inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Festivalul Filmului Polonez la Bucuresti

0 Comentarii

2-10.11.2012
Muzeul Național al Țăranului Român
Institutul Polonez din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică din Varșovia, vă așteaptă în perioada 2 – 10 noiembrie 2012, la
Festivalul Filmului Polonez, care va avea loc la Studioul Horia Bernea, de la Muzeul Național al Țăranului Român.
 
2.11.2012
Ora 18.00
Legea și pumnul, 1964, 93 min.
Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski

Primele zile după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Andrzej Koenig, fost deținut într-un lagăr de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului într-o stațiune balneară părăsită de germani. Fără să beneficieze de niciun sprijin, el trebuie să apere orașul de prădătorii care sunt în stare să încalce orice reguli pentru a se îmbogăți.

 
Ora 20.00
Róża, 2011, 94 min.
Regia: Wojciech SmarzowskiVara anului 1945. Imediat după terminarea războiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge în Mazuria, un teritoriu german oferit după război Poloniei. Înnoptează la Róża, o văduvă a unui soldat german la a cărui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de război, în care speranţa a devenit instrument de propagandă, între doi oameni din lumi diferite se naşte dragostea... este aceasta oare imposibilă?
Ambele pelicule, filmate în convenția „western” și având același fundal istoric, ating problema responsabilității: față de răul provocat de război și față de cei lipsiți de apărare. Filmele sunt legate și printr-un motiv muzical semnat de celebrul compozitor Krzysztof Komeda. 

3.11.2012
Ora 18.00
Copoii, 1992, 105 min.
Regia: Władysław Pasikowski

Film-cult al anilor ’90, care prin violența sa și imaginea cinică a tranziției a zguduit cinematografia poloneză a momentului.
Comunismul a căzut, ofițerii Securității ard dosarele. Unii dintre ei devin polițiști, iar alții - infractori. Franz Maurer, fost securist, acum polițist, încearcă să rămână fidel principiilor sale: onoare, prietenie și dedicare în slujbă; un lucru imposibil într-o lume fără idealuri.
 

 
Ora 20.00
Cârtița, 2010, 108 min.
Regia: Rafael Lewandowski

Zygmunt, fost membru al „Solidarității” și luptător pentru libertate, acum afacerist într-un oraș mic, este acuzat că a colaborat cu poliția politică. Proasta sa reputație de turnător îi distruge relațiile cu vecinii și îi pune în pericol viața de familie. În căutarea adevărului, fiul său Paweł întâlnește un fost securist care pare să aibă legătură cu problemele tatălui său.
 
Securiștii și dosarele nu sunt doar niște subiecte abstracte: în spatele fiecărui dosar se ascund tragediile unor oameni în carne și oase. Chiar și la 20 de ani de la căderea comunismului, procesul lustrației pare departe de a se fi terminat.

  
4.11.2012
Ora 18.00
Ki, 2011, 99 min.
Regia: Leszek Dawid

Ki, o tânără energică și plină de viață nu acceptă să se lase îngrădită de obligațiile sale de mamă singură. Nevrând să urmeze modelul propriei mame, ea încearcă să ducă o viață colorată, alertă, plină de trăiri intense. Vrea să facă o operă de artă din propria viață. Relațiile sale complicate cu cei din jur o ajută să conștientizeze iubirea și responsabilitatea pe care le poartă față de fiul ei și de ea însăși.

 
Ora 20.00
Amatorul, 1979, 117 min.
Regia: Krzysztof Kieślowski

Unul dintre cele mai importante filme din curentul așa-zisei „cinematografii a neliniștii morale”. Un angajat al unei fabrici devine brusc interesat de cinematografie. Prin documentarele pe care le realizează cu ajutorul camerei sale de amator, Filip încearcă să lupte împotriva nedreptății și abuzului social, pe care le observă în jur. Plătește însă un preț mult prea mare pentru dedicarea sa.
 
 „Amatorul”, realizat la sfârşitul anilor '70, a constituit la vremea respectivă un răspuns la preocupările tinerilor de atunci. Aceeași misiune încearcă să aibă astăzi și filmul „Ki”. Problemele abordate - limitele responsabilităţii şi curajului, locul şi rolul artei în viaţa omului au rămas actuale până astăzi.
 
7.11.2012
Ora 18.00
Abel, fratele tău, 1970, 87 min.
Regia: Janusz Nasfeter

Un copil sensibil și cuminte ajunge într-o școală nouă unde încearcă să dobândească încrederea colegilor-huligani. Comportându-se asemeni lor, intră într-o situație complicată căreia nu-i poate face față. Regizorul, cunoscut pentru filmele sale despre copii, analizează cu măiestrie dramele prin care trec aceștia.

 
Ora 20.00
Curajul, 2011, 85 min.
Regia: Grzegorz Zgliński
 
Relațiile dintr-o familie sunt puse la încercare după ce unul dintre cei doi frați, certați unul cu altul, este grav rănit de un grup de huligani. Fratele lui mai mare, care este martor al întâmplării, se află în fața unei dileme: să-și recunoască vina și să ajute la găsirea făptașilor, sau să tacă. 
 
Cele două filme nu sunt doar interpretări moderne ale mitului biblic despre Cain și Abel, ele ridică întrebări despre fundamentele psihologiei umane: De ce suntem răi? Ce înseamnă „a fi vinovat”? De ce ne e frică de adevăr?


 
8.11.2012
Ora 18.00
Maica Ioana a Îngerilor, 1960, 103 min.
Regia: Jerzy Kawalerowicz

Plasat în secolul al XVII-lea, într-o mănăstire retrasă, filmul relatează povestea unui tânăr preot care trebuie să exorcizeze stareța și măicuțele care erau posedate de demoni. În încercările sale repetate de a alunga răul, preotul se îndrăgostește de frumoasa măicuță Ioana.

 
Ora 20.00
În numele diavolului, 2011, 112 min.
Regia: Barbara Sass
 
O poveste șocantă inspirată din fapte reale despre femei care s-au aflat la granița dintre credință și nebunie, iubire și dorință trupească. În încercarea de a se apăra de lumea decăzută, plină de păcate, un grup de călugărițe rupe orice legătură cu lumea înconjurătoare și formează o sectă. Doar una dintre ele încearcă să lupte pentru a-și păstra libertatea.


 
9.11.2012
Ora 18.00
Tabăra morților, 1958, 105 min.
Regia: Czesław Petelski

O adaptare după romanul-cult din anii ’50 de Marek Hłasko, „Următorul către rai”. Filmul este plasat în decorul sumbru al unei baze de transport silvic izolate din Munții Bieszczady, unde în condiții de neîndurat lucrează foști pușcăriași și tineri care vor să fugă de civilizație.


 
Ora 20.00
Camera sinucigașilor, 2011, 112 min.
Regia: Jan Komasa
 

Dominik este un băiat de liceu ca oricare altul. Are prieteni, vine dintr-o familie înstărită, însă, la un moment dat, totul se schimbă şi colegii încep să-l umilească. Din cauza aceasta, renunță la şcoală şi ajunge să se izoleze în lumea virtuală, unde întâlneşte o fată care îl va conduce în „camera sinucigaşilor”, locul de unde nimeni nu pare să scape.
 
Două filme cât se poate de diferite: primul, realizat în tehnica crudă, naturalistă a jocului actoricesc prezintă bărbați puternici, celălalt, plin de efecte speciale, are ca personaj principal un tânăr sensibil. Cu toate acestea, ambele sunt metafore ale vieții retrase, nefericite și pline de reproșuri, coșmaruri și frica de viitor. 
10.11.2012
Ora 18.00
Canalul, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda


Sfârșitul lui septembrie 1944. Insurecția de la Varșovia este pe punctul să fie înăbușită. Un detașament coboară în canale pentru a ajunge la răzvrătiți. În culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul încearcă să salveze viața oamenilor săi. Scenariul este bazat pe experiențele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofițer în Armata Țării.

 
Ora 20.00
În beznă, 2011, 145 min.
Regia: Agnieszka Holland

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor şi borfaş mărunt, dă peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor să se ascundă în canalele subterane ale oraşului, pe care el le cunoaşte foarte bine. Drept care, se învoieşte să-i ajute contra cost. Ceea ce debutează ca un târg se transformă în ceva neaşteptat, pe măsură ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei încearcă împreună să păcălească moartea.
 
Cele două filme au în comun nu doar locul acțiunii și modul în care a fost construită acțiunea, amândouă povestesc despre curaj, speranță și dedicare, pun întrebări importante despre sensul eroismului.

 
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru
International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru

1-3 noiembrie 2019, Palatul Bragadiru, Bucuresti Cea de a zecea editie a celui mai important eveniment dedicat artei tatuajului din partea de sud-est a Europei, International Tattoo Convention ...

Depeche Mode lanseaza un boxset pentru colectionari
Depeche Mode lanseaza un boxset pentru colectionari

Dupa au reeditat pentru fanii de ieri si de azi single-urile care le-au adus celebritatea in cele aproape patru decenii de cariera - mai multe seturi pe vinil, reproducand perfect copertile si grafica ...

Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta

8 februarie 2020, ora 20, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, Constanta Cei care iubesc muzica lui Ceaikovski si povestea din " Lacul Lebedelor " se vor putea bucura de unul ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

O societate noua va organiza Targul de carte de la vara

La capatul unei dezbateri furtunoase, reprezentantii marilor asociatii de editori au cazut de acord asupra oportunitatii infiintarii unei asociatii de profil tip Casa Cartii al carei board sa ...

Festival International de Poezie in Nicaragua

Timp de o saptamana, intre 6-12 februarie 2006, Centrul Scriitorilor din Nicaragua a organizat Festivalul International de Poezie din Granada, sub patronajul institutiei prezidentiale si in colaborare ...

Memoria exilului romanesc

Apreciata emisiune a Marilenei Rotaru - "Memoria exilului romanesc" - aduce in atentia publicului din tara noastra destinul marelui compozitor Vladimir Cosma, astazi unul dintre cei mai apreciati ...

Sarbatoarea filmului francez

O pelicula distinsa cu premiul special al juriului de la Cannes va deschide astazi, de la ora 20.00, la Cinema PRO, Festivalul Filmului Francez. “Persepolis”, regizata de Marjane Satrapi ...

Expozitia de pictura 'Marea Taina' s-a revarsat in culoare

"Precum un discurs despre cer, si despre modul in care cerul este in vizita pe pamant" a fost receptata, dintr-un unghi imediat, expozitia Marea Taina, semnata de artistul plastic Ioan ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Austria, tara unde se gaseste cea mai veche gradina zoologica din lume Austria, tara unde se gaseste cea mai veche gradina zoologica din lume
1. Considerata una dintre cele mai frumoase gradini zoologice din lume, Tiergarten Schonbrunn din Viena (la inceputurile sale menajerie imperiala) este si cea mai veche din lume, cu secole ...
Alte recomandari:
Locuinta lui Stephen King va deveni resedinta pentru scriitori Ce (poate) nu stiati despre Coreea de Sud Falsuri in istoria artei Targul de modele din Montparnasse + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Monumentul Artistului Necunoscut Monumentul Artistului Necunoscut Daca exista atat de multe monumentele dedicate soldatului necunoscut de ce sa nu putem vedea si unul pentru artistul necunoscut, anonim, uitat probabil chiar si de prieteni, desi nu putine sunt cazurile in care s-a bucurat de putin succes pentru o vreme. ... Alte destinatii: Acasa la Nicolas Flamel, maestrul alchimist al Parisului Gura Adevarului, o capcana pentru mincinosi Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Kelso, Scotia Ainsa, Spania + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Stjepan Hauser in concert la Sala Palatului
Stjepan Hauser in concert la Sala Palatului 16 aprilie 2020, Sala Palatului, Bucuresti Stjepan Hauser - cunoscut publicului datorita activitatii in 2Cellos, un duo care a reusit sa cucereasca ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Strainul de Stephen King
Strainul de Stephen King Un nou roman terifiant semnat de maestrul genului horror, carte care a ajuns repede un bestseller New York Times Titlu finalist Locus 2019 In curand ......
+ alte recomandari: Carte Artline