inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzee in Ierusalim

1 Comentarii

Ierusalimul, capitala statului Israel, este unul dintre cele mai populare orase din intreaga lume, jucand de-a lungul istorie un rol major din punct de vedere cultural, economic , istoric si mai ales religios. Acest vechi oras cu peste 700.000 de locuitori este locul de intalnire a trei marii religii - crestinism, iudaism si islamism. Dar dincolo de rolul jucat de Ierusalim in istoria poporului evreu si nu numai, capitala Israelului este locul unde, in afara de monumente istorice, cladiri vechi si locuri fascinante veti gasi si un numar impresionant de muzee si galerii.


 


ierusalijm


 ana ticho     

Casa memoriala Anna Ticho : locuinta acestei artiste faimoase din Ierusalim este astazi casa memoriala, muzeu, biblioteca si cafenea, toate gazduite sub acelasi acoperis. In afara expozitiilor de pictura semnata Anna Ticho, vizitatorii pot admira si colectia de menore pentru Hanuka, acele sfesnice traditionale cu sapte brate.
 


Ariel - Centrul pentru Istoria Ierusalimului in perioada primului Templu : conceput ca o experienta multimedia, muzeul prezinta istoria capitalei Israelului in trecut, oferind sansa reintalnirii prin proiectii, imagini si sunet cu marile personalitati ale epocilor apuse. Aici veti gasi si o macheta detaliata a Ierusalimului in acea perioada, cu casele, zidurile, drumurile si primul Templu. Numeroase descoperiri arheologice si machete arhitecturale arata cum era viata de zi cu zi in acele vremuri, dar si povestea asedierii Ierusalimului de catre armatele asiriene.


 
Muzeul Armean : gazduit intr-o veche si frumoasa casa, aflata in cartierul armean din Orasul Vechi, are o colectii de mii de piese, o parte dintre ele fiind expuse in cele peste 30 de sali. Felul acestora variaza de la unelte si harti la mozaicuri, manuscrise, fotografii, sculpturi si gravuri, obiecte din metal, obiecte de cult, broderii. Este destinatia ideala pentru cei care vor sa descopere rolul jucat de aceasta importanta comunitate in istoria orasului si a Israelului.


   muzeul armean


 


Muzeul Pamanturilor Biblice : un muzeu aparte, cu o colectie unica, prezentand culturile si civilizatiile care s-au format pe vechile teritorii descrise de Biblie. Numarul impresionant de obiecte de arta din Orientul Mijlociu alcatuieste o fascinanta istorie a vremurilor biblice, vizitatorii fiind indrumati de ghizi foarte bine pregatiti. Aici veti gasi si un magazin de suveniruri, alaturi de un restaurant kosher, iar saptamanal sunt organizate conferinte si seminarii.


 bloomfield   

Muzeul Stiintific Bloomfield : vizitatorii acestui muzeu pot sa inteleaga mai usor cum functioneaza anumite inventii si aparate, sau sa afle pur si simplu mai mult despre natura, tehnologie si stiinta. Majoritatea exponatelor sunt interactive, stiinta facand parte astfel din cultura si din viata de zi cu zi.
 
Gradina Botanica a Universitatii din Ierusalim : una dintre cele mai frumoase gradini botanice din lume, a fost inaugurata in 1953, fiind si astazi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din capitala israeliana. Aici se fac si numeroase cercetari asupra celor mai bune plante si culturi, adaptate climatului regiunii.


   gradina botanica ierusali


 


Casa Katres : cunoscuta si sub numele de Casa Arsa, aici veti gasi ruinele locuintei unui bogat negustor din perioada celui de al Doilea Templu. Casa a ars aproape integral in jurul anului 70, pastrandu-se doar o parte din constructia de piatra. Transformate in muzeu si atent restaurate, aceste marturii ale trecutului, insotite de prezentari audio-video, ofera o calatorie in trecutul cetatii Ierusalimului.


 ferestre chagall    

Ferestrele lui Chagall : Sinagoga aflata la Centrul Medical Hadassah a fost deschisa in 1962, fiind una dintre cele mai frumoase din Ierusalim, 12 dintre ferestrele sale fiind creatia pictorului Marc Chagall, care le-a impodobit cu minunate creatii in stilul sau usor de recunoscut.
 


Muzeul David Palombo : gazduit in cladirea unde se gasea atelierul faimosului sculptor, puteti admira aici o parte dintre lucrarile sale originale.


 


Muzeul Ortodox Grec : aflat in cartierul crestin al Orasului Vechi, nu departe de Mormantul Sfant, cu numeroase piese foarte vechi, multe dintre ele unice in lume.


 


Muzeul Gush Ezyon : patru kibbutzuri aflate pe drumul de la Ierusalim la Hevron au jucat in timpul Razboiului pentru Independenta un rol major in castigarea victoriei. Aici au cazut peste 250 de aparatori ai Israelului, in confruntarea cu forte net superioare, iar urmasii lor aveau sa revina aici in 1967. Istoria acestui loc este prezentata in muzeu.


 muzeul islamic ierusalim    

Muzeul Islamic : cei interesati de cultura si civilizatia islamica in regiune vor gasi aici un muzeu modern, cu mai multe sectiuni : arta, Coran, arhitectura s multe altele.  Colectia de descoperiri arheologice este un valoros document pentru studierea istoriei vechii Moschei Al-Aqsa, mai ales datorita capitoliilor scoase din lacasul de cult in timpul amplelor lucrari de renovare din 1938 - 1942. Cladirea muzeului a fost initial o moschee, unde veneau mai ales pelerinii din Africa de Nord. Este unul dintre cele mai vechi muzee ale statutului Israel, avand intre altele o impresionanta colectie de editii din Coran, ceramica, monezi, sticla, arme de foc, sabii si pumnale.
 muzeu israel    

Muzeul Israel : este cel mai mare muzeu din tara si cea mai prestigioasa institutie culturala israeliana si nici o vizita in Israel nu este completa fara o vizita aici. In cele patru aripi ale muzeului, precum si in gradinile impresionante, veti gasi numeroase colectii de pictura, sculptura, arta decorativa, din perioade si culturi diverse, din antichitate si pana in prezent. Nu trebuie sa uitati ca in depozitele muzeului se gasesc mult mai multe piese. Printre cele mai importante colectii se numara cea de pictura, cea de artefacte biblice si cea mai mare colectie arheologica din Israel. In Templul Cartii veti gasi faimoasele Manuscrise de la Marea Moarta. Anual aici sunt organizate cel putin 30 de expozitii.
 


Casa Artistilor : una dintre cladirile care alcatuiau in trecut complexul Bezazel, construita in 1890, intr-o epoca in care Ierusalimul se gasea sub dominatie turceasca. Astazi cladirea in stil clasic este locul de prezentare a artistilor si creatiilor artelor plastice contemporane, dar si gazda mai multor expozitii internationale. In galeria de aici veti gasi o selectie a lucrarilor membrilor Asociatiei Artistilor, schimbata periodic, si puteti, daca doriti, sa cumparati lucrarile prezentate.


 
Ierusalimul in perioada celui de al Doilea Templu : o idee ingenioasa si foarte apreciata de localnici si turisti, este o reproducere de dimensiuni apreciabile a orasului in perioada celui de al Doilea Templu si a locurilor din preajma. In 66 incepea marea revolta impotriva romanilor, iar orasul si templul aveau sa fie distruse ca represalii. Pe atunci vechiul Ierusalim avea o suprafata de circa 445 de acri, de peste doua ori mai mult decat suprafata actuala a Orasului Vechi, fiind un oras ajuns la culmea dezvoltarii.


     muzeu templu 2


Proiectul a fost initiat de Hans Kroch, proprietarului Holyland Hotel, in amintirea fiului sau Iacob, ucis in Razboiul de Independenta. Construirea machetei a durat patru ani, totul fiind facut sub conducerea profesorului Michael Avi-Yonah de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, fiind inaugurat in 1966. In 2006 a fost mutat la Muzeul Israel.


 


Muzeul Montefiore : muzeul se gaseste la marginea Orasului Vechi, intr-o veche moara de vant, atent restaurata si intretinuta, avand o colectie de obiecte, documente si fotografii despre istoria Ierusalimului si a familiei.


 arta islam 2    

Muzeul de Arta Islamica : Muzeul Memorial de Arta Islamica L.A. Mayer are in colectia sa sute de piese din diferite tari islamice si diverse epoci. De la ceramica la figurine, de la obiecte din metal la creatii in sticla, bijuterii, caligrafie, miniaturi si textile, veti gasi nenumarate exemple speciale de arta islamica. Deosebita este si colectia de ceasuri vechi, cutii muzicale, mecanisme.
 


Muzeul Psalmilor : este unul dintre cele mai originale si ciudate muzee din lume. Artistul Moshe Tzvi Berger a pictat pret de sapte ani interpretarile majoritatii psalmilor din Vechiul Testament. Stilul sau aparte, elegant si in egala masura modern a dus la crearea unei colectii de pictura unica in lume, o premiera in istoria artelor plastice. Artistul a lucrat enorm, luand psalm cu psalm si incercand sa transpuna pe panza ceea ce vedea. O experienta speciala, pe care nu trebuie sa o ratati.


 


Muzeul Instrumentelor Muzicale : gazduit de Academia de muzica si dans Rubin, are o colectie impresionanta de instrumente muzicale, de la cele antice la cele moderne, unele dintre ele avand o valoare deosebita. Mai mult, vizitatorii pot descoperi informatii interesante despre istoria muzicii.


 muzeul naturii    

Muzeul Naturii : o institutie foarte populara si foarte vizitata, cu un numar impresionant de exponate, diorame, expozitii speciale dedicate dinozaurilor, insectelor, pasarilor etc, similar Muzeului Antipa din Bucuresti. Aici sunt organizate si ateliere, conferinte si cursuri de vara.


 
Muzeul Rabbi Kook : cei familiarizati catusi de putin cu istoria iudaismului cunosc deja numele celebrului rabin, care si-a atras inca din timpul vietii numerosi adepti si admiratori, dar si un numar impresionant de dusmani, care nu apreciau interpretarile oferite de acesta.


 rockefeller   

Muzeul Arheologic Rockefeller : unul dintre cele mai mari si mai impresionante muzee arheologice din Israel, fiind fondat in anii '30 ai secolului trecut de britanici, cu contributia generoasa a milionarului american. Cladirea in sine este un adevarat triumf al artei arhitecturale, aici gasindu-se cea mai mare parte a antichitatilor descoperite in situri arheologice in perioada Mandatului Britanic (1920-1948).
 


Casa memoriala Shai Agnon : casa memoriala a castigatorului premiului Nobel pentru literatura (1966) Shai Agnon este foarte populara nu doar in Israel, dar si in intreaga lume, numerosi turisti venind aici pentru a afla mai multe despre autor. Aici se pastreaza atat biblioteca si obiectele personale ale autorului, cat si numeroase colectii de documente si periodice, precum si filme de arhiva. Periodic sunt organizate expozitii.


 
Casa Siebenberg : dupa 18 ani de atente cercetari arheologice, sub temeliile acestei case s-au descoperit ruinele unor cladiri antice, precum si apeducturi si morminte, din perioada celui de al Doilea Templu. Alaturi cercetatorii au gasit si obiecte, unelte, vase si obiecte din lut si sticla. Astazi casa este un urias muzeu, unde puteti vedea cum se desfasoara sapaturile si puteti cunoaste valorile, cultura si istoricul vechii civilizatii israelite.


    casa siebenberg


 


Muzeul Taxelor : inaugurat in 1964, are o vasta colectie de documente privind taxele in lumea antica, in comunitatile evreiesti din diaspora si pe teritoriul actual al Israelului. O parte din piese sunt prezentate in expozitii tematice : centralizarea si colectarea taxelor ; colaborarea cu alte state ; taxarea in diverse regiuni.


 


Orasul lui David : Ierusalimul a fost centrul spiritual si national al poporului evreu inca din vremurile in care Regele David l-a ales drept capitala a regatului sau, cu aproximativ trei milenii in urma. Muzeul gazduieste un numar impresionante de obiecte, unele si artefacte, multe dintre ele vechi de milenii.


 heerzl     

Muzeul Herzl : muzeul se gaseste la mica distanta de cimitirul unde se odihneste fondatorul sionismului, primul care si-a dorit ca evreii raspanditi prin intreaga lume sa aiba o tara a lor. In ciuda faptului ca Herzl a trait doar 44 de ani, rolul jucat in istoria poporului evreu i-a asigurat nemurirea.
 


Ultima Batalie pentru Muzeul Orasului Vechi : o expozitie impresionanta de fotografie, care rememoreaza dramatica predare a israelienilor in fata trupelor iordaniene, urmata de expulzarea acestora. Pe 28 mai 1948, la orele 16.00, dupa luni de lupte, aparatorii si locuitorii Cartierului Evreiesc au fost nevoiti sa se predea armatei iordaniene, fiind ulterior fortati sa isi paraseasca locuintele, cartierul fiind aproape complet distrus. Dramaticul eveniment a fost imortalizat de John Philips, fotograf care insotea trupele iordaniene. Aceste imagini sunt expuse aici, alaturi de clisee infatisand locuri din Cartierul Evreiesc inainte de razboi si dupa ce au fost reconstruite.


 menahem     

Muzeul Centrului Menchem Begin : turul muzeului incepe pe strazile orasului Brisk, unde s-a nascut Begin, continuand cu Varsovia si apoi cu Vilna, unde Begin avea sa fie arestat si deportat intr-un lagar sovietic. Viitorul erou al eliberarii Israelului, membru al Irgun, a jucat un rol cheie in fondarea statului modern, iar exponatele vorbesc despre viata acestuia si de importanta sa ca cel de al saselea premier al tarii. Multe dintre piese si documente sunt unice in lume, iar experienta este fascinanta.
 


Muzeul de Arta Italo-Evreiasca U.Nahon : cu o bogata colectie de obiecte si opere de arta, gazduit in cladirea Sinagogii Italiene de secol XVIII, muzeul prezinta in detaliu viata comunitatii evreiesti din Italia de-a lungul timpului.


 


Arhivele si Muzeul Teatrului Israel Goor : deschis oficial in 1973, are in colectiile sale numeroase piese rare donate de personalitatii ale  vietii teatrale israeliene, de la afise si decoruri la pictura, documente, fotografii si altele. Curatorii prezinta in cadrul expozitiilor aspecte din istoria teatrului israelian si evreiesc. Mai mult, vizitatorii pot afla diverse secrete despre regie, scenografie, arta actorilor si costume.


 muzeu david    

Turnul lui David - Muzeul de Istorie a Ierusalimului : peste trei milenii de istorie a poporului evreu sunt prezentate in expozitiile acestui muzeu, in ordine cronologica. Muzeul ofera vizitatorilor sansa de a descoperi istoria orasului, din trecut si pana in prezent.
 


Muzeul Prizonierilor Rezistentei : constructia a fost terminata in 1858, fiind pentru un timp ospiciu. In perioada mandatului britanic in Palestina insa a devenit inchisoare. In afara infractorilor de drept comun, aici au fost inchisi sute de luptatori ai rezistentei evreiesti, din diverse grupari precum Haganah, Irgun, Lechi. Exponatele prezinta viata in inchisoare, cu regulile si valorile ei, povestea gruparilor de rezistenta si a personalitatilor care au facut parte din ele.


 


Muzeul Arheologic Wohl : contine numeroase descoperiri arheologice din perioada regelui Irod.


 iad vashem    

Muzeul Yad Vashem : cel mai important muzeu dedicat Holocaustului, prezinta in detaliu soarta evreilor in cea mai intunecata perioada a istoriei lor. Expozitiile diverse si numeroase prezinta vizitatorilor diferite teme, precum viata in ghetouri, lagarele de exterminare, rezistenta evreiasca, imigratia clandestina in Palestina, marturii ale supravietuitorilor. In Sala Numelor se pastreaza numele milioanelor de victime, iar in Muzeul de Arta sunt gazduite lucrari realizate de detinutii din lagarele de concentrare sau de supravietuitori, evocand acea perioada dramatica. Tot aici se gaseste si Memorialul Copiiilor, dedicat celor 1.5 milioane de copii care si-au pierdut viata in Holocaust.
 


Foto : ilmuseums.com


 


August 2007

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
andreea

frumoase muzee am fost si eu va recomnd si voua

11 Ianuarie 2011 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Lituania tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume
Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume

1. Astazi o tara baltica relativ mica, avand o populatie de circa 2,9 milioane de locuitori si o suprafata de 65,200 km patrati, Lituania are o istorie indelungata, iar in vremea secolului XIV cea mai ...

Papa Ioan Paul al II lea vazut de Oliviero Rainaldi
Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi

Asezata in Piazza dei Cinquecento, la mica distanta de Gara Termini, locul unde multi ajung pentru prima oara in Roma atunci cand nu prefera masina personala sau avionul, creatia sculptorului Oliviero ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

La Rochelle Franta
La Rochelle - Franta

Unul dintre cele mai interesante orase de pe coasta Frantei, este o localitate foarte veche, care a jucat un rol important in istoria Frantei, ca centru comercial si politic. Astazi este o ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Muzee si galerii in Cartea Recordurilor Guinness Muzee si galerii in Cartea Recordurilor Guinness
Cel mai mare palat-muzeu din lume: Muzeul Luvru nu este doar unul dintre cele mai populare muzee din lume, dar si palatul cu cea mai mare suprafata, 210 000 de metri patrati, unde pot fi ...
Alte recomandari:
Queen lanseaza o piesa inedita in toamna acestui an Anotimpurile lui Maurice Utrillo Dinastia Brueghel, de la Pieter cel Batran la Abraham si Jan-Baptist Cinci statui antice renumite + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Acasa la Cezanne in Aix en Provence Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar fi putut maestrul sa isi gaseasca un refugiu? ... Alte destinatii: Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Telefonul negru un film dupa o nuvela de Joe Hill in curand pe ecrane
Telefonul negru, un film dupa o nuvela de Joe Hill, in curand pe ecrane Ecranizare a unei povestiri publicate de Joe Hill in volumul “20th Century Ghosts” (aparut in 2005), “Telefonul negru/The Black ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Primul sange de Amelie Nothomb
Primul sange de Amelie Nothomb Un roman castigator al Premiului Renaudot 2021 Scriitoare prolifica (acesta este romanul cu numarul 30) si o poveste de viata pe masura celebritatii ......
+ alte recomandari: Carte Artline