inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cu cine defilam in Europa. Pe cine lasam in gara?

0 Comentarii

 


 


 


Cartarescu, Dan Perjovschi, Cristi Puiu si Purcarete sint nume deja integrate in cultura europeana contemporana.


Marius Chivu e de parere ca, inainte de orice propunere, ar trebui sa se tina cont de piata de carte vizata de eventuale traduceri: 'Trebuie sa acordam mare atentie la ce, unde si mai ales pe cine traducem" . Pentru piata de carte britanica, avida de realism, literatura romana nu are ce sa propuna. Dar avem autori care s-ar potrivi in spatiul francez, unde prinde literatura subiectiva, autofictionala, si unde au avut deja succes 'Frumosii Straini": Gheorghe Craciun, Simona Popescu sau Dan Lungu. Piata germana ar putea sa asimileze, dupa parerea criticului, un tip de scriitura minimalist-biografista, centrata pe tema comunismului din copilarie si adolescenta, cum sint romanele tinerilor Sorin Stoica, Filip si Matei Florian, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu sau Ana Maria Sandu cu 'Fata din casa vagon". Cartarescu e in fruntea listei autorilor care pot fi tradusi fara riscuri, oriunde si oricind, si care-i mai cuprinde pe T.O. Bobe, Ion Manolescu si Razvan Radulescu.


Cunoasterea pietei


Cunoasterea spatiului in care propunem propriile valori e esentiala si pentru Dan Lungu. Autorul afirma ca e mai putin relevanta selectia pe care o facem din interior, cita vreme criteriile noastre s-ar putea sa nu fie reprezentative pentru piata culturala europeana. Exemplele care ii confirma spusele sint doua prozatoare care au trecut aproape neobservate in spatiul literar autohton, dar care au avut mare succes in Canada: Felicia Mihali si Irina Eli. Autori 'traductibili" care au confirmat deja in spatiul european sau ar putea foarte bine sa o faca mai sint, pentru Dan Lungu, Cecilia Stefanescu, Razvan Radulescu, Lucian Dan Teodorovici cu 'Circul nostru va prezinta", Bogdan Suceava, cu 'Venea din timpul diez", Ion Manolescu si al sau 'Derapaj" sau Ioana Bradea.


Publicul si critica decid


Lista cu valori 'oricind exportabile" propusa de Paul Cernat incepe cu 'Orbitor", de Mircea Cartarescu, si continua cu 'Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu, 'Simion Liftnicul", de Petru Cimpoesu, 'Exuvii", de Simona Popescu, 'Pupa Russa", de Gheorghe Craciun, 'Proorocii Ierusalimului", de Radu Aldulescu, si 'Enciclopedia armenilor", de Bedros Horasangian. La capitolul critica, Paul Cernat aminteste 'Interpretare si rationalitate", de Paul Cornea, 'Aisbergul poeziei moderne", de Gheorghe Craciun, 'Enciclopedia exilului literar romanesc", de Florin Manolescu, si 'Fictiunea jurnalului intim", de Eugen Simion. Dramaturgia poate iesi in Europa cu Matei Visniec si Daniel Banulescu, autorul piesei 'Cine a cistigat razboiul mondial al religiilor?".


Pavic-ii nostri


Simona Popescu crede in citiva tineri prozatori grupati de Polirom in colectia Ego proza, in cartile lui Mircea Cartarescu, ale lui Lucian Boia si ale Mihaelei Miroiu. Considera ca Mircea Horia Simionescu ar putea fi un alt fel de Pavic care ar surprinde Europa, iar Agopian, un Pamuk nenobeliat, dar cu nimic mai prejos. Poeta mai aminteste doi autori numai buni sa descreteasca fruntile europene - Ovidiu Verdes, cu 'Muzici si faze", si Adrian Otoiu.


Realisti, pragmatici si eficienti


Luminita Marcu ataca si ea problema traducerilor: 'Nu cred ca vom produce seisme culturale traducind din interbelici, oricit de buni scriitori ar fi fost ei si nici propunind panseuri noiciene. Oricit ne-am induiosa noi ca vine ziua lui Eminescu, mi-e greu sa cred ca publicul obisnuit european va fi miscat de o noua talmacire a Luceafarului. Trebuie sa fim realisti, pragmatici si eficienti daca vrem sa se auda de noi". Literatura cu care Luminita Marcu crede ca ar trebui sa invadam librariile Europei e facuta de scriitori tineri si de carti capabile sa faca fata traducerilor. Asa ca s-a gindit la Ion Manolescu, Doina Rusti, cu fantezistul ei 'Zogru", Ana Maria Sandu, cu 'Fata din casa vagon", T.O. Bobe, cu jucareaua lui extrem de bine scrisa, 'Cum mi-am petrecut vacanta de vara", Cezar Paul-Badescu cu romanul sau recent, prozele unor Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu sau Florin Lazarescu.


Literatura esopica a expirat


Autorii despre care Carmen Musat crede ca trebuie sa se auda in Europa sint Filip Florian, cu 'Degete Mici" si 'Baiuteii", scris impreuna cu Matei Florian, Ion Manolescu, cu 'Derapaj", dar si cu celelalte carti scrise in colaborare, Gheorghe Craciun, cu 'Pupa Russa", Bedros Horasangian, Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Petre Barbu, Radu Cosasu, Livius Ciocirlie, teoreticianul Paul Cornea, Gabriela Adamesteanu si deja internationalul Norman Manea. Ce nu mai merge, din punctul de vedere al criticului Carmen Musat, e literatura esopica, practicata de marii nostri autori de dinainte de '89. Un tip de literatura care 'nu are cautare la export, desi continua sa ramina importanta pentru istoria noastra literara".


Talente si mizga


Daca oameni ca Alex. Leo Serban, Andrei Gorzo, Irina Nistor sau Cristi Puiu recunosc in cor ca se poate iesi onorabil in Europa cu talentele care produc filme la ora actuala in Romania, tot ei spun apasat ca nu se mai poate defila cu mizga. 'Mizga" inseamna criteriile bruiate dupa care se acorda in fiecare an finantarile de la bugetul de stat, cu referire la proaspatul dublu premiat si finantat Sergiu Nicolaescu, dar nu numai. Irina Nistor demasca filmele cu ideologie comunista, un balast care trebuie clar lasat in urma.


Banii de la buget, mai bine paziti


'Nu mai merg susele cu bani de la buget", declara Alex. Leo Serban, 'filmele care nu au succes nici de public, nici de critica, nici afara. E un cerc vicios pe care CNC il mingiie sa se rostogoleasca in continuare". Ce e de facut? 'Ar trebui ca aceia care dau unda verde unor scenarii avortate din start sa le plateasca. Nu vad de ce ar trebui sa le plateasca contribuabilul", raspunde criticul. Inversunat, dar optimist, Alex. Leo Serban are totusi o lista cu nume indiscutabil europene: Lucian Pintilie, Cristi Puiu si Nae Caranfil.


Sergiu ar trebui sa se lase de meserie


Pe lista celor de care ar trebui sa ne descotorosim sint trecuti Sergiu Nicolaescu, Ioan Carmazan, Popovici, Varna si filme ca 'Azucena", 'Margo", 'Pacala se intoarce" sau 'Si totul era nimic", lista raminind neschimbata pentru toti cei care au dibuit punctul nevralgic al cinematografiei autohtone. Andrei Gorzo crede ca acesti regizori ar trebui sa se lase de meserie, pentru ca, 'desi continua sa fie finantati, n-au mai facut un film decent de mult". Gorzo pariaza pe nume ca Razvan Radulescu, Cristi Puiu, Caranfil si Porumboiu. Linga aceste nume, Irina Nistor ii adauga pe Cristian Mungiu, Radu Muntean, Oana Pellea, Liviu Ciulei, Medeea Marinescu, Ruxandra Zenide si Pintilie. Tot ea tempereaza optimismul criticilor de film si afirma: 'N-a fost nici un film peste 'Padurea Spinzuratilor"".


Viitorul, confiscat si controlat


Cristi Puiu, premiat in State si dezamagit de pacaleala finantarilor, vede viitorul cinematografiei confiscat si controlat. Poate doar tonul lui Andrei Gorzo, mai moderat si mai putin sumbru, are sanse sa mai taie din pesimismul regizorului: 'Daca ma uit doar la virfuri si ignor mizeria din sistem, e un domeniu care merge bine. Exista recunoastere internationala, exista talente, dar exista si toata mizga din cinematografie".


Trei, Doamne, si toti trei


Pentru teatru, Alice Georgescu a selectat trei regizori si trei spectacole care ar putea fi jucate pe orice scena din Europa: Silviu Purcarete, cu 'Noaptea de la spartul tirgului", Teatrul National din Craiova, Laszlo Bocsardi, cu 'Alcesta", Teatrul Maghiar din Sf. Gheorghe, si Gabor Tompa, cu spectacolul 'Asteptindu-l pe Godot", jucat de trupa aceluiasi teatru.


Prea multa metafora


Mihaela Michailov garanteaza pentru patru regizori: Radu Afrim, Radu Apostol, Radu Alexandru Nica si Geanina Carbunariu, pentru scenograful Andu Dumitrescu si pentru actorii Andreea Bibiri, Antoaneta Zaharia, Vlad Logigan si Sorin Leoveanu. Nici dansatorii nu sint uitati. Manuel Pelmus, Mihai Mihalcea, Cosmin Manolescu si Eduard Gapia sint citiva dintre artistii carora criticul le acorda credit. Mihaela Michailov a selectat si citeva spectacole de teatru si dans cu sanse reale sa vorbeasca pe limba dramaturgiei europene: 'Inimi cicatrizate", de Radu Afrim, 'Stop the Tempo", de Geanina Carbunariu, 'Preview", concept si interpretare Manuel Pelmus, 'Stars High in Amnesia's Sky", concept Mihai Mihalcea, si 'Bonus", concept si interpretare Eduard Gapia. Lucrurile de care spatiul teatral ar trebui sa se deparaziteze sint metaforizarea si expunerea excesiva. De dorit ar fi mai multe texte noi si mai ales, adauga Michailov, 'o viziune centrata pe aici si acum".


'Sistemul nu mai merge"


Segmentul regie e acoperit, dupa Magdalena Boiangiu, de Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Victor Ioan Frunza, Alexandru Darie, dar si de tinerii Radu Afrim si Geanina Carbunariu. Nici la actori nu stam rau, daca e sa aruncam un ochi pe propunerile criticului: Antoaneta Zaharia, Marius Manole, Marius Stanescu, dar si Coca Bloos, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Virgil Ogasanu, Valeria Seciu si Horatiu Malaele. Dintre spectacole, pot sa plece linistit in turneu european 'Stop the Tempo", de Geanina Carbunariu, 'Elisaveta Bam", de Alexandru Tocilescu, 'Unchiul Vanea", de Yuriy Kordonskiy, si 'Noaptea de la spartul tirgului", de Silviu Purcarete. Ce nu mai merge? 'Sistemul!", raspunde Boiangiu. 'Sistemul prin care se prelungeste un teatru institutionalizat prost construit si un teatru nonconformist care vrea sa devina institutionalizat."


Nu avem ce duce


Iulia Popovici gaseste cu greu un spectacol romanesc cu sanse sa ridice Europa in picioare: 'Europa nu ne-a integrat total. Nu avem ce duce". Ramine totusi vreo speranta? Da, in oameni ca Geanina Carbunariu, Peca Stefan, Andreea Balan sau tinarul scenograf Andrei Dinu, inca student. Nu in regizori ca Dan Tudor sau supralicitatul Petrica Ionescu, impatimit dupa 'monumente scenice costisitoare care nu duc nicaieri". Oamenii invechiti, pentru Ileana Lucaciu, sint Tudor Marascu, Alexa Visarion, Claudiu Goga si Mihai Manutiu, care abuzeaza de formule teatrale lansate acum 20 de ani. Mult mai periculosi i se par tributarii ramasitelor comunismului, complet nefrecventabilii Dinu Sararu sau Paul Everac.


Perjovschi, Gorzo si Suzana Dan


Criticul de arta Pavel Susara mizeaza, in primul rind, pe Dan Perjovschi. 'Este de mult integrat in cultura europeana. A expus deja la Tate Modern London, la Muzeul Ludwig din Kln, a expus la Stuttgart, Stockholm, Frankfurt, New York, a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia, a fost visiting professor in Europa. Este singurul din Romania care a ajuns la acest nivel", explica criticul. Paul Neagu este, de asemenea, pe lista lui Susara. 'Scoala de sculptura din Anglia i se datoreaza in proportie de 80%", isi explica alegerea. 'Mai sint tineri cu potential, care ar putea expune in orice galerie europeana fara probleme. Printre ei se numara, de exemplu, Gorzo, Suzana Dan sau Ciprian Paleologu. Si, in general, cei care au o atitudine morala si politica explicita, dincolo de mesajul artistic. Cei ale caror lucrari sint angajate politic, social si moral."


Alternativi europeni


'Indiferent daca vorbin de atitudini radicale cum ar fi cele ale lui Gorzo sau Gili Mocanu sau despre succesul international al lui Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Victor Man, consider ca exista in Romania multi artisti care nu si-au pus problema de a fi sau nu europeni, ci au construit pur si simplu un model, care este european si care s-a impus pe scena artistica internationala", spune criticul de arta Liviana Dan. Din punctul ei de vedere, galeriile si manifestarile alternative - 'Protokol", in Cluj, 'H.arta", in Timisoara, 'k.o.k.e.m.", din Miercurea-Ciuc, 'Vector", din Iasi - au concepte foarte coerente si sint deja in Europa. Istoricul de arta si galeristul Dan Popescu i-ar lasa la usa, fara sa clipeasca, pe Sabin Balasa (foto), Alexandru Ghildus, Zamfir Dumitrescu, Horea Pastina si pe majoritatea profesorilor de la Universitatea de Arte.


Cultura 'monstrilor sacri"


Pentru multi dintre oficialii romani, cultura romaneasca incepe si se termina cu Eminescu, Brancusi, Enescu si Noica. Ministrul Culturii insa are un repertoriu mai 'bogat": 'Nichita Stanescu este un poet de talie internationala". Cit despre arta contemporana, ministrul nu se poate pronunta inca, in mare parte pentru ca nu-i vine nici un nume la-ndemina. 'Dintre cei care sint in viata prefer sa nu nominalizez, pentru ca sint multi si nu a trecut suficient timp astfel incit sa privim cu detasare operele lor", se justifica ministrul. Cu toate acestea, Iorgulescu se hazardeaza la citeva nume: Mircea Cartarescu, Dan George (compozitor), Angela Gheorghiu (interpretare), Ion Marin (dirijor), Alina Cojocaru (dans), Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu (film), Gheorghe Anghel (arte plastice).


 


 


 


 
Trei strategii culturale posibile
 


* Deprovincializarea exportului de cultura romanesc. Toata lumea stie ca Brancusi, Ionesco sau Cioran sint de origine romana, dar mai stie ca au evoluat in sistemul cultural occidental. Nu e o solutie viabila sa le tot amintim originile romanesti pentru a ne confirma valoarea culturala.


*Renuntarea la "romanisme" traduse cu pompa in tari cu mari traditii culturale si ramase in complet anonimat. Sint sigur, de exemplu, ca lucrarile lui Constantin Noica au putine sanse de izbinda in Occident. De asemenea, eseuri cu aparenta sclipicioasa in Romania nu vor avea mare cautare in tari cu traditie zdrobitoare precum Anglia, Franta sau Germania. Ce sa mai vorbim de Sararu, Paunescu si altii ca ei? Au fost tradusi destul de regimul Ceausescu (si degeaba!) - sa-i lasam in acest stadiu.


*Sustinerea continua a industriei editoriale romanesti. Daca un titlu se va vinde aici in peste 10.000 de exemplare, el va fi cautat automat de editori straini. Sint paguboase initiative precum acelea ale Institutului Cultural Romn de traducere a unor autori stabiliti de juriu. Editurile straine sint interesate mai ales de business, nu de parerile unora sau altora. Fictiunea ar putea avea o sansa mai ales prin scriitori precum Razvan Radulescu, Ion Manolescu sau Lucian Dan Teodorovici. (Costi Rogozanu)


 


 


 
Viata pe peron
 


Avem cu cine defila. Lista e, slava Domnului, lunga. Dar ca sa nu fiu acuzat ca "mi scot prietenii "n fata, prefer sa nu dau nume la acest capitol. en schimb, i-as lasa pe peron pe urmatorii: la literatura pe Dinu Sararu, Corneliu Vadim Tudor si, partial, pe Adrian Paunescu. Din cinematografie pe Geo Saizescu, Sergiu Nicolaescu si Ioan Carmazan. La arte plastice pe Marian Ghildus, Sabin Balasa si mare parte din bagajul artistic al presedintelui UAP, Zamfir Dumitrescu. Dar cum, vorba cuiva, a venit gara la noi, nici o sansa. (Cristian Teodorescu)


 


 


 


'Dupa ce vezi 60 de spectacole, din care unul e mai urit decit altul, incepi sa crezi ca teatrul insusi e expirat."


- Iulia Popovici


 


 


 

Alina Purcaru
Voteaza


Pe acelasi subiect: export | autori | literatura | autohton
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru
International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru

1-3 noiembrie 2019, Palatul Bragadiru, Bucuresti Cea de a zecea editie a celui mai important eveniment dedicat artei tatuajului din partea de sud-est a Europei, International Tattoo Convention ...

Depeche Mode lanseaza un boxset pentru colectionari
Depeche Mode lanseaza un boxset pentru colectionari

Dupa au reeditat pentru fanii de ieri si de azi single-urile care le-au adus celebritatea in cele aproape patru decenii de cariera - mai multe seturi pe vinil, reproducand perfect copertile si grafica ...

Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta

8 februarie 2020, ora 20, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, Constanta Cei care iubesc muzica lui Ceaikovski si povestea din " Lacul Lebedelor " se vor putea bucura de unul ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

Întâlnire la 'Conexiuni'

Membrii cenaclului “Conexiuni” se reunesc astăzi, de la ora 19.00, în sala “Studio” a Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” în şedinţa pe ...

De la Iasi, la Ierusalim si retur

"Eu am fost unul dintre putinii privilegiati care au citit printre primii aceasta carte. Cred ca sunt al doilea lector al cartii. Am citit-o dintr-o rasuflare, cu sufletul la gura, desi ma ...

Premiul Europa pentru Teatru la Craiova
Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova

Craiova gazduieste, pana pe 26 aprilie, cea de-a XV-a editie a Premiului Europa pentru Teatru. Desfasurat pentru prima data in Romania, evenimentul este organizat de Teatrulul National ”Marin ...

Festival de creatie umoristica

Ce-a de-a XV-a editie a Festivalului de creatie umoristica „Alexandru Calotescu - Neicu" va avea loc la Casa de Cultura a orasului Turceni in perioada 20-22 aprilie, unde va fi vernisata si ...

Visul lui Pittis traieste de trei ani

Astazi, Radio3Net "Florian Pittis" implineste trei ani de existenta, prilej cu care ascultatorilor li s-au pregatit evenimente speciale. Intre orele 08.00 si 19.00 primul radio de stat ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Brazilia, cea mai mare tara din America de Sud Brazilia, cea mai mare tara din America de Sud
1. Brazilia este cea mai mare tara din America de Sud (se situeaza pe locul cinci in lume), reprezentand 47.3 % din suprafata totala a continentului. Are o populatie de peste 210 milioane de ...
Alte recomandari:
Cinci obiective de neratat din Barcelona Curiozitati si recorduri Piramida lui Gaius Cestius Austria, tara unde se gaseste cea mai veche gradina zoologica din lume + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Cele doua girafe din Edinburgh Cele doua girafe din Edinburgh Doua girafe care par sa se fi oprit dintr-o plimbare intr-o piata din Edinburgh, Scotia, chiar langa o cladire futurista acoperita cu sticla si otel. Daca puiul si mama ar putea sa si citeasca atunci si-ar da seama ca au ajuns pe Leith Street, cam in ... Alte destinatii: Monumentul Artistului Necunoscut Acasa la Nicolas Flamel, maestrul alchimist al Parisului Gura Adevarului, o capcana pentru mincinosi Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Kelso, Scotia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
O noua poveste de Craciun 2019
O noua poveste de Craciun (2019) O poveste romantica si amuzanta cu Emilia Clarke, Michelle Yeoh, Emma Thompson, Henry Golding Pentru Kate (jucata de Emilia Clarke, cunoscuta mai ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Scandaluri regale de Michael Farquhar
Scandaluri regale de Michael Farquhar Cu un subtitlu mai mult decat promitator pentru cei interesati si de istoria "altfel" decat cea predata la scoala - Povesti socante despre ......
+ alte recomandari: Carte Artline