inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Interviu artLine.ro cu Radu Mihaileanu, regizorul filmului Izvorul femeilor/ La source des femmes

0 Comentarii


Filmul Izvorul femeilor/ La source des femmes este un imn dedicat femeilor in general, a declarat regizorul Radu Mihaileanu, in deschiderea celei de-a VIII-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti, la cinema Studio. "Filmul l-am scris intuind un pic ca ceva se va misca in tarile arabe. Totusi acest film nu vorbeste numai despre tarile arabe. Acesta este un imn dedicat atat femeilor arabe, cat si femeilor in general, si este poate ideea ca revolutia, daca vrem cu adevarat s-o facem, trebuie intai s-o facem acasa, acasa la noi, in intimitate si dupa aceea putem, cu nadejde, sa iesim pe strada", a precizat Radu Mihaileanu.

Inspirat de un fapt real petrecut in Turcia in 2001, filmul relateaza o intamplare dintr-un sat din Maroc in care traditia locului spune ca femeile trebuie sa aduca apa in fiecare zi dintr-un izvor sapat in munte.

Revoltate de accidentele repetate de-a lungul timpului, femeile musulmane, conduse de Leila (Leila Bekhti), o tinara mireasa non-conformista, intra intr-o greva a iubirii si a sexului pentru a-i determina pe barbati sa preia responsabilitatea aducerii apei in sat.



Mihaileanu a declarat ca, dupa premiera internationala a filmului din Maroc, s-a intalnit pe strada cu femei care l-au recunoscut si care i-au marturisit ca au văzut filmul de patru ori. "Prima data se dusesera sa il vada singure, pe ascuns, a doua oara impreuna cu sotii, a treia oara cu socrii,  apoi impreuna cu parintii si copiii". La premiera din Paris, filmul a fost transmis prin satelit in patru tari arabe si apoi si in Arabia Saudita, fara a fi cenzurat. "Dar visul meu este ca filmul acesta sa fie furat de pe Internet de fiecare femeie araba", a adaugat cu umor Mihaileanu.

Izvorul femeilor a fost numit de publicatia americana de specialitate The Hollywood Reporter - "o mostra semnificativa de cinema mondial cu priza la public, o fabula moderna a zilelor noastre, ce exploreaza emanciparea femeilor in lumea araba".

"Pelicula, ce are o imagine luxurianta si plina de culoare si amesteca melodrama, comedia de public larg, un mesaj puternic si exotismul Orientului Mijlociu, va seduce publicul non-discriminatoriu si va creste popularitatea interesului actual pentru revolutiile nord-africane", noteaza publicatia americana Variety.


In imagine regizorul Radu Mihaileanu
Sursa foto: DT, artLine.ro

artLine: Cum reusiti sa faceti filme in aceasta perioada de criza?

Radu Mihaileanu: Criza a hranit intotdeauna artistii din punct de vedere intelectual. De cite ori omenirea a avut probleme grave, arta a avut parte de multe subiecte. In momente de criza, cinema-ul se comporta foarte bine. Este placerea oamenilor. Este mult mai ieftin in comparatie cu o masa la restaurant, o vacanta...

artLine: Cum va alegeti subiectele pentru filme?

Radu Mihaileanu: Glumeam citeodata, dar e o parte din adevar, unde spuneam ca subiectele m-au ales pe mine. Depinde, citesc ziare, citesc carti, ma intilnesc cu oamenii, imi place sa ascult povesti. Depinde de film. La Trahir trebuia sa vorbesc despre Romania lui Ceausescu, despre ce am trait acolo. La Trenul vietii, m-am inspirat dintr-o poveste auzita la un dineu. Era o poveste neadevarata despre niste evrei care au evadat cu un tren.

artLine: De ce ati ales sa faceti Izvorul femeilor acum? Are legatura cu revolutiile din nordul Africii?

Radu Mihaileanu: Are si nu are. Eu am inceput sa scriu subiectul in 2006, deci cu 4 ani inainte de revolutii. Imi dadeam seama pe timpul acela ca ceva se va misca. Am vrut sa scriu acest subiect pentru doua lucruri: 1. sa spun intr-o perioda in care Occidentul si America in general faceau confuzii foarte mari - se spuneau timpenii foarte mari despre arabi si musulmani, confundindu-se cu teroristii, cu extremistii.

Pe de alta parte vroiam sa denunt extremistii religiosi. Ma ingrijoreaza extrem de mult. Citeam ieri ca in Tunisia niste extremisti au batut niste oameni, actori de teatru, interzicandu-le sa joace in teatrul lor.

Extremismul ma ingrijoreaza.

artLine: Aveti obiceiul sa urmariti stirile internationale? Sunteti un "consumator" de povesti inedite din zone mai putin cunoscute?

Radu Mihaileanu: Sunt consumator de stiri si de povesti in general. Citesc in fiecare zi ziarul, ascult radioul si cind am timp ma uit la televizor.

artLine: Care a fost primul pas in documentarea pentru filmul Izvorul femeilor?

Radu Mihaileanu: De 25 de ani calatoresc in tarile arabe. De asemenea, de 25 de ani merg in satucuri din Maroc. Uneori de sapte ori pe zi ma intilneam cu familii intregi din satucuri.

In 2006 am citit multe carti de filosofie, sociologie, romane, am citit pe Internet, am vazut filme documentare. Am stat trei saptamini cu scenaristul meu intr-un sat din virful muntelui din Maroc, dupa care au urmat mai multe drumuri pentru a intervieva multe femei. Am stat de vorba si cu femei care au scris carti de sociologie, de filosofie si de teologie.

artLine: Ati facut o munca de sociolog in perioada de documentare.

Radu Mihaileanu: O fac tot timpul inaintea realizarii unui film. Si la Concertul am petrecut 3 - 4 saptamini la Moscova. Pentru mine este o placere.


Sursa foto: Oï Oï Oï Productions & Les Productions du Tresor/ Guy Ferrandi

artLine: Care este mesajul filmului?

Radu Mihaileanu: Eu nu fac filme care dau mesaje. Mi-ar place ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa ne exprimam neaparat si sa exprimam diversitatea noastra, daca nu vom face asa ne vor inghiti unii dictatori, chiar daca se prefac ca nu sunt dictatori. Daca devenim oi si spunem da la totul fara a avea opinii personale si daca nu ne vom exprima ca Leila - "acum trebuie sa facem greva", vom muri.

artLine: In film ati introdus un element de globalizare, un element care poate fi regasit in orice tara, chiar si in Romania. Ma refer la "sindromul" telenovelelor. Imaginile cu femeile din satuc urmarind telenovelele mexicane sunt fascinante. Cum v-a venit aceasta idee?

Radu Mihaileanu: In satucuri am vazut femei urmarind telenovele mexicane si egiptene la televizor. Se indentificau foarte mult cu femeile mexicane si chiar plingeau, spunind "saracele de ele, uite acum a parasit-o iubitul, acum i s-a stricat masina... ".




Daca ar fi sa faca filme in Romania, Radu Mihaileanu a spus ca exista doua subiecte de care este foarte atras - plecarea lui din tara, pe care a descris-o drept "o tragicomedie absurda, tipic romaneasca", iar cel de-al doilea subiect ar fi lipsa caldurii din toate casele in anii '80, lipsa de care se loveau si actorii pe scena. 



El a povestit ca de multe ori actorii, desi jucau in costume de epoca, uneori, cand urcau pe scena, purtau si paltoane. 

"Noi nu vedeam paltoanele, vedeam costumele lor de epoca. Imaginea asta ma obsedeaza si as putea pleca de la ea să fac ceva", a afirmat Radu Mihaileanu. 

Vorbind despre ce si-ar dori sa faca in continuare, regizorul a spus ca se simte "un calator" si ca dupa ce a vizitat "o cultura, o identitate, este insetat sa cunoasca alta".

Regizorul a dezvaluit ca urmatorul lui film va fi despre Masai,  popor din Africa ce se ocupa cu pastoritul, pelicula urmand sa fie in limbile maa (limba masailor), swahili si engleza.



Radu Mihaileanu a absolvit Institutul de cinematografie IDHEC din Paris si a debutat in 1993 cu lungmetrajul Trahir.
Filmele sale au cistigat numeroase premii la festivaluri internationale de clasa A. Train de Vie (1998) primea premiul FIPRESCI la editia din 1998 a Festivalului de Film de la Venetia. Va, Vis et Deviens (2005) a luat Cesar-ul pentru cel mai bun scenariu, acelasi film aducandu-i in 2005 inca trei premii la Festivalul de Film de la Berlin: Premiul juriului ecumenic, Label Europa Cinemas si Panorama Audience Award. In 2011, Le Concert era nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film strain, dupa ce in 2010 primise Cesar-ul pentru cea mai buna coloana sonora.


Sursa foto: Oï Oï Oï Productions & Les Productions du Tresor/ Guy Ferrandi

Filmul Izvorul femeilor/ La source des femmes ruleaza in salile de cinema din Romania.


Sursa video (trailerul filmului subtitrat in limba romana): Independenta Film, distribuitorul peliculei cinematografice


Daniel Todoran-Rares
editor artline.ro
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Festivalul Strada Armeneasca 2019
Festivalul Strada Armeneasca 2019

2 - 4 august 2019, ora 18, Strada Armeneasca, Bucuresti Accesul la acest festival este gratuit Festivalul Strada Armeneasca revine cu o noua editie (cea cu numarul sase) in fata publicului ...

Licitatia caritabila a colectiei Marina Sturdza
Licitatia caritabila a colectiei Marina Sturdza

24 aprilie 2018, ora 19.30 Palatul Cesianu-Racovita Azi la New York, maine la Londra, apoi la Bucuresti sau Chisinau, viata Printesei Marina Sturdza s-a impartit cu generozitate intre toate ...

Cum sa faci iadul un loc mai bun

ARTIST - CURATOR TALK Kristoffer Ardena in dialog cu Razvan Ion: CUM SA FACI IADUL UN LOC MAI BUN Joi, 4 iunie 2009, 19.00 Kristoffer Ardena leaga practica sa artistica de contextul cultural ...

Sandanski Bulgaria
Sandanski, Bulgaria

Situat la poalele Muntilor Pirin, in valea raului Sandanska Bistrita, Sandanski este un oras cu peste 26 000 de locuitori, o clima blanda si numeroase izvoare minerale, astazi fiind cunoscut mai ales ...

11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo
11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo

8 decembrie 2019, ora 19, Romexpo, Bucuresti Teatrul Kung Fu din Beijing al legendarului actor si regizor Jackie Chan vine pentru prima oara la Bucuresti pe 8 decembrie 2019 la Romexpo cu spectacolul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline