inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Prezenţe româneşti în media americană

0 ComentariiPrezenţa culturală românească pe continentul american devine tot mai importantă. Un promotor al literaturii în traducere precum Chad Post numeşte 2008 "anul României" arătându-se impresionat de recurenţa tot mai pregnantă a informaţiilor despre ţara noastră în mediile culturale. Nu vom insista aici asupra sutelor de recenzii, interviuri şi dezbateri cărora le-a dat naştere filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", acestea făcând parte dintr-un dosar de presă separat, pe care vi-l vom pune curând la dispoziţie. Vom nota, însă, câteva apariţii semnificative.


 


Artforum, poate cea mai importantă publicaţie de artă contemporană din lume, conţine nu mai puţin de nouă menţiuni ale unor artişti sau curatori români. Fie că e vorba de pagini de promovare ale unor expoziţii din Statele Unite, fie că e vorba de articole sau recenzii, prezenţa culturală românească din numărul din ianuarie 2008 al Artforum este cu adevărat impresionantă.


 
art forum victor man    

Pagina 53 este dedicată expoziţiei lui Victor Man, "Black Hearts Always Bleed Red", de la Galeria Blum & Poe din Los Angeles. Deşi poate părea la prima vedere un detaliu insignifiant, macheta de promovare a lui Victor Man este excelent plasată, pe pagina din dreapta, în mijlocul unui eseu al curatorului Bienalei de la Veneţia, Robert Storr, neînsoţită de nici o altă reclamă. Relevanţa amplasamentului devine evidentă răsfoind revista, cele mai multe machete fiind înghesuite în pachete compacte de câte treizeci de pagini, pierzând astfel interesul cititorului.


 


Pe mai bine de patru pagini, criticul newyorkez Robert Pincus-Witten îşi aminteşte viaţa Ilenei Sonnabend, una dintre cele mai importante susţinătoare ale pop-art-ului şi minimalismului american din anii ’60 până la sfârşitul secolului. Născută în România în 1914, Ileana Sonnabend a condus galerii la Paris şi New York şi este principala responsabilă pentru legitimarea  artei americane în Europa.


 


 

Nu mai departe de pagina 85, întâlnim un alt artist român, de această dată venind dintr-o zonă de care editorii Artforum nu obişnuiesc să se ocupe. Amy Taubin scrie un eseu despre politicile corpului în filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" al lui Cristian Mungiu. Această opţiune editorială îl plasează pe Cristian Mungiu printre cei mai importanţi artişti vizuali ai scenei contemporane, dând filmului său statutul unei opere de artă. Şi "Moartea domnului Lăzărescu" a fost remarcată de Artforum în articolele lui James Quandt din 2005 şi 2006


Urmează, la pagina 110, un detaliu din lucrarea lui Mircea Cantor, Stranieri (2007), o baghetă de pâine tăiată de un cuţit, sângerând sare. Expoziţia lui Cantor a avut loc la Roma, la Magazzino d’Arte Moderna, între 15 decembrie 2007 şi 31 ianuarie 2008. De remarcat fontul folosit în reclamă, specific ritului ortodox românesc.


.


   

art forum mircea cantor


 


Optsprezece pagini mai departe, Roxana Marcoci este menţionată drept curatoarea expoziţiei artistului belgian Jan De Cock care are loc la MoMA.


 


perjovschi


La pagina 150 - Dan Perjovschi, Second Time (is better). O a doua ocurenţă a lui Dan Perjovschi, cu lucrarea Sans papiers et sans titre, este prezentă grafic în eseul lui Paolo Virno, "Jokes and Innovative Action: For a Logic of Change", care analizează umorul din perspectiva filosofiei politice şi a limbajului.


 


În reclama celei de-a zecea ediţii a The Armory Show, festivalul de artă contemporană de la New York, Plan B din Cluj-Napoca este listată printre galeriile invitate.


 


Prima ediţie a Premiilor Internaţionale Best Art Practices i-a acordat lui Florin Tudor locul doi pentru expoziţia "Muzeul de pictură" de la MNAC Bucureşti, cu o scurtă prezentare a motivaţiei juriului. Portretele lui Nicolae Ceauşescu apar alături de alte două proiecte curatoriale apreciate de italieni.


 


În fine, o ultimă cronică îi este dedicată lui Andrei Cădere, "cel mai important artist al anilor ’70 de care n-aţi auzit niciodată", cum îl descrie James Hyde. Românul a emigrat la Paris şi a devenit celebru în lumea artistică prin bastoanele sale colorate cu care mergea peste tot, uneori lăsându-le în galerii sau în muzee unde nu a fost invitat.


 
diana dondoe vogue    

De la Artforum cotim destul de brusc către Vogue Living, care conţine în ediţia specială de toamnă-iarnă un material de trei pagini despre "Vacanţa în România" a Dianei Dondoe, fotomodel de origine română care şi semnează articolul, explorând în 5 zile Bucureştiul, satul Viscri, Sighişoara, aşezarea saxonă Mălâncrav (unde Prinţul Charles face suc de mere) şi ţinuturile maramureşene. Articolul este laudativ, invitând la un gen de relaxare de tip bucolic, promovând turismul în România.


 


Aşa cum anunţam într-un comunicat anterior, criticul de film de la The New York Times, A.O. Scott, dedică în ediţia de duminică un foarte amplu şi documentat articol ideii de "nou val" al cinematografiei din România. Intitulat "New Wave on the Black Sea", articolul face referiri la întâlnirile şi discuţiile pe care autorul le-a avut cu prilejul recentei sale vizite la Bucureşti. Regizorii Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu sunt citaţi extensiv alături de criticul de film Alex. Leo Şerban. Sunt menţionate, de asemenea, dialogurile cu profesorii şi studenţii de la UNATC şi cu reprezentanţi ai CNC. O referire specială este făcută la masa rotundă organizată de Institutului Cultural Român din New York cu prilejul Festivalului Filmului Românesc "Romanian Cinema: The Golden Age". Articolul este completat online de un montaj alcătuit din cinci videoclipuri ale filmelor: Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), California Dreamin' (Endless) (r. Cristian Nemescu). Scott comentează în off aceste videoclipuri, considerând că filmele selectate pot constitui "un mini-canon al cinematografiei româneşti din secolul XXI". Iniţiativa acestui amplu articol a fost a redacţiei The New York Times. La solicitarea lui A.O. Scott, ICRNY s-a implicat direct în organizarea vizitei criticului în România şi în documentarea suplimentară a textului său.


 


Prezenţele online nu sunt cu nimic mai prejos. Paper Cuts, blogul despre cărţi al The New York Times, scrie despre prima ediţie într-o limbă străină a The New York Times Book Review, apărută în România. Jennifer Schuessler o citează extensiv pe Corina Şuteu, directoarea ICRNY, care vorbeşte despre piaţa de carte din România şi despre publicaţiile culturale. Simplul fapt că editorii de la The New York Times se îndreaptă către Institutul Cultural Român pentru informaţii şi opinii la zi dovedind încrederea pe care această instituţie a reuşit să o câştige în foarte scurt timp pe scena americană.


 


Un alt blog despre cărţi, Three Percent, administrat de Chad Post, care conduce editura Universităţii Rochester - Open Letter - specializată în traduceri din literatura străină, scrie din nou despre România, întrebându-se ce se întâmplă de apare atât de des în lumina reflectoarelor în ultima vreme. Concluzia sa este că succesul recent al artelor româneşti se datorează nu în mică măsură Institutului Cultural Român din New York.


 


Sursa : Institutul Cultural Român din New York


Februarie 2008

Voteaza


Pe acelasi subiect: mini | cur | mediile | blog | suc | cristian | rut | februarie 2008 | Corina | perspectiva
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Musicalul Queen We Will Rock You la Sala Palatului
Musicalul Queen "We Will Rock You" la Sala Palatului

13 - 14 noiembrie 2019, ora 19.30, Sala Palatului, Bucuresti Celebrul musical inspirat de muzica formatiei Queen si scris de Ben Elton revine in Romania pentru alte doua spectacole, pe 13 si 14 ...

Downtown Abbey 2019
Downtown Abbey (2019)

Un film bazat pe serialul TV britanic Downtown Abbey Povestea familiei Crawley si domeniul Downtown Abbey sunt legate, si asa pare sa fi fost dintotdeauna, de la inceputurile istoriei acestui nume ...

A doua editie Transilvania Blues Festival 2019 la Rockstadt
A doua editie Transilvania Blues Festival 2019 la Rockstadt

27 - 28 septembrie 2019, ora 20.30, Rockstadt, Brasov Cea de a doua editie a Transilvania Blues Festival va avea loc in perioada 27 - 28 septembrie 2019 la Rockstadt, publicul putand sa vada pe scena ...

Concert Nobuyuki Tsujii la Universitatea Babes Bolyai
Concert Nobuyuki Tsujii la Universitatea "Babes-Bolyai"

Concert Nobuyuki Tsujii la Universitatea "Babes-Bolyai" 14 septembrie 2019, ora 19, Universitatea ”Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca Pianistul nipon Nobuyuki Tsujii va concerta pe 14 ...

Musicalul My Fair Lady la Sala Palatului
Musicalul My Fair Lady la Sala Palatului

2 octombrie 2019, ora 19.30, Sala Palatului, Bucuresti Unul dintre cele mai iubite, cunoscute si longevive musicaluri revine pe 2 octombrie 2019 la Sala Palatului din Bucuresti, un spectacol ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

Video si Galerie FOTO La Festivalul international de film de la Berlin Ioana Flora Tony Gatlif Juliette Binoche
Video si Galerie FOTO: La Festivalul international de film de la Berlin, Ioana Flora + Tony Gatlif + Juliette Binoche

In imagine: Concentrare completa. Ioana Flora la Camera Close-Up Acting Workshop, cu Jean Louis Rodrigue. Foto © David Ausserhofer, Berlinale 2012 Actrita Ioana Flora („Marfa si ...

Interviu artLine ro cu Dan Pita regizorul filmului Ceva bun de la viata Galerie FOTO si VIDEO
Interviu artLine.ro cu Dan Pita, regizorul filmului Ceva bun de la viata - Galerie FOTO si VIDEO

Dan Pita , unul dintre cei mai apreciati regizori romani, cu o cariera de peste 40 de ani, a lansat Ceva bun de la viata , cel de-al treilea film turnat impreuna cu MediaPro Pictures . Dupa Second ...

Final de Stagiune cu Alexandru Tomescu Tiberiu Soare i Orchestra Na ional Radio
Final de Stagiune cu Alexandru Tomescu, Tiberiu Soare şi Orchestra Naţională Radio

Final de Stagiune cu Alexandru Tomescu, Tiberiu Soare şi Orchestra Naţională Radio Bucuresti : Finalul Stagiunii de concerte 2010-2011 readuce în faţa publicului meloman una dintre ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cinci muzee dedicate celebritatilor Cinci muzee dedicate celebritatilor
1. Muzeul Chaplin , Corsier-sur-Vevey, Elvetia: la o trecere oricat de superficiala in revista a creatiilor sale este cert ca lumea cinematografiei de astazi ar fi fost cu totul alta, ...
Alte recomandari:
Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite 1. Kannesteinen: formatiune stancoasa ce poate fi gasita langa coasta din apropierea localitatii Maloy, bizara creatie naturala - nu, in pofida aparentelor nu este o sculptura sau vreo instalatie moderna - poate fi asemanata unei ciuperci de culoare ... Alte destinatii: Kelso, Scotia Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Downtown Abbey 2019
Downtown Abbey (2019) Un film bazat pe serialul TV britanic Downtown Abbey Povestea familiei Crawley si domeniul Downtown Abbey sunt legate, si asa pare sa fi fost ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Domnisoara Miau de Annie M G Schmidt
Domnisoara Miau de Annie M. G. Schmidt O carte amuzanta pentru orice varsta, recomandata celor care iubesc povestile emotionante, nostime si plina de viata, mai ales daca iubesc si pisicile ......
+ alte recomandari: Carte Artline