inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzee in Budapesta

0 Comentarii

Budapesta este una dintre cele mai importante capitale culturale europene, iar numarul muzeelor si mai ales varietatea lor sunt impresionante si excelente referinte pentru orice vizitator. De la mici muzee, cu exponate adesea ciudate la muzee mari, cu mii de piese in colectii, de la muzee de arta la cele de istorie sau cele neconventionale, se pare ca Budapesta are cate ceva pentru oricine. Cu cele aproape 100 de muzee, deschise tot anul, aveti nevoie de saptamani bune pentru a vedea macar o parte dintre exponate. Multe muzee au intrarea libera, la altele trebuie sa platiti o taxa modica, fiind mai scumpe doar biletele la expozitiile temporare speciale. Majoritatea muzeelor sunt inchise luni sau marti.


 


Cele mai populare muzee din Budapesta


 


Muzeul National Maghiar (Magyar Nemzeti Muzeum)


 Magyar Nemzeti Muzeum     

Inchis in fiecare luni, nu se plateste taxa de intrare pentru expozitiile permanente. Este cel mai mare muzeu din Ungaria, cu o suprafata de 8000 metri patrati si numeroase piese unice, de patrimoniu, prezentate in expozitii permanente tematice. Aici veti gasi intre altele Coroana Sf Stefan, primul rege al Ungariei, sau expozitiile permanente dedicate istoriei tarii, impartita pe perioade disttincte.
Foto : helyszinonline.hu


 


Muzeul de Arte Frumoase ( Szepmuveszeti Muzeum )


 


Cele mai importante aici sunt Colectia Spaniola, una dintre cele mai mari si variate din lume si Colectia Italiana (Titian, Giogioni, Leonardo da Vinci), o parte din piese fiind prezentate in expozitii permanente. Nu mai putin interesante sunt colectiile de arta si obiecte egiptene, elene si romane. Periodic, Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta gazduieste si expozitii temporare, cum a fost cea dedicata lui Van Gogh, organizata in primavara lui 2007.


 


Muzeul de Arte Aplicate ( Iparmuveszeti Muzeum )


 


In afara bogatei colectii de mobilier, textile, piese de ceramica si lemn, muzeul este interesant si pentru cladirea cu o arhitectura surprinzator de modernista, dar ciudat de integrata in ansamblul general.


 


Muzeul de Istorie a Budapestei ( Budapesti Torteneti Muzeum )


 


Cei care vor sa descopere pas cu pas turbulenta istorie a orasulului trebuie sa viziteze Muzeul de Istorie de aici, unde principalele episoade, de la fondarea asezarii pana in prezent, sunt prezentate in amanunt. Mai mult, vizitatorii au aici sansa de a vedea o parte reconstruita din Palatul Regal medieval, precum si cateva statui gotice.


Budapesti Torteneti Muzeum


Foto : budapest-photo.hu


 


Galeria Nationala Maghiara (Magyar Nemzeti Galeria)


 


Unul dintre cele mai bune muzee de arta din Europa de Est, cu numeroase piese importante ale unor artisti maghiari si nu numai.


 


Casa Terorii (Terror Haza Muzeum)


 house of terror      

Un nume aparte pentru un muzeu aparte, dedicat regimului nazist si celui comunist din Ungaria si efectelor acestora in viata sociala, politica, economica si culturala. Unele sectiuni ale muzeului sunt si astazi infricosatoare, amintind de forta si bestialitatea represiunii opozantilor.
Foto : budapest4you.hu


 


Muzeul de Etnografie


 


Unul dintre cele mai mari muzee de gen din Europa, este locul unde veti gasi practic orice informatie despre arta si cultura populara maghiara, prin expozitii permanente si temporare, care prezinta viata cotidiana in zona rurala, obiceiuri si traditii, arta populara, unelte, costume, etc.


 


Muzeul Maghiar de Istorie Naturala ( Magyar Termeszettudomanyi Muzeum )


 


Cel mai mare muzeu de istorie naturala din Ungaria si unul dintre cele mai impresionante din Europa de Est. Expozitia "Omul si natura in Ungaria", prezentand in detaliu dezvoltarea omului si diverselor specii de fauna si flora in regiune, existand si numeroase piese interactive si machete.


muzeu istorie naturala budapesta


Foto : museum.hu


 


Parcul Statuilor din Budapesta


 


Este un parc inedit, un muzeu in aer liber ce cuprinde sculpturi din perioada regimului comunist, multe dintre ele amintind chiar de liderii acelor vremuri, astazi aproape uitati. Un muzeu care imbina nostalgia si nevoia de aducere aminte.


 


Dar dincolo de muzeele foarte cunoscute si apreciate nu doar in Ungaria, dar si in intreaga Europa (si nu numai) Budapesta "ascunde" si cateva mici muzee, prea putin populare, dar cu piese deosebite, unice in intreaga lume. Sunt muzee mici, aparte, care merita o vizita.


 


Muzeul de Arta Asiatica Ferenc Hopp ( Hopp Ferenc Kelet-azsiai Muzeum )


 


Ferenc Hopp a fost nu doar un afacerist de succes, ci si un pasionat de arta si mai ales de calatorii. In secolul XIX Hopp a calatorit enorm, ajungand pana in India si in Orientul indepartat, de unde a revenit cu importante colectii de arta, ce aveau sa formeze "baza" viitorului muzeu. Sunt deosebit de interesante colectiile de arta budista din secolele IX - X, dar si lucrarile indiene, tibetane si nepaleze.


 


Muzeul Kiscell


 


Micul muzeu face parte din ansamblul Muzeului de Istorie din Budapesta, fiind gazduit intr-o fosta manastire, construita in secolul XVIII si transformata mai tarziu intr-o superba vila in stil baroc. Exponatele prezinta in principal istoria orasului Budapesta in epoca moderna, iar la parter vizitatorii pot admira mai multe masini tipografice din secolele XVII - XIX, intre care peste 30 de masini de tiparit, precum si o frumoasa sala cu statui baroce.


Muzeul Kiscell are si o frumoasa colectie de pictura si grafica, intre care o selectie de arta din secolul XX.


 


Casa Memoriala Bela Bartok ( Bartok Bela Emlekhaz )


 
Unul dintre cele mai interesante obiective culturale din Budapesta, este ultima locuinta a faimosului compozitor maghiaz Bela Bartok (1881 - 1945), vizitata in fiecare an de admiratorii muzicianului. Interiorul locuintei a fost perfect pastrat pentru a reflecta atmosfera epocii, iar adesea aici sunt organizate mici concerte, in fata unui public select si pasionat.


       bela bartok bust


 Foto : budapest-photo.hu


 


Muzeul Castelului Nagyteteny (Nagyteteny Kastely Muzeum)


 


Acest superb palat baroc gazduieste o vasta colectie de mobilier de toate felurile, cu peste 300 de piese din secolele XV - XIX, de la gotic la Biedermeier, un ansamblu fascinant pentru pasionati.


 


Muzeul Metroului (Foldalatti Vasuti Muzeum)


 


O idee inedita, un mic muzeu aflat chiar in statia Deak Ferenc, unde curiosii pot afla mai multe despre istoria metroului din Budapesta.


 


Mormantul lui Gul Baba (Gul Baba Sirja)


 


Un loc de pelerinaj pentru musulmani, este dedicat unui poet aproape uitat, Gull Baba. In 1541, cand turcii au ocupat Buda, musulmanii s-au bucurat, iar sarbatorile au durat zile intregi, cuprinzand intregul oras. Gull Baba, in epoca un poet destul de apreciat, a murit chiar in timpul sarbatorii.         


 


Muzeul Evreiesc ( Zsido Muzeum )


 muzeu zsido       

Un muzeu care ar trebui sa fie vizitat de mai multe persoane, unul dintre cele mai interesante din Ungaria, prezentand in detaliu viata, cultura si istoria adesea dramatica a comunitatii evreiesti din Budapesta, cu ajutorul obiectelor personale, fotografiilor, documentelor, obiectelor de cult, operelor de arta.


 


In Budapesta veti gasi si numeroase muzee dedicate in special copiiilor si familiilor, chiar daca si marile muzee au programe speciale pentru acestia.
 Foto : dynamictours.hu


 


Muzeul Caii Ferate a Copiiilor (Gyermekvasut Muzeum)


Asa-numita Cale Ferata a Copiiilor a fost construita intre 1948 - 1950, facand legatura intre Huvosvolgy si Dealul Szechenyi, numele ales initial fiind de Calea Ferata a Pionierilor (Uttorovasut). La gara Huvosvolgyi curiosii pot gasi si un mic muzeu.


 


Muzeul Transportului (Kozlekedesi Muzeum)


 


Este muzeul ideal mai ales pentru baieti, dar si pentru fetele pasionate de masini si tehnica. Vizitatorii pot gasi aici machete ale masinilor, motocicletelor, vaselor si tramvaielor folosite in timp, precum si un istoric al dezvoltarii retelei de transporat din Ungaria.


 


Muzeul Cailor Ferate Maghiare ( Magyar Vasuttorteneti Park )


 


Chiar daca este la o distanta apreciabila de centrul orasului, acest muzeu nu duce deloc lipsa de vizitatori, fiind unul dintre cele mai interesante din Budapesta. Iar dupa cateva ore petrecute printre locomotive si vagoane, multe familii prefera sa ia masa la elegantul restaurant de aici.


 


Muzeul Pompierilor


 


Un alt muzeu foarte popular si vizitat mai ales de copii, prezinta istoria pompierilor din Budapesta, inca din perioada romana si pana in epoca moderna, de la primele echipe de voluntari pana la profesionistii de astazi.


 


Muzeul Comertului si Serviciilor ( Magyar Kereskedelmi es Vendeglatoipari Muzeum )


 


 Un muzeu original si surprinzator de popular. Vizitatorii gasesc aici informatii inedite despre istoria comertului in Ungaria, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, iar multe dintre date sunt surprinzatoare.


 


www.artline.ro


 


31 Octombrie 2007

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Vara de Gunnar Berndtson
Vara de Gunnar Berndtson

Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele adesea ...

Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau

La inceputul anului 1909 pictorul Henri Julien Felix Rousseau, cunoscuta mai curand sub numele de Vamesul Rousseau, aparea in fata curtii cu juri, inculpat alaturi de un amic mai tanar cu vreo trei ...

Duelul lui Edouard Manet
Duelul lui Edouard Manet

Elegant, distins, foarte politicos, purtand adesea joben si baston, nu-i lipseau aproape niciodata manusile. Edouard Manet parea atat de nelalocul lui in lumea boema din Montmartre, dar chiar si asa ...

Skansen cel mai vechi muzeu in aer liber din lume
Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume

Case vechi din lemn, construite cu atat de multa vreme in urma si pastrandu-se inca nesperat de bine, biserici si scoli construite cu cel putin un secol in urma, locuinte elegante pentru negustori ...

Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini 1501
Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501)

Pastrat astazi la National Gallery din Londra, acest portret pictat in ulei este categoric una dintre cele mai reusite creatii ale artistului renascentist care de altfel si-a lasat semnatura in cadrul ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vara de Gunnar Berndtson Vara de Gunnar Berndtson
Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele ...
Alte recomandari:
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Savoca Italia Savoca, Italia Mica asezare cu mai putin de 2000 de locuitori situata in partea de sud a Italiei, in provincia siciliana Messina, Savoca ar putea sa le para neasteptat de familiar celor care au vazut si revazut Nasul, capodopera regizorului Francis Ford Coppola. Nu este ... Alte destinatii: Brantome, Franta Alberobello, Italia Saint-Emilion, Franta Saluzzo, Italia Cinci muzee din Tokyo + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Vox Lux 2019
Vox Lux (2019) Un film cu o coloana sonora cu piese originale semnate de Sia Cum sa devii dintr-o adolescenta obisnuita, cu visele, sperantele si temele ei, o ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Casa bantuita de Shirley Jackson
Casa bantuita de Shirley Jackson Un roman terifiant care a inspirat serialul de succes difuziat pe Netflix si considerat de critici si public una dintre cele mai bune productii ......
+ alte recomandari: Carte Artline