inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Obiective turistice Florenta

1 ComentariiBattistero di San Giovanni: considerata cea mai veche cladire din Florenta, celebra pentru cele trei usi din bronz, minunat sculptate si decorate, dar si pentru arhitectura ce o face usor de recunoscut. Pana nu demult se credea ca pe acelasi loc se gasea in antichitate un templu roman al zeului Marte, insa de fapt basilica a fost construita pe ruinele unui turn de observare din epoca romana. Construita la sfarsitul secolului IV - sau inceputul secolului V - avea sa fie demolata si reconstruita de mai multe ori. In trecut, lacasul de cult era inconjurat de un cimitir al nobililor din Florenta. Constructia edificiului pe care il putem admira astazi a inceput in jurul anului 1059 si este aproape sigur ca in 1128 structura era deja terminata. Cele trei usi din bronz, strajuite de statui, au fost montate in secolele XIV - XVI.


 


 


Forma octogonala a cladirii este simbolica pentru cea de a "opta zi", ziua Invierii, iar intregul ansamblu arhitectural este un interesant ansamblu de zidarie, bronz, marmura si lemn, scos si mai mult in valoare de numarul si varietatea operelor de arta din interior si exterior. Statuile ce infrumuseaza exteriorul cladirii au fost realizate de artisti precum Andrea Sansovino, Giovan Francesco Rustici, Vincenzo Dani.  


 


           


Basilica di Santa Maria del Fiore: mai cunoscuta sub numele de Domul din Florenta, este considerata de multi cea mai frumoasa si mai importanta cladire a orasului. Constructia a inceput in 1296, proiectul fiind realizat de Arnolfo di Cambio, care a reusit sa ofere o viziune proprie, aparte, pentru ceea ce trebuia sa fie cel mai important lacas de cult din oras. Totul avea sa fie gata, cu reveniri si adaugiri, abia in 1436, cand elegantul dom era proiectat de  Brunelleschi. Picturile din interior, perfect pastrate dupa secole, au fost semnate de Vasari si Zuccari, iar fatada impresionanta va fi gata pe la jumatatea secolului XIX. De atunci Domul este unul dintre cele mai importante obiective turistice si culturale ale orasului, devenind simbolul Florentei.


 


 


Turnul Clopotnitei: una dintre capodoperele stilului gotic florentin, aflat in Piazza del Duomo, langa Basilica di Santa Maria del Fiore, a fost proiectat de Giotto si impresioneaza astazi prin arhitectura, decoratiunile complicate si elementele decorative realizate in marmura. Cu o inaltime de aproape 85 de metri, a fost ultima creatie importanta a lui Giotto, artistul incepand sa lucreze la turn cand avea aproape 67 de ani. Paradoxal, Giotto s-a dovedit un arhitect de prima mana, iar constructia efectiva a inceput in vara lui 1334, proiectantul avand grija de la bun inceput ca turnul sa fie in armonie cu Domul. Din pacate, turnul avea sa fie terminat dupa moartea lui Giotto, fiind impodobit cu decoratiuni complicate, realizate de marii artisti ai epocii. Andrea Pisano a continuat proiectul lui Giotto, fara a se abate de la principiile acestuia, fiind continuat de Francesco Talenti. Turnul a fost gata in 1359 si ramane astazi un obiectiv turistic deosebit de popular. Daca veti avea rabdarea si energia de a urca cele 414 trepte pana in varful constructiei veti putea admira o incredibila panorama a Florentei.


 


 


Ponte Vecchio: monument arhitectural si loc de intalnire pentru florentini, Ponte Vecchio a fost initial o constructie romana, fiind realizat din lemn, cu fundatii din piatra. Distrus in 1333 de o inundatie, va fi reconstruit in 1345, de aceasta data integral din piatra. Inca de la bun inceput pe laturile podului se gaseau mici pravalii, astazi inlocuite de magazine de bijuterii, galerii de arta, magazine de suveniruri. Este unul dintre cele mai vechi poduri din Europa si un simbol local. Astazi nu se stie exact cine a proiectat Ponte Vecchio, dar potrivit traditiei ar fi fost un anume Taddeo Gaddi, artist si arhitect foarte respectat in epoca. In 1565 Cosimo I de Medici i-a cerut lui Giorgio Vasari sa proiecteze si construiasca celebrul Coridor Vasari deasupra podului, acesta facand legatura intre Palazzo Vecchio si Palazzo Pitti.


 


Interesant este ca in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial Ponte Vecchio a fost unul dintre putinele poduri florentine care nu a fost distrus la retragerea armatelor germane, in august 1944. Se pare ca ordinul de a cruta aceasta capodopera a venit chiar de la Hitler. Cat este de adevarata povestea, ramane un mister.


 


 


     

Palazzo Vecchio: o alta cladire simbol din Florenta, un palat masiv, in stil gotic, cu specific toscan, Cunoscut si sub numele de Palazzo della Signoria, cladirea pe care o putem admira astazi a fost ridicata in etape, in secolele XIII - XVI, proiectul initial suferind numeroase modificari. Edificiul initial, palatul lui Arnolfo, era asezat langa Loggia dei Lanzi, constructia fiind mult modificata in perioada Republicii, ultimele schimbari fiind facute de Vasari. Celebrul artist si arhitect a pregatit astfel Palazzo Vecchio pentru Cosimo I de Medici, care a preferat sa se mute in acest edificiu. Importanta cladirii ca centru al puterii politice avea insa sa paleasca dupa 1565, iar pentru urmatoarele trei secole Uffizi sau noul Palazzo Pitti l-au depasit ca notorietate.


Abia spre jumatatea secolului XIX, dupa alungarea din oras a familiei Lorraine, Palazzo Vecchio redevine sediul guvernului provizoriu, intre 1865 - 1871, perioada in care Florenta era capitala regatului Italiei. Va redeveni sediu al Consiliului Municipal din 1872.
 


 


Dar Palazzo Vecchio este mult mai mult decat o simpla cladire administrativa. Este o opera de arta arhitecturala impresionanta, un simbol al Florentei si un muzeu, ce poate fi vizitat zilnic. Aici pot fi admirate Sala celor Cinci Sute, micul cabinet de studii care a apartinut lui Francesco I, avand alaturi patru apartamente de-a dreptul monumentale, apartamentele Eleonora de Toledo si multe alte sali si camere, cu lucrari de arta plastica, elemente decorative, mobilier, accesorii. Astazi Sala celor Doua Sute este folosita din nou pentru reuniunile Consiliului, asa ca de regula este inchisa publicului. Mai multe decat interesanta - si din pacate foarte rar prezentata publicului - este si colectia de instrumente muzicale, dar si Colectia Leoser. Puteti insa vizita Colectia Siviero, dar o mare parte din piesele acesteia au fost furate de trupele naziste in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial.


 


 


Palazzo Pitti :  un enorm palat, una dintre cele mai usor de recunoscut cladiri din Florenta, este o opera de arta renascentista admirabila. Palatul original, construit pentru familia Pitti in jurul anului 1460, era mult mai mic decat constructia ce poate fi admirata astazi. In 1549 intreaga proprietate a fost vanduta renumitei familii Medici, iar Bartolomeo Ammannati a refacut si extins substantial cladirea.


 


Astazi Palazzo Pitti gazduieste unele dintre cele mai bune muzee din Florenta : Museo degli Argenti are in colectiile sale mai multe comori ale familiei Medici, de la arta la bijuterii si accesorii ; Galleria del Costume prezinta celor interesati haine diverse, acoperind peste trei secole de moda ; Galleria d'Arte Moderna are numeroase tablouri de secol XIX si XX, mai ales artisti toscani, dar si cateva zeci de panze ale marilor maestri europeni. Cu siguranta ca cel mai cunoscut muzeu de aici este Galleria Palatina, cu o fascinanta selectie de pictura din secolelel XV - XVII, una dintre cele mai bogate si valoroase din Italia. Printre piesele de rezistenta se numara cateva portrete semnate de Titian si o bogata colectie Rafael.


 


 


Galeria Uffizi: cel mai cunoscut muzeu din Florenta si unul ditnre cele mai vechi si importante din lume. In  1560 Cosimo I de Medici i-a cerut lui Giorgio Vasari sa realizeze proiectul pentru un nou palat, care sa gazduiasca birourile administrative si juridice ale Statului Florentin. Ulterior, cinci ani mai tarziu, Vasari va construi si coridorul care lega Uffizi de Palatul Pitti, noua resedinta a familiei Medici.


Bazele actualului muzeu au fost puse de Francis I, fiul lui Cosimo, care a transformat etajul cladirii intr-o galerie de arta cu picturi si statui. Ulterior, il va angaja pe Buontalenti sa creeze o galerie de arta cat mai frumoasa, unde lucrarile din colectia Medici sa fie cu adevarat puse in valoare. Acelasi arhitect avea sa realizeze in 1586 si Teatrul Medici, in sectiunea din aripa de est a muzeului.


 


Colectiile de astazi ale Galeriei Uffizi reprezinta un tezaur artistic de o valoare inestimabila, cu mii de tablouri, tapiserii si numeroase sculpturi, multe dintre ele antice. Este celebra colectia de autoportrete, imbogatita adesea prin donatiile facute de pictorii contemporani. Cel putin la fel de interesant este si Cabinetul de Desene si Gravuri.


 


           


Giardino di Boboli : Gradinile Boboli din Florenta reprezinta astazi unul dintre cele mai interesante muzee din oras, cu o colectie de sculptura din secolele XVI - XVIII, dar si cateva statui romane antice. Dupa ce familia Medici a cumparat Palatul Pitti, in 1550, au inceput lucrarile pentru extinderea acestuia. In paralel a inceput amenajarea parcului de langa cladire, cu o suprafata de peste 300.000 metri patrati, pe dealul Boboli. Amenajarea a fost facuta de Niccolo Pericoli, cunoscut sub numele de Tribolo, care mai realizase si alte gradini celebre. Avea sa fie o adevarata capodopera de arhitectura peisagistica, arhitectul lucrand la ele intre 1550 - 1558. A fost ultimul sau proiect important si cel care i-a adus celebritatea. Inspirat de alte gradini europene celebre, precum Versailles, proiectul noilor gradini a fost completat cu elemente manieriste (precum Grotta Grande), fantani si statui, fiind terminat de Giulio si Anfolso Parigi in 1656. Cei doi arhitecti au realizat amfiteatrul, unde aveau sa fie puse in scena numeroase spectacole, aleea cunoscuta sub numele de Viottolone, bazinul. La jumatatea secolului XVIII familia Lorriane construia Cafeneaua si amenaja Pajistea Coloanelor, iar in secolul XIX erau adaugate noi elemente, in stil romantic, foarte in voga in epoca. Inca din 1776 gradina a fost deschisa si publicului.


 


           


Basilica di San Lorenzo : una dintre cele mai mari biserici din Florenta, situata in centrul unuia dintre cele mai importante cartiere si locul unde puteti vedea mormintele familiei Medici. Se numara printre cele mai vechi edificii religioase din Florenta, fiind sfintita in 1393, intr-o perioada in care orasul era mult mai mic. Pret de 300 de ani a fost catedrala Florentei, pana cand Santa Reparata a devenit noua catedrala. Dar mai ales era biserica familiei Medici. Biserica de astazi a fost construita dupa 1419 de Filippo Brunelleschi, cel mai important arhitect renascentist din prima jumatate a secolului XV. Desi acesta a realizat proiectele si planurile, modificand radical biserica deja existenta, lucrarile vor fi terminate abia dupa moartea sa.


 


 


 


Biserica Santa Maria del Santo Spirito : cunoscuta mai mult sub numele de Santo Spirito, este una dintre cele mai frumoase si mai populare biserici din Italia. Construita in stil renascentist, a fost ridicata pe ruinele unei manastiri de secol XIII, distrusa intr-un incendiu. Planurile pentru noua biserica au fost realizate de Filippo Brunelleschi in 1444, dar din pacate arhitectul a murit in 1446 si nu a mai apucat sa termine cel mai ambitios dintre proiectele sale. Antonio Manetti, Giovanni da Gaiole si Salvi d'Andrea aveau sa construiasca biserica si domul acesteia, iar la sfarsit Santa Maria del Santo Spirito se dovedea unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din Florenta. Daca in buna masura proiectul initial a fost respectat, impresionanta fatada imaginata de Brunelleschi nu a mai fost construita. In 1489, ansamblului i s-a adaugat o sacristie, in partea stanga a cladirii. Abia in secolul XVIII vor fi realizate decoratiunile exterioare ale cladirii, departe insa de proiectul initial.


 


 


 


Santa Maria Novella : biserica florentina mai putin cunoscuta, a fost prima mare basilica din oras. Construita peste fundatia unei cladiri de secol IX, a devenit din 1221 lacas de cult dominican, fiind mult modificata si extinsa, ca viitor sediu al puternicului Ordin Dominican. Lucrarile au inceput in 1246, proiectul fiind realizat de doi calugari arhitecti, Fra Sisto Fiorentino si Fra Ristoro da Campi, dar va fi gata abia in 1360, cand se adauga si Capela Spaniola si turnul in stil gotic. Fatada decorata in marmura alba si neagra este o adevarata capodopera a artei decorative. In interior puteti admira numeroase lucrari de arta religioase realizate de nume importante : Giotto, Andrea Orcagna, Brunelleschi, Ghiberti, Benedetto da Maiano, Masaccio, Domenico Ghirlandaio, Filippino Lippi.


 


 


 


Basilica di San Miniato al Monte : basilica a fost construita in 1018 pe locul unui vechi lacas de cult de secol IV si surprinde prin simplitatea si eleganta decoratiunilor. In sectiunea superioara a fatadei poate fi admirat un mozaic de secol XII, infatisandu-l pe Hristos alaturi de Sfanta Fecioara si Sf Miniato. La mica distanta se gaseste Palatul Episcopal, dar si mai multe fortificatii si un vechi cimitir, totul pe Monte alle Croci, cel mai inalt punct din Florenta.


 


 


 


Basilica di Santa Croce : este principala biserica franciscana din Florenta, situata in Piazza di Santa Croce. Aici se gasesc mormintele unora dintre cele mai importante personalitati din istoria italiei, precum Michelangelo, Galileo, Machiavelli, Rossini.


 


 


foto: artLine.ro


 


Aprilie 2008

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
ancuta

ce frumoasa eeeeeee

21 Februarie 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Stiati caA Pierre Auguste Renoir
Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir

1. Nascut in 1841 la Limoges, intr-o familie modesta (tatal sau era croitor) viitorul artist plastic a fost nevoit sa lucreze inca din adolescenta, asa ca dupa ce abandoneaza din lipsa de bani visul ...

Pieta singura lucrare semnata de Michelangelo
Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo

Pictor, sculptor, arhitect militar (el a fost cel care a realizat fortificatiile care i-au permis Florentei sa reziste zece luni la atacurile fortelor papale) si poet surprinzator de talentat, ...

Vara de Gunnar Berndtson
Vara de Gunnar Berndtson

Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele adesea ...

Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau

La inceputul anului 1909 pictorul Henri Julien Felix Rousseau, cunoscuta mai curand sub numele de Vamesul Rousseau, aparea in fata curtii cu juri, inculpat alaturi de un amic mai tanar cu vreo trei ...

Duelul lui Edouard Manet
Duelul lui Edouard Manet

Elegant, distins, foarte politicos, purtand adesea joben si baston, nu-i lipseau aproape niciodata manusile. Edouard Manet parea atat de nelalocul lui in lumea boema din Montmartre, dar chiar si asa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir
1. Nascut in 1841 la Limoges, intr-o familie modesta (tatal sau era croitor) viitorul artist plastic a fost nevoit sa lucreze inca din adolescenta, asa ca dupa ce abandoneaza din lipsa de ...
Alte recomandari:
Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Kelso Scotia Kelso, Scotia Situat la mica distanta de granita cu Anglia, un loc unde veti intalni cateva obiective si monumente istorice surprinzatoare, Kelso este in prezent o mica localitate scotiana cu ceva mai mult de 5500 de locuitori, locul unde puteti descoperi unele dintre ... Alte destinatii: Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Concert Mariza la Sala Palatului
Concert Mariza la Sala Palatului 7 martie 2020, ora 19, Sala Palatului, Bucuresti Vedeta muzicii fado revine in Romania pentru un nou concert pe 7 martie 2020, la Sala Palatului din ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella O poveste despre dragoste, prietenie si violenta in partea veche a orasului Bari, in Italia anilor 80 Maria este una dintre fetele micute care isi ......
+ alte recomandari: Carte Artline