inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

160 de ani de la nasterea lui Alexandru Macedonski

0 Comentarii

Alexandru Macedonski s-a nascut in Bucuresti, la 14 martie, in anul 1854. Prin opera sa, Macedonski sincronizeaza literatura romana cu noutatea literara europeana de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Meritele sale de pionierat ii confirma, astfel, rolul de initiator al literaturii romane moderne.
 
Referindu-se la primul poem scris in vers liber, criticul serban Cioculescu noteaza: „Cu «Hinovul», Macedonski este intemeietorul literaturii noastre moderne.”
 
Despre anii copilariei, familia sa
 
Alexandru Macedonski, s-a nascut la 14 martie 1854, intr-un cartier apropiat de Podul Mogosoaiei (calea Victoriei de astazi), fiind unul dintre cei patru fii ai familiei, alaturi de Elisabeta, Dimitrie, Vladimir.
 
Tatal poetului a fost nimeni altul decat Alexandru D. Macedonski, prim-adjunct al Domnitorului si sef al Statului Major Domnesc dupa Unirea Principatelor, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
 
Mama sa, Maria Fisenta, era descendenta unui neam de boieri, cu origini la 1421 (Petru Zamona, membru in Sfatul domnesc al tarii Romanesti), primind ca zestre de nunta mosiile Pometesti si Adancata – preluate ca teme si in versurile macedonskiene.
 
La 24 februarie 1883, Alexandru Macedonski de casatoreste cu Ana Rallet-Slatineanu, „coboratoare din Ghika si Cantemiresti”. Strabunicul Anei, pe linie paterna, era Ion Rallet, Mare Ban, iar pe linie materna, aceasta avea ascendenta in neamul voievodului moldav Constantin Cantemir.
 
Familia lui Alexandru Macedonski a avut cinci copii: Alexis, Nikita, Pavel, Nina si Constantin-Hyacint, toti fiind incurajati sa dezvolte preocupari artistice.
 
Copilaria lui Alexandru Macedonski a fost una demna de cea a oricarui copil de aristocrati la mijlocul secolului al XIX-lea. Luxul se impletea cu stiinta si studiul, un mediu in care generalul Macedonski nu doar le-a insuflat copiilor pasiunea pentru studiu, dar le-a transmis si nobletea conduitei in societate.
 
in vremurile tulburi pe plan politic, viitorul poet ramane orfan in copilarie, asupra mortii tatalui planand inca misterul. Mama se vede nevoita sa amaneteze resedintele familiei, iar Macedonski va scrie mult pe tema paradisului pierdut al copilariei. Pentru ca a fost privat de o evolutie fireasca in societate care ar fi trebuit sa il aseze in functii onorofice, Alexandru Macedonski a dat totul pe taramul artei, dorind sa intemeieze o „dinastie de artisti,” inteleasa prin cheie simbolista, bineinteles. Astfel, la cenaclul „Literatorul”, Macedonski trona la propriu, gest ce a fost complet de neinteles in receptarea critica ulterioara. Fiului sau, Alexis, i-a insuflat dragostea pentru pictura, devenind la maturitate un pictor renumit in Europa, celorlati oferindu-le sprijinul in preocuparea pentru muzica si literatura.
 
Preocuparile literare si stiintifice
 
Cand vorbim despre scrisul lui Macedonski, amintim de „cosmpopolitismul” macedonskian, de temperamentul sau creativ si aplecat catre experiment literar, aflat intr-o permanenta cautare pentru gasirea unui limbaj poetic ideal, capabil sa intreaca prin forma si continut... insusi sublimul aflat in stare latenta in natura – privit asa, Macedonski poate fi comparat cu Baudelaire si tema „paradisurilor artificiale,” atat de prezenta in literatura franceza.
 
Pe de alta parte, aceleasi preocupari il pot compara cu un om de stiinta din secolul XIX englez,  mereu atent sa colectioneze in „laboratorul” sau literar tot ce este „metal pretios” si sa-l sintetizeze in arta poetica, transformandu-l, asadar, intr-un obiect de arta, „altul cum n-a mai fost.”
 
Intocmai aceasta preocupare, asadar, demna de a fi asociata cu cea a unui vizionar, face din Macedonski „cel mai reprezentativ scriitor roman pentru secolul al XIX-lea” (Mircea Anghelescu). Pentru ca nici un alt scriitor roman nu a experimentat cu toate formele literare existente in secolul al XIX-lea, dintre cele mai vechi sau mai noi, devenind primul autor roman care publica vers alb, care scrie un scenariu de film, care publica texte originale intr-o limba straina, care concepe texte teoretice despre estetica, devenind, totodata, primul teoretician literar al literaturii noi, care sustine inclusiv conferinte de popularizare a stiintei.
 
Macedonski a publicat poeme pasoptiste (amintind de Heliade-Radulescu), anticipatie (fiind comparat in presa franceza cu Jules Verne), texte in spirit naturalist, poezie simbolista, poeme scrise in forme incipiente de modernism literar (care au incurajat debutul unor scriitori precum Bacovia, Arghezi, Minulescu, Tudor Vianu si aparitia ulterioara a unor autori precum Ion Barbu, Nichita Stanescu), proza la persoana I, proza erotica, memorialistica, texte mistice, intretesute cu numeroase teorii stiintifice, iar ca o recunoastere a meritelor sale stiintifice, in anul 1907 a fost primit ca membru in Societatea Astronomica Franceza. De asemenea, in anul 2006, mai aproape de zilele noastre, Alexandru Macedonski a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.
 
Pentru unii cercetatori, Alexandru Macedonski este un poet simbolist,precursor al SF-ului romanesc, pentru altii este romantic prin excelenta, pentru altii devine primul autor roman care a propus sincronizarea literaturii romane cu cea europeana, inainte de initiativa lui Eugen Lovinescu. ii datoram, asadar, lui Alexandru Macedonski un rol foarte important in evolutia culturii si literaturii romane, un motiv solid pentru recuperarea acestei „memorii pierdute” pentru ca, fara urma de indoiala, opera lui ramane o parte semnificativa din patrimoniul nostru identitar.
 
Mihai - Daniel Gheorghe: „Spre nesansa lui Alexandru Macedonski, tocmai aceasta plurivalenta a activitații sale l-a condus la un dezechilibru intre propriu-i destin si lumea contemporana, care nu a stiut sa gestioneze o astfel de prezenta in mijlocul ei. si, poate, nici critica literara de dupa 1920 nu a reusit sa impace toate aceste preocupari pentru a da un verdict favorabil in privinta lui Alexandru Macedonski, preferand sa-1 ocoleasca de cele mai multe ori. Ar fi, evident, exagerat sa spunem ca a fost un martir, insa, cu siguranta, a fost un om care a sacrificat totul pentru ideile sale, un om care a trecut demn prin viata si a intuit foarte bine viitorul sau in istoria literaturii.”
 
Alexandru Macedonski in 2014
 
Azi putem afirma ca Macedonski este un autor mult mai complex decat simpla apartenenta la „simbolism” intalnita in materia pentru Bacalaureat.

Constient ca societatea sa isi va gasi cu greu echilibrul, Macedonski a lasat judecata valorii sale in seama viitorului, fapt spus si in versuri intr-un Epigraf publicat inca din 1882:
 
Dar cand patru generatii peste moartea mea vor trece,
Cand voi fi de-un veac aproape oase si cenusa rece,
Va suna si pentru mine al dreptatii ceas deplin,
si-al meu nume, printre veacuri, inaltandu-se senin,
Va-nfiera ca o stigmata neghiobia dusmaneasca, 
Cat vor fi in lume inimi si o limba romaneasca.

 
Irina Macedonski, stra-stranepoata lui Alexandru Macedonski: „Atunci cand am citit acest Epigraf m-am simtit «vizata», stiind ca fac parte din a patra generatie de la Macedonski. Am inteles mai tarziu ca aceasta «a patra generatie» nu se refera doar la mine, ci si la cea a contemporanilor mei, asadar, «stra-stranepotii» contemporanilor lui Alexandru Macedonski. Ma incred, astfel, ca acesti contemporani ai mei vor fi mai luminati si mai deschisi la receptarea lui Alexandru Macedonski.
 
Gratie acestor motive am initiat anul acesta o serie de manifestari culturale menite sa-l aduca pe Macedonski mai aproape cititorilor de azi, cu prilejul implinirii a 160 de ani de la nasterea sa.
 
Alaturi de Mihai - Daniel Gheorghe, un paisonat exeget macedonskian, am pus bazele proiectului de promovare intitulat «Alexandru Macedonski – 160 de ani de istorie si literatura».
 
Principalele teme de comunicare ce vor fi abordate in 2014 sunt:
 
Alexandru Macedonski, scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea
Scriitor european
Scriitor inovator al culturii romane
 
Una dintre primele manifestari ale proiectului este seria de evenimente lunare «Nopti macedonskiene» (au avut loc pana acum «Noaptea de ianuarie» si «Noaptea de februarie»), evenimente ce au fost foarte bine primite de public, oferindu-ne increderea ca Macedonski are inca foarte multe de spus, in continuare, in cercetarea istoriei literaturii romane si a patrimoniului nostru identitar,” a declarat Irina Macedonski.
 
Mihai-Daniel Gheorghe: ,,Alexandru Macedonski a evitat cu multa eleganta concesiile in numele artei si a crezut cu tarie in destinul sau de creator.
 
A fost unul dintre cele mai mari talente ale literaturii noastre; intreaga sa viata a fost traita cu instrumentele de scris in mana, infatisandu-l ca pe un arhitect care a dorit sa cladeasca un adevarat Panteon pentru arte. De la cele mai mici pietre pana la «grandioase si lucitoare blocuri de marmora si de alabastru», totul a fost bine organizat.
 
Macedonski a cunoscut ca nimeni altul formele in care se manifesta poezia si a dorit sa dea o parte din marea sa viziune artistica si celor din jur. A organizat, astfel, un cenaclu, a conceput si a raspandit o revista de cultura (Literatorul) la nivel national. A dorit ca romanii sa se emancipeze cultural si a luptat impotriva unei limbi greoaie, cu expresii invechite. Opera sa contine cel mai mare numar de neologisme pentru vremea sa, devenite intre timp cuvinte uzuale, a introdus noi imagini poetice si a pus pe acelasi piedestal literatura noastra cu literatura Europei, astfel, rondelurile sale pot fi considerate o «infuzie» de cultura franceza in literatura romana.
 
Un alt lucru remarcabil il reprezinta proza, la fel de valoroasa ca poezia, sub raport artistic. Unii poeti mari sunt prozatori mediocri si unii prozatori mari sunt mediocri ca poeti. Alexandru Macedonski a fost atat un mare poet, cat si un mare prozator, iar daca mai adaugam si preocuparile pe care le-a avut in diverse domenii (istorie, pictura, cinematografie, sport, astronomie, muzica), ajungem la imaginea unui scriitor total si complex pentru care arta nu este o indelednicre ci un modus vivendi.
 
Macedonski merita o reevaluare critica facuta intr-un mod onest, si cand aceasta se va realiza, urmarind toate preocuparile sale, vom putea observa cat de mult a contribuit acesta la dezvoltarea culturii romane.”

Martie 2014 
Voteaza


Pe acelasi subiect: 160 ani | 2014 | literatura | nasterea | Alexandru Macedonski
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Cum si au primit numele cateva mari curente artistice
Cum si-au primit numele cateva mari curente artistice

Art Nouveau Artisti reprezentativi : Gustav Klimt, Alphons Mucha, Jan Preisler, Jan Toorop Curent artistic important in Europa si Statele Unite (1890-1905), “Art Nouveau” a dorit sa fie o ...

Franz Marc si caii sai albastri
Franz Marc si caii sai albastri

Unul dintre artistii esentiali pentru a intelege expresionismul german de la inceputul veacului trecut, membru fondator al gruparii “ Der Blaue Reiter/Calaretul albastru ” si prieten ...

Filmul Napoleon regizat de Abel Gance a fost restaurat integral
Filmul “Napoleon” regizat de Abel Gance a fost restaurat integral

Considerat una dintre cele mai importante productii din istoria filmului mut si capodopera regizorului Abel Gance, “ Napoleon ” a fost inca de la lansarea din 1927 o provocare atat pentru ...

Un desen de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut cu 12 milioane de lire sterline
Un desen de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut cu 12 milioane de lire sterline

Christie’s va scoate la vanzare o raritate absoluta, un desen de Leonardo da Vinci, care va putea fi cumparat in cadrul licitatiei organizate pe 8 iulie la Londra. Unul din cele doar cateva ...

Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh
Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh

Zecile de autoportrete ale artistului continua sa fascineze si astazi prin forta expresiei, paleta si maniera, construind din 1886 (de cand dateaza cea mai veche lucrare de gen) si pana in anul mortii ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cum si-au primit numele cateva mari curente artistice Cum si-au primit numele cateva mari curente artistice
Art Nouveau Artisti reprezentativi : Gustav Klimt, Alphons Mucha, Jan Preisler, Jan Toorop Curent artistic important in Europa si Statele Unite (1890-1905), “Art Nouveau” a ...
Alte recomandari:
Franz Marc si caii sai albastri Filmul “Napoleon” regizat de Abel Gance a fost restaurat integral Un desen de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut cu 12 milioane de lire sterline Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Donnie Yen va juca in John Wick 4
Donnie Yen va juca in “John Wick 4” Cunoscut publicului occidental mai ales datorita rolului razboinicului orb Chirrut Imwe din filmul “Rogue One” sau ca Xiang in “XXX: ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Apropo de nimic Autobiografie de Woody Allen
Apropo de nimic. Autobiografie de Woody Allen Una dintre cele mai asteptate autobiografii, scrisa cu umor si sinceritate Povestea despre sine a unuia dintre cei mai importanti, influenti, ......
+ alte recomandari: Carte Artline