inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

De la Kobenhavn la Copenhaga

0 Comentarii
 










canal copenhaga   

Pentru a descoperi Danemarca cea mai buna alegere este o calatorie in Copenhaga, fascinanta capitala a tarii, un loc in care istoria, traditiile si modernitatea se imbina intr-un tot unitar si greu de uitat si atat de usor de iubit.


Numele danez Kobenhavn inseamna de fapt "portul comerciantilor", amintind de rolul major jucat de Copenhaga in istoria comerciala si militara a regiunii.


 




Pentru a vizita acest oras situat pe coasta de est a insuldei Sjaelland si pe insula d'Amager cea mai buna perioada este mai-septembrie, cand vremea este deosebit de placuta. Evitati sa mergeti in Copenhaga iarna, cand vremea rece si neprietenoasa fac atmosfera nordica apasatoare si aproape imposibil de suportat. Principalele dezavantaje sunt tocmai vremea rece, chiar si in timpul verii (mai ales daca sunteti obisnuiti cu un climat mai cald) si preturile destul de ridicate.


 


tivoli


 


Copenhaga este celebra in buna parte pentru festivalurile si petrecerile organizate pe perioada verii, foarte apreciate atat de localnici cat si de turistii care vin din intreaga lume.


 


La sfarsitul lunii mai, timp de trei zile, la Copenhaga are loc un fastuos carnaval, cu parada, dans, concerte, spectacole. Un al doilea eveniment importanta ale loc in luna iunie, cand potrivit traditiei danezii si turistii se strang pe plaje in jurul focurilor improvizate, in amintirea ritualurilor de purificare vechi de milenii.


 


La inceputul lunii iulie incepe Festivalul de Jazz din Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica din lume, cu participare internationala si foarte apreciat de iubitorii genului.


 


Din doi in doi ani, la sfarsitul lui august se desfasoara Festivalul Golden Days, manifestare dedicata artelor, care aminteste de perioada cea mai prospera din istoria tarii, intre 1800 - 1850, cand Copenhaga s-a impus in regiune ca o forta economica si culturala redutabila.


 


Nici sarbatorile de iarna nu sunt uitate, iar cei care au avut sansa unui Craciun in Copenhaga stiu ca in putine alte orase acestei sarbatori i se da la fel de multa importanta.


 


palat


 


Un oras vechi si cu o fascinanta istorie, Copenhaga are si numeroase muzee si galerii, destinate iubitorilor de arta. Cea mai buna galerie de arta este cu siguranta Ny Carlsberg Glyptotek, cu numeroase colectii interesante, intre care si una dintre cele mai bune de artefacte etrusce (capitol la care Copenhaga este depasita doar de Italia), precum si un mare numar de lucrari ale marilor maestri.












Arta contemporana este gazduita la Charlottenborg, un splendid palat in stil baroc, unde arhitectura clasica si complicata reuseste perfect sa dea o noua dimensiune artei moderne. Cei care doresc sa descopere o sinteza a civilizatiei si culturii daneze trebuie sa viziteze Muzeul National, cu numeroase expozitii permanente, intre care si cea dedicata perioadei vikinge.


      muzeul national


 


Viata de noapte in Copenhaga este la randul ei trepidanta si plina, sustinuta si de evenimentele culturale, in principal concerte si spectacole de teatru alternativ. In timpul zilei doritorii se pot bucura de concertele gratuite si de spectacolele de teatru experimental sau clasic organizate in parcuri si gradini publice, majoritatea atragand cel putin cateva sute de persoane. Cafenelele, cluburile, localurile, puburile, sunt in permanenta pline, desi preturile nu sunt tocmai accesibile, atmosfera fiind placuta si facandu-te sa revii.


 


opera


 


In preajma orasului sunt si alte obiective care merita vizitate, precum Frederiksborg Slot, un impresionant castel renascentist, aflat in Hillerod, la 40 de kilometri nord-vest de capitala. In castel se gaseste si un vast muzeu national, cu peste 70 de incaperi cu interioare magnifice si piese foarte rare, majoritatea antichitati, cea mai apreciata fiind Sala Cavalerilor. Daca v-a placut acest castel, trebuie sa mergeti si la Kronborg Slot, din Helsingor, care a fost sursa de inspiratie pentru castelul din piesa lui Shakespeare, Hamlet. Un alt muzeu deosebit este Muzeul Karen Blixen, aflat in Rungsted.


 


Pe insula Funen se gaseste si orasul Odense, astazi un oras industrial foarte modern, locul de nastere al prozatorului Hans Christian Andersen, vizitat de mii de turisti in fiecare an. Cei care prefera o plimbare pe plaja si vuietul marii pot merge in Hornbaek, Gilleleje, Koge sau pe insula Bornholm.


 


odense


 


In Copenhaga, in afara de muzee, localuri si cladiri istorice, turistii pot descoperi pas cu pas atmosfera si stilul din oras. Pentru dependentii de shopping, Copenhaga are Stroget, o zona unde este interzista circulatia masinilor, cinci strazi pline de magazine de toate felurile, restaurante, piete, spectacole de strada, vesnic aglomerate. Cele mai interesante sunt cele doua piete, Gammeltorv si Nytorv (piata veche si piata noua).


 


Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Copenhaga este Gradina Tivoli, unde se afla si un parc de distractii, foarte apreciat. Un alt obiectiv turistic foarte important este castelul Rosenborg Slot, un edificiu in stil renascentist, in subsolul caruia se pastreaza Bijuteriile Casei Regale Daneze.


mica sirena


Dar Copenhaga nu ar fi la fel fara una dintre cele mai faimoase statui din bronz din istorie, infatisand-o pe Micuta Sirena. Chiar daca statuia nu este o opera artistica deosebita, celebritatea sa a depasit cu mult granitele tarii.


 


La Palatul Amalienborg turistii pot admira in fiecare zi, la pranz, complicatul ceremonial de schimbare a garzii.


 


Cei care vor sa deguste specialitatile culinare scandinave vor avea o surpriza placuta : meniurile traditionale si internationale din restaurantele orasului Copenhaga sunt de invidiat. Din pacate preturile sunt destul de mari, in ton insa cu eleganta si rafinamentul din localurile importante. Cele mai apreciate restaurante se gasesc in zona pietelor Nytorv si Kongens, unde va puteti delecta cu feluri locale, precum Smorrebrod. Cafenelele si barurile sunt o completare bine venita. Puteti termina ziua cu o "runda" de cumparaturi in Stroget sau Straedet, cu numeroase magazine de antichitati.


 


Nu uitati sa va rezervati din timp o camera la un hotel, existand numeroase locuri unde veti gasi camere, la preturi mai mari si mai mici. In timpul sezonului turistic acestea sunt pline, asa ca putin prevedere nu strica pentru a va putea bucura din plin de farmecul orasului Copenhaga.


 


 


 


Aprilie 2007


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline