inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cine-l mai citeste pe Eliade?

0 Comentarii
Devorate sau contestate, din anii 90, cind au reintrat in librarii, cartile lui Mircea Eliade n-au trecut niciodata ignorate. La 100 de ani de la nasterea scriitorului, criticii le evalueaza impactul la cititorii de azi.

 


Mai au cartile lui Mircea Eliade cautare printre cititori? In ce masura textele lui suscita interes, dupa valuri de reeditari, dar si dupa evaluarea virajelor de tinerete spre extrema dreapta?


Ion Bogdan Lefter e sceptic in ce priveste repetarea succesului pe care Eliade l-a avut acum cincisprezece ani: 'Succesul de piata pe care l-au avut imediat dupa 1990 cartile lui Mircea Eliade, precum si ale multor altor autori interzisi in comunism nu mai este posibil astazi: interesul fata de fructele interzise de pina acum a disparut, productia de carte s-a diversificat, atractiile s-au multiplicat, tirajele au scazut dramatic'. Daca pentru Bogdan Lefter 'efectul de fruct oprit' cu focalizare pe textele lui Eliade se conjuga la trecut, pentru Dan C. Mihailescu abia acum incepe sa dea roade: 'Cred ca un mare bine i-au facut campaniile detractorilor, fiindca numele lui a functionat ca fruct oprit, capitol contrariat de istorie literara, sau ca personalitate cu trecut sulfuros si adeziuni politice deocheate. La noi, tot raul e spre bine, nu-i asa?'.


O moda care a trecut


'Nu stiu', raspunde Luminita Marcu, 'daca Mircea Eliade este la fel de citit ca la inceputul anilor 90; este cert ca moda generatiei 27 a trecut'. Ochiul critic scaneaza harta receptarii postdecembriste a lui Eliade si surprinde fenomene conexe: 'Era cool cu vreo 15 ani in urma sa porti sandale de piele cu nojite, sa citesti Nichifor Crainic si sa fii fan Nae Ionescu, sa mergi vara la manastiri si sa-ti faci chip cioplit din grupul de la Paltinis, ca purtator al harului scoboritor din Cioran, Eliade, Noica si Nae Ionescu'. Pentru Luminita Marcu, pachetul de atitudini legate cu snurul verde al generatiei 27 e la fel de superficial precum cel infasurat in 'bandera rossa' a stingismului care urca acum pe val: 'Astazi e la fel de cool si de superficial sa fii usor de stinga, sa boicotezi ideea de supermarket, sa porti insigne cu secera si ciocanul si sa devii vegetarian'.


Efecte, defecte si amendamente


O posibila explicatie pentru iesirea lui Eliade din mit si asezarea lui intr-o normalitate a receptarii este, dupa parerea lui Ion Bogdan Lefter, si reactia de suprasaturare a cititorilor. Asaltul 'inflationist', cum il numeste criticul, n-a lucrat singur la potolirea foamei de Eliade. Rechizitoriul pe considerente morale, crede Lefter, a mai redus in timp din numarul entuziastilor. Fara sa nege valoarea operei, Bogdan Lefer sanctioneaza derapajele morale ale scriitorului: 'Ramine un respectabil istoric al religiilor, un prozator important (inca subevaluat de critica autohtona), dar nu si un reper moral, drept pentru care tentativele de mitizare a figurii sale nu se justifica (o eroare in acest sens - si... interpretabila! - a fost desemnarea de catre Institutul Cultural Roman a anului 2006 ca An Mircea Eliade)'.


Indispensabilele controverse


Cel mai bun semn al vitalitatii unui autor e intensitatea pasiunilor si a disputelor pe care le stirnesc si le intretin opera si personalitatea lui, crede Carmen Musat, iar faptul ca Eliade continua sa fie dezbatut e semn ca n-a iesit din circuit. Cit despre blamabilul episod al simpatiilor legionare, criticul nu crede ca el poate justifica ostracizarea operei: 'Nu poti sa reduci un om la un singur episod, sustine Musat. Nimic din ceea ce a facut dupa ce a plecat din Romania nu indreptateste ostracizarea operei. Nu avem de ce sa ne fie rusine'. Tirajele cartilor lui probeaza impactul pe care autorul inca il are, conchide criticul.


Eliade are priza la pusti


Dan C. Mihailescu contrazice vehement ideea ca Mircea Eliade n-ar mai fi la fel de citit ca in efervescentii ani postdecembristi: 'Poate vi se pare ca, dincolo de cercul specialistilor, Eliade nu mai este nici pe departe prizat in rindul marelui public, asa cum era in anii 90. Dati-mi voie sa va contrazic'. Argumentele se bazeaza pe informatii culese direct de pe teren, in urma unor discutii recente cu liceenii bucuresteni in Libraria Carturesti.


Criticul a mai colectat impresii 'pe viu' despre cartile lui Eliade si cu alte prilejuri: 'Asta-toamna, cind am fost in juriul concursului pentru copii Floare de colt (impreuna cu George Balaita, Adriana Bittel si Marius Chivu), cu totii am fost mirati de numarul mare de elevi care-l pomeneau pe Eliade in rindul autorilor cei mai iubiti'.


Maitreyi face victime


S-ar putea argumenta ca prezenta lui Eliade pe lista 'celor mai iubiti' are a face cu prezenta lui in programa scolara obligatorie. 'N-are a face!', raspunde prompt Mihailescu: 'Este citit!'. E gustat Eliade, constata criticul, mai ales ca memorialist si romancier decit ca istoric al religiilor sau eseist: 'Cel putin la nivelul teen-ager-ilor, vine la paritate cu Cioran. Am auzit cuvinte bune din partea elevilor despre Nunta in cer, Maitreyi si Huliganii'. Daniel Cristea Enache, critic literar si totodata profesor la Facultatea de litere, observa acelasi interes pentru Eliade si printre studenti, 'prinsi' mai ales de proza de tinerete a scriitorului, pe care criticul o gaseste extrem de vie in continuare. Paul Cernat confirma constatarile: Eliade e citit, dar 'nu pentru imaginea lui de guru nationalist, ca in anii 90, ci pentru autenticitatea, intensitatea si misterul fascinant al romanelor si nuvelelor sale'.


Optimism prudent


Exista insa si bemoli, atent anexati optimismului la care subscriu majoritatea criticilor. Paul Cernat, desi entuziasmat de interesul studentilor pentru prozator, semnaleaza erodarea 'cultului' Eliade: 'Cred ca, in comparatie cu voga hipertrofiata din primul deceniu postcomunist, aura mitica a lui Mircea Eliade s-a diminuat mult'. Fenomenul se preteaza la explicatii punctuale. Daniel Cristea Enache apreciaza entuziasmul din anii 90 ca o reactie la absenta lui Eliade din spatiul cultural antedecembrist: 'Cind un autor nu apare foarte multa vreme intr-un spatiu cultural, se creeaza o foame a cititorilor. Procesul reintra apoi intr-o matca fireasca'. Evidenta diminuare a impactului din 90 pina azi nu denota in nici un fel perisabilitatea operei literare sau stiintifice, ci doar mecanismul firesc de asezare a valorilor, explica Enache.


Prognoze pentru o meteorologie a lecturii


Paul Cernat vine cu previziuni insolite: 'Probabil, cota lui la bursa valorilor literare va creste si mai mult in anii ce vor veni'. Luminita Marcu garanteaza lecturi pentru proza: 'Cred ca Mircea Eliade ramine un autor citit mai ales pentru literatura lui, care n-are nici o legatura cu alunecarile legionare din tinerete'. Carmen Musat mizeaza pe nuvele, nu si pe publicistica angajata din anii tulburi. Atent la mecanismele de clasicizare, dar si de stabilire a reputatiei scriitorului, Ion Bogdan Lefter conchide: 'Numele sau nu si-a pierdut greutatea, chiar daca atit savantul, cit si scriitorul sint mai putin cititi azi decit ieri...'.Mircea Eliade in tirajele Editurii Humanitas

* In 1991, Editura Humanitas a publicat patru titluri din opera lui Mircea Eliade: 'Alchimia Asiatica', 'Memorii' (I, II), 'Oceanografie' si 'Solilocvii' intr-un tiraj total de 180.000 de exemplare.


* In 2006, aceeasi editura a scos pe piata inca zece titluri, cu un tiraj total de 22.000 de exemplare: 'Domnisoara Christina', 'Yoga. Nemurire si libertate', 'Tratat de istorie a religiilor', 'Secretul doctorului Honigberger', 'Isabel si apele diavolului', 'Intoarcerea din rai', 'Jurnalul portughez', 'Ocultism si vrajitorie', 'Huliganii'.


*Cele mai vindute carti de sau despre Mircea Eliade in 2006 au fost 'Jurnalul portughez', vol. I si II, vindut in 5.000 de exemplare fiecare, si monografia lui Florin Turcanu, 'Mircea Eliade, prizonierul Istoriei', scoasa initial in 2.500 de exemplare si reeditata in 2.000 de exemplare.
Alina Purcaru
Voteaza


Pe acelasi subiect: Facultatea de litere | Paltinis
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Bob Dylan a lansat un nou cantec dupa o pauza de opt ani
Bob Dylan a lansat un nou cantec dupa o pauza de opt ani

Bob Dylan a lansat recent o noua piesa de 17 minute despre asasinarea presedintelui america John F. Kennedy, “ Murder Most Foul ” fiind inregistrata in urma cu mai mult timp si pastrata in ...

Curiozitati recorduri muzee si colectii
Curiozitati, recorduri, muzee si colectii

De mici dimensiuni (nu mai mult de 10 cm), avand in colturile fetelor mici bile si pe fiecare latura cate o gaura circulara, goale in interior, aceste forme geometrice sunt in majoritate din cupru ...

Zmeura de Aur 2020 musicalul Cats a fost ales cel mai prost film al anului
Zmeura de Aur 2020 – musicalul Cats a fost ales cel mai prost film al anului

Musicalul Cats a primit sase trofee la gala premiilor Razzie Awards 2020 (Zmeura de Aur), inclusiv cel pentru cel mai prost film al anului, iar John Travolta a primit nedoritul trofeu la categoria Cel ...

Curiozitati din lumea intreaga
Curiozitati din lumea intreaga

Astazi banalul ananas era in Anglia veacului al XVIII-lea una dintre cele mai dorite si mai costisitoare marfuri, cu taxe mari de import, asa ca devenise un simbol al puterii si bogatiei. Iar cei care ...

Versurile piesei Hey Jude vor fi scoase la licitatie
Versurile piesei ”Hey Jude” vor fi scoase la licitatie

O pagina cu versurile uneia dintre cele mai cunoscute piese Beatles, Hey Jude , scrise chiar de mana lui Paul McCartney, se numara printre atractiile unei licitatii cu peste 300 de obiecte si ...

Turnirul Scriitorilor de la Sighisoara editia a III a
Turnirul Scriitorilor de la Sighisoara, editia a III-a

Scriitori, traducatori, editori si jurnalisti culturali, atat din tara, cat si din strainatate, se vor reuni la Sighisoara in perioada 5-7 mai 2016, la cea de-a treia editie a Turnirului Scriitorilor ...

Muzeul Bucurestiului se muta in cladirea CEC-ului

Cladirea in care functioneaza actualul sediu central al CEC va fi cumparata de Primaria Capitalei. Aici va fi mutat patrimoniul actualului Muzeu de Istorie al Bucurestiului, gazduit pana acum de ...

Filmul The Hurt Locker triumfator la premiile BAFTA
Filmul 'The Hurt Locker', triumfator la premiile BAFTA

Filmul "The Hurt Locker" a castigat la gala premiilor BAFTA (British Academy Film Awards) sase premii printre care si cel pentru cea mai buna pelicula. Cea din spatele filmului, Kathryn ...

Intalnirile JTI 2017 Japan Foundation prezinta spectacolele companiei NOISM la Bucuresti si Sibiu
Intalnirile JTI 2017: Japan Foundation prezinta spectacolele companiei NOISM, la Bucuresti si Sibiu

Pentru prima data in Romania, la initiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, in colaborare cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Fundatia Art Production, Intalnirile ...

Steve Irwin ar putea sa dea numele unei noi Gradini Zoo

Moartea subita a lui „Crocodile Hunter“ - Steve Irwin - a socat si indurerat o lume intreaga. Compania TV americana Discovery Communications a anuntat ca regreta pierderea lui Steve si ca ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Ce (poate) nu stiati despre The Mandalorian Ce (poate) nu stiati despre The Mandalorian
1. Chiar daca a devenit repede personajul cel mai iubit si sursa de inspiratie pentru o serie aparent interminabila de parodii si meme-uri, Baby Yoda (nume dat de fani) nu este maestrul Jedi ...
Alte recomandari:
Stiati ca? Jamaica Cutite, dinti de delfin sau piei de veverita. Ce nu stiati din istoria uitata a banilor Misteriosul Banksy si creatiile sale Keanu Reeves + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mill Ends Park cel mai mic parc din lume Mill Ends Park – cel mai mic parc din lume La prima vedere nu pare sa fie mai mult decat o banala jardiniera din beton din orasul american Portland, statul Oregon, si cu siguranta multi dintre cei care nu ii stiu povestea trec nepasatori pe langa ea in fiecare zi. De forma circulara, cu un mic ... Alte destinatii: La Maison Picassiette, o feerie in mozaic Metroul din Stockholm sau cea mai lunga galerie de arta din lume Turnul Scola Cele doua girafe din Edinburgh Monumentul Artistului Necunoscut + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Spectacolele Operei Comice pentru Copii pot fi vazute online
Spectacolele Operei Comice pentru Copii pot fi vazute online Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii (OCC) anunta programul ONLINE al spectacolelor pana la finalul lunii aprilie. In fiecare sambata si ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Florile pierdute ale lui Alice Hart de Holly Ringland
Florile pierdute ale lui Alice Hart de Holly Ringland Roman castigator al General Fiction Book of the Year in cadrul Australian Book Industry Awards 2019 Primul roman publicat de Holly Ringland a fost un ......
+ alte recomandari: Carte Artline