inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Filmul lui Mungiu a cucerit TIFF-ul

0 Comentarii
A'Este o exorcizare pentru o natiune care a trait niste istorii pe care nu le stieA"





Regizorul Cristi Mungiu a fost aplaudat minute in sir la TIFF, atit inaintea proiectiei fimului sau, cit si dupa.





A'Pentru orice cineast, acesta este momentul adevarului, cind filmul sau ajunge in fata publicului. Este o onoare ca la premiera filmului tau sa ai o sala atit de plinaA", a multumit Cristi Mungiu publicului care a venit la gala de deschidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj. Capacitatea salii de la cinema Republica, de 1.000 de locuri, a fost depasita de numarul celor care au stat pe jos, pina aproape de ecran, inghesuiti pe scari sau intre scaune, pentru a vedea A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA".




Mungiu aplaudindu-si actorii
In Romania anului 1987, Gabita (interpretata de Laura Vasiliu), o studenta la Politehnica, se pregateste sa faca un avort. Colega ei de camera, Otilia (interpretata de Anamaria Marinca), este cea care o ajuta sa treaca prin acest moment, devenind, de fapt, personajul principal al povestii. Otilia imprumuta bani de la cine poate ca sa stringa suma de 3.000 de lei (cit aflasera ele ca ar costa A'treabaA"), merge sa ii rezerve Gabitei camera de hotel, sa se intilneasca cu A'mediculA", domnuA Bebe, sta sa o ajute pe colega ei, dar, in acelasi timp, incearca sa isi multumeasca si prietenul, care o chemase la aniversarea mamei sale.

Totul se intimpla intr-o singura zi si nimic nu merge asa cum planificasera fetele. Disperarea Gabitei, care nici macar nu e sigura in ce luna se afla sarcina (A'poate ca e peste patru luniA"), o face pe Otilia sa accepte cererea lui domnA Bebe, care dorea A'plata in naturaA" de la ambele fete. A'Ce credeati, ca intru eu la puscarie pentru 3.000 de lei?A", se ambaleaza A'mediculA". Odata treaba terminata, el pleaca, dar odiseea Otiliei continua, deoarece ea trebuie sa scape de urme. Dupa sfatul lui Bebe, arunca avortonul intr-o ghena de gunoi a unui bloc.



Regizorul si actorii, impreuna cu echipa tehnica, au urcat pe scena dupa proiectia filmului si au fost rasplatiti cu mai bine de zece minute de aplauze de sala ridicata in picioare. Inspre iesire, lumea comenta cu infrigurare filmul, scena cu scena. A'A fost genial, replicile foarte misto alese, a fost faina succesiunea intimplarilor, avort, aniversare, nunta, toate astea. Chiar daca am stat pe jos, a meritatA", spune Marius, un tinar specialist IT. A'Excelent! Si actorii, si scenografia, si scenariul, totul! Un film extraordinar, realizarea foarte veridica, foarte adevarat. Si-a meritat premiul de la Cannes!A", afirma doua doamne trecute de 60 de ani. A'Mie mi s-a parut foarte crud. Si mi-a placut mai mult filmul de anul trecut, al lui PorumboiuA", sustine o tinara. A'Mi s-a parut ok, mi-a placut. Mai ales scenariul si jocul actorilor. Realist. In mod clar, pe occidentali i-a socat, mai putin pe noiA", considera un alt spectator.



A'Ne-a placut foarte mult, o echipa tinara si entuziasta, ne-a incintat! Actorii, adica actritele, in mod deosebit felicitari!A", spune omul de afaceri Iosif Pop, fostul director al Bancii Transilvania. A'Senzational! Sa filmezi 110 minute din 13 planuri e senzational! Marinca, extraordinara! Fimul este o exorcizare pentru o natiune care a trait niste istorii pe care nu le stie. Si acum le afla. Iar Oleg Mutu a tinut camera absolut extraordinar. Tocmai am votat filmul si pentru competitia de la TIFFA", spune Adrian Groza, analist media la firma Trend Communication, care n-a ratat pina acum nici o editie a festivalului. A'E un subiect dificil de inteles pentru mine, deoarece sint din Olanda si acolo avortul este altfel inteles, lucrurile sint mult mai deschise. Dar filmul mi-a placut, ma refer mai ales la realizareA", afirma o invitata din Olanda.



Nu toate parerile sint laudative insa. A'Este un film socant. Dar daca se oprea la nivelul unui documentar sau la scena aia cu masa, care e absolut fantastica, pentru un scurt-metraj, era ok, dar asa... e cam brambureala pina la urmaA", crede un alt spectator, care a preferat anonimatul.



Criticii, in schimb, au alta parere: A'Cuvintele sint insuficiente. Intreg arsenalul criticii de film romanesti trebuie reconsiderat. Este de sute ori mai mult decit tot ce am citit despre el si am sperat de la el. Acest film este un reper in cinematograful universal si este o provocare pentru critica romana de filmA", sustine criticul de film Valerian Sava.



A'Acest film inseamna punerea Romaniei pe harta cinematografica cu un punct rosu care pulseaza. In momentul acesta, clar, noi am fost pe prima pagina a tuturor ziarelor. Filmul are, in primul rind, un scenariu foarte bun, excelent cizelat. Iar interpretarea actorilor este fara nici o fisura, de la Anamaria Marinca, cea care duce, practic, filmul pe umeri A ea este tot timpul in miscare, iar cind nu e in miscare parca e prinsa intr-o capcana A pina la rolurile secundare sau chiar episodice. Ca regie, este foarte bine controlat, Mungiu e un tip foarte inteligent. Faptul ca el a trecut de la filmul lui de debut, Occident, de acum cinci ani (cistigator al Trofeului TIFF in 2002 A n.r.), la un film total diferit, demostreaza ca are aceasta capacitate de a gasi forma cea mai potrivita pentru fiecare poveste pe care o spuneA", considera criticul de film Alex Leo Serban.



A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA", filmul lui Cristi Mungiu, care a cistigat marele premiu la Cannes, concureaza pentru Trofeul Transilvania al TIFF, alaturi de alte 11 productii din diferite tari. Printre concurentii lui Mungiu se numara A'AntenaA" (Argentina), A'Adio, Falkenberg!A" (Suedia), A'CapcanaA" (Serbia), A'Cum sa-ti recunosti sfintiiA" (SUA) si altele. Valoarea Trofeului Transilvania este de 10.000 de euro. In 2002, trofeul a fost cistigat tot de Mungiu, cu filmul A'OccidentA".




Record de bilete vindute in avans la TIFF




Festivalul International de Film Transilvania incepe in forta: vinzari record si o premiera de zile mari: A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA".

A'Buna ziua, mai aveti bilete pentru diseara?A". A'Ne pare rau, nu mai avem nimicA". Dialogul acesta s-a purtat toata ziua de vineri la casa de bilete a Festivalului International de Film Transilvania de la Cluj. Biletele pentru premiera din seara de deschidere, la filmul lui Mungiu, A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA", s-au vindut de mult. Sala cinematografului Republica (1.000 de locuri) va fi arhiplina, vinzindu-se bilete si in picioare. Pentru prima oara in acest an, la TIFF s-au vindut peste 2.000 de bilete inainte de inceperea festivalului.



Inghesuiala mare a fost si la ghiseul de informatii si acreditari, unde voluntarii au avut de lucru in continuu de ieri. A'Am ajuns acasa azi-dimineata doua ore, atitA", spune una dintre coordonatoare. Nimeni nu se plinge insa. Presedintele onorific al festivalului si initiatorul sau, Tudor Giurgiu, este peste tot prin sala cinematografului Republica si pe holuri, cu ultime indicatii si sfaturi. Il mai ia deoparte cite o televiziune, pentru un scurt interviu. In sala se fac ultimele probe de sunet si lumini, iar in hol se imbraca stilpii in rosu - culoarea festivalului.



Invitatii TIFF si publicul incep sa soseasca vineri, de la ora 18.00, la ora 19.00 fiind programata gala de deschidere a festivalului. La proiectia filmului A'4 luni, 3 saptamini si 2 zileA", in sala se vor afla si regizorul, citiva dintre actorii filmului (Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov), precum si producatorul asociat, Dan Burlacu, si directorul de imagine, Oleg Mutu, alaturi de echipa Casei de Productie Mobra Film. Gala de deschidere a TIFF va fi transmisa in direct, anul acesta, de Realitatea TV, in prezenta presedintelui Tudor Giurgiu, a directorului festivalului, Mihai Chirilov, si a primarului Emil Boc.



Pe linga site-ul festivalului, www.tiff.ro si revista AperiTiff, anul acesta exista si blogurile TIFF, care pot fi gasite la adresa www.actiff.net.tf. O echipa de studenti si jurnalisti va tine, pe blog, pulsul festivalului, cu impresii, imagini, lista evenimentelor si ultimele stiri. Pentru ziua de simbata, TIFF aduce impatimitilor de film o premiera europeana: filmul A'I Really Hate My JobA", al regizorului britanic Oliver Parker, in care joaca Oana Pellea si Alexandra Maria Lara. Actritele vor fi prezente la proiectie si la intilnirea cu presa si publicul.













Camelia Jula
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Spectacolul Lacul lebedelor pe gheata la Brasov
Spectacolul"Lacul lebedelor pe gheata" la Brasov

Patinoarul Olimpic Brasov va gazdui pe data de 8 februarie 2013 spectacolul “ Lacul lebedelor pe gheata! ”, sustinut de trupa cu renume international IMPERIAL ICE STARS. Echipa de ...

Interviu cu Constantin Flondor
Interviu cu Constantin Flondor

Elite Art: Nu cu multă vreme în urmă a avut loc expoziţia „Pictori de azi la Balcic”. Mulţi artişti sunt deja veterani ai taberei organizate acolo. în fiecare an ...

Festival cu reducere

Astazi, la Cluj-Napoca, incepe Festivalul StudCard, un eveniment prin care se sarbatoreste un an de la aparitia cardului de reduceri StudCard. Proiectul se intinde pe durata unei saptamani si include ...

Targ de Craciun in Piata Unirii din Cluj Napoca
Targ de Craciun in Piata Unirii din Cluj Napoca

In perioada 17- 21 decembrie 2012, clujenii sunt asteptati cu mic cu mare in Piata Unirii la Targul de Craciun , unde vor avea loc si unele manifestari cultural-artistice menite sa binedispuna ...

90 de tineri scriitori vin la Cluj

Dupa o prima editie desfasurata la Bucuresti, Colocviul Tinerilor Scriitori va avea loc anul acesta la Cluj, pe 3 si 4 mai, si va reuni in jur de 90 de autori din toata tara, informeaza filiala Cluj a ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline