poti gasi o casa de nebuni vis-a-vis de casa ta.


Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman a avut premiera in stagiunea 1998-1999, la 27 decembrie 1998, jucandu-se zece ani pe scena Nationalului clujean.


Se reia acum cu noi interpreti ai catorva dintre roluri: Ionut Caras in rolul lui McMurphy, Catalin Herlo ca dublura pe rolul Scanlon, Silvius Iorga in rolul Ruckly, Patricia Boaru in rolul Candy Star, Adriana Bailescu in rolul Sandra, Radu Largeanu in rolul Ellis, Catalin Codreanu in rolul Matterson, rezultand o structura omogena cu „veteranii” spectacolului.


Durata spectacolului : 2 h 30 min., cu o pauza


 


Studioul “Euphorion”



Sambata, 3 martie, ora 19:00


PREMIERA - Bravul nostru Micsa! de Radu Tuculescu


Regia: Tudor Lucanu


Scenografia: Adrian Damian


Sound-design si muzica: Serban Ursachi


Asistent scenografie: Maria Leordean


Distributia: Matei Rotaru, Dragos Pop, Emanuel Petran, Eva Crisan, Catalin Codreanu, Camelia Curutiu, Viorica Mischilea, Angelica Nicoara



Miercuri, 7 martie, ora 19:00


Zenobia, dupa Gellu Naum


scenariul si regia: Mona Marian


scenografia: Eugenia Tarasescu-Jianu


muzica: Corina Iosif


distributia: Cornel Raileanu, Cristian Rigman, Romina Merei, Petre Bacioiu, Anca Hanu, Radu Largeanu, Cristian Grosu, Miron Maxim, Maria Munteanu, Eva Crisan, Elena Ivanca, Angelica Nicoara, Silvius Iorga


Monica Lovinescu scrie despre Zenobia ca “Un poem – si poate, cu atat mai mult, un pohem al lui Gellu Naum – nu poate fi descris. Cartea aceasta de cautare (in sensul de «quete»), de parcurs initiatic, de semne malefice sau benefice emise de obiecte, de laborioasa descifrare a unui sens ascuns, capabil sa remedieze nonsensul mizeriei noastre existentiale, ar suferi mai mult decat altele de povestirea unei actiuni ce nu e decat aparenta. Ajunge sa spunem, fara a trada, cu vorbele autorului, ca datoria Zenobiei si a naratorului-autor este «de a mentine treaza dragostea in lume». O datorie ce pare lesne de suportat cata vreme se afla ascunsi intr-o scorbura de copac printre mlastini, dar devine irealizabila in orasul unde naratorul va rataci de-a lungul unui interminabil coridor kafkian, in cautarea a ceea ce gasise deja, pierduse si nu va regasi decat reintors in mlastinile de unde emana parca o memorie primordiala”.


Durata spectacolului: 1 h 55 min.



Miercuri, 14 martie, ora 19:00


Conul Leonida fata cu Reactiunea de I.L. Caragiale


regia si scenografia: Laurian Oniga


distributia: Ovidiu Crisan, Romina Merei, Lucia Wanda Toma


„Politicianul” Leonida a inlocuit tribuna politica/cafeneaua cu odaia modesta dintr-o mahala bucuresteana, auditoriul fiind format dintr-o singura persoana: Efimita. Aici sotia nu mai este femeia matura, cu umor, care-i intelege balivernele, mai mult dintr-o datorie conjugala, ci o tanara care-l priveste cu veneratie si infiunita iubire. La inceputul povestii, Leonida este un barbat maret, iar la sfarsit, un iepure fricos, speriat la culme de infernul de afara, care, pentru Efimita e „revolutie”, pentru Leonida „reactiune”, iar pentru Safta, un „obicei mitocanesc”, cand, de fapt, este o simpla petrecere, ce-i drept, cam zgomotoasa.


Durata spectacolului: 1 h



Vineri, 16 martie, ora 19:00


Cerere in casatorie de A. P. Cehov


versiune scenica de Sorin Misiriantu


cu: Cornel Raileanu, Sorin Misiriantu, Adriana Bailescu


Un spectacol care dezvaluie complet si abrupt spiritul slav, in care extremele fac casa buna. intr-o succesiune rapida se trece de la iubire la ura, de la prietenie la dusmanie, de la intelegere la cearta.


Durata spectacolului : 1 h


 


Duminica, 18 martie, ora 19:00


Saruta-ma de Vlad Zografi


scenariul si regia : Victor Olahut


one-man show cu Emanuel Petran


durata spectacolului : 1 h
 


Miercuri, 21 martie, ora 19:00


Bravul nostru Micsa! de Radu Tuculescu


 


Vineri, 23 martie, ora 19:00


Declaratie de Tudor Musatescu - one-woman show comic cu Elena Ivanca


Un one woman show exploziv, in care actrita interpreteaza patru personaje feminine construite in detaliu si elaborate cu scrupulozitate. Actrita uimeste publicul cu admirabilul sau instinct comic. Este o savuroasa demonstratie de fantezie si virtuozitate care se datoreaza paletei largi de mijloace de expresie pe care le foloseste.


Durata spectacolului: 1 h



Miercuri, 28 martie, ora 19:00


Arta de Yasmina Reza


traducerea : Violeta Popa


regia : Sorin Misiriantu


scenografia : Razvan Suhan si Radu Bogdan Lucian


cu: Sorin Misiriantu, Dan Chiorean, Ruslan Barlea


Situatia comica insolita din piesa ia nastere din achizitionarea, cu o suma indecent de ridicata, a unui tablou « cu dungi albe pe un fond alb ». Disputa iscata intre cei trei prieteni este, de fapt, o analiza atenta a relatiilor interumane, o radiografiere a unei prietenii ajunsa intr-o situatie de criza  precum si o modalitate de aplanare a ei.


Durata spectacolului: 1 h 20 min.



Vineri, 30 martie, ora 19:00


Nu trageti! Sunt deja moarta de Karine Khodikyan


traducerea: Madeleine Karacasian


regia: Victor Olahut


distributia: Ramona Atanasoaie (Teatrul de Papusi „Puck”), Emanuel Petran


Nu trageti! Sunt deja moarta este o poveste intr-un act a unei personalitati a prozei, dramaturgiei si vietii culturale armene, Karine Khodikyan. 


Autoarea s-a nascut in 1957 si a absolvit Facultatea de filologie a Universitatii de Stat din Erevan. Karine Khodikyan a initiat si coordoneaza revista “Dramaturgia” in care sunt publicate cele mai noi lucrari dramatice ale autorilor armeni, dar si traduceri din dramaturgia universala. A publicat patru volume de proza si teatru. Piesele sale cele mai cunoscute sunt Nu trageti! Sunt deja moarta (2001), Al doilea testament (2004), De aici incolo (2004) si Mama, nu esti singura (2005), prezentate in Armenia, Macedonia, SUA si in unele comunitati ale diasporei armene.


Durata spectacolului: 1 h



Dupa inceperea spectacolului, accesul publicului in sala este permis doar la pauza.


Biletele se pot procura de la Agentia Teatrala, de marti pana duminica intre orele 11 :00 – 17 :00 (tel. 0264 - 59 53 63).




A. A.
editor artline.ro

1 martie 2012


 


 


 


 


 


 


 


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Astazi incepe Cibinfest
Astazi incepe Cibinfest

26 septembrie 2013: Cea de-a treia editie Cibinfest va fi deschisa oficial in aceasta seara, de la ora 18:30 de Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, Andreas Huber, Consulul Onorific al ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

FOTO Imagini noi din The Hobbit si ARGO
FOTO: Imagini noi din The Hobbit si ARGO

Au aparut noi imagini din The Horbbit de Peter Jackson si Argo de Ben Affleck. Filmul regizat de Peter Jackson si filmat in 3D in Noua Zeelanda, The Hobbit: An Unexpected Journey , va fi lansat in ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline