inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Eterna, nebuna si fascinanta Britanie

0 Comentarii


Julian Barnes, `Scrisori de la Londra`, Nemira, 2006
Julian Barnes este scriitor si corespondent la Londra al The New Yorker. Cartea aparuta anul trecut la Nemira este o culegere a corespondentelor sale trimise intre 1990 si 1994. Nu intelegeti prin culegere de articole acel gen de compilatie de editoriale scurte prinse in volum intru gloria eterna a autorului, care sint in voga printre editorialistii nostri.

Barnes este jurnalist, articolele sale respecta conventiile jurnalistice, dar sint si mici povestiri. De altfel, cine a pus mina pe un New Yorker stie tipul acesta de articol - un act profund cultural, la granita dintre literatura realista si jurnalism. Autorul pleaca de la fapte, le leaga intre ele, ajunge in directii neasteptate, in articole de citeva mii de cuvinte.

Procesul de editare si verificare a faptelor care functioneaza la revista americana (descris in introducere) ar trebui sa umple de invidie editorii romani si ar trebui sa lase cu gura cascata autorii de la noi, care au mania propriului geniu si accepta greu orice propunere de editare (asta daca nu zbiara direct: cenzura!, pentru ca tot romanul, pe linga profunda constiinta a propriului geniu, se mai si crede demn de cenzurat).

Textele trimise odata la citeva luni de Barnes la New Yorker sint fresce ale societatii britanice de la inceputul anilor `90. Autorul pleaca de la un subiect si divagheaza, se intoarce, divagheaza din nou, dar nu e plicticos, nici nu stii cind trec cele 500 de pagini.

Pot spune chiar ca are geniul divagatiei. Iata un exemplu. In articolul despre deschiderea televiziunii parlamentare la Londra, exista un episod despre un parlamentar laburist excentric. In cadrul acestui episod, isi aminteste despre vizita lui Ceausescu, cea cu plimbatul in caleasca regala. O divagatie in divagatie, cu totul savuroasa:

"In 1978, de pilda, presedintele Ceausescu si sotia sa au intreprins o vizita de stat in Marea Britanie, intr-o perioada in care Romania era perceputa ca disident al blocului sovietic.
Dusmanul dusmanului meu este prietenul meu, motiv pentru care regina i-a acordat lui Ceausescu un titlu onorific de cavaler (aceasta distinctie relativ rara se acorda numai celor care nu sint supusi britanici: printre cei distinsi astfel se afla Bob Geldolf, Ronald Reagan, Caspar Weinberger si Magnus Magnusson, starul TV din Islanda).
Dar, dupa venirea la putere a lui Gorbaciov, Romania si-a schimbat statutul din Bastion Curajos in fata Imperialismului Sovietic in Odioasa Minidictatura Balcanica (a fost mereu si una si alta, desigur, dar tarile rareori se aleg in ochii altora cu etichetare dubla, complexa).
In scurta perioada de timp dintre caderea si executarea lui Ceausescu, regina a reusit sa retraga conducatorului roman calitatea jenanta de cavaler" pg. 41 - 42

Figura obsesiva a doamnei T.

Margaret Thatcher este figura dominanta a cartii. Articolele prinse in volum cuprind ultimii ani ai mandatului ei si citiva dupa. Dar si dupa plecarea din post, doamna T. domina scena. Publicarea memoriilor sale face de un articol lung. Autorul ii creaza portrete remarcabile:

„Daca atmosfera din Camera Comunelor, cu zgomotul ei de fond permanent, spirirtul ei de elev zurbagiu, masculinitatea ei predominanta, raritatea raspunsurilor spirituale, se aseamana deseori intr-atit cu cantina unei scoli cu internat, atunci doamnei Thatcher ii revine in acest scenariu rolul de intendenta.
Ea este cea care supravegheaza mesele si administreaza scolarilor uleiul de peste. Atunci cind Kinnock cel Mic (liderul laburist - n.C.G.) o acuza de cele mai grave crime posibile pe pamint, ea doar se incrunta putin, ca si cind nu ar fi vorba decit o noua reclamatie privind calitatea cremei de zahar ars.
Caci i-au trecut prin miini generatii de baietei, unii bine crescuti si curtenitori, altii grosolani si aroganti, si ea stie ca toti, in cele din urma, isi vor aminti cu duiosie de severitatea ei legendara". - pg 33

De fapt, Barnes nu o suporta pe doamna T., aproape tot ce a facut ea a fost gresit, e ironic cu ea peste ironia pe care o rezerva celorlalti. Insa, imi pare a fi si el printre baietii de la internat, o uraste, dar este fascinat de intendenta.

Asta nu il impiedica sa comita analize de mare finete, constatind schimbarile majore ale politicii doameni T. asupra tarii sale:

„A doua greseala de calcul statea in ideea care a persistat mult timp, ca ceea ce facea ea in tara putea si, in cele din urma, avea sa fie desfacut. Acesta fusese in mare, tipicul politicii postbelice: mici miscari ale pendulei la stinga, urmate de miscari catre dreapa, de aceeasi anvergura.
Acum, intr-o perioada post-Thatcher, pendulul continua sa oscileze, dar intr-un ceasornic care atirna de perete intr-un unghi complet diferit". - pg. 364

Asa cum ultimul articol al cartii (din 1994), despre ridicarea fulgeratoare a lui Tony Blair in fruntea opozitiei, intrevede schimbarile radicale pe care acesta le va aduce Partidului Laburist
(despre modul in care a preluat Blair un partid cu citate din Marx pe carnetul de membru si l-a transformat radical, cititi in romaneste capitolul special din excelentul volum „Raiul pe pamant. Marirea si decaderea socialismului", al lui Joshua Muravchik (Editura Brumar, 2004).

Alte subiecte ale cartii, de fapt, puncte din care se poate divaga cu talent despre istoria recenta a Marii Britanii:
- o expozitie la British Museum despre arta falsurilor, din care aflam si cum au ajuns fratii Al-Fayed sa cumpere magazinul Harrods
- povestea aiuritoare a retragerii doameni T. dupa ce nu a pierdut nici alegerile parlamentare, nici alegerile interne din propriul partid.
- aparitia lui John Major in umbra aceleiasi doamne
- alegerile parlamentare urmarite de ziarist la firul ierbii, intr-o circumscriptie, cu toate cutumele si absurditatile unei democratii vechi si functionale
- viata familiei regale la intersectia cu faimoasele tabloide britanice
- modul in care a saracit Lloyd`s o gramada de oameni instariti si cumsecade (in sfirsit, am inteles si eu ce s-a intimplat)
- partida de sah intre Kasparov si Nigel Short, urmarita de ziaristul-sahist amator in camera de analiza, impreuna cu mari maestri ai sahului
- fatwa emisa de Iran contra lui Salman Rushdie, reactia exagerat de precauta a guvernului conservator britanic, altfel foarte batos in relatiile externe, si viata din ascunzis a scriitorului (apropo de Rushdie, voi scrie curind despre romanul sau publicat recent la Polirom: „Shalimar clovnul").

Sa nu uitam de umor

Este punctul cel mai tare al cartii. Acel umor fin, fara de care nu s-ar concepe articole despre Marea Britanie publicate in New Yorker. Doar doua exemple:

„Conservatorii au dus mai ales o campanie negativa, sustinind ca cifrele prezentate de laburisti sint false, ca un vot in favoarea liberal-democratilor ar facilita venirea la putere a partidului lui Kinnock si ca recesiunea, care oricum nu li se datora lor, era pe terminate, caz in care ar fi fost o nebunie curata sa schimbi un guvern moderat si responsabil cu un cabinet laburist hotarit sa colecteze impozite mari si sa faca cheltuieli necugetate in acest moment crucial din istoria Marii Britanii (alegerile, este util sa consemnam, au mereu loc in momente cruciale ale tarii. Intr-o buna zi, un prim-ministru ar trebui sa aiba curajul sa cheme electoratul la urne cu remarca: „este o epoca relativ neinsemnata in istoria natiunii noastre"). - pg. 179

David Mellor, ultimul cazut in dizgratie dintre asociatii apropiati ai premierului Major, secretar de stat pentru Patrimoniul National la data respectiva si-a sunat la telefon prietena actrita si i-a impartasit ca ultima lor intilnire intima, prin durata si prin deliciul pe care il provocase l-a secatuit de energia necesara pentru a-si scrie viitorul discurs ministerial.

Aceste cuvinte puteau avea doar caracterul unui elogiu intim, puteau fi o amabilitate intre indragostiti, dar, ca un facut, convorbirea a fost inregistrata si puritanismul britanic a furnizat exegeza de text: un ministru prea vlaguit pentru a mai putea judeca limpede. Ilegalitatea inregistrarii apelului telefonic nu a jucat decit un rol secundar in caderea lui Dadiv Mellor.

Tot de importanta secundara este si faptul ca majoritatea discursurilor ministeriale sint oricum de calitate atit de joasa ca unui observator extern i-ar veni foarte greu sa stabileasca locul unei anumite cuvintari in ciclul sexual al unui om politic
- pg. 248
Voteaza


Pe acelasi subiect: editare | jurnalism | impozite
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta

8 februarie 2020, ora 20, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, Constanta Cei care iubesc muzica lui Ceaikovski si povestea din " Lacul Lebedelor " se vor putea bucura de unul ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

Noutatile saptamanii la editura Polirom

Noutatile saptamanii la editura Polirom 1. Marius Oprea Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului Prefata de Stephane Courtois Colectie: Duplex Volumul este ...

Regizorul argentinian Fabian Bielinsky a decedat

Regizorul argentinian Fabian Bielinsky, care a realizat "Noua regine" si "Aura", a decedat in urma unui infract la varsta de 47 de ani, in Brazilia. Fabian Bielinsky a fost gasit mort in camera de ...

Donald Simionoiu la H'art Gallery

Donald Simionoiu la H'art Gallery Expozitie de pictura Portretul lui D.Juns Vernisaj vineri 30 iunie ora 19.00 Pana pe 10 iulie 2006 Cu sprijinul Chivas Regal si DDP Consult Group ...

Spectacol extraordinar de Craciun la Opera Nationala Bucuresti
Spectacol extraordinar de Craciun, la Opera Nationala Bucuresti

Pe 21 decembrie, de la ora 18.30, Opera Nationala Bucuresti ofera publicului un spectacol extraordinar, „Aida” (Giseppe Verdi), in care vor evolua invitatii speciali: celebra mezzo-soprana ...

Lansare carte

Lansarea cartii Aceste gioconde fara suras apartinand scriitoarei Magda Mihailescu , aparuta la editura Curtea Veche , va avea loc marti, 27 iunie ora 13,00 la Sala de marmura a cinematografului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Ce (poate) nu stiati despre Coreea de Sud Ce (poate) nu stiati despre Coreea de Sud
1. Cu o suprafata de aproximativ 100 000 de km patrati, Coreea de Sud este una dintre cele mai verzi tari din lume, mai bine de jumatate din teritoriul total fiind acoperit de paduri. In ...
Alte recomandari:
Falsuri in istoria artei Targul de modele din Montparnasse Mecanicul de Fernand Leger Cinci muzee dedicate celebritatilor + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Gura Adevarului o capcana pentru mincinosi Gura Adevarului, o capcana pentru mincinosi O figura stranie, din marmura, veche de sute de ani, poate chiar mai mult. Un chip alcatuit din linii simple, elegante, cu gauri in locul ochilor, narilor si gurii, dar impresia de ansamblu este amenintatoare, te astepti ca dintr-un moment in altul sa ... Alte destinatii: Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Kelso, Scotia Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Depeche Mode Spirits in the Forest la Happy Cinema
Depeche Mode - Spirits in the Forest la Happy Cinema 21 - 24 noiembrie 2019, ora 19.30, Happy Cinema, Bucuresti Fanii Depeche Mode vor putea sa vada cel mai nou film-documentar lansat de celebra ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Doctor Sleep de Stephen King
Doctor Sleep de Stephen King Danny Torrance revine in continuarea unuia dintre cele mai de succes romane publicate de Stephen King Publicat in 2013 si asteptat indelung de fanii ......
+ alte recomandari: Carte Artline