inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzee in Haifa

2 Comentarii

Cel mai mare oras din nordul Israelului si al treilea ca marime din tara, Israel este si un important port comercial din regiunea mediteraneana si un centru comercial de prima importanta. Este un loc aparte, orasul fiind construit practic pe un deal, la poalele Muntelui Carmel, dar si pe acesta, iar imaginea unui munte care iese practic din mare este greu de uitat, ca si numarul impresionant de casute albe, cu terase, dispuse ca niste trepte din varful muntelui pana jos. Haifa este un oras modern si plin de viata, cu numeroase magazine, centre comerciale, restaurante, cluburi, baruri, parcuri si locuri de joaca pentru copii. Este interesant ca aici, datorita numarului mare de arabi si crestin, autobuzele circula si sambata, cand este Sabbathul evreiesc.


haifa


Haifa


 


Dar Haifa, dincolo de farmecul sau aparte, este si un loc unde cei interesati pot gasi un numar foarte mare de muzee si galerii de arta, unele dintre ele avand colectii unice in lume, deosebit de valoroase.


 


Muzee in Haifa si imprejurimi


 


Albadia - Muzeul Beduinilor : unul dintre cele mai originale muzee din lume, ofera vizitatorilor ocazia de a descoperi prin expozitii, conferinte si filme totul despre lumea beduinilor. Sunt prezentate atat legendele si folclorul beduinilor, cat si ritualurile si traditiile acestora.


 aaranson    

Beit Aaronson : casa memoriala, unde a locuit Aharon Aaronson, alaturi de surorile sale Sarah si Rebecca, conducatorii organizatiei secrete evreiesti "Nili", care a spionat fortele turcesti in primul razboi mondial, in beneficiul britanicilor. Casa memoriala a fost foarte bine pastrata si intretinut, aici putand fi gasite documente, carti, fotografii si obiecte personale ale familiei.
 


Galeria de Arta Beit-Hagefen (Centrul Arabo-Evreiesc) : una dintre cele mai importante institutii culturale, a fost infiintata in 1963 ca un loc de intalnire intre artistii arabi si evrei, unde acestia sa lucreze si sa se cunoasca. Lista activitatilor gazduite aici este impresionanta, existand un Centru pentru Vizitatori, un Teatru Arab, Centrul Cultural al Copiilor, Biblioteca, cluburi si o Galerie de Arta. In aceasta galerie sunt organizate anual expozitii ale lucrarilor artistilor evrei si arabi. Tot aici se desfasoara si doua festivaluri foarte apreciate : Sarbatoarea Sarbatorilor si Luna Culturii si Cartii Arabe.


 castra c    

Centrul Cultural Castra : situat in partea de sud a orasului Haifa, un loc in care artele, distractia si shoppingul se imbina intr-un mod inspirat. Proiectul initial a fost de a oferi pictorilor un loc unde sa lucreze si unde sa isi poata vinde direct lucrarile, dar mai tarziu totul a capatat dimensiuni mult mai generoase. Cladirea, un exemplu de arhitectura moderna, este creatia lui Arick Braur. Aici se gaseste si cel mai mare mozaic biblic din lume, montat pe unul dintre pereti. Aici puteti face cumparaturi sau va puteti relaxa vizitand lucrarile expuse in galerii si muzee, dar puteti si lua masa alaturi de prieteni.
 
Casa Artistilor Chagall : deschisa in 1954, la initiativa Asociatiei Pictorilor si Sculptorilor, gazduieste periodic expozitii personale si de grup ale artistilor israelieni si straini, publica un numar impresionant de cataloage si periodice. Aici au loc aproape in fiecare luna intalniri cu artistii, conferinte pe diverse subiecte culturale, concerte de muzica de camera si altele.


   chagall centre


 
muzeu naval haifa    

Muzeul Naval si al Imigratiei Clandestine : dincolo de numele sau neobisnuit, muzeul este unul dintre cele mai interesante din Israel, imbinand povestea marinei Israeliene cu dramaticele povesti ale imigratiei clandestine a evreilor in Palestina, intr-o perioada in care acest lucru era strict interzis. Veti gasi aici vaste colectii de documente, articole din periodice, machete, fotografii, diagrame si multe altele. Interesant este ca cea mai mare parte a colectiilor muzeului se gaseste in interiorul vasului "Af-Al-Pi-Chen", care a reusit sa strapunga blocada britanica in perioada mandatului, aducand 434 de imigranti in tara lor.

Muzeul Naval, care prezinta istoria Marinei Israeliene pana la Razboiul de Yom Kippur, are in colectia sa numeroase planuri ale vaselor, machete, documente, etc.


 


Galeria de Arta Colosseum : prima expozitie gazduita de Galeria de Arta Colosseum a fost "TRAMWAY", expozitie de grup reunind lucrarile a sase artisti din Haifa, care continuau traditia primilor avangardisti rusi de la inceputul secolului XX. Ulterior acestui grup aveau sa se alature si alti artisti israelieni, accentul punandu-se pe libertatea de exprimare totala, dincolo de barierele desenului traditional. In prezent in expozitia permanenta se gasesc circa 50 de picturi, dar si sculpturi, arta decorativa, obiecte.


 


Muzeul Dagon : un muzeu dedicat istoriei cultivarii si prelucrarii granelor, din preistorie si pana in prezent. Vizitatorii pot admira aici unelte, vase, masini de prelucrare si altele.


 229     

Gallerina - galerie de arta, artizanat si cafea : gazduieste frecvent expozitii de grup, in care arta decorativa si experimentala se imbina cu sculptura, dar si expozitii personale de pictura si arta fotografica. In incinta muzeului veti gasi si o cafenea, unde puteti descoperi mai multe feluri de cafea, prajituri si branzeturi.
 


Muzeul de Arta din Haifa : unul dintre cele mai interesante din Israel. Colectiile sale, in principal descoperiri arheologice, prezinta in detaliu istoria locurilor, din cele mai vechi timpuri pana in epoca moderna. Exponatele sunt numeroase si variate : sculpturi, arme antice, monezi, vase, unelte. Periodic sunt organizate aici si expozitii de arta clasica si moderna.


 
Ha-Slick Be Nahalal : un capitol important al istoriei statului Israel, acest muzeu este de fapt un fost depozit secret de armament al organizatiei Hagana. A fost folosit in perioada 1943 - 1947, in timpul Mandatului Britanic, membrii rezistentei aducand aici armele si munitiile procurate sau capturate.


    arme


 


Muzeul Hecht, Universitatea din Haifa : cu o bogata colectie de descoperiri arheologice, Muzeul Hecht ascunde insa si multe alte comori. Cea mai importanta este cu siguranta asa-numita Colectie Hecht, cu numeroase lucrari ale artistilor impresionisti si evrei ai Scolii de la Paris : Manet, Monet, Pissarro, Modigliani, Soutine, Struk. Colectia Ghez cuprinde lucrari ale artistilor evrei ucisi in timpul Holocaustului.


 
centru de detentie    

Centrul de Detentie al Imigrantilor Ilegali : redand un capitol dramatic din istoria poporului evreu, este un obiectiv cultural si turistic foarte important. Povestea evreilor care paraseau Europa pentru a scapa de persecutiile naziste si a ajunge in Palestina controlata atunci de britanici a fost scrisa in repetate randuri. Se stie insa mai putin ca cei care ajungeau ilegal in Palestina (majoritatea) erau incarcerati de britanici in centre de detentie, pe care multi le-au comparat cu lagarele naziste, desi conditiile erau mult mai bune. Un astfel de lagar este si acesta, acum devenit muzeu.

 Veti gasi aici nu doar documente, fotografii si obiecte ale detinutilor, ci si un vas identic celor folosite de evrei pentru a ajunge in Palestina, o camera de dezinfectare, o macheta a lagarului original, mai multe baraci restaurate, precum si o bogata baza de date.


 


Muzeul Cailor Ferate Israeliene : unul dintre cele mai frumoase muzee de gen, pastrand farmecul epocii trecute. In mare parte locomotivele, vagoanele si sinele sunt cele originale, la fel ca si orarele, biletele, fotografiile, multe datand din 1892, cand a fost inaugurata prima linie de cale ferata din regiune. Aici veti gasi si ultima locomotiva cu aburi din Israel.


 dada muzeu haifa   

Janco - Muzeul Dada : situat in centrul localitatii Ein Hod, un sat al artistilor unde veti gasi adesea pictori si sculptori la lucru. Muzeul are patru sali. Prima gazduieste expozitia permanenta a lucrarilor lui Marselo Janco, cea de a doua lucrari ale tinerilor artisti si proiecte speciale, a treia arta moderna si avangardista, in timp ce a patra este rezervata expozitiilor temporare. Aici veti gasi si un atelier, unde puteti descoperi pas cu pas tehnici si trucuri putin stiute, sau puteti discuta cu artistii.
 


Muzeul Juara : situata intr-o cladire datand din perioada otomana, din Ramat Menashe (la mica distanta de Haifa). Aici veti gasi informatii despre povestea Hagannah, organizatia secreta de rezistenta si aparare a primilor evrei ajunsi aici in timpul Mandatului Britanic, organizarea acesteia, personalitati, lupte date de Hagannah.


 


Muzeul Mane-Katz : in ultimii ani ai vietii Mane Katz a lucrat si a locuit in aceasta casa sau in atelierul sau din Paris. In 1977, la mai bine de un deceniu de la moartea artistului,  casa a devenit muzeu memorial. Expozitiile sunt schimbate de patru ori pe an, prezentand atat lucrari semnate Mane-Katz cat si lucrari ale altor artisti straini sau israelieni.


 muzeul papusilor    

Muzeul Papusilor : unul dintre putinele muzee dedicate papusilor, este unul dintre cele mai bune, cu o colectie de peste 1000 de papusi, unele noi, altele foarte vechi. Muzeul Papusilor este o poarta deschisa in trecutului acestei jucarii pentru evrei. Dar mai mult decat atat, dioramele expuse aici prezinta cu ajutorul papusilor si figurinelor personalitati, evenimente istorice si legende din istoria poporului evreu.
 


Muzeul Maritim National : istoria calatoriilor pe mare si a industriei navelor in regiunea Mediteraneana si a Marii Rosii sunt prezentate intr-un impresionant ansamblu, cu o suprafata de 1400 metri patrati. Muzeul a fost fondat in 1953 si mutat in spatiul actual in 1972. Cele peste 7000 de obiecte din colectiile sale sunt prezentate cronologic si tematic, incepand din antichitate si pana in prezent. Veti gasi aici tot ceea ce doreati sa stiti despre viata pe mare : mitologie si legende ale marinarilor, machete si imagini ale vechilor vase, monezi, timbre cu tematica marina si documente, informatii despre evolutia navigatiei pe mare, povestea marilor batalii navale, detalii interesante despre arhitectura navala, punandu-se firesc accentul pe contributia evreiasca in domeniu.


 


Muzeul National al Stiintei, Tehnologiei si Spatiului : gazduit intr-o veche cladire din Hadar, este un muzeu modern, cu un numar impresionant de exponate, multe dintre ele interactive, precum camera Aviatiei sau camera obscura. Curatorii au incercat sa prezinte cele mai importante si cele mai interesante descoperiri si principii stiintifice, precum si rolul jucat de unii cercetatori israelieni.


 
Muzeul Ralli : muzeu particular, cu o bogata colectie de pictura, semnata de artisti moderni si clasici, gazduind expozitii permanente si temporare. Una dintre galeriile muzeului este dedicata integral lui Salvador Dali. Aici veti gasi si numeroase informatii despre Caesarea. Cladirea este o reusita arhitecturala, o opera de arta in sine, de o surprinzatoare originalitate.


    ralli


 


Muzeul de Preistorie Shtekelis : cu numeroasele piese arheologice descoperite in pesterile muntelui Carmel si in nordul Israelului, muzeul Shtekelis este unul foarte apreciat de pasionatii de istorie si stiinta. Punctul de atractie il reprezinta seria de diorame, minunat realizate, prezentand scene din viata omului preistoric numit Homo Carmelitis.


 


Studio Oman : galerie si scoala de arta, Studio Oman a fost deschis in 1993 de un grup de tineri artisti locali, sub conducerea lui Anton Biedermann. Obiectivele institutiei au fost precizate clar de la bun inceput. Studio Oman trebuie sa fie un mediu creativ pentru artele plastice, cu implicare comunitatii locale, trebuie sa expuna doar lucrarile de calitate si profund originale ale artistilor israeliene si straini, trebuie sa starneasca interesul publicului pentru artele plastice contemporane prin conferinte, discutii, expozitii. Pana acum Studio Oman s-a "achitat" foarte bine de aceste indatoriri, devenind rapid un loc de intalnire al tinerilor artisti.


 


Casa Terezin : muzeul a fost dedicat memoriei evreilor din ghetoul Terezienstadt, ucisi in timpul Holocaustului. In afara colectiei de documente si fotografii si a arhivei impresionante, vizitatorii vor gasi aici expozitii permanente de lucrari de arta realizate in ghetou sau evocand experienta acestuia si chiar o carcera.


 khan istorie    

Muzeul Khan de Istorie al Hadera : situat chiar la K'han, unul dintre cele mai importante locuri pentru istoria Israelului. In 1891 primii fondatori ai localitatii Hadera au locuit aici pentru un timp, iar cele cinci expozitii permanente spun povestea a peste 70 de ani de istorie. Cercetatorii interesati de subiect vor gasi atat arhivele asezarii, cat si o bogata biblioteca.
 


Galeria de Arta a Universitatii din Haifa : inaugurata in 1978, prezinta anual 3-4 expozitii, in principal arta moderna si contemporana israeliana, dar si lucrari ale unor artisti straini. In colectiile galeriile se gasesc aproximativ 1000 de lucrari, multe dintre ele de o rara frumusete.


 
arta japoneza haifa      

Muzeul de Arta Japoneza Tikotin : fondat in 1959, la initiativa lui Felix Tikotin, un renumit colectionar de arta japoneza, care si-a donat o mare parte din lucrari, si a lui Abba Chushi. In prezent muzeul are circa 6000 de piese in colectiile sale, inclusiv pictura, printuri, schite, textile, carti vechi, ceramica, statuete in miniatura. Sala de expozitii este construita respectandu-se principiile arhitecturii nipone clasice.

 In biblioteca institutiei cei interesati pot gasi o colectie de circa 2500 de volume si periodice despre Japonia si cultura traditionala japoneza. Periodic, aici se organizeaza conferinte si seminarii despre Japonia, proiectii de film, ateliere, cursuri de japoneza.


 


Muzeul Wilfrid Israel : initial muzeul a pornit de la colectia lui Israel Wilfrid, prieten si sustinator al colonistilor din Kibbutzul Hazorea, carora le-a donat lucrarile. Dupa moartea tragica a lui Wilfrid Israel, in timp ce incerca sa salveze mai multi evrei germani in timpului celui de al doilea razboi mondial, muzeul avea sa fie deschis in 1951. De atunci aici au fost prezentate mai multe expozitii de arta din colectia Wilfrid, ulterior curatorii achizitionand si alte lucrari.


 


Foto : wikipedia.org ; ilmuseums.com


 


 


 


Septembrie 2007


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Hadar | timbre | mitologie | Aharon Aaronson
Comentarii 2 comentarii
ema

Eu nu am mai auzit pana acum de un muzeu al papusilor...ma mir ca exista unul chiar in israel..foarte ciudat.

14 Ianuarie 2010 reply
0
Dan

In afara de Locurile Sfinte de la Ierusalim mai sunt unele obiective foarte interesant in israel. Pacat ca circuitele turistice de cele mai mute ori nu includ si astfel de muzee.

14 Ianuarie 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Ceske Budejovice Cehia
Ceske Budejovice, Cehia

Asezat pe malul raului Vltava, in partea de sud-vest a Cehiei, Ceske Budejovice este cel mai mare oras din Boemia de Sud, avand o populatie de peste 95 000 de locuitori, dar pentru cei care iubesc ...

Ostrava Republica Ceha
Ostrava, Republica Ceha

Considerat de turistii care l-au vizitat una din acele mici bijuterii turistice mult prea putin cunoscute, localitatea din partea de nord-est a Cehiei are peste 300 000 de locuitori (ocupand locul al ...

Liberec Republica Ceha
Liberec, Republica Ceha

Oras cu peste 100 000 de locuitori (al cincilea ca marime din Cehia), Liberec este si capitala regiunii omonime, cunoscut mai ales in trecut ca un centru comercial si mestesugaresc, aici gasindu-se ...

Kromeriz Republica Ceha
Kromeriz, Republica Ceha

Oras din regiunea Zlin, situat in partea de sud-est a tarii, Kromeriz este considerat unul dintre cele mai frumoase din Cehia, o destinatie turistica preferata in special in lunile de primavara si ...

Olomouc Republica Ceha
Olomouc, Republica Ceha

Vechi oras universitar cu numeroase monumente istorice si impresionante realizari in stil baroc, Olomouc este considerat de unii dintre cei care l-au vizitat ca una dintre cele mai bune alternative ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

La Rochelle Franta
La Rochelle - Franta

Unul dintre cele mai interesante orase de pe coasta Frantei, este o localitate foarte veche, care a jucat un rol important in istoria Frantei, ca centru comercial si politic. Astazi este o ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501)
Pastrat astazi la National Gallery din Londra, acest portret pictat in ulei este categoric una dintre cele mai reusite creatii ale artistului renascentist care de altfel si-a lasat semnatura ...
Alte recomandari:
Cinci carti despre Bucuresti pe care trebuie sa le citesti Heidelberg, orasul unde puteti vizita cea mai veche universitate din Germania Whittier, orasul din Alaska unde aproape toti locuitorii stau in acelasi bloc Targul de cai de Rosa Bonheur + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Ceske Budejovice Cehia Ceske Budejovice, Cehia Asezat pe malul raului Vltava, in partea de sud-vest a Cehiei, Ceske Budejovice este cel mai mare oras din Boemia de Sud, avand o populatie de peste 95 000 de locuitori, dar pentru cei care iubesc berea este cunoscut mai ales ca locul unde se produce ... Alte destinatii: Ostrava, Republica Ceha Liberec, Republica Ceha Kromeriz, Republica Ceha Olomouc, Republica Ceha Litomysl, Republica Ceha + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Aladdin 2019
Aladdin (2019) O reinterpretare contemporana a celebrului desen animat din 1992 Povestea lui Aladdin este una dintre cele mai indragite si mai cunoscute din 1001 de ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Micul dejun al campionilor de Kurt Vonnegut
Micul dejun al campionilor de Kurt Vonnegut Un titlu de referinta pentru prolificul Vonnegut si poate cea mai buna carte pentru a incepe sa ii descoperi stilul, viziunea, ideilor. Si umorul. In ......
+ alte recomandari: Carte Artline