inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Corupţi de 200 de ani

0 Comentarii
Modelele umane de astăzi ale parveniţilor şi oamenilor politici din Iaşi, de tipul lui Fenechiu şi Radu Prisăcaru, îşi găsesc arhetipurile (model istoric) în perioada fanariotă şi unionistă, când Iaşul se chinuia să se transforme dintr-un târg amărât, într-un oraş. Paharnicul Constandin Sion (1795-1862) este o figură aparte prin arhondologia sa (istorie a nobilimii), publicată la 1892. Nu prea a cruţat cu condeiul său să arate cum o imensă caracatiţă cuprindea Moldova vremurilor sale, acea Moldovă de prin anii 1800-1860. În această istorie a nobilimii, cu multă ironie, adeseori apropiată de zeflemea sau pamflet, dar, desigur cu substrat real, Constandin Sion oferă o imagine a ipocriziei, şarlataniei şi lăcomiei după averi a vechilor moldoveni sau venetici (din Grecia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Rusia) care, apelând la domnitori precum Mihail Sturza, Alexandru Moruzi, Scarlat Callimachi, Grigore Ghica şi alţii, au fost numiţi, cu diferite grade, boieri. Dar dispreţul faţă de aceste figuri pe care Sion le numeşte adesea "putori, şarlatani, ucigători de oameni", provine mai ales din faptul că indivizii în cauză au făcut "căpital neghiobnic" şi astfel şi-au cumpărat fericirea din viaţa lor prea pământească. De altfel, sunt pagini pline de sevă în care sunt creionate portretele domnitorilor şi ale boierilor vremii, care fremătau după titluri mai tare ca furnicile în muşuroi. "Deşi este o figură controversată, unii îl consideră xenofob, alţii un frustrat guraliv, paharnicul Sion este un om al vremurilor sale care nu se deosebeşte de boierii pe care-i cunoaşte sau de care a auzit. El descrie clasa boierească aşa cum a văzut-o. Această scriere este, cumva, dovada caracterului, chipului acelei vremi care, din nefericire, nu prea a apus", a precizat Lucian Lefter, cercetător în istorie. Dar nici paharnicul nu scapă de un scandal de "făcătură" prin care îşi forma o genealogie mai demnă decât era în realitate pentru a obţine anumite privilegii domneşti.

Joaca prin podoaba femeilor

În cartea "Arhondologia Moldovei, amintiri şi note contimporane, boierii moldoveni", paharnicul Sion surprinde ba cu venin, ba cu lehamite, rareori cu admiraţie, liniile de parvenire a multora care îşi cumpărau rangurile după ce făceau avere prin mijloace necurate, ajutaţi de domnitor. Iată povestea unui Terinte al cărui fiu va cumpăra titlul de medelnicer, dovadă că Sion nu era scârbit numai de străinii aciuaţi în Moldova. "Terinte, moldovan, ţaran prost de la ţinutul Botoşani: un Terinte au fost slugă în casă la vornicul Dimitrachi Ralet bătrânul….Ficior acelui Terinte, cu numele Costachi, la domnul Mihai Sturza s-au făcut medelnicer pentru că de la tatu-său Terinte i-au rămas bun căpital, câştigat de la bătrânul grec, vornicul Ralet, carili fiind pre curvariu şi având ţiitoare, şi el bătrân nu o putea dezmierda; şi ca să-şi plinească pofta lui, pune pe Terinte de a o dezmierda şi el prive de aproape, sorbe şi tot zâce: «ha, Terinte, ha; dă-i, Terinte, dă-i»; pentru care slujbă ghiujul grecesc plăte bine lui Terinte din averea banului Cosma", scria Sion plin de năduf la adresa acestui Terinte care s-a procopsit şi el cu un rang de boier prin fiul său, după o viaţă de plăceri trupeşti. Paharnicul este mult mai acid în cazul unui grec Teohari. "Teohari, năpăşti greceşti bietei Moldove; un Costachi Teohari pripăşit încă din domnia lui Alexandru Moruz, s-au prins roi cu curul unei Murguleţoaie de la Botoşani; la domnul Călimah s-au făcut paharnic…", scria Sion în Arhondologia sa. Prezentat cu "iarăşi pacat şi putoare, un Hartig, "roi de cur a Elencăi, fata logofătului Grigoraş Sturza, sora domnului Mihai", este o nouă ţintă a dispreţului paharnicului Sion. "Acea Elencă, fiind măritată cu logofătul Alecu Ghica, tatăl domnului Grigori nebunul, ră de cur fiind, şi-a lăsat bărbatul, au curvăsărit cât au putut în Moldova....ş-au fatat pe...", mai nota Sion. După o aşa istorie relatată, era în firea lucrurilor ca Sion să fie considerat un bârfitor cu "meliţă (gură) ca de femeie". Adevărul, cum putea altfel, decât să doară...

Ucigătorii de oameni

Dar pentru Sion, sigur că mare parte dintre străini, pe bună dreptate, nu erau decât pleavă în ţara lor, însă îi arăta în cartea sa mai dihai decât ar fi fost ei în realitate. Doctorii vremii, pentru Sion, erau un soi de "ucigători de oameni". Iată ce scrie despre un oarecare Trisonino. "Trisonino, iarăşi pacat grecesc şi napaste Moldovei, pripăşit în vremea domnului Mihai Sturza, cu meseria doctor sau ucigător de oameni, pentru care l-au pus în linia boierilor moldoveni", arăta Sion. Nu este singurul medic văzut aşa de Sion.

Goana după aur a moldovenilor

În această goană sunt arătaţi, indiferent de loc, boierii care au ridicat substanţial numărul "pacatelor şi napastelor Moldovei". Aceştia nu precupeţeau nici o ocazie de a profita la un statut mai bun, apelând la tot felul de încurcături de neam, bani, femei etc. Un Tomşa, care, spune Sion, nu sunt Tomşeşti, ci au furat acest nume, provin din neam de moldoveni "ridicaţi din proşti la boierie, după despreţuirea boierilor moldovineşti, de domnii Mihai Sturza şi Grigore Ghica…precum domnii şi toţi dregătorii pradă ţara, aseminea şi toţi mojicii fură orice poreclire a nobililor vechi ca să arăte nobil, să nu li să nimerească opinca din care au ieşit", îşi încheie rândurile despre aceştia paharnicul Sion, plin de pelin. Despre alţii, oarecare Filipovici, "moldovan, tot soi de ciuperci ieşite după ploi, râdicat la boierie din mojici, din galantomia şi nerespectarea drepturilor ţării", ca şi despre Filipescu, "moldoveni ieşiţi ca ciupercile după ploaie", arţăgosul paharnic nu are decât cuvinte de ocară, pe dreptate, desigur.

Viaţa pocitaniilor

Tirul criticilor paharnicului nu scapă pe străini. Din "putori, napaste, pocituri", aproape că nu-i scoate. "Softa, grec, pacat şi putoare grecească, napaste Moldovei, pripăşit în ţară pe la 1814…", sau un altul Strachiade, tot "putoare…pacat şi napaste ţării..", ca mai apoi un "Stavrat, grec napaste Moldovei, pripăşit în ţară în domnia lui Mihai vodă Sturza şi îndemnat de ieftinătatea rangurilor, s-au cumparat un Ioan chir Stavrat, decret de arhonda megas serdar". Despre un Samsonov, paharnicul Sion scria: "pe acest rus domnul Grigori Ghica fără să fi făcut vro slujbă Moldovei l-au făcut deodată spătar, la 24 februarie 1852, că nu era de ajuns boieri în ţară", ca pentru un altul, Sfiderski, să scrie "rusnac, un om pre fără de caracter… pe la 1847 l-au făcut Mihai vodă căminar", toţi prinşi în scandaluri de "şăritlicuri". Grecii, mai cu seamă, fiind şi mulţi, nu aveau cum trece neatinşi de ochiul critic al paharnicului. "Sica, putoare grecească, un Neculai au venit neguţitor la Galaţi şi făcând căpital ş-au cumparat şi el decret de căminar", iar un altul, Sechelari Triandaf, tot "grec, napaste venit ţării în vremea domnului Ioan Sturza" care în "tovărăşie secretă cu domnul, pe acest Triandaf l-au pus derector casii poştilor şi l-a făcut căminar", iar despre un Petro Cokino, o altă "putoare grecească, râdicat de domnul Mihai Sturza la arhondie", Sion, prea plin de dezamăgire, se opreşte la aceste cuvinte. Dar parcă mereu paharnicul ajunge la exasperare când scrie despre "muşterii" contemporani. "Mihailide, putoare...napaste şi bele ţărei ca şi cum nu era destule putori de aceste puse între boieri. Mai ridică şi hagi Grigore Ghica pe un Vasile la rangul de comis, acum, în anul 1856", arăta Sion. Desigur, cartea e plină de astfel de romanţări picante ale unei realităţi care arată dimensiunea corupţiei şi felul moldovenilor. Un fel, ca şi un chip ce s-a regenerat generaţii şi generaţii, până ce brazii au început să facă micşunele.

Peste ani şi ani...

La aproape 200 de ani de la naşterea paharnicului Constandin Sion, lucrurile, în ceea ce priveşte ocuparea unor funcţii cheie, nu au căpătat alt contur. Tot cârdăşenii, tot mânăreli, că doar de, fondul genetic este acelaşi. Scandalurile de corupţie, după anii '90 din secolul XXI, au prins un şi mai mare avânt, fapt bine surprins în presă şi nu numai. Din ciclul "ai noştri ca brazii", ce a fost, mai este şi va mai fi, adică dorinţa de a parveni nu a încetat în acest spaţiu moldav. Cazuri celebre, dar banale, dacă este să fie văzute prin prisma trecutului: Radu Prisăcaru, fost prefect al judeţului Iaşi, arestat pentru luare de mită pentru afaceri funciare, baronul Relu Fenechiu îşi foloseşte relaţiile pentru a primi titlul de doctor, deputatul Traian Dobre s-a folosit de influenţa pe care o are pentru a transfera terenuri de la ţară, în municipiu şi a pune mâna pe nişte suprafeţe de pădure în zona de agrement Ciric şi Schitu Duca. De asemenea, cei mai mulţi dintre potentaţii vremurilor de azi au făcut averi numai prin parazitarea bugetului şi bunurilor statului. Şi astăzi se mai poartă căsătoriile din interes, în care unul din parteneri acceptă comuniunea doar pentru a parveni.

Marius SIDORIUC
Voteaza


Pe acelasi subiect: cur | fericirea | grecii | fur | ieftin | medic | goana | ciuperci | ba | brazii
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Havasi Concert Show la Sala Palatului
Havasi Concert Show la Sala Palatului

9 noiembrie 2019, ora 16-ora 20, Sala Palatului, Bucuresti Havasi revine in Romania pentru doua noi concerte pe 9 noiembrie 2019, la Sala Palatului din Bucuresti, dupa ce spectacolele precedente au ...

East European Comic Con 2019 la Romexpo
East European Comic Con 2019 la Romexpo

24 - 26 mai 2019, Romexpo, Bucuresti Editia cu numarul sapte a East European Comic Con va avea loc in perioada 24-26 mai 2019 la Romexpo, oferind fanilor ocazia de descoperi sau redescoperi filme, ...

Revolverul cu care s ar fi impuscat Van Gogh va fi scos la licitatie
Revolverul cu care s-ar fi impuscat Van Gogh va fi scos la licitatie

Arma pe care Van Gogh ar fi folosit-o atunci cand s-a impuscat pe 27 iulie 1890 la Auvers-sur-Oise va fi pusa in vanzare la Paris pe 19 iunie 2019, anunta Le Figaro. Cel mai cunoscut revolver din ...

Avishai Cohen Live la CinemaPro
Avishai Cohen Live la CinemaPro

26 aprilie 2019, ora 20, CinemaPro, Bucuresti Muzicianul Avishai Cohen revine in fata publicului roman pe 26 aprilie 2019, la CinemaPro, in cadrul unui concert din turneul european al artistului, ...

Perpetuum Jazz Traffic Strings in concert la Sala Radio
Perpetuum Jazz - Traffic Strings in concert la Sala Radio

31 martie, ora 19, Sala Radio, Bucuresti Un eveniment exceptional pentru iubitorii de jazz, concertul " Perpetuum Jazz " de la Sala Radio va ofera sansa de a descoperi sau redescoperi o ...

Dezbaterea Balcescu revolutia si masonii la Clubul Taranului
Dezbaterea "Balcescu, revolutia si masonii" la Clubul Taranului

19 februarie 2014, Clubul Taranului Serile Bucuresti Strict Secret Balcescu, revolutia si masonii Muzeul National al Taranului Roman, in colaborare cu Fundatia Orient Expres, Institutul de ...

Oferta de programe educative Da De Ce
Oferta de programe educative Da' De Ce

Goana după cunoaştere- oferta de programe educative Da’ De Ce Pentru că primăvara se apropie cu paşi repezi, Asociaţia Da’ De Ce (fostă De Dragul Artei) încurajează ...

Filmul Sunt o baba comunista proiectat in premiera la Budapesta
Filmul "Sunt o baba comunista“, proiectat in premiera la Budapesta

Pe 1 martie 2014, de la ora 15.30, filmul "Sunt o baba comunista", regizat de Stere Gulea, va fi proiectat la Cinematograful Uránia din Budapesta, in cadrul „Festivalului ...

BUENA VISTA SOCIAL CLUB NE SPUN ADIOS PE 28 IUNIE 2014
BUENA VISTA SOCIAL CLUB NE SPUN "ADIOS" PE 28 IUNIE 2014

BUENA VISTA SOCIAL CLUB NE SPUN ‘ADIOS’ ULTIMUL CONCERT IN ROMANIA - PE 28 IUNIE LA SALA PALATULUI Dupa 16 ani in care au incantat publicul din lumea intreaga, Orquesta Buena Vista ...

Conferinta Migratiile fluturilor la Muzeul Grigore Antipa
Conferinta “Migratiile fluturilor” la Muzeul „Grigore Antipa”

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria intalnirilor cu specialistii Muzeului, grupate in cunoscutul ciclu de conferinte La “Antipa”, in spatele ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Sapte traditii de Paste mai putin obisnuite Sapte traditii de Paste mai putin obisnuite
1. Ostereierbaum. Nu este o specialitate culinara pentru aceasta sarbatoare, ci un pom.. de Paste. In Germania se impodobesc astfel de pomi (fie chiar cei din gradina sau livada, fie crengi ...
Alte recomandari:
Portugalia, tara unde puteti vizita cea mai veche librarie din lume Vertumnus de Giuseppe Arcimboldo Scriitori celebri si cartile lor Finlanda, tara cu milioane de saune + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Gorna Oreahovita Bulgaria Gorna Oreahovita, Bulgaria Oras din partea de nord a Bulgariei, Gorna Oreahovita face parte din Regiunea Veliko Tarnovo, fiind situata la circa 10 km distanta de orasul omonim. Cu o populatie de peste 30 000 de locuitori, este una dintre cele mai vechi localitati din regiune, si ... Alte destinatii: Gote Delcev, Bulgaria Svilengrad, Bulgaria Pestera, Bulgaria Panaghiuriste, Bulgaria Rakovski, Bulgaria + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Parcul de distractii 2019
Parcul de distractii (2019) O aventura animata pentru toate varstele Cum ar fi sa iti imaginezi toata copilaria un parc de distractii magic, asa cum nu exista niciunde in lume, ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Un lup atarna in cais cu capul in jos de Mo Yan
Un lup atarna in cais, cu capul in jos de Mo Yan Un volum de povestiri al unui autor de Nobel in traducerea Luminitei Balan Cunoscut mai ales pentru romanele sale, castigatorul Premiului Nobel ......
+ alte recomandari: Carte Artline