inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzee si obiective pe Creta antica

0 ComentariiInsula Creta are numeroase muzee, situri arheologice, peisaje si locuri de vizitat, fiind una dintre cele mai populare destinatii din zona Mediteranei. Oricui a fost macar o data in Creta nume precum Knossos, Phaestos, Malia ii sunt deja familiare si ii evoca tot atatea amintiri placute. Veti gasi numeroase obiective turistice in functie de oras, si fiecare dintre acestea merita macar cateva ore din timpul petrecut in Creta.


 


Muzee in Chania


 


Muzeul Arheologic : unul dintre cele mai bune din spatiul elen, sediul fiind Biserica Venetiana San Francesco. Are o colectie bogata si variata de obiecte, artefacte, arme, unelte, etc, datand din perioada Neoliticului pana la sfarsitul dominatiei Romane. Majoritatea pieselor au fost descoperit in urma sapaturilor arheologice din Chania si din partea de vest a insulei, iar cea mai important colectie este cea de vase si arme descoperite intr-o necropola minoica.


 vas    

Muzeul Naval : perfect pentru cei pasionati de calatoriile pe mare si de istoria navigatie in spatiul grec, muzeul se gaseste la capatul de nord-est al portului venetian, in Chania, intr-o cladire ce face parte din Fortareata Firkas. Aici veti gasi un numar impresionant de machete ale modelelor de vase, din antichitate pana in epoca moderna, dar si o colectie de relicve care amintesc de bataliile duse de Marina Greciei, de la arme la portretele unor importanti navigatori eleni si echipament folosit pentru navigatie. Muzeul Naval are si una dintre cele bune colectii de scoici, multe dintre ele foarte rare.
 


Colectia de Arta Bizantina si Post-bizantina : foarte populara, colectia este gazduita de o cladire aflata pe Strada Theotokopoulou; aici pot fi vazute mozaicuri, sculpturi, fresce,  piese de ceramica si multe altele. Este o colectie destul de bogata si interesanta pentru cei care vor sa descopere evolutia traditiilor in regiune.


           


Arhivele de Istorie si Muzeul Insulei Creta : se afla  pe Strada Sfakianaki intr-un minunat sediu in stil neoclasic. Aici veti gasi o colectie impresionanta de manuscrise si materiale folclorice, precum si documente istorice, monezi, harti, obiecte de cult, fotografii si multe altele. Este a doua arhiva ca marime din Grecia, dupa Arhivele Generale. O camera a muzeului este dedicata lui Eleftherios Venizelos, aici putand fi vazute mai multe obiecte personale si documente despre aceasta mare personalitate politica elena.


 razboi     

Muzeul Razboiului : o institutie deosebit de importanta pentru localnici, veti gasi aici numeroase imagini rare, documente si alte surse istorice despre revolutia Cretei impotriva turcilor, dar si din Razboaiele Balcanice, al doilea razboi mondial sau Batalia Cretei.
 


Muzee in Rethymno


 


Muzeul Arheologic : se pare ca nici in Creta nu lipsesc muzeele arheologice, iar cel din Rethymno este unul dintre cele mai importante din Grecia, cu piese care acopera perioada cuprinsa intre Neolitic si epoca romana, toate piesele fiind grupate in ordine cronologica. De la bijuterii si unelte la mici figurine si chiar arme din Neolitic, descoperite in pestera Gerani, muzeul are cate ceva pentru oricine. Din perioada minoica se pastreaza mai multe vase de ceramica. Muzeul are si o colectie de obiecte egiptene, statui elene si romane si una dintre cele mai bogate colectii de monezi antice din Grecia.


 


Muzeul de Istorie si Folclor : o adevarata mandrie pentru Rethymno, este un muzeu cu o ampla colectie care prezinta mestesugurile si traditiile locale, de la broderii si impletituri la costume populare, tesaturi, ceramica, pictura populara si alte exemple de arta populara.        


           
Muzeul Marin : firesc pentru un loc in care marea face parte din viata de zi cu zi a locuitorilor. Veti gasi aici numeroase diorame cu scoici, vertebrate, pesti de toate felurile si corali.


     marine


           


Centrul de Arta Contemporana : destinatia potrivita celor care vor sa descopere ideile, tehnicile si marile teme ale artistilor contemporani din Creta. Centrul gazduieste cea mai bogata colectie a lucrarilor artistului cretan Kanakakis si o colectie de lucrari reprezentative pentru arta moderna greceasca. Periodic, aici sunt organizate expozitii de arta moderna si contemporana.


 


Muzee si obiective in Heraklio


 


Muzeul Arheologic : nici in Heraklio, capitala insulei si orasul cu cele mai multe muzee si obiective culturale din Creta nu putea lipsi un astfel de muzeu, considerat printre cele mai bune din spatiul grec. Piesele de aici au fost descoperite pe teritoriul cretan si sunt tot atatea dovezi ale trecutului fascinant al zonei. Aici pot fi admirate numeroase sculpturi, figurine din lut, bijuterii si mai ales frescele si vestigiile ramase in mai multe palate cretane.    


           


Palatul Knossos : cu siguranta este cel mai cunoscut obiectiv turistic din insula Creta, vechiul palat aflandu-se de altfel la originea mitului Minotaurului. Vechi de peste doua milenii, Palatul Knossos a fost resedinta legendarului Rege Minos, fiind situat intr-o vale din apropierea raului, la doar cinci kilometri de orasul Heraklion. In trecut, palatul era o structura impresionanta, cu mai multe niveluri, nenumarate coridoare si coloane, fiind dezgropat si reconstruit in parte in 1900, de arheologul Arthur Evans. Odinioara centrul politic, religios si economic al Cretei, este un loc ce trebuie vizitat.


knossos


 


Palatul Phaestos : un alt palat este Phaestos, situat la 60 de kilometri sud-vest de oras. Odinioara unul dintre cele mai importante orase de pe insula, a fost condus potrivit legendei de regele Radamanthys, fratele lui Minos si fiu al lui Zeus. Regiunea a fost locuita inca din perioada Neolitica si in era de maxima expansiune avea doua porturi, Matala si Knossos, centre comerciale foarte dezvoltate. Perioada de glorie a orasului avea sa ia sfarsit in chip tragic in secolul II IdHr, cand Phaestos a fost distrus de cetatea rivala Gortys.phaestos     

Abia in 1900 mai multi reprezentanti ai Scolii Italiene de Arheologie au inceput sapaturile in zona, reusind sa readuca la lumina ce mai ramasese din impresionanta constructie. Descoperirea a fost ca in locul palatului distrus in 1700 IdHr fusese construit un altul, cu o suprafata de nu mai putin de 18.000 metri patrati. Din pacate si acesta a fost distrus in 1450 IdHr, probabil datorita unei eruptii vulcanice in Thera. Astazi se mai pastreaza ruinele unor depozite, partial altarul, cateva rezervoare de apa, ateliere si camerele regale.
 Cea mai importanta descoperire arheologica facuta aici a fost asa-numitul disc din Phaestos, astazi expus la Muzeul Arheologic.


 


 


Muzeul Arheologic din Malia : Malia este o localitate cu 2500 de locuitori, vizitat in fiecare vara de turisti veniti din intreaga lume. Partea veche a orasului este mai inghesuita, cu strazi inguste pline de taverne, baruri, magazine, foarte aglomerata mai ales seara. Municipalitatea incearca sa extinda si sa modernizeze Malia, pastrandu-i farmecul vetust, un proiect aflat in plina desfasurare. De aici se poate ajunge usor la situl arheologic Malia, unde au fost descoperite o asezare si o vila din perioada minoica. Palatul Malia se gaseste la trei kilometri est de oras si are o suprafata de 7500 metri patrati, fiind al treilea ca marime intre palatele din perioada minoica.


 
Fortareata Portului Heraklion (Koules) : Castelul din Heraklio, cunoscut si sub numele de Koules, se gaseste la intrarea in portul venetian si este cel mai bine pastrat exemplu de fortificatie venetiana. A fost construit de venetieni in secolul XIII, fiind distrus de doua cutremure, in 1303 si 1500. A fost reconstruit intre 1523 - 1540, primind numele de "Rocca al Mare". La castel se gaseau autoritatile portuare, dar si inchisorile si depozitele asezarii.


      koules

           


 Cand Heraklio a intrat sub ocupatia turca, in curtea castelului au fost construite moschei, iar numele a fost schimbat in Koule. Astazi se pastreaza o mare parte a cladirii originale, ruinele unei moschei, dar si insemnele venetiene.


 


Muzeul Lychnostatis : este un muzeu dedicat Insulei Creta, foarte interesant, deschis in 1992 de profesorul si colectionarul Georgios Markakis. Aici vizitatorii pot descoperi frumusetile naturale ale insulei si traditiile populare. Printre exponate se regasesc machete infatisand o casa cretana traditionala, o biserica, o moara de vant, un camp cultivat, mai multe ateliere. Este deschisa si o mica expozitie de materiale folosite pentru diverse mestesuguri. Teatrul in aer liber al muzeului gazduieste adesea spectacole de arta populara, seminarii, conferinte, diverse evenimente.


 gortys      

Situl arheologic Gortys : situat la sud de capitala. Gortys a fost in perioada preistorica o asezare de mari dimensiuni, foarte bine organizata, iar in perioada ocupatiei romane devenise cel mai mare oras cretan, cu peste 300.000 de locuitori. A fost distrus in 828 DHr de catre fortele arabe.  


Situl arheologic Agia Trias : poate fi gasit la 63 de kilometri sud-vest de Heraklio, purtand numele bisericii de secol XIV din apropiere. Tot in zona a existat si un sat, numit tot Agia Trias, distrus de turci in 1897. Dupa 1920 mai multi arheologi italieni au lucrat aici, descoperind ruinele unui palat din perioada minoica. Potrivit istoricilor, acest palat a fost construit pe ruinele unei asezari din 1600 IdHr, distrusa de un incendiu devastator aproximativ in 1450 IdHr. Impresionantul palat avea mai multe depozite, camerele regale, un altar, fiind impodobit cu picturi murale. Se pare ca acest palat a fost mult timp resedinta de vara a regilor. Piesele descoperite aici - monezi, sigilii, vase - pot fi admirate la Muzeul Arheologic din oras.  


                       
gournia    

Situl Gournia : orasul Gournia este singura asezare din epoca minoica foarte bine conservata, fiind numita de unii arheologi un Pompei al Cretei. Micul palat din centrul orasului a fost construit in jurul anului 1600 IdHr. Dezgropat cu migala de arheologi, acest sit are o valoare istorica si culturala imensa, strazile, cladirile, sanctuarul, piata, pastrandu-se foarte bine si oferind o imagine de ansamblu a vietii in Creta antica.    

  


 


Biserica St Titus : biserica poarta hramul sfantului ocrotitor al orasului Heraklio, fiind situata in centrul orasului. A fost construita de bizantini si pentru un timp a fost catedrala orasului. In perioada dominatiei venetiene, a devenit catedrala catolica. Renovata in 1466, a fost distrusa de un incendiu in 1544, fiind reconstruita ulterior. In vremea ocupatiei turcesti a fost moschee. Biserica a fost renovata in 1872 si 1922, dupa ce un cutremur o distrusese pentru a doua oara in 1856. Cea mai pretioasa relicva este craniul Sf Titus, adus de la Venetia in 1956 si pastrat in interiorul bisericii.       


 


Muzee si obiective in Lassithi          


 


Colectia Arheologica Ierapetra : sediul muzeului este in cladirea fostei Scoli Comerciale Otomane. Muzeul a fost infiintat in secolul XIX si are o colectie relativ bogata din perioada minoica, clasica si romana.


 


Muzeul Sitia : fondata in 1984, se gaseste in orasul Sitia si are in colectiile sale numeroase unele, artefacte si obiecte de arta descoperita in urma sapaturilor arheologice din partea de est a insulei.


 


Muzeul de Arheologie Agios Nikolaos : fondata in 1970, pentru a reuni si expune mai multe artefacte descoperite de arheologi, pana atunci expuse la Muzeul din Heraklion.


 


Situl Arheologic Zakros : cel mai mic dintre cele patru palate din epoca minoica descoperite pana acum, Zagros se gaseste pe tarmul estic al insulei, intr-o pozitie strategica, fiind in trecut unul dintre porturile aglomerate.


 


Foto : ellada.net ; corbis.com


 


www.artline.ro


 


Iunie 2007


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Vara de Gunnar Berndtson
Vara de Gunnar Berndtson

Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele adesea ...

Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau

La inceputul anului 1909 pictorul Henri Julien Felix Rousseau, cunoscuta mai curand sub numele de Vamesul Rousseau, aparea in fata curtii cu juri, inculpat alaturi de un amic mai tanar cu vreo trei ...

Duelul lui Edouard Manet
Duelul lui Edouard Manet

Elegant, distins, foarte politicos, purtand adesea joben si baston, nu-i lipseau aproape niciodata manusile. Edouard Manet parea atat de nelalocul lui in lumea boema din Montmartre, dar chiar si asa ...

Skansen cel mai vechi muzeu in aer liber din lume
Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume

Case vechi din lemn, construite cu atat de multa vreme in urma si pastrandu-se inca nesperat de bine, biserici si scoli construite cu cel putin un secol in urma, locuinte elegante pentru negustori ...

Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini 1501
Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501)

Pastrat astazi la National Gallery din Londra, acest portret pictat in ulei este categoric una dintre cele mai reusite creatii ale artistului renascentist care de altfel si-a lasat semnatura in cadrul ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vara de Gunnar Berndtson Vara de Gunnar Berndtson
Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele ...
Alte recomandari:
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Anstruther Scotia Anstruther, Scotia Localitate situata pe zona de coasta in Fife, Scotia, candva un mic sat de pescari ce a devenit in ultimii ani si o destinatie turistica tot mai populara pentru cei care iubesc marea, pescuitul si traditiile, Anstruther are cateva surprinzatoare atractii ... Alte destinatii: Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta Alberobello, Italia Saint-Emilion, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Vieti duble 2019
Vieti duble (2019) Un film de Olivier Assayas Cum sa te adaptezi atunci cand lumea din jurul tau se schimba atat de rapid, iar valorile si lucrurile in care credeai ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Limbajul uitat de Erich Fromm
Limbajul uitat de Erich Fromm De ce visam? De ce in fiecare noapte (chiar daca a doua zi nu ne aducem aminte decat fragmente) mintea noastra inventeaza povesti fascinante sau ......
+ alte recomandari: Carte Artline