inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Campulung Muscel, reper in biografii de seama

1 Comentarii
ION BARBU(Dan Barbilian), 1895 - 1961. Poet de seamă și ilustru matematician născut la Rucăr. Studiază la București și în stăinătate dedicându-se matematicii și poeziei. Susține lucrări științifice la numeroase congrese internaționale apreciate în mod deosebit.


DINICU GOLESCU, 1777 - 1830. Distins cărturar român, preocupat de transformarea spiritului românesc prin instruire și educație. A militat pentru înființarea mai multor școli și a fost inițiatorul "Societății literare" (1827) al cărei nobil scop era consolidarea culturii și educației. Cea mai importantă scriere a sa este "Însemnare a călătoriei mele". A locuit și la Câmpulung după anul 1801; în memoria sa, primul liceu din localitate îi poartă numele.

MIHAI LUNGIANU, 1879 - 1966. A scris versuri și proză realistă; s-a născut la Rucăr. Deși a dus o viață foarte grea, a urmat în paralel facultățile de teologie și de drept. Povestitor talentat, scrie nuvele, schițe, basme și o serie de articole în presa.


TUDOR MUSARESCU, 1903 - 1970. Scriitor de proză umoristică născut la Câmpulung. A absolvit facultatea de litere și filozofie și facultatea de drept. Se dedică gazetăriei și literaturii satirice publicând versuri, proză și câteva piese de teatru. Comediile sale au și subiecte inspirate din viața mondenă a Câmpulungului de altădată: "Titanic vals", "Sosesc deseară", "...Escu".

DIMITRIE NANU, 1873 - 1942. Renumit poet și traducător, dascăl erudit și filolog, născut la Câmpulung, a studiat la București și la Bruxelles, și funcționează inițial ca profesor de limba franceză. Este autorul unor volume de versuri cu tentă filozofică și lirică, publicând și în diverse reviste literare.

MIHAIL TINCAN, 1895 - 1967. Autor de scrieri memorialistice, de aventuri și călătorie. S-a născut la Berevoești - Muscel. Autodidact, stimulat de dorința de a nota ce văzuse în lungile sale călătorii în Europa, Africa și America, a debutat cu câteva romane în limba spaniolă și apoi în limba română: "În jungla africană", "Printre canibali", "Lacul cu elefanți", "Prin Bălțile Dunării" ș. a.


ALEXANDRU DAVILA(1862 Golești - 1929). Dramaturg și om de teatru, cu alte numeroase și variate preocupări: diplomat, ziarist, sportiv, director al Teatrului Național din București.


RADU GYR(Demetrescu) (1905 Câmpulung - 1975). Renumit scriitor, autor de romane, versuri și povestiri pentru copii, și scrieri acuzatoare la adresa autorităților, pentru care a fost de mai multe ori arestat.


PICTORI, SCULPTORI, ARHITECȚI

THEODOR AMAN(1831 - 1891). Pictor și grafician născut la Câmpulung. Studiază la București, apoi la Paris. Profesor la Școala de Arte Frumoase din București se dedică picturii influențat de maeștrii Renașterii italiene. Revenind pe meleagurile natale s-a inspirat din viața muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung și împrejurimi.


CONSTANTIN BARASCHI, (1902 - 1966), sculptor. S-a născut la Câmpulung. Studiază în țară și la Paris. Execută busturi ale unor personalități, grupuri statuare, o mare parte aflându-se la Câmpulung: "N. Bălcesu" și "Autoportret" (în Grădina Publică), "Țăranca din Muscel".

D. IONESCU - BERECHET(1896 - 1969), arhitect. Studiază la Academia de arhitectură din București și în străinătate. Stabilindu-se la Câmpulung realizează aici numeroase edificii (Prefectura, Școala Primară nr. 1, Liceul de fete, fosta Bancă ș. a.), case particulare precum și palate social – culturale, mănăstiri, în țară și în străinătate.

IACOVACHE CONSTANTINESCU (1827 - 1916). Pictor, s-a, născut la Câmpulung. La început era preocupat de subiecte religioase, dar la scurt timp îmbrățișează stilul marilor pictori de care este influențat: Th. Aman, N. Grigorescu, Gh. Tăttărescu. A realizat și peisaje din Muscel și portretele unor personalități.

NICOLAE GRANT (1868 - 1950). Maestru al picturii în acuarelă și mare colorist, născut la București. Studiază la Școala de Arte Frumoase, apoi la Paris unde expune pentru prima dată. În 1910 se stabilește definitiv la Câmpulung, zonă de unde se inspiră în numeroase lucrări: "Troiță din Muscel", "Olar din Câmpulung", "Cioban din Muscel" ș. a.

Dimitrie Mățăuanu (1888 - 1929). Sculptor de seamă născut la Mățău (Mioarele). Urmează Școala de belle - arte la București, apoi la Paris. Execută mai multe busturi ale unor personalități contemporane cu el (Mirea, Nanu Muscel ș. a.) și monumente la Câmpulung, Rucăr, Mățău, Jugur și în alte localități din țară.

DIMITRIE D. MIREA (1864 - 1942). Sculptor român născut la Câmpulung; studiază la București, München și Paris. A executat bustul lui Negru - Vodă instalat inițial pe bulevard, cel al lui Dimitrie Giurescu din curtea Regimentului, și bustul lui I. C. Brătianu care fusese instalat în scuarul din fața Hotelului Regal.

GEORGE D. MIREA (1852 - 1934). Pictor, artist decorator, creator de mari fresce născut la Câmpulung. Studiază la Școala de Arte Frumoase din București având profesori pe Th. Aman și Gh. Tăttărescu. Participă ca pictor - reporter la Războiul de Independență, după care studiază la Paris. Are și câteva lucrări cu subiecte din Muscel.

PARVU MUTU (1657 - 1737). Nascut in Campulung. Este cunoscut în special ca pictor de biserici. Primele cunoștințe în domeniu le capătă la Mănăstirea Negru - Vodă din Câmpulung, apoi se perfecționează în Moldova. Pictează Mănăstirea Aninoasa din Muscel și multe alte biserici din țară.

Ion D. Negulici (1806 - 1851). Născut la Câmpulung unde primește și primele noțiuni de pictură. Studiază apoi la București, Paris și Viena. Excelează în pictura portretistică, dar are și alte preocupări în diverse domenii. De la el ne-a rămas și un peisaj neterminat: "Vedere din Câmpulung" cu Mănăstirea Negru - Vodă.


EUGEN CHIROVICI (1898 Câmpulung - 1964). Profesor de desen la liceul "Dinicu Golescu", pictor peisagist, animator al vieții artistice din Câmpulung; regizor de teatru.

ALEXANDRU DONICI (1912 București - 1970 Câmpulung). Pictor, pasionat și cu aptitudini artistice din copilărie, devine mai târziu dascăl al pictorilor amatori din Câmpulung.

MARIA PROCA - JINGA(n. 1928, Berevoești). Pictoriță, realizeaza în special pe peisaje. Mesager al tradițiilor etnografice și arhitectonice muscelene.


TANIA SEPTILICI- SAMOILA(1904 Câmpulung - 1992). Pictoriță de o rară modeste ale cărei lucrări în acuarelă, ulei și guașă sunt inspirate din natură și viață. Studii în Franța.



ISTORICI

C. D. ARICESCU (1823 - 1886). Istoric și poet revoluționar născut la Câmpulung. Urmează Colegiul Sf. Sava din București și activează în mai multe domenii: inginer de poduri, revizor școlar, avocat ș. a. Publică prima monografie "Istoria Câmpulungului" (1855) și alte lucrări istorice. A scris versuri, piese de teatru și un roman. Înființează primul teatru la Câmpulung (1846).

Ion Hurdubețiu (1909 - 1995). S-a născut în județul Sibiu, urmează Facultatea de istorie din București și studiază în stăinătate. După mai multe peregrinări se stabilește la Câmpulung profesor de istorie. Are activitate laborioasă în domeniul istoriei, publică numeroase lucrări, fiind preocupat și de istoria Câmpulungului.


FLAMINIU Mârtzu (1913 - 1990). Doctor în istoria dreptului, s-a născut la Focșani, descendent prin mamă din familia Negulici. A studiat la București și s-a dedicat cercetărilor arheologice specializându-se în istoria veche și medievală. S-a stabilit în Câmpulung în jurul anului 1950. A efectuat săpături în oraș, la Cetățeni și la Lerești. Cercetări în numismatică, numeroase comunicări în publicații de istorie, coautor la monografia "Câmpulung Muscel ieri și azi" ș. a.

C. RADULESCU - CODIN (1875 - 1926). S-a născut la Beleți-Negrești și a absolvit Școala Normală "Carol I" din Câmpulung, după care devine învățător la Muscel. Dotat cu o rară putere de muncă, adună și publică un mare volum de date în culegeri de folclor și monografii isorice ("Cămpulungul Muscelului - istoric și legendar", "Dragoslavele", ș. a.)

Ioan Răuțescu (1892 - 1974). Preot în satul natal Dragoslavele; s-a dedicat din tinerețe studiului documentelor din biblioteci și arhive particulare legate în special de istoria unor localități din Muscel, publicând mai multe monografii ("Câmpulung Muscel", "Dragoslavele", "Mănăstirea Aninoasa") și studii în publicații istorice.

DUMITRU BAJAN (1871, Rucăr - 1957). Cercetător istoric și paleograf. S-a dedicat sudierii trecutului istoric al comunei natale. Publică mai multe lucrări, altele i-au rămas în manuscris.

ION CHELCEA (1902, Boteni - 1991). Profesor, etnograf, muzeograf și folclorist erudit. A publicat studii de specialitate și a contribuit la organizarea mai multor muzee din țară.



Ion SUCU (1902 Mățău - 1988). Distins paleograf, istoric și geograf. Activează în Direcția Arhivelor Statului, publică numeroase studii
Voteaza


Comentarii 1 comentarii
fane

e superb orasu campulung si acolo sunt toti jmecheri

0 2009 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline